Itt az OTP eredménye, örülhetnek a részvényesek!

Az OTP ma reggel tette közzé 2023 harmadik negyedéves számait.

Itt az OTP eredménye, örülhetnek a részvényesek!

A korrigált adózott eredmény 63%-kal 308 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezzel felülmúlva a rekordot jelentő idei második negyedévet, és könnyedén (29%-kal) felülmúlva a piaci konszenzust is. A korrigált ROE 32,2% volt a harmadik negyedévben és 29,8% a január-szeptemberi időszakban.

A számviteli adózott eredmény 281 milliárd forintot ért el a harmadik negyedévben (+49% y/y). Az OTP -26,5 milliárd forint egyszeri tételt könyvelt el az üzbég Ipoteka Bankhoz (-13,2 milliárd forint), a szlovéniai integrációs költségekhez (-7,4 milliárd forint) és a szerbiai kamatplafon negatív hatásához (-7,1 milliárd forint) kapcsolódó badwill korrekciójaként.

A nettó kamatbevétel negyedéves összevetésben 12%-kal, éves összevetésben pedig 31%-kal, 1.035 milliárd forintra nőtt. Ez összhangban volt várakozásunkkal. Az Ipoteka Bank első alkalommal szerepelt a könyvekben, szintén hozzájárulva a nettó kamatbevétel növekedéséhez.

Az OTP Bank részvények tőzsdei árfolyama (1 éves grafikon)

Az OTP nettó kamatmarzsa negyedéves összevetésben 19 bázisponttal 3,96%-ra emelkedett. A magyarországi nettó kamatmarzs is 19 bázisponttal javult negyedév/negyedév alapon, tükrözve a magyarországi kamatcsökkentéseket, míg számos más leányvállalatnál az EKB kamatemelése hatott pozitívan.

A nettó díj- és jutalékbevétel 18%-kal 125 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami némileg meghaladja a vártat.

Az egyéb nettó nem kamatjellegű bevételek a harmadik negyedévben is nagyon magasak voltak, 91 milliárd forintot tettek ki; egyértelműen meghaladva a várakozást. A második negyedévhez hasonlóan ez az erős eredmény ezúttal is a babaváró hitelek és a támogatott lakáshitelek átértékelésének köszönhető, a hozamgörbe jelentős esését követően

Az összes költség 15%-kal nőtt éves és 6%-kal negyedéves összevetésben. Ez valamivel jobb volt az előrejelzéseknél.

A kockázati költségek nagyon alacsonyak maradtak a harmadik negyedévben (-3,2 milliárd forint), ami a vártnál jobb volt. A legtöbb leányvállalatnál céltartalék-felszabadítás történt.

Az előző negyedévhez képest enyhén romlott a nem teljesítő hitelek aránya. A harmadik negyedévben 4,3% volt, míg az első félévben 4,2%.

Az organikus hitelnövekedés 1% volt negyedéves összevetésben (árfolyamszűrt teljesítő hitel), és 4% az év elejétől nézve; a növekedés teljes mértékben az Ipoteka Bankhoz köthető.

A tőkemegfelelés javulása ismét nagyon erős volt, a CET1 mutató 1,2 százalékponttal 16,4%-ra nőtt a harmadik negyedévben (15,2% volt az első félévben).

2023-as kilátások: Az OTP szerint a korrigált ROE 2023-ban várhatóan meghaladja a 25%-ot, míg korábban úgy fogalmaztak, hogy a 2022-es 18,8%-ot lényegesen meghaladó értékre számítanak. Az organikus teljesítő hitelállomány növekedése meghaladhatja a +5%-ot (árfolyamkorrigált), míg korábban arra számítottak, hogy elérheti azt. A menedzsment alacsonyabb hitelkockázati költségrátát és költség-bevétel arányt feltételez, és most már javuló nettó kamatmarzsot vár.

Valamennyi leányvállalat profitot termelt, a legnagyobb negyedéves eredményjavulást az OTP magyarországi egysége mutatta. Az Ipoteka Bank 0,2 milliárd forinttal járult hozzá az eredményhez.

ERSTE elemzői vélemény: A harmadik negyedévben is folytatódtak a korábban tapasztalt tendenciák. A bevételek nagyon erősek voltak, a nettó kamatbevétel továbbra is jelentősen nőtt. A harmadik negyedévben a bevételeket az üzbegisztáni Ipoteka Bank első alkalommal nyújtott hozzájárulása támogatta. 

Szintén az egyéb bevételi sort erősítették a magyarországi pozitív irányú valós értékkorrekciók, ami itt az alacsonyabb hozamokból származott. A jelentős magyarországi kamatcsökkentések támogatták a magyar nettó kamatbevételt és a nettó kamatmarzsot, amelyek egyértelműen javultak a korábbi igen magas kamatlábak miatti erős marzsnyomás után. 

A kockázati költségek a harmadik negyedévben ismét nagyon alacsonyak voltak, és az OTP csoport az Ipoteka Bank nélkül ismét jelentős nettó céltartalék-felszabadítást könyvelt volna el. Az első kilenc hónapban a tőkeképződés figyelemreméltó volt, még az Ipoteka Bank és az NKBM konszolidációját is figyelembe véve, csak a harmadik negyedévben 1,2 százalékpontos CET1 tőkemegfelelés emelkedés következett be. 

Az OTP így rohamosan közelít a menedzsment céltartományának felső éléhez. A korrigált ROE iránymutatást pontosították, 2023-ban várhatóan túllépi a 25%-ot. Az első kilenc hónapban elért közel 30% után azonban ez nem is olyan ambiciózus. Úgy látjuk, a részvényekkel kapcsolatos pozitív véleményünket ezek a kiváló eredmények megerősítik.

Jelentősen nőtt a hazai import és export

2023. harmadik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 14, importja 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 3,3 milliárd euró volt, 616 millió euróval több a 2022. harmadik negyedévinél - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 11. 29. 09:30
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde

Kis emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 11. 29. 09:00
Megosztás:

Kilencven százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya - mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.
2023. 11. 29. 08:30
Megosztás:

Alig változott ma reggelre a forint árfolyama

Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 29. 08:00
Megosztás:

Újabb béremelés lesz az egészségügyben

Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik - mondta el az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter.
2023. 11. 29. 07:30
Megosztás:

Csúcsra erősödött a francia fogyasztói bizalom

Tizenkilenc havi csúcsra emelkedett a francia fogyasztói bizalmi mutató novemberben - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE kedden.
2023. 11. 29. 07:00
Megosztás:

Több mint háromszoros különbség a lakásárakban a legdrágább és a legolcsóbb borrégió között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti 140 ezer forintos áron Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, vagyis több mint háromszoros különbség mutatkozott az árakban. A legnagyobb mértékű drágulás viszont épp Tokajban ment végbe – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank elemzéséből.
2023. 11. 29. 06:30
Megosztás:

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás: