Íme a magyar tőzsde, a BÉT Nyrt. árbevétele és nyeresége

Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pontot jóváhagyták. A közgyűlésen bemutatott 2023. évi üzleti beszámoló alapján a Tőzsde eredményes évet zárt: az összbevétel 4,4 milliárd, az EBITDA 1 362 millió, a nettó eredmény 5,8 milliárd forintot tett ki, ami 2008 óta a legeredményesebb tőzsdei évet jelenti. A társaság 606 millió forint összegben fizet osztalékot, részvényenként 112 forintot.

Íme a magyar tőzsde, a BÉT Nyrt. árbevétele és nyeresége

Pénzügyi eredmények és piaci teljesítmény

A BÉT 2023. évi pénzügyi eredményeit Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója ismertette. A számos kihívást hordozó gazdasági környezetben a Tőzsde eredményes évet zárt: a társaság összbevétele 2022-höz képest mintegy 3 százalékkal növekedve, 4,4 milliárd forintot, a nettó eredmény - amelyhez a BÉT társult vállalkozása, a KELER Csoport is jelentősen hozzájárul konszolidált nettó eredményével -, 5,8 milliárd forintot tett ki. Az EBITDA-mutató, a tavalyi évhez képest 16 százalékos csökkenés mellett, 1 362 millió forintot ért el. A 2022-es kiemelkedő részvénypiaci forgalom 2023-ban mérséklődött, amelynek köszönhetően a kereskedési bevételek 30 százalékkal csökkentek, ugyanakkor a kibocsátói bevételek 9,5 százalékkal, az adatértékesítés bevételei pedig 13,5 százalékkal növekedtek. A költségoldalon továbbra is feszes költséggazdálkodás eredményeként 3 398 millió forintot tett ki a vállalat összes költsége. 

Az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatot a közgyűlés ugyancsak jóváhagyta. Ennek nyomán a társaság az eredménytartalékból mintegy 606 millió forintot fizet a részvényesek számára, részvényenkénti 112 forintos összegben. A közgyűlés a 2023. üzleti évre vonatkozó igazgatósági, felügyelő bizottsági és könyvvizsgálói jelentéseket is elfogadta.

BUX-rekordév, az ökoszisztéma fejlődése, fenntarthatósági törekvések

A BÉT elsődleges részvényindexe, a BUX kiemelkedő időszakon van túl: az év utolsó kereskedési napján 60 620 ponton zárt, amely 38,4%-os éves növekedést eredményezett, számos régiós piac teljesítményét is meghaladva ezzel. Az év egyúttal a piaci volatilitás mérséklődéséről szólt, a makrogazdasági és geopolitikai bizonytalanságok ellenére a tőzsdék jellemzően pozitívan reagáltak a külső fejleményekre. A volatilitás normalizálódásával összhangban a BÉT részvénypiaci forgalma is lecsökkent, a napi átlag 9,55 milliárd forint volt 2023-ban, amely 31,4 százalékkal alacsonyabb a, kiugróan magas 2022-es értéknél (13,93 milliárd).

Folytatódott a Tőzsde kibocsátói körének bővülése is: a szabályozott részvény piac négy új szereplővel bővült a BÉT, a Biggeorge Reit, a Civita Group és a Shopper Park Plus tőzsdei bevezetése révén. Kiemelkedően fontos lépés volt a BÉT tőzsdei megjelenése, új fejezetet nyitva a hazai tőzsdetörténetben, mind a nyilvános működés előnyeinek népszerűsítése, mind a tőzsde nemzetközi törekvéseinek támogatása, valamint a többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Bank céljainak megvalósítása tekintetében. A BÉT középvállalati platformján, az Xtenden 3 új szereplő jelent meg: a Chameleon Smart Home, a STRT Holding, és a VERTIKAL Group csengethetett az év során.  A középvállalati szektor szempontjából emellett hasonlóan fontos mérföldkő volt az év során az európai uniós forrásból megvalósított Mentor Program sikeres zárása is, amelynek keretében a BÉT összesen 255 hazai tulajdonú középvállalat fejlődését és megerősödését segítette az elmúlt években.

2023-ban a szabályozott részvénypiaci kapitalizáció és az Xtend platform kapitalizációja is nőtt, összességében új történelmi rekordot felállítva: az összesített részvénypiaci kapitalizáció az év végére megközelítette a 15 ezer milliárd forintot. 

A kötvénypiac is jelentős aktivitást mutatott, 92 új kötvénysorozat került bevezetésre a BÉT piacaira, amely közel 1 560 milliárd forinttal növelte a hitelpapírpiaci kapitalizációt. Mindezek mellett 7 új jelzáloglevél és 12 új állampapír sorozat is bevezetésre került a BÉT-re. 

2023-ban további lendületet vett a hazai lakosság évek óta kitartó aktivitása a hazai részvénypiacon. Tavaly rekordértékben, több mint 2000 milliárd értékben tartott a magyar lakosság részvényeket, ebből 1600 milliárd a hazai tőzsdén jegyzett részvénymennyiség.

A Tőzsde kiemelt figyelmet fordított a fenntarthatósági törekvések megvalósítására is: bemutatta az első, a 2022-es évre vonatkozó Fenntarthatósági Jelentését továbbá kidolgozta a 2023 és 2025 közötti időszakra szóló ESG stratégiáját. Ezen erőfeszítések erősítik a BÉT elkötelezettségét a fenntartható működésben és a társadalmi felelősségvállalásban. 

„2023 sikeres év volt a Budapesti Értéktőzsde számára mind az üzleti, mind a stratégiai célkitűzések terén. Ez a teljesítmény különösen nagy sikernek mondható annak tükrében, hogy a gazdasági környezet számos kihívást hordozott. A tőzsde történetének egyik fontos mérföldköve, a BÉT tőzsdére lépése is a tavalyi év kiemelkedő eseménye volt. A Tőzsde 2024-ben is a saját eszközeivel támogatja a hazai vállalatok növekedését, a tőkepiaci finanszírozási lehetőségek biztosítása révén. Az elsődleges cél továbbra is a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlődésének elősegítése, ezáltal a magyar gazdaság, illetve a háztartások gyarapodásának támogatása.” - hangsúlyozta Virág Barnabás a BÉT igazgatóságának az elnöke.

„A 2023-as év mind a pénzügyi teljesítmény, mind a tőkepiaci ökoszisztéma fejlődése szempontjából eredményes volt. Ez a siker tükrözi a BÉT stratégiájának hatékonyságát a kihívásokkal teli piaci környezetben, emellett megerősítést ad a vállalat stabilitásáról és növekedési potenciáljáról. A Tőzsde elkötelezett a jövőbeni fejlesztések mellett, folyamatosan törekszik piaci pozíciójának megerősítésére, mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Ezen tervek megvalósítása révén szilárd alapot teremtünk a további növekedéshez és a hosszú távú részvényesi értékteremtés növeléséhez." - mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás: