Ingyenes jogosítvány egy autósiskola szemével

Az elmúlt hónapokban számos meg nem erősített hír látott napvilágot arról, hogy a magyar kormány ingyenessé tenné a jogosítvány megszerzését a középiskolások számára.

Ingyenes jogosítvány egy autósiskola szemével

Az ingyenes jogsi, amely eredetileg nagy várakozást keltett a lakosság körében, végül egy pontosított formában kerül megvalósításra.

Ez a cikk áttekintést nyújt az eddigi fejleményekről, véleményekről, és belepillantást nyerhetsz egy autósiskola szemszögéből is.

Az eredeti terv és a pontosítások

A kormány már 2023. augusztusában felhozta törvényjavaslatként az ingyenes jogosítvány megszerzését. Azonban csak 2024. március 14-én, Tuzson Bence igazságügyi miniszter pontosított Facebook-oldalán. Mely szerint 2024. szeptemberétől a középiskolai oktatásban helyet kap a KRESZ- és egészségügyi oktatás.

A korábbi ígéretekkel ellentétben, melyek a teljes ingyenes jogosítvány megszerzését sejtették, a kormány csak a KRESZ- és egészségügyi képzés ingyenessé tételét valósítja meg a középiskolákban.

Az eredeti, teljes körű támogatás csak teszt jelleggel indul, korlátozott számú résztvevővel.

Támogatások és költségek

A 20 év alattiak jogosítványszerzése eddig is támogatott volt, 25 ezer forintos költségtérítéssel. Ezt az Államkincstáron keresztül lehetett igényelni. Ez a támogatási forma várhatóan megszűnik, amint az új rendszer életbe lép.

A jogosítvány megszerzésének 2022. végi átlagos költsége a KSH adatai szerint 305 ezer forint, de a teljes folyamat egyéntől függően akár a félmillió forintot is meghaladhatja.

Ehhez hasonló megállapításra jutott a debreceni Neon Autósiskola is

A Neon Autósiskola debreceni autósiskolákra vonatkozó 2023. júniusi felmérésében azt állapította meg, hogy az átlagos árú autósiskolában 306 500 Ft a teljes képzés költsége. Ennek a költségnek az átlagos KRESZ-tanfolyam díja csupán tizede.

Azt látjuk, hogy az országos átlag szerint 45 vezetési óra szükséges a jogosítvány megszerzéséhez (a kötelező 30 helyett). Ez a 15 óra plusz vezetés átlagosan 120 ezer Ft-tal, 426 ezer Ft-ra növeli a jogosítvány megszerzésének költségét. Ebből az állam mindössze a KRESZ- és elsősegély-tanfolyam árát, körülbelül 40 ezer Ft-ot áll a középiskolások számára.

A közösség véleménye az ingyenes jogsiról

A Tuzson Bence posztja alatti kommentekből kiderül, hogy a közösség véleménye megosztott az ingyenessé tett KRESZ-oktatással kapcsolatban.

Egyesek üdvözlik a lépést, mint a családok támogatásának eszközét és lehetőséget azok számára, akik anyagi okok miatt nem engedhetnék meg maguknak a jogosítvány megszerzését. Mások szkeptikusak, aggodalmukat fejezik ki a kezdeményezés hosszú távú fenntarthatósága és a gyakorlati oktatás minősége miatt.

Felmerülnek aggályok a fiatal sofőrök által okozott balesetek növekedésével kapcsolatban is.

Ingyenes jogosítvány egy autósiskola szemszögéből

Vida Soma, a debreceni Neon Autósiskola tulajdonosa szerint a magyar kormány kezdeményezése, mely a KRESZ-oktatást ingyenessé tenné a középiskolások számára, egyértelműen pozitív lépés a közúti biztonság és az oktatás terén.

„A diákok már fiatal korukban megismerkedhetnek a közlekedési szabályokkal és az elsősegélynyújtás alapjaival. Ez hozzájárulhat a közlekedési kultúra javulásához és a balesetek számának csökkenéséhez.

Azonban a képzés mindössze a KRESZ-tanfolyam árával (Debrecenben 2023-ban átlagosan 40 ezer Ft) lesz kevesebb. Mivel a 20 év alattiak eddig is visszaigényelhettek 25 ezer Ft támogatást, így csupán 15 ezer Ft különbséget jelent.

Ez olyan, mintha 5% kedvezményt kapnának a középiskolások a jogosítvány megszerzéséhez. Ez a kedvezmény valószínűleg nem sok mindenkit segít hozzá a jogosítvány megszerzéséhez, aki eddig nem tehette meg.”

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás:

Az év végig kétszeresére emeli napelemei számát a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:00
Megosztás:

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
2024. 04. 19. 11:30
Megosztás:

Az S&P rontotta Izrael hitelminősítését

A Standard & Poor (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását
2024. 04. 19. 11:20
Megosztás:

Az új kriptovaluta, melynek ára 0,02 dollár, a Solana és a Cardano mellé került a 2024 áprilisi kiemelt ajánlásokba

A kriptovaluta piac továbbra is vad száguldását folytatja 2024 áprilisában, ahol az olyan ismert szereplők, mint a Solana (SOL) és a Cardano (ADA) erős pozíciókat töltenek be. Azonban egy új versenyző is megjelent a színen, amely az alkalmi vásárlók figyelmét is magára vonja: a DTX.
2024. 04. 19. 10:45
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 19. 10:30
Megosztás:

Eséssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Az európai és az amerikai határidős indexek a közel-keleti helyzet hatására negatív értéket mutatnak, így eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is pénteken az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 19. 10:00
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai indexek

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,53 százalékos csökkenéssel, 37 090 ponton zárt.
2024. 04. 19. 09:30
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 19. 08:30
Megosztás:

Csökkent a Danone negyedéves bevétele

A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben - áll a cég honlapján.
2024. 04. 19. 08:00
Megosztás:

Az OECD-ben stagnált az infláció februárban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése ugyanúgy, mint januárban.
2024. 04. 19. 07:30
Megosztás:

Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Emelkedő pályán maradt a nehéz gazdasági környezetben is a BioTechUSA-cégcsoport, amely tavaly az egy évvel korábbi rekordév magas bázisához képest is csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte az árbevételét. Közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, amelyből többek között több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk épült Szadán, közel egymilliárd forint értékben üzembe helyezte automata raktárát, 45 új üzletet nyitott Európa-szerte és megvalósult óbudai régi irodaháza teljes felújítása is. A turbulens környezet ellenére a társaság pénzügyi helyzete tovább javult 2023-ban, miután az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra nőtt.
2024. 04. 19. 06:30
Megosztás:

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Az otthonról dolgozó munkavállalók harmada teljesen a lakóhelyéről látja el feladatait, míg a második leggyakoribb opció a heti három nap home office – derült ki az Erste felméréséből. A koronavírus-járvány alatt még kötelező rossznak tekintett otthoni munkavégzés lehetősége ma már a bank kérdőívét kitöltők 93 százaléka szerint alapvető vagy nagyon fontos. A legtöbben azért szeretik a home office-t, mert rugalmas, valamint időt és pénzt is megspórolnak azzal, hogy otthonról dolgoznak.
2024. 04. 19. 06:00
Megosztás:

Hiába javult sokat a magyar termékenységi ráta, ez is kevés lehet

Habár európai összevetésben a magyar születési ráta különösen 2011-től 2022-ig felettébb kedvezően alakult, mégis fenyeget a társadalom elöregedésének veszélye. Ennek egyik oka a Bankmonitor szakértői szerint az, hogy a szülőképes korú nők száma (a Ratkó-unokák kiöregedésével) mostanra jelentősen csökkent. Ha pedig eleve kevés nő tud szülni, akkor a magas születési ráta is alacsony születésszámokhoz vezethet.
2024. 04. 19. 05:30
Megosztás:

Benzines és dízelautóra telik a magyaroknak, elektromosra nem

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet, amely elsődleges oka a kedvezőbb árak terén keresendő. Az elmúlt 1 évben viszont az elektromos autók népszerűsége növekedett, és időközben mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.
2024. 04. 19. 05:00
Megosztás:

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

Miközben több mint 70 ezer állás betöltetlen ma Magyarországon, csaknem 100 ezer külföldi munkavállaló dolgozik az országban és több mint 200 ezer ember inaktív. Az elvándorlás és a külföldi munkavállalás évtizedes jelenség és a magyar gazdaságra egyértelműen negatív hatással van. Miért megyünk mi magyarok külföldre és miért jönnek hozzánk Ázsiából dolgozni?
2024. 04. 19. 04:30
Megosztás: