Ipar 4.0 projekteket adott át a Delta, ezeket minden KKV tanulmányozhatja

Nyilvános esemény keretében ismertette a Delta csoport a hazai kkv környezetre adaptált IPAR 4.0 és digitalizációs mintaprojektjeit. Az IFKA Korszerű Vállalati Technológiai Mintaprogram keretében öt, egymástól eltérő ágazatban működő vállalat valós környezetébe illesztett megoldások célja, hogy a hazai kkv szektor számára szabadon tanulmányozható, példaértékű projektek legyenek elérhetőek. A nagyvállalati lehetőségektől és környezeti körülményektől lényegesen eltérő hazai kis- és közepes termelő vállalatok számára mindeddig kevés adaptálható innováció született. A Delta csoport által á tadott, összesen 511 millió forintos beruházási értékű megoldásokkal a kis és közepes méretű szektorban tevékenykedő vállalatok figyelmét kívánja felhívni az elérhető fejlesztési lehetőségekre.

Ipar 4.0 projekteket adott át a Delta, ezeket minden KKV tanulmányozhatja

 A Technológiai és Innovációs Minisztériumhoz tartozó IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt Korszerű Vállalati Technológiai Mintaprogram projektzáró eseményeként a Delta csoport ismertette a nyilvánosság számára a programon belül megvalósult mintaprojekteket, amelyet Dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár úr nyitott meg a szakmai közönség számára. A 2022-ben megkezdett, összesen 511 millió forintos beruházási értékű program célja, hogy olyan működő, termelési környezetre adaptált mintamegoldások létrehozása, amelyek a hazai kkv-k számára szabadon tanulmányozhatók és alkalmasak a későbbi tudás- és techn ológiatranszfer lehetőségekre.

„A hazai kkv-k sajátosságainak megfelelő, releváns ipar 4.0-ás megoldások mindeddig nem nagyon voltak elérhetőek. Az általunk létrehozott projektek ezen az állapoton kívánnak változtatni, azáltal, hogy a kkv szintre hozzuk a nagyipari megoldásokat. Az ismertetett példák arról szólnak, hogy igenis lehet a kkv-k számára fejlesztési koncepció keretében kidolgozott, egyedi terepi környezetre adaptált, megfelelően skálázható és egyszerűen üzemeltethető digitalizációs megoldásokat előállítani. Rendszerintegrátori háttérrel ebben vagyunk partnerei a hazai termelő vállalatoknak. A szektor iránti elkötelezettségünket mutatja az is, hogy az átadott innovációk műszaki koncepciói mind a nagy gyárleállások covid időszakában születtek, a Delta munkatársai ugyanis ezalatt is folyamatosan dolgoztak a projekteken.” – mondta Vidra László, Delta Systems ügyvezető igazgatója.

A Delta által létrehozott egyedi megoldásokban az 5G kommunikációs hálózatot a Yettel és a Nokia biztosította, az érzékelés és gépi látást biztosító ipari szoftverek és mesterséges intelligencia megoldások beszállítója az IBM Magyarország, a terepi érzékelőket pedig a SICK Sensor Intelligence, a világ piacvezető intelligens szenzorgyártója szállította.

Gépi látás az Uniholz Kft.-nek

Az Uniholz Kft. elsősorban acéltermékeket és építőipari anyagokat kínál. A Delta egy könnyen kezelhető, terepi alkalmazású mesterséges intelligenciával megtámogatott Ipar 4.0 megoldást dolgozott ki közösen a céggel. A rendszer egy telefonnal elkészített felvételen automatikusan lefutó vizsgáló és számláló algoritmus útján, anyagmozgatási igény nélkül ad pontos képet az árukészletről. Az adott műszaki és informatikai környezetet nem megváltoztató, valamint speciális kamerarendszert sem igénylő megoldás pontosabb áruátvételt, ezáltal pontosabb és gyorsabb elszámolást, valamint készletnyilvántartást tesz lehetővé. A b eérkező áruk átvétele, időszaki leltár jelentősen felgyorsul, illetve egyre pontosabb lesz a rendszer használatával. A folyamatos használat mellett keletkező képállomány pedig az algoritmusok folyamatos finomítására is lehetőséget ad, így hozva létre az Uniholz környezetében folyamatosan hibatűrőbbé és ügyesebbé váló képi ellenőrzés és leltárazás Ipar 4.0-ás megoldását. A megoldás megtekinthető az Uniholz Kft hajdúnánási telephelyén.

Optimalizált árukövetés és szállítástervezés húsipari vállalatnak – Nagykun-Hús Kft.

A sertésfeldolgozó és húsipari készterméket gyártó vállalat számára speciális, élelmiszeripari környezetben működő félkész áru gyáron belüli követésére alkalmas RFID (rádióhullám alapú azonosító) alapú rendszer épült ki.  A rendszer révén az árufeldolgozási folyamatokat, méréseket, áthaladási pontokat követve elhelyezett RFID kapuk a termék/áru áthaladását időbélyeggel regisztrálják. Az időbélyeg lehetővé tesz egyéb feladatokat is, például a mérések központi összefűzését vagy a mérlegállomás teljes automatizmusát. A termék/áru üz emen és hűtőházon belüli haladásakor, valamint kitároláskor is regisztrálásra kerül. A munkaerő felszabadítása mellett a rendszer feladata a termék-, árunyilvántartási, leltári hibák minimalizálása azáltal, hogy pontosan meg tudja mondani, melyik áru az üzem mely környezetén haladt át, vagy tartózkodik, mivel érintkezhetett, így a folyamatok pontos digitalizálása nyomán teljes visszakövethetőség valósul meg üzemen belül, az élő sertés átvételétől a termék kiadásáig. Az átadott árukövető rendszerhez a végtermék optimalizált kiszállítását megtervező, emberi hibákat kiszűrő, öntanuló alrendszer kapcsol ódik. A matematikai algoritmusokra és mesterséges intelligenciára épülő, hálózattervezésen alapuló megoldással szembeni követelmény az ideális áruszállítási útvonalak könnyű és automatikusan tervezhetősége, a szállítójárművek szállítási paramétereivel összehangolt szállítási tervek optimalizálása volt. A megoldással a folyamatosan változó és növekvő rendelésállomány, az utolsó pillanatban beeső kiszállítási igények pontosan és precízen, az optimális szállítási útvonalakat kiszámolva teljesítheti a cég minimalizálva az ehhez szükséges költségeit. A fej lesztés illeszkedett a vállalat elmúlt években elhatározott jelentős technológiai és higiéniai fejlesztési tervébe. A Delta által létrehozott megoldás megtekinthető a Nagykun-Hús Kft. kunhegyesi üzemében.

Terményminőség szenzoros védelme – Matyó Agrártermelő Zrt.

A többek között gabona- és takarmánytermesztéssel foglalkozó vállalat számára speciális, robbanásveszélyes környezetben megvalósított szenzoros érzékelés, valamint a szenzoradatok összegyűjtésére alkalmas központi monitoring rendszer épült, a gabonasilókban lévő termény állapotának gépi megfigyelése és állapotváltozásának előrejelzése céljából. A tárolókban telepített szenzorok terményspecifikus m& oacute;don jelzik a betárolt gabona mennyiségét, hőmérsékletét, páratartalmát, valamint az ezekben bekövetkező változások mértékét. Az adatfeldolgozó algoritmus ezt kiegészítően lehetőséget ad a személyzetnek a kontrollra, valamint az adatok által jelzettek alapján való folyamati beavatkozásra. A szenzoradatokat a telep több berendezésének működésével összevezetve a működéshez kapcsolódó költségek pontosabban kalkulálhatóak. Az emberi hiba kizárására épülő megoldással szemben támasztott egyik követelmény a könnyű tovább fejleszthetőség, további silókban, tárolókban kihelyezett újabb szenzorok és alrendszere k integrálhatósága volt, az üzemeltetéssel foglalkozó személyzet és szakemberek munkájának bonyolítása vagy bővítése nélkül.

Önjáró robottal végzett intralogisztikai megoldás– Arbot Mechatronikai Kft.

A mechatronikai és integrált termékek tervezésével, gépészeti kivitelezéssel, vezérlési és programozási feladataival, valamint elektronikai eszközök tesztelésével foglalkozó vállalat számára 5G-s robotplatform megoldás készült, mellyel egyszerűbbé vált a belső- és félkészáru, valamint a göngyöleg mozgatása. Az ügyfél meglévő folyamataihoz és igényeihez könnyen illeszkedő, egyedi tervezésű és kivitelezésű anyagmozgató rendszerrel biztonságos automatikus szállítás, le- és felpakolási pontok optimalizálása került megoldásra, emellett a kezelők hatékonyság-riportokokat kapnak a robot működéséről. A megmu nkált félkész vagy kész termékek haladása nyomonkövethetővé vált, a gépkezelő szakemberek teljes munkaidejüket szaktudásuk felhasználására fordíthatják, míg az alkatrészek vagy alapanyagok mozgatását autonóm robot végzi. A robot szűk területen is hatékonyan és kiemelkedő biztonsági paraméterekkel közlekedik, mindemellett nincs szüksége mágnescsíkos útvonalakra sem. A megoldás megtekinthető a vállalat nemesvámosi üzemében.

Robotmegoldások ipari környezetben – PGB Engineering Kft.

A mérő és ellenőrző rendszerekkel, valamint autóipari és biztonságtechnikai termékek beszállításával foglalkozó vállalat számára klasszikus ipari, valamint egy kollaboratív robotmegoldás került ötvözésre, mely révén automata munkavégzésre képes robot született. A robot feladata rendezetlen, ömlesztett áru önálló módon történő kipakolása dobozból szalagra, valamint a szalagpályán menet vagy a végpozícióban lévő áru darabfelvétele, valamint minőségellenőrzése.. A megoldás kiemelt előnye, hogy konténeres kivitelben valósult meg, azaz szállítható, ami a könnyű mozgatást és új helyen való munkafá zisba történő könnyű illeszthetőséget biztosítja, amennyiben időszakos igényt kell kiszolgálni az ország bármely termelő vállalatában. A robotmegoldás megtekinthető a vállalat budapesti telephelyén.     

https://deltatechnologies.hu/innovacios-mintamegoldasok-a-kkv-k-szamara/

Az esemény során ügyféldíjban részesült valamennyi érintett vállalat. Emellett a KKV ipari digitalizációs mintaprogramban való kiválóságért díjazásban részesült a gyártó oldalról Brickz Technologies Hungary Kft., Yettel Magyarország Zrt., Nokia Solutions and Networks, IBM Magyarországi Kft., Control Pro Kft és a GrainMonitor Kft.

Átadták a négysávosra bővített 37-es főút egyik szakaszát

Átadták a négysávosra kibővített 37-es főút Újharagod és Bekecs közötti, tíz kilométer hosszú szakaszát hétfőn, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gesztely közelében.
2022. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Két új film gyártását támogatja NFI

Csányi Sándor Ma este gyilkolunk címmel készülő krimi-vígjátékának gyártását 950 millió forinttal, míg Lakos Nóra Véletlenül írtam egy könyvet című, magyar-holland koprodukcióban készülő családi filmjének gyártását 800 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet(NFI) - tájékoztatta az NFI az MTI-t hétfőn.
2022. 11. 29. 01:30
Megosztás:

Ukrajna további támogatásának módozatairól tanácskoznak Bukarestben a NATO külügyminiszterei

Az Ukrajnának nyújtandó további támogatás módozatairól kell tanácskozniuk a NATO-tagországoknak a bukaresti külügyminiszteri értekezleten - hangoztatta a NATO főtitkára hétfőn a román fővárosban.
2022. 11. 29. 01:00
Megosztás:

Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala

Elindult a Magyar Katolikus Egyház központi Instagram- és TikTok-oldala - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóosztálya hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 29. 00:05
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Új piacokra összpontosít az orosz kereskedelem

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
2022. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Az MNB megújítja a fogyasztóbarát lakáshitel keretrendszerét

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
2022. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált. Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.
2022. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfőn

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora estére a reggeli szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Mintegy 100 milliárd forint a hazai játékforgalom

Igencsak tetemes, 100 milliárd forint körüli a hazai játékpiac, és ráadásul válságálló szektornak mondható. Ezzel együtt ezen a területen is tapasztalhatóak változások, hiszen a pandémia hatására például keresettebbé váltak a kollektív, közösségi élményt nyújtó társasjátékok, amelyek az egész család számára élményt biztosítanak – hangzott el egy szakmai kerekasztal- beszélgetésen. Vannak kikezdhetetlen klasszikusok, de akadnak új kedvencek is, s ezek egyikének mondható a Tolki is, amely többek között az Ország Játéka választáson az interaktív kategóriát nyerte meg.
2022. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 11. 28. 19:05
Megosztás:

Alacsony forgalomban csökkent a tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,59 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588,74 ponton zárt hétfőn.
2022. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciuca román és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.
2022. 11. 28. 17:30
Megosztás:

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ belföldön kőolaj- és földgázkutatásra

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.
2022. 11. 28. 17:00
Megosztás:

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni november 28-ától 4 napon keresztül, december 1-jéig  - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 16:33
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
2022. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Országos célvizsgálat a tej- és takarmányágazatban

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért  a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten - jelentette be hétfői közleményében a hivatal, és rögtön hozzátette, hogy az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok eddig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
2022. 11. 28. 15:30
Megosztás:

Továbbra is egy százalék alatt az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2022. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Mi leszel, ha nagy leszel? A mostani óvodások ötöde ma még nem létező munkakört fog betölteni

A Fiatal Vállalkozók Hete zárónapjának tematikája kiemelten a fiatal generáció karrierépítési lehetőségeire fókuszált. Az üzleti show keretében, a Makronóm Intézet szakmai közreműködésével megrendezett kerekasztal-beszélgetés során többek között elhangzott, hogy jelenleg a munkavállalók mintegy 40%-a szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a saját maguk számára ideális karrierutat bejárják.
2022. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás: