Iskolakezdés és fogyasztóvédelem - tudatosan vásároljunk tanszert is!

Az iskolakezdés közeledtével nemcsak a tanulók és szüleik készülnek fel az új tanévre, hanem a fogyasztóvédelem is kiemelt figyelmet fordít az elérhető tanszerek ellenőrzésére - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Iskolakezdés és fogyasztóvédelem - tudatosan vásároljunk tanszert is!

A tanévkezdéshez kapcsolódó bevásárlások során a kormány kiemelt célja, hogy biztosítsa a magyar családok és gyermekek védelmét, valamint garantálja anyagi és fizikai biztonságukat - hangsúlyozta a minisztérium.

Az NGM szakmai irányítása alatt álló, fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok minden esetben eljárnak, ha jogszabálysértés gyanúja merül fel, legyen szó megtévesztő kereskedelmi gyakorlatról, vagy termékbiztonsági szempontból nem megfelelő termék forgalmazásáról.

A fogyasztóvédelemért felelős minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma a korábbi években a tanévkezdéssel összefüggésben számos terméket vizsgált, többek között színes ceruzákat, vízfestékeket, gyurmákat, színes papírokat, temperákat, krepp papírokat és fűzőlapokat. A vizsgálatok a termékek esetleges fém - réz -, illetve mérgező nehézfém - ólom, kadmium - tartalmára terjedtek ki, hiszen ezek súlyos egészségkárosodást okozhatnak - sorolták a közleményben.

A vizsgálatok során a laboratórium nem talált mérgező anyagokat állapította meg az NGM.

Hozzátették: a műanyag neszesszerek és tolltartók azonban kevésbé szerepeltek jól a korábbi években, a PVC alapanyagú termékek több, mint 60 százaléka volt tiltott ftalát tartalmú. A vizsgálat annak ellenőrzésére terjedt ki, hogy az adott termékek tartalmazzák-e a három egészségre káros lágyítószer, a benzil-butil-ftalát, dibutil-ftalát vagy a di-2 etilhexil-ftalát valamelyikét a meghatározott határérték felett. Ezekben az esetekben a hatóság kivonta a termékeket a forgalomból.

Azon termékek használata, amelyek nagy koncentrációban tartalmazzák a vizsgált lágyítószereket, súlyos kockázatot jelenthetnek a gyermekek egészségére, ezért a lágy műanyagból, PVC-ből készülő tolltartók kerülése javasolt - hangsúlyozta az NGM.

A tudatos fogyasztói magatartásnak kulcsszerepe van a tanszerek kiválasztásakor is. Érdemes előre tájékozódni az üzletek kínálatáról, a termékek minőségéről és árairól - javasolta a minisztérium.

Hozzátették: ebben az árösszehasonlító oldalak, valamint az egyes kereskedelmi egységek reklámújságjai is hasznos segítséget jelenthetnek. Nem mindig a legolcsóbb ajánlat a legjobb választás, hiszen az alacsony ár gyakran silány minőséggel párosul, ami később kellemetlenségeket okozhat.

Amennyiben a vásárlás során, vagy azt követően bármilyen fogyasztói problémánk merülne fel, azonnal jelezzék azt az eladónak, illetve kérjék jegyzőkönyv felvételét - szólított fel a szaktárca. Ha nem sikerül egyezségre jutni a kereskedővel, panaszunk intézése érdekében békéltető testülethez lehet fordulni, míg jogszabálysértés, például megtévesztő reklám vagy árfeltüntetés esetén pedig a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalhoz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elkötelezett a magyar családok és gyermekek védelme iránt, valamint a fogyasztói tudatosság növelése mellett. Ezt szolgálva az iskolakezdéssel kapcsolatos további hasznos tippek és tanácsok a Fogyasztóvédelem közösségi médiában elérhető felületén lesznek elérhetők - ajánlotta az NGM.

Nyugdíjtörvény változás! Változnak a nyugdíjrögzítés szabályai

A nyugdíjrögzítés, azaz a nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása nagyon hasznos lehetőség a lehető legjobb összegű nyugdíj elérése érdekében. Mit jelt ez a változás és mire érdemes figyelni? Cikkünk az adó.hu blogportál szakmai bejegyzése alapján készült.
2024. 09. 14. 02:00
Megosztás:

Gázszámla átverés !? Hogy lesz a köbméterből MegaJoule?

A gáz fogyasztás elszámolásánál, illetve a földgáz ajánlatokkal kapcsolatban, visszatérő igény a felhasználók részéről az összehasonlíthatóság. Azonban a szolgáltatók nem feltétlenül ugyanabban a mértékegységben számolják el a felhasznált energiahordozót, így az egyes szolgáltatók árai nem feltétlen hasonlíthatók össze egy az egyben.
2024. 09. 14. 01:00
Megosztás:

3 mém érme, amit nem visel meg a piac vergődése

Az utóbbi időben rájár a rúd a kriptovaluta piacra, amiből a mém érméknek is kijutott. Bár a mém érmék durva ingadozásaikról ismertek, az előértékesítéseket általában nem viselik meg a kedvezőtlen piaci körülmények. Éppen ezért ilyen időszakokban (is) kifejezetten ajánlott beléjük fektetni.
2024. 09. 14. 00:01
Megosztás:

Fűtési alternatívák a rezsicsökkentéshez: A hőszivattyú előnyei és hátrányai

Telepítési és méretezési tanácsok a szakértőtől: az energiahatékonyság és a fenntarthatóság egyre fontosabb szemponttá válik a fűtési rendszerek kiválasztásakor.
2024. 09. 13. 23:30
Megosztás:

Hét bemutatóval várja a közönséget a Nemzeti Színház

Hét bemutatóval, köztük Molnár Ferenc Liliom című drámájával, az Olasz szalmakalap című francia bohózattal, egy angol drámával, Radnóti Miklóst idéző koncertszínházzal, egy kísérleti előadással, valamint két ősbemutatóval várja a közönséget a Nemzeti Színház új évada.
2024. 09. 13. 23:00
Megosztás:

A SUI és FET 30%-ot emelkedett az elmúlt 7 napban: Ez a kriptopiac fellendülésének kezdete?

SUI és FET az elmúlt héten 30%-kal emelkedett, ami izgalmat váltott ki a kripto közösségben. Ez a hirtelen növekedés felveti a kérdést egy esetleges piaci helyreállásról. Lehet, hogy ez egy szélesebb körű emelkedő trend kezdete? Fedezd fel, mely más érmék lehetnek növekedésre készek, és mit jelenthet ez a digitális eszközök jövője szempontjából.
2024. 09. 13. 22:30
Megosztás:

Új elnököt választott a NAK

Papp Zsolt Györgyöt választotta elnöknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közgyűlése - közölte a NAK pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 13. 22:00
Megosztás:

A legjobb kriptovaluták, amelyeket szeptemberben 1 dollár alatt érdemes megvásárolni, hogy decemberben több ezer dolláros profitot érj el

Keresel megfizethető kriptovalutákat, amelyek jelentős hozamot biztosíthatnak év végéig? Ez a cikk bemutat egy listát ígéretes digitális valutákról, amelyek egy dollár alatt kereskednek. Fedezd fel, mely alulértékelt érmék rendelkeznek jelentős növekedési és profit potenciállal a következő hónapokban. Tudd meg, mely kriptók készülnek nagy hatást gyakorolni december előtt.
2024. 09. 13. 21:30
Megosztás:

Több megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével szombattól Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Zala vármegyében visszavonja a tűzgyújtási tilalmat - olvasható a Nébih honlapján pénteken közzétett tájékoztatóban.
2024. 09. 13. 21:00
Megosztás:

A Turkish Airlines új járat indítását jelentette be Sydney-be, Ausztrália legnagyobb városába

A Turkish Airlines, a világ legtöbb országába repülő légitársaság Sydney-vel, Ausztrália legnagyobb városával bővíti kiterjedt járathálózatát. A kontinensre való másodszori belépésével a légitársaság egyben ezt a várost jelöli meg első ausztráliai célállomásként, ahová a jövőben nonstop járatokat indít. A 2024. december 4-én induló Isztambul-Sydney járatokat Kuala Lumpuron keresztül heti négy alkalommal Airbus A350-900-as repülőgépekkel fogják üzemeltetni.
2024. 09. 13. 20:30
Megosztás:

Kőburkolatokat forgalmazó céget bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal

Megtévesztette a fogyasztókat a kőburkolatokat forgalmazó Slate Design Kft., ezért 4,8 millió forintos bírságot kapott - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 13. 20:00
Megosztás:

Jelentős támogatást kap a magyar baromfiágazat

A magyar mezőgazdaságban az állattartás továbbra is kiemelt szerepet tölt be, ezen belül különösen a szárnyas feldolgozás az, ahol jelentős hozzáadott érték mellett az exportképesség is folyamatosan nő. A kormány jelentős támogatást biztosít a baromfiágazat számára - jelentette ki Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára a XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében megrendezett szakmai konferencián a tárca pénteki közleménye szerint.
2024. 09. 13. 19:30
Megosztás:

Meghaladta a 4,5 milliárd eurót az Ukrajnának nyújtott EBRD-finanszírozások értéke

Meghaladta a 4,5 milliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke.
2024. 09. 13. 19:00
Megosztás:

Átadják Horvátország legmodernebb alagútját

Három év munkálatai után az Isztriai-félszigeten pénteken átadják a forgalomnak az Ucka alagút új, párhuzamos járatát, Horvátország legmodernebb alagútját - jelentette a helyi sajtó.
2024. 09. 13. 18:30
Megosztás:

Nvidia chipekhez juthat Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia arra számít, hogy hamarosan hozzáférést kap az Nvidia nagy teljesítményű chipjeihez, amelyek lehetővé tennék az ország számára a fejlett mesterséges intelligencia modellek kifejlesztését és működtetését.
2024. 09. 13. 18:00
Megosztás:

Innovatív együttműködés a nonprofit és a művészeti világ határán

Míg külföldön egyre inkább bevett gyakorlat, hogy vállalatok és szervezetek művészeti tanácsadókat alkalmaznak, Magyarországon ez a megközelítés még gyerekcipőben jár.
2024. 09. 13. 17:30
Megosztás:

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint lassul az olajfogyasztás növekedése, a piac már 60 dolláros Brent árra számít

Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) szokásos havi jelentése a héten jelent meg, ami iránymutatás lehet a világ kőolajpiaci befektetőinek.
2024. 09. 13. 17:00
Megosztás:

Halasztást kaphatnak az autógyártók

Az Európai Unió (EU) az elmúlt években egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályozásokat vezetett be, hogy csökkentse a szén-dioxid (CO2) kibocsátást és támogassa a klímavédelmi célokat. A szigorú autóipari kibocsátási normák célja, hogy az új gépjárművek átlagos kibocsátása folyamatosan csökkenjen, és ezzel elősegítsék a fenntartható közlekedést.
2024. 09. 13. 16:30
Megosztás:

Vártnak megfelelő kamatdöntés, enyhén változó előrejelzés

Az EKB a vártnak megfelelően alakította a kamatokat a tegnapi kamatdöntő ülésén. A legfontosabb, betéti kamatot 25 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette.
2024. 09. 13. 16:00
Megosztás:

Rekordmélyen Kína

A 10 éves kínai államkötvény hozama jelenleg 2,075 százalék, ami a 2002 óta vezetett statisztika történetében még soha nem volt ilyen mélyen.
2024. 09. 13. 15:30
Megosztás: