Hol járnak a legjobban a lakásvásárlók az Otthonfelújítási Programmal?

A 3,5 millió forintos támogatásra jogosult települések közül a Sarkadi, a Mezőkovácsházi és Bácsalmási járásban lévőknél járnak a legjobban a vásárlók az eladó házak átlagos négyzetméterára szerint. A felújítással elérhető értéknövekedés pedig ezekben a járásokban akár 69-114 százalékos lehet. A 3,5 millióra jogosult járásokban élők becsült átlagos nettó béréhez képest Fonyódiban, Marcaliban és Pécsváradiban jelentheti a legkisebb megterhelést a kedvezményes hitel törlesztése.

Hol járnak a legjobban a lakásvásárlók az Otthonfelújítási Programmal?

Hamarosan elindul az államilag támogatott Otthonfelújítási Program, amelynek keretében kamatmentes hitelt és 2,5-3,5 millió forintos támogatást is kaphatnak azok, akik energetikailag korszerűsítik az 1990 előtt épült egy- vagy többlakásos családi házukat. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az adott járás jövedelemszintjétől függ. Az ingatlan.com és a money.hu ezért közös elemzésben vizsgálta meg, hogy a 3,5 milliós támogatásra jogosult járások közül hol járnak a legjobban felújítást is tervező lakásvásárlók és a kamatmentes hitelt felvevő lakástulajdonosok.

A támogatás keretében egy ingatlanra 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni 1 millió forintos önrész mellett. Az országos átlag 110 százalékát meghaladó jövedelmű járásokban 2,5 millió forintos támogatást is ad az állam a felújításhoz kapcsolódóan. Ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110 százaléka között alakul, ott 3 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás. A legnagyobb összegű támogatást ott kapják a lakástulajdonosok, ahol az átlagjövedelem nem éri el az országos átlag 75 százalékát. Ezekben a járásokban ugyanis 3,5 millió forintot nem kell visszafizetni a 6 millió forintos kamatmentes kölcsönből. “A legnagyobb állami támogatásra jogosult járásokban látványosan javulhat azoknak az ingatlanoknak a minősége, amelyek részt vesznek az Otthonfelújítási Programban. Az állami támogatás a lakásvásárlókat is helyzetbe hozhatja ezeken a településeken, mert ők a beköltözés előtti felújításhoz is jelentős segítséget kaphatnak” - mondta Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ezek lehetnek a legnagyobb támogatásra pályázók célpontjai

“A 3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra jogosult járások iránt érdeklődő vevők számára azok lehetnek a legvonzóbbak, ahol a legalacsonyabbak a felújítandóként eladásra hirdetett házak, így az ottani lakásoknál jelenti a legnagyobb hozzájárulást az állami támogatás. Az ingatlan.com jelenlegi adatai szerint a 3,5 milliós kategóriába tartozó 63 járásban az 1990 előtt épült, felújítandó családi és ikerházak átlagos négyzetméterára 170 ezer forint, de területenként hatalmas különbségek vannak” – emelte ki a szakember. A felújítottak esetében 274 ezer forint az átlagos négyzetméterár, azaz a korszerűsítéssel akár 61 százalékos értéknövekedés érhető el.

Az elemzésből kiderül, hogy a Sarkadi, a Mezőkovácsházi, valamint a Bácsalmási járásban lévő házak a legolcsóbbak: az átlagos négyzetméteráruk ugyanis 78-91 ezer forint. Ugyancsak a legalacsonyabb négyzetméterárral rendelkező járások közé sorolható egyebek mellett a Baktalórántházai, Ózdi és Jánoshalmai járás, itt 93-101 ezer forintos négyzetméterár vonatkozik a felújítandó házakra, a korszerűsítettek esetében 69-162 százalékkal magasabb az ár.

A Balaton partján és Debrecen mellett is elérhető a 3,5 milliós ingyenpénz

A négyzetméterárak alapján a legdrágább három járás a Balaton-parti Fonyódi és Marcali járás, valamint a Debrecen közvetlen közelében található Hajdúhadházi járás. Ezeken a környékeken négyzetméterenként átlagosan 289-449 ezer forintot kérnek a felújítandó házakért. “Bár ezekben a járásokban magasabbak az ingatlanárak, a Balaton és Debrecen közelsége miatt valószínű, hogy itt járnak legjobban azok a lakásvásárlók, akik élnek az Otthonfelújítási Program lehetőségével. A beruházás eredményeként ugyanis ebben a három járásban 42-63 százalékos értéknövekedéssel is számolhatnak az ingatlantulajdonosok.” - tette hozzá a szakértő.  

Itt érzik meg a legkevésbé a hiteltörlesztő terhét

“Az 1 millió forint önrésszel igényelhető 6 millió forintos - államilag támogatott kamatmentes - hitel törlesztője várhatóan 26-35 ezer forint lesz. A 3,5 milliós támogatásra jogosult területek közül a Fonyódi, Pécsváradi és Mohácsi járásban élők átlagos jövedelmét terheli meg legkevésbé a hiteltörlesztő. Ezekben a járásokban ugyanis a kedvezmények nélküli becsült nettó átlagbér meghaladja a 320 ezer forintot” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A money.hu szakértője azt is hozzátette, hogy amennyiben a kamatmentes hitel összege nem lenne elég a teljes körű felújításra, úgy piaci hitellel is ki lehet egészíteni a felújítás költségvetését. Ugyanakkor a jelenlegi információk szerint nem minden banknál lesz elérhető az otthonfelújítási program. Ez egyben azt is jelenti majd, hogy a támogatást és a kiegészítésre szánt piaci jelzáloghitelt egy pénzintézetnél kell intézni, hiszen két különböző bank jelzálogjoga a gyakorlatban nem kerül egy ingatlanra. Ugyanakkor, ha kisebb összegű plusz pénzre van szükség, vagy az önerőt kell előteremteni, akkor akár a személyi kölcsönök is segíthetnek a finanszírozásban. Ez esetben nincs banki kötöttség, bárhonnan igényelhető a kölcsön, azonban érdemes körültekintően választani a banki ajánlatok közül, mert jelentős különbségek lehetnek a törlesztők, visszafizetendő összegek között.

Június végére nyithat újra a parajdi sóbánya

Június végére befejeződnek a parajdi sóbánya biztonságossá tételét célzó munkálatok, és újranyit a létesítmény - nyilatkozta szerdán Irina Muller, a román Országos Sóipari Társaság (Salrom) termelési igazgatója a Marosvásárhelyi Rádiónak.
2024. 05. 30. 11:30
Megosztás:

A MakTel több mint kétmilliárd macedón dénár osztalékot fizet a 2023. évi üzleti év után

A Magyar Telekom leányvállalata, a Makedonski Telekom AD - Skopje (MakTel) a 2023. üzleti év után 2,21 milliárd macedón dénár (mintegy 13,8 milliárd forint) osztalékot fizet - közölte a Magyar Telekom szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 30. 11:00
Megosztás:

Ebben a hónapban emelkedett a németországi infláció

Emelkedett az infláció májusban a várakozásoknak megfelelő mértékben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán publikált előzetes adatai alapján.
2024. 05. 30. 10:30
Megosztás:

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

A magyar internetezők 57 százaléka esett már áldozatául online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak - derül ki a kiberbiztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. és a gkid közös felméréséből.
2024. 05. 30. 10:00
Megosztás:

Véget vethet az élelmiszer-pazarlásnak az inflációs sokk

Sokkal jobban odafigyelnek a megvásárolt termékek, így a zöldségek és gyümölcsök mennyiségére is a fogyasztók a mindennapos kiadások emelkedési miatt. A vásárlók egyre tudatosabbak és nem csak az árra, hanem a megvásárolt mennyiségre is ügyelnek – derül ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az eddiginél is erőteljesebb az a trend, hogy az akciók tudnak lényeges elmozdulást hozni a fogyasztásban. A magyar zöldségtermelők számára ezért kiemelten fontos, hogy minél több boltláncban elérhetőek legyenek a magyar termékek, és olyan áron, ami a termelők számára is jövedelmező. Ehhez az is fontos, hogy minél jobb hozammal és minél jobb minőségben, egyre hatékonyabban tudjanak termelni.
2024. 05. 30. 09:30
Megosztás:

A Standard Chartered úgy véli, hogy az XRP ETF 2025-ben jöhet; az Algotech (ALGT) kihasználja az egészséges piaci trendeket az előértékesítési fejlődés érdekében

Jelentős fejlemény a DeFi szektorban, hogy a Standard Chartered optimistán nyilatkozott egy XRP ETF 2025-ös lehetséges bevezetéséről, ami a kriptovaluta piac növekvő bizalmát tükrözi. Ezzel egyidejűleg az Algotech (ALGT) kihasználja a robusztus piaci trendeket, és figyelemre méltó előrehaladást mutat az előértékesítési szakaszban.
2024. 05. 30. 09:00
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 30. 08:00
Megosztás:

Családi kerti medence építés: hogyan vágjunk bele?

Ahogy közeledik a meleg, mindenki elkezd gondolkodni a medencén. Hosszú távra azonban kizárólag az épített családi változat válik be, hiszen ez az, amely évtizedekig szolgálhatja a kényelmünket.
2024. 05. 30. 08:00
Megosztás:

Milyen programok vannak egy prémium masszázsfotelen?

Mindenki szeretne magának otthonra egy olyan helyet, ahol a munka után ellazulhat és felfrissülhet.
2024. 05. 30. 07:30
Megosztás:

Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét

Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét szerdán, a Békés vármegyei város egymilliárd forint hazai forrást fordított a beruházásra.
2024. 05. 30. 07:00
Megosztás:

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.
2024. 05. 30. 06:30
Megosztás:

A MNB elővigyázattoságot javasol az OTP Banknak oroszországi működése kapcsán

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolja az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán, a lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 30. 05:30
Megosztás:

Mintaüzemet néztek meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai

A Ferzol Kft. mintaüzemét nézték meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai szerdán Tápiószőlősön.
2024. 05. 30. 05:00
Megosztás:

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás: