Itt a nagy pálinka törvény! A NAV döntése a pálinkafőzés mennyiségi korlátozásáról

A NAV közleménye szerint magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlat készíthető jövedékiadó-mentesen. Ha egy háztartásban több magánfőző él, az egyéni keretek összeadódnak.
Fontos, hogy egy háztartás egy adott évben vagy bérfőzőként, vagy magánfőzőként működhet, vagyis nem lehet ugyanabban az évben főzdében főzetni és otthon is főzni.
A párlat legfeljebb 100 literes desztillálóberendezéssel készíthető, amely lehet saját tulajdonú vagy közös tulajdonban lévő eszköz. A berendezés megszerzését a lakóhely szerinti önkormányzatnál be kell jelenteni, és minden adatváltozást 15 napon belül közölni kell.
A készülék birtoklásához külön jövedéki engedély nem szükséges, de a tulajdonszerzést igazoló dokumentumot meg kell őrizni, és ellenőrzés esetén be kell mutatni.
A párlatfőzés egyes lépéseit szintén be kell jelenteni a NAV felé, ami történhet papíron vagy elektronikusan az ONYA rendszeren keresztül.
A hatóság kiemelte: ha a főzőberendezés házilag készül, azt a NAV_J37-es nyomtatványon kell jelezni, a párlatkészítés szándékát pedig a NAV_J49-es űrlapon kell bejelenteni a lakóhely szerint illetékes adóhivatalnál. A NAV ezt követően származási igazolást ad ki, amely igazolja a magánfőzött párlat jogszerű előállítását.
A közlemény hangsúlyozza: a magánfőzött párlat kizárólag a főző, családtagjai és vendégei által fogyasztható el, értékesíteni pedig csak adóraktár részére lehet.