Hogyan teremthet hosszú távú vállalati értéket a családi vagyon átörökítése és stabilizálása?

Magyarországon a családi kézben lévő vállalatok generációkon átívelő stabilitásának és növekedésének egyik alappillére lehet egy jól átgondolt, előre felépített stratégia mentén megvalósított generációváltás. A hazai cégek egy jelentős részénél már most kihívást jelent a tulajdon, illetve a vezetés tervezett átörökítése. Az igazi kérdés: miként lehet a családi vállalatok vagyonát több generáción át megőrizni és tovább gyarapítani. Melyek a generációkon belüli és a generációk közötti kihívások és feladatok?

Hogyan teremthet hosszú távú vállalati értéket a családi vagyon átörökítése és stabilizálása?

Rendszerváltás után generációváltás

Az elmúlt három évtized során megteremtett cégek, üzemek, gyárak családon belüli átörökítése, a vagyon megőrzése és az üzleti generációváltás próbája következik Magyarországon. Az 1990-es években a politikai és gazdasági rendszerváltás volt a mindennapokat meghatározó fogalom az akkor vállalkozást indító, vállalatot alapítók számára. A magyar gazdaságot újraformáló cégek létrehozói és vezetői ma már azonban egy új, a saját és családjaik jövőjét meghatározó fogalommal szembesülnek, amely nem más, mint a generációváltás. A 90-es évek vállalkozói éppen most érkeznek, illetve érkeztek a nyugdíjas korhoz és egyben ahhoz ponthoz, hogy cégük jövőjéről döntsenek.

„A nemzetközi példák iránymutatóak lehetnek, azonban figyelembe kell venni az elmúlt 30 esztendő magyar fejlődési sajátosságait is” – mondta Langár Bence, a TFL Capital alapító-vezérigazgatója. Az üzleti tanácsadással és befektetéssel foglalkozó holding vezetője hozzátette: „A generációváltás nem kizárólag a menedzsment egyszerű cseréjét jelenti. A hazai és nemzetközi piaci környezet teljesen más, mint a rendszerváltás idején, sőt még a 10 évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen is különbözik. A változás ideális esetben üzleti szemléletváltást és kultúraváltást is jelent, melynek része például az innováció vagy éppen a környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettség.”

A generációváltás bukatói: kései váltás és elavult modellek

A közgazdász szerint a tulajdonos- és vezetőváltás sikerének alapja a fiatal generáció célzott és strukturált integrálása, azonban jellemző probléma, hogy a cég családon belüli „átadása” esetén, a fiatal menedzserek könnyen belevezényelhetik magukat a már a korábbi évek, évtizedek során kialakult és felépített üzleti modell továbbvitelébe. A buktatók között szerepelhet még továbbá a generációváltás, a családi vállalat átörökítésének a halogatása, vagy bizonyos esetben akár a szándék teljes hiánya.

Kihívás: feladatok a generációkon belül és a generációk között

A generációk közötti átörökítés szempontjából az egyik létező szcenárió, hogy míg az első generációra általában a vagyont kemény munkával és lemondással megteremtőként nézünk, addig a második kitartása enyhül, a harmadik pedig feléli a vagyont. Az is igaz azonban, hogy ennek nem kell így lennie. Fel kell ismerni, hogy nem minden generáció feladata ugyanaz. A második és a harmadik családi generáció célja nem feltétlenül a vagyon gyarapítása, hanem annak a megfelelő eszközökkel történő átörökítése és stabilizálása a következők számára.

Üzleti tudás és családi érték

A siker azon is múlik, hogy a következő generációs cégvezető milyen új tudással és szemlélettel viszi tovább az üzleti- és pénzügyeket. A nemzetközi tanulmányok és gyakorlati tapasztalat nagy hatással lehet a vezető képességek fejlődésére, illetve az is, hogy mennyire nyitott az innováció, környezeti fenntarthatóság vagy éppen az IT-technológia iránt. Langár Bence szerint az eredményes generációváltás egyik pillére éppen a generációk közötti kölcsönös bizalom a stafétabotot átadó és az azt átvevő között, hiszen abban az esetben, ha az átadó nem bízik kellően az átvevő tudásában és tapasztalatában, akkor a felek könnyen építhetnek egy virtuális falat egymás közé, mely az átadás és a generáció váltás sikerességét is befolyásolhatja. Sokan nem is gondolnak rá, pedig fontos tényező a vagyon átörökítése során, hogy milyen értékek tartják össze a családon belüli generációkat és milyen identitást ápolnak és építenek: a legsikeresebbek azok közül kerülnek ki, akik emlékeznek arra, hogy az elődök honnan jöttek, és milyen kemény munkával alapozták meg a családi vállalatot.

Üzleti mentorálás a generációváltás alkotóelemeként

A mentorálásról elmondható, hogy a generációváltás folyamata során, annak részeként támogatja az új ötletek megvalósítását, az innovatív fejlesztéseket, továbbá termékek és szolgáltatások piaci bevezetését. Modern üzletviteli és menedzsment ismereteket ad, és amire legtöbbször a leginkább segítség van: segít a megvalósíthatósági tanulmányokat, üzleti tervet és üzleti stratégiát felépíteni, illetve az ehhez kapcsolódó alapvető stratégiai koncepciókat megalkotni. „A generációváltás minden cégben előbb vagy utóbb bekövetkezik. A kérdés valójában az, hogy miként. Mennyire sikerül tudatosan, a versenyképességet előmozdítva irányítani a folyamatokat és egy stratégia mentén felépíteni őrségváltást. Az üzleti mentorálás egyik célja, hogy felkészítse az előtérbe lépő, stafétabotot átvevő generációkat” – emelte ki Langár Bence.

Erős nyitás az amerikai tőzsdéken

Lendületes indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a pénteki nagy, két százalékot meghaladó veszteségek korrekciójaként.
2021. 11. 29. 16:00
Megosztás:

Határozott javulás a munkaerőpiacon, de akadnak problémák

Tovább javultak a munkaerőpiaci mutatók az augusztus-októberi időszakban. A munkanélküliségi ráta 4 százalék alá, 3,8 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak száma pedig megközelítette a 4,7 milliót. A munkaerőpiac közelebb került a teljes foglalkoztatottsághoz, ám az is látszik, hogy még feszesebbé vált, ami az infláció szempontjából sem mellékes.
2021. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Az Allianz Csoport újra erős eredménnyel zárta a negyedévet

2021 harmadik negyedévében a teljes díjbevétel növekedésének üteme 9,5 százalék volt. A 2021. harmadik negyedévi működési eredmény 11,3 százalékkal, 3,2 milliárd euróra nőtt. 2021 harmadik negyedévében a részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 2,3 százalékkal, 2,1 milliárd euróra nőtt. 2021 első 9 hónapjának 9,9 milliárd eurós működési eredménye a teljes évre tervezett 12 milliárd eurós eredmény 82 százalékát éri el. 2021 első 9 havi, részvényesek számára megtermelt adózott eredménye 38,3 százalékkal, 6,9 milliárd euróra emelkedett. A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 207 százalék. Így a 2021. évi működési eredmény várhatóan a 12 milliárd eurós céltartomány felső határán lesz, plusz/mínusz 1 milliárd euró
2021. 11. 29. 15:00
Megosztás:

2022-es csapdája - infláció vagy növekedés?

2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés. A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
2021. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Itt van a vég kezdete - semmi sem menti meg a tőzsdéket egy kiadós zakótól?

A hétvégén az egyik barátommal vacsoráztunk, akinek az Egyesült Királyságban biológiai diplomát szerzett fia arra hívta fel a figyelmünket, hogy az eddigi hírek szerint a vírus, úgy tűnik, hogy jó úton halad, hogy úgy járjon, mint a spanyolnátha - meséli az ERSTE részvénypiaci elemzője.
2021. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Ekkora volt a munkanélküliség augusztus-októberben

Októberben a munkanélküliek száma 189 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos volt. Az augusztus-októberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 184 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)
2021. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Új Mobilbank lesz az OTP-nél

Fontos változást hoz a jövő tavasz az OTP Bank mobilbankot használó lakossági ügyfelek számára: 2022. március 1-től a hitelintézet kivezeti a lakossági SmartBank alkalmazást, helyét az új mobilbanki applikáció veszi át. Az új OTP Bank Mobilalkalmazás, amely az új Internetbankkal együtt tavaly augusztus óta már a teljes lakossági ügyfélkör számára elérhető, egyre népszerűbbé válik. Az applikáció fejlesztése folyamatos, a felhasználók számára újabb és újabb innovatív funkciók válnak elérhetővé.
2021. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Egyre több a „bumerángozó” – így csábítja vissza sok cég a korábbi kollégáit

A volt alkalmazottak nagyszerű, ám korábban méltatlanul hanyagolt lehetőséget jelentenek a cégek toborzási erőfeszítései számára – mondja Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR igazgatója. A vállalat 15 éve működő technológiai és analitikai központja a „bumerángozó” kollégák számának növekedését tapasztalta az elmúlt években. A visszatérők szerint az érdekes karrierlehetőségek, a támogató közösség, illetve a magánélet és a munka egyensúlya a fő tényezői a visszatérésnek.
2021. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Egyelőre enyhe tüneteket okoz az omikron

Az omikron vírusvariáns eddig tapasztalt tünetei enyhék voltak, de a WHO még mindig óvatosságra int, hiszen az omikront eddig csak fiatalabbakban mutatták ki, akik jobban viselik a tüneteket.
2021. 11. 29. 12:00
Megosztás:

Érdekesen alakulhat az áprilisi francia választás

Fabio Panetta, az EKB igazgatósági tagja szerint a központ banknak nem kell szűkítenie a monetáris politikáját, hogy fékezze az inflációt, hiszen ezt csak átmeneti tényezők befolyásolják.
2021. 11. 29. 11:30
Megosztás:

Melyik településen a legjobb élni Magyarországon? Mutatjuk a toplistát!

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze a többi között az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségeket. Budapesten a legkedvezőbb az összkép, az első tízben még hét dunántúli és két tiszántúli járás található. A bűnözésben vagy a megfizethetőségnél a főváros rosszul szerepel.
2021. 11. 29. 11:00
Megosztás:

Ruhák és divat az online térben is

Az Amazon wholesale még mindig az egyik legkiválóbb lehetőség, ha abban gondolkodunk, hogy gyorsan, kis költséggel szeretnénk elindítani egy online üzletet. Az online üzlet nagyszerű esély azoknak, akik szabadabb életre vágynak, mint amit a jelenlegi munkájuk tud biztosítani.
2021. 11. 29. 10:30
Megosztás:

Szerdán zárul az év végi kötelezőkampány

Alig több mint két napja maradt a közel egymillió érintett gépjármű-tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását, vagy sem: a felmondásoknak szerda éjfélig el is kell eljutniuk a biztosítókhoz. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) tapasztalatai szerint a piacon bekövetkezett díjcsökkenés aktivizálta a gépjárművek üzembentartóit, akik közül az időszak végére mintegy százezren váltják kgfb-szerződésüket egy kedvezőbbre.
2021. 11. 29. 10:00
Megosztás:

Közel 6900 elektromos biciklire jár az állami támogatás

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium hétfői közleményében.
2021. 11. 29. 09:00
Megosztás:

Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
2021. 11. 29. 08:30
Megosztás:

Minimális forintmozgás kora reggel

Minimálisan mozdult el a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 11. 29. 08:00
Megosztás:

Ukrajnában több ezer pedagógust függesztettek fel az állásából a védőoltás hiánya miatt

Az általános és középfokú oktatási intézményekben mintegy 2800 pedagógust függesztettek fel az állásából Ukrajnában, amiért nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást - közölte Szerhij Skarlet oktatási miniszter a Telegram üzenetküldő portálon.
2021. 11. 29. 07:00
Megosztás:

Indul az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése

Elindította "Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!" címmel hirdetett országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet.
2021. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Rekordadatok érkeztek a beruházásokról

Rekordadatok érkeztek a beruházásokról, amelyek 12,4 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben - mondta Varga Mihály a Facebook oldalára feltett videóüzenetében pénteken.
2021. 11. 29. 04:05
Megosztás:

Decemberi családi pótlék - mikor utalják a december havi a pénzt?

Mikor fogja átutalni a Magyar Államkincstár az aktuálisan következő, december hónapban esedékes családi pótlékot? A 2021 december hónap elején valójában a november havi (a november hónapra esedékes) családi pótlék fog megérkezni minden arra jogosult ember számára.
2021. 11. 29. 04:01
Megosztás: