Ingyen juthatnak állami ingatlanvagyonhoz a kistelepülések

Ingyenesen juthatnak állami ingatlanvagyonhoz a kistelepülések a Magyar falu program keretében - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-vel.

Ingyen juthatnak állami ingatlanvagyonhoz a kistelepülések

Gyopáros Alpár a Miniszterelnökség által eljuttatott közleményében azt írta: a kormány a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel és a Maradványvagyon-hasznosító Zrt.-vel együttműködésben úgy határozott, hogy az egyes önkormányzatok közigazgatási területén fekvő, állami feladatellátáshoz nem szükséges állami tulajdonú ingatlanokat ingyenesen átadja az ötezer lélekszám alatti, valamint az öt- és tizenötezer lakos közötti települések önkormányzatai részére.

A támogatásnak köszönhetően csaknem 1900 ingatlan került mintegy 600 település tulajdonába, ezek nyilvántartási értéke csaknem 1,7 milliárd forint - tette hozzá a kormánybiztos.

Felidézte: az állami ingatlanok ingyenes tulajdonba vételének lehetőségét már 2021-ben biztosította a kormány az ötezer lélekszám alatti településeknek a Magyar falu program keretében, akkor 1,2 milliárd forintnyi ingatlanvagyon átruházása valósult meg. A támogatás sikere okán 2023-ban született döntés a program folytatásáról, illetve kiterjesztéséről az 5 és 15 ezer közötti lélekszámú településekre is.

"Az ingatlanátadás egy olyan egyedülálló lehetőséget jelent az érintett településeknek, amelyen keresztül nemcsak az önkormányzat vagyona gyarapszik, hanem azok közösségi célra történő hasznosítására is lehetőség nyílik" - emelte ki Gyopáros Alpár.

Kitért arra is, hogy az ingatlanok és az azokhoz kapcsolódó, valamint azokon található állami tulajdonú vagyontárgyak 2024. július 1-jén ingyenesen, nyilvántartási értéken kerülnek a kormányhatározatban megjelölt önkormányzatok tulajdonába.

Milyen sört isznak a magyarok 2024 nyarán? Mutatjuk!

Bár a nagy sportesemények átmenetileg pozitív hatást gyakorolnak a sörfogyasztás alakulására, idén is az időjárás fogja eldönteni, hogy a tavalyi 10 százalékos visszaesést követően idén korrigálhat-e felfelé a sörpiac. Hosszú távon a prémium és szuper prémium szegmensbe tartozó sörök térhódítása zajlik – immár a teljes forgalom egyharmadát ilyen kategóriájú sörök teszik ki –, és idén robbanásszerű lehet az egzotikus gyümölcsökkel ízesített alkoholmentes sörfajták térnyerése.
2024. 07. 05. 03:00
Megosztás:

Ha veszel valamit, figyeld a jótállást! Változtak a szabályok Július 1-től

Változtak a kötelező jótállás alá eső termékekre vonatkozó szabályok, július 1-jétől egyebek mellett a legalább 10 ezer forint eladási árú új bel- és kültéri masszázsmedencékre, a látásjavító eszközökre, így különösen a szemüvegekre, valamint a napszemüvegekre is kötelező jótállás vonatkozik már, vételártól függően két vagy három év időtartamra - hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerdai közleményében.
2024. 07. 05. 02:30
Megosztás:

Egyre több kínai jön az országba - mi okból?

Egyre jobban élénkül a kínai beutazó turizmus Magyarországon és Európában - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének nyitányaként az MTÜ által megrendezett Európa-Kína Turizmus Dialógus sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 07. 05. 02:00
Megosztás:

Új sebességmérők teszik biztonságosabbá a zánkai Erzsébet-tábor megközelítését

Új sebességmérő traffiboxokat helyeztek el a 71-es út zánkai Erzsébet-táborhoz közeli szakaszán. A berendezések biztonságosabbá teszik a tábor megközelítését - közölte a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.
2024. 07. 05. 01:30
Megosztás:

Ez fájdalmas lesz: Itt a Kormány bejelentése a családi pótlék emelésről

A Kulturális és Innovációs Minisztérium véleménye szerint nem azért vállalnak egyre többen munkát GYES vagy GYED mellett, mert ezek a juttatások nem kielégítőek, hanem mert céljuk a munka és a családi élet közötti egyensúly elérése, valamint a kisgyermekes szülők gyorsabb visszatérése a munkaerőpiacra.
2024. 07. 05. 01:00
Megosztás:

Ha turmixot vettél az Auchan-ban, vidd vissza!

A nem megfelelő magyar nyelvű címkén, nem jelölt allergén (tej) jelenléte miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívja a forgalomból az An Kedvenc Bar. Tejes turmixot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 05. 00:30
Megosztás:

A WienerAI előértékesítés átlépte a 7 millió dollárt – ez az érme a következő mém király?

A Dogecoin, a Shiba Inu és a nem is olyan rég debütált Pepe után úgy néz ki, hamarosan új mém érme királyt koronázhatunk, aki uralkodhat ezen a jövedelmező piacon.
2024. 07. 05. 00:01
Megosztás:

Jó nagy hülye vagy, ha leveszed a cipődet vendégségben?

Leveszik a cipőjüket a magyarok, ha vendégségben vannak, de csínján bánnak az ajándékozással – mutat rá az Opinio piackutató reprezentatív felmérése. A többség szívesen átadja a helyet a rászorulóknak és toleráns a köztéri dohányzással szemben, azonban a késésre adott reakciók már megosztják a közvéleményt.
2024. 07. 04. 23:30
Megosztás:

Hiányzik egy foga, vagy több? Nyomtatnak Önnek azonnal 3D-ben - és ez komoly!

A legmodernebb 3D nyomtatási technológia elterjedésével azonban akár már pár óra alatt elkészülhet a végleges és tartós fogpótlás.
2024. 07. 04. 23:00
Megosztás:

Tovább gyengült az euróövezeti építőipari aktivitás

Gyorsuló ütemben - immár a 26. egymást követő hónapban - zsugorodott az építőipari teljesítmény az euróövezetben júniusban a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint.
2024. 07. 04. 22:30
Megosztás:

Egyre alacsonyabb az önkéntes nyugdíjpénztárak működési költsége

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi - a vagyonra vetített - klasszikus díjterhelési mutatója 0,69 százalékra csökkent a korábbi 0,72 százalékról, ennek egyik oka a jelentősen növekedő vagyon, a másik a nagyobb összegű tagdíjbefizetéseknél alkalmazott sávos, csekélyebb működési költségelvonás - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 04. 22:00
Megosztás:

Nagyszabású útfejlesztés kezdődik Csanádapácán

Negyedmilliárd forintos útfejlesztés kezdődik a Békés vármegyei Csanádapácán - közölte az önkormányzat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 04. 21:30
Megosztás:

Díjkorrekciók és új díjcsomagok a mobilszolgáltatások piacán

Az idei év igen jelentős átrendeződést hozott a mobilszolgáltatások piacán. Az év eleji kisebb-nagyobb mértékű roamingadatkeret-emeléseket követően március elejétől mindegyik jelentős mobilszolgáltató inflációkövető díjkorrekciót vezetett be, majd alig egy-másfél hónapon belül sorra mindhárom szolgáltató teljesen megújította az előfizetéses mobiltelefon-díjcsomagjainak kínálatát, és többségében rövidesen lezárta vagy már bejelentette, hogy lezárja a korábban előfizethető, díjkorrekcióval megemelt havi díjú tarifacsomagjait.
2024. 07. 04. 21:00
Megosztás:

Joe Biden visszalép? Ki lesz akkor Trump kihívója?

A kereskedés ma nem indul, legalábbis az Egyesült Államokban. A befektetők elégedettek lehetnek, a tőzsdék emelkedéssel fordultak rá a Függetlenség napjára, az S&P 500 és a Nasdaq is pozitívban zárt tegnap, ráadásul új csúcsra emelkedtek.
2024. 07. 04. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint csütörtök estére

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2024. 07. 04. 20:00
Megosztás:

Szép zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2024. 07. 04. 19:30
Megosztás:

Csökkentek a német feldolgozóipari megrendelések májusban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkentek májusban a feldolgozóipari megrendelések Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése szerint.
2024. 07. 04. 19:00
Megosztás:

Visszaesett az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban

Az elemzők által várt növekedéssel szemben csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban az arizonai ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.
2024. 07. 04. 18:40
Megosztás:

Nagy hír segít a Ripple (XRP) és a Solana (SOL) számára, hogy visszapattanjon a kulcsfontosságú támasz szintek fölé, de a KangaMoon továbbra is a hozzáértő befektetők legjobb választása marad

Hetekig tartó medvepiaci kereskedés után a Ripple (XRP) és a Solana (SOL) nagy híreknek köszönhetően megmenekültek. A Ripple SEC elleni ügyében elért legutóbbi győzelem segítette az XRP árát a 0,4800 dolláros támogatási szint fölé emelkedni, ezzel lehetőséget adva egy nagyobb árnövekedésre.
2024. 07. 04. 18:15
Megosztás:

Felülteljesített a BÉT az európai tőzsdékhez képest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 613,11 pontos, 0,85 százalékos emelkedéssel 72 351,87 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 04. 18:00
Megosztás: