Itt az OTP eredménye, örülhetnek a részvényesek!

Az OTP ma reggel tette közzé 2023 harmadik negyedéves számait.

Itt az OTP eredménye, örülhetnek a részvényesek!

A korrigált adózott eredmény 63%-kal 308 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezzel felülmúlva a rekordot jelentő idei második negyedévet, és könnyedén (29%-kal) felülmúlva a piaci konszenzust is. A korrigált ROE 32,2% volt a harmadik negyedévben és 29,8% a január-szeptemberi időszakban.

A számviteli adózott eredmény 281 milliárd forintot ért el a harmadik negyedévben (+49% y/y). Az OTP -26,5 milliárd forint egyszeri tételt könyvelt el az üzbég Ipoteka Bankhoz (-13,2 milliárd forint), a szlovéniai integrációs költségekhez (-7,4 milliárd forint) és a szerbiai kamatplafon negatív hatásához (-7,1 milliárd forint) kapcsolódó badwill korrekciójaként.

A nettó kamatbevétel negyedéves összevetésben 12%-kal, éves összevetésben pedig 31%-kal, 1.035 milliárd forintra nőtt. Ez összhangban volt várakozásunkkal. Az Ipoteka Bank első alkalommal szerepelt a könyvekben, szintén hozzájárulva a nettó kamatbevétel növekedéséhez.

Az OTP Bank részvények tőzsdei árfolyama (1 éves grafikon)

Az OTP nettó kamatmarzsa negyedéves összevetésben 19 bázisponttal 3,96%-ra emelkedett. A magyarországi nettó kamatmarzs is 19 bázisponttal javult negyedév/negyedév alapon, tükrözve a magyarországi kamatcsökkentéseket, míg számos más leányvállalatnál az EKB kamatemelése hatott pozitívan.

A nettó díj- és jutalékbevétel 18%-kal 125 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami némileg meghaladja a vártat.

Az egyéb nettó nem kamatjellegű bevételek a harmadik negyedévben is nagyon magasak voltak, 91 milliárd forintot tettek ki; egyértelműen meghaladva a várakozást. A második negyedévhez hasonlóan ez az erős eredmény ezúttal is a babaváró hitelek és a támogatott lakáshitelek átértékelésének köszönhető, a hozamgörbe jelentős esését követően

Az összes költség 15%-kal nőtt éves és 6%-kal negyedéves összevetésben. Ez valamivel jobb volt az előrejelzéseknél.

A kockázati költségek nagyon alacsonyak maradtak a harmadik negyedévben (-3,2 milliárd forint), ami a vártnál jobb volt. A legtöbb leányvállalatnál céltartalék-felszabadítás történt.

Az előző negyedévhez képest enyhén romlott a nem teljesítő hitelek aránya. A harmadik negyedévben 4,3% volt, míg az első félévben 4,2%.

Az organikus hitelnövekedés 1% volt negyedéves összevetésben (árfolyamszűrt teljesítő hitel), és 4% az év elejétől nézve; a növekedés teljes mértékben az Ipoteka Bankhoz köthető.

A tőkemegfelelés javulása ismét nagyon erős volt, a CET1 mutató 1,2 százalékponttal 16,4%-ra nőtt a harmadik negyedévben (15,2% volt az első félévben).

2023-as kilátások: Az OTP szerint a korrigált ROE 2023-ban várhatóan meghaladja a 25%-ot, míg korábban úgy fogalmaztak, hogy a 2022-es 18,8%-ot lényegesen meghaladó értékre számítanak. Az organikus teljesítő hitelállomány növekedése meghaladhatja a +5%-ot (árfolyamkorrigált), míg korábban arra számítottak, hogy elérheti azt. A menedzsment alacsonyabb hitelkockázati költségrátát és költség-bevétel arányt feltételez, és most már javuló nettó kamatmarzsot vár.

Valamennyi leányvállalat profitot termelt, a legnagyobb negyedéves eredményjavulást az OTP magyarországi egysége mutatta. Az Ipoteka Bank 0,2 milliárd forinttal járult hozzá az eredményhez.

ERSTE elemzői vélemény: A harmadik negyedévben is folytatódtak a korábban tapasztalt tendenciák. A bevételek nagyon erősek voltak, a nettó kamatbevétel továbbra is jelentősen nőtt. A harmadik negyedévben a bevételeket az üzbegisztáni Ipoteka Bank első alkalommal nyújtott hozzájárulása támogatta. 

Szintén az egyéb bevételi sort erősítették a magyarországi pozitív irányú valós értékkorrekciók, ami itt az alacsonyabb hozamokból származott. A jelentős magyarországi kamatcsökkentések támogatták a magyar nettó kamatbevételt és a nettó kamatmarzsot, amelyek egyértelműen javultak a korábbi igen magas kamatlábak miatti erős marzsnyomás után. 

A kockázati költségek a harmadik negyedévben ismét nagyon alacsonyak voltak, és az OTP csoport az Ipoteka Bank nélkül ismét jelentős nettó céltartalék-felszabadítást könyvelt volna el. Az első kilenc hónapban a tőkeképződés figyelemreméltó volt, még az Ipoteka Bank és az NKBM konszolidációját is figyelembe véve, csak a harmadik negyedévben 1,2 százalékpontos CET1 tőkemegfelelés emelkedés következett be. 

Az OTP így rohamosan közelít a menedzsment céltartományának felső éléhez. A korrigált ROE iránymutatást pontosították, 2023-ban várhatóan túllépi a 25%-ot. Az első kilenc hónapban elért közel 30% után azonban ez nem is olyan ambiciózus. Úgy látjuk, a részvényekkel kapcsolatos pozitív véleményünket ezek a kiváló eredmények megerősítik.

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt az átlagkereset és a reálbér is

A célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7 százalékos volt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023. szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje - értékelte pénteki közleményében a legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 22. 18:00
Megosztás:

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás:

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás:

Az APORK A legjobb kripto előértékesítés 2024-ben, míg ez a két DeFi érme meghajol

Miközben a kriptopiac előrelépést és visszalépést is jelez, a Stacks (STX) rövid távú emelkedésben van; ugyanakkor a Chainlink (LINK) decentralizációs problémákkal küzd, ami az Angry Pepe Fork (APORK) nevű új belépő felé tereli a befektetőket, amely gyorsan a befektetési hotspot lett. A közösségközpontú platform bevezeti a conquer-to-earn modellt, amely nagy érdeklődést keltett, és az iparág óriásait megelőzve vált a jelenleg legjobb kriptobefektetéssé.
2024. 06. 22. 06:30
Megosztás:

Az európaiak pozitívan viszonyulnak az elektromos autókhoz

Pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy elektromos járműre vált - derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből.
2024. 06. 22. 06:00
Megosztás:

A száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 22. 05:00
Megosztás:

Szombaton heves zivatarok alakulhatnak ki az alábbi régiókban

Szombaton napközben elsősorban az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatarok kialakulása, és akár heves zivatarok is lehetnek - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán péntek este.
2024. 06. 22. 04:00
Megosztás: