Hogyan választják ki az ingatlanvásárlók leendő otthonuk helyszínét?

Lakásvásárláskor sokféle szempont szóba kerül, melyekre figyelniük kell a vevőknek. A legfontosabb tényező nyilván a vételár, ugyanakkor akadnak még más fontos szempontok, így például a helyszín. De mennyire fontos a többi tényezőhöz viszonyítva, és hogyan választanak a vevők lokációt?

Hogyan választják ki az ingatlanvásárlók leendő otthonuk helyszínét?

A lokáció az ingatlanvásárlás egyik kiemelt paramétere - jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy mint minden szempont, lehet az egyik vásárló számára alapvető fontosságú, a másik számára viszont eltörpülhet egyéb tényezők fontossága mellett. Vagyis sokan ugyan elsődleges tényezőként tartják számon, azért nem minden esetben van így.

Akadnak, akik nem minden áron ragaszkodnak egy-egy kiszemelt helyszínhez. A szakértő szerint ez elsősorban attól függ, hogy mi az ingatlanvásárlás motivációja. Ha például a család vagy egyéb konkrét ok miatt választ a vevő egy bizonyos lokációt, akkor ahhoz mindenképpen ragaszkodni fog.

Ugyanakkor, ha befektetésről van szó, akkor a lokáció csak annyiból lesz fontos, hogy milyen hozam várható tőle. És van egy vevői szegmens, mely számára kizárólag a rendelkezésre álló a tőke határozza meg a lokációt: ők nem földrajzilag választanak, hanem aszerint, hogy adott összegből hol tudnak az igényeik szerinti ingatlant vásárolni - részletezte a vevői megközelítéseket a szakértő.

Ha az első vevői csoportot tekintjük - tehát akik számára rendkívül fontos a helyszín, és ehhez ragaszkodnak is -, akkor azt látjuk, hogy az azért változó, hogy a kiszemelt helyszínt mennyire szűken határozzák meg. Akadnak, akik elfogadják, ha egy adott kerületen belül találnak a maguk számára ingatlant, ugyanakkor az ingatlanközvetítő találkozott már olyan vevőkkel is, akik konkrétan megneveztek egy utcát, ahová költözni szerettek volna. És persze van egy átmenet is a kettő között, akik számára egy városrész lesz a célpont.

Tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a kínálat függvényében, illetve az ingatlanközvetítő igényfelmérésének hatására az ilyen ügyfelek is hajlandóak azért a valósággal szembesülve átértékelni vagy részben módosítani az előre és szűken megszabott igényüket.

És, hogy mi határozza meg a helyszínt a legtöbb esetben? Leginkább talán egy úgynevezett “kiemelt helytől” való távolság számít. Vagyis itt merül fel az, hogy milyen messze található a leendő otthontól egy bizonyos családtag, akinek a közelébe szeretnének költözni, esetleg az iskola, a munkahely, stb. - jelezte Rencsevics Mária.

Sokaknak fontos szempont ugyanakkor az otthonuk helyszínének megválasztásakor, a tömegközlekedés is, a zaj, az infrastruktúra, a parkolás, az ár, egy ajánlás, vagy az ingatlannal  kapcsolatos hosszú távú tervek, sőt olykor fontos lehet a hagyomány vagy a múlt is.

Az előbb említett infrastruktúra kapcsán általában olyan adottságok szoktak felmerülni, mint például fiatalok esetében a gyermekintézmények, a játszótér vagy egy park közelsége, időseknél ugyanakkor számottevő tényezőként a bevásárlási lehetőség, az egészségügyi intézmények távolsága jelenik meg. Nemrég például az ingatlanközvetítő egyik vevője, az alapján döntött egy ingatlan megvásárlása mellett, hogy 50 méteren belül helyezkedett el egy buszmegálló.

Természetesen az ár keresztülhúzhatja a számításokat minden kiszemelt lokáció esetében, ugyanakkor Rencsevics Mária tapasztalatai szerint a vevők jelentős része ilyen szempontból felkészült: tisztában vannak egyes lokációk áraival, így jellemzően eleve olyan helyen keresgélnek, melyet megenged a pénztárcájuk.

Ha mégsem elegendő a költségkeret a kiemelt fontosságú lokációban történő ingatlanvásárláshoz, akkor kénytelenek kompromisszumot kötni egyéb paraméterek rovására. Ez a kompromisszumkészség tovább növekszik, ha megjelenik szorító tényezőként az idő is, vagyis ha sürgős a vásárlás.

Az ingatlanközvetítő mindenesetre a vevőknek azt tanácsolja, hogy mielőtt belevágnának a vásárlásba alaposan mérjék fel valódi igényeiket, és legyenek tisztában azzal, hogy melyek a mozgatórugók. Ha úgy látják, hogy a lokáció valóban kiemelt fontosságú, akkor érdemes a megfelelő ingatlan kiválasztására több pénzt, illetve időt áldozni.

Viszont, ha ebből a szempontból lehetőség van némi rugalmasságra, akkor csak azért nem érdemes egy helyszínhez ragaszkodni, mert azt ismerik vagy korábban megtetszett. Érdemes ilyenkor időt szánni arra, hogy más-más területeket is megismerjenek egy adott városban vagy akár az országon belül - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás: