Járművezetés ittas állapotban, mint a közlekedés egyik legsúlyosabb problémája

A közúti járművezetés ittas állapotban súlyos probléma, amely végzetes következményekkel járhat a járművezetőre, az utasokra és a többi közlekedőre nézve is. Magyarországon az ittas vezetés megítélése a „zéró tolerancia” jegyében zajlik, de sajnos még így is gyakori probléma az így okozott közúti balesetek száma.

Járművezetés ittas állapotban, mint a közlekedés egyik legsúlyosabb problémája

Napjainkban az ittas járművezetés komoly és valós probléma, amely büntetőeljárással, de „legkedvezőbb” esetben is szabálysértéssel jár. Ide tartozik a pénzbírság és büntetőpontok, vezetéstől való eltiltás, szélsőséges esetben pedig szabadságvesztés is bekövetkezhet. A büntetés mértéke attól is függ, hogy az alkoholszint alapján büntető-, vagy szabálysértési eljárás indul az elkövető ellen.

Mi történhet a büntetőeljárás során?

Ez lehet a jogosítvány azonnali felfüggesztése a helyszínen, büntetőpontok, valamint komoly anyagi büntetés. Habár lehetnek kivételek, a törvény ugyanis alapesetben kétévnyi szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. Gyakori esett a közmunkára való ítélés, főleg akkor, ha az illető anyagi helyzete nem teszi lehetővé a büntetés, még részletekben történő kifizetését sem. „Enyhébb” esetben, ha a véralkoholszint nem éri el a szükséges 0,5 g/l véralkohol, vagy 0,25 mg/l légalkohol szintet, akkor közigazgatási eljárás indul, amely helyszíni és az eljárás végén kiszabott bírságot jelent.

A biztonság soha nem lehet másodlagos vezetés közben….

Fontos megérteni, hogy az alkoholfogyasztás még kis mennyiségben is csökkenti a biztonságos vezetési képességet. Az alkohol befolyásolja a motoros és koordinációs készségeket, valamint a gyors és helyes döntések meghozatalát kritikus helyzetben. Ezenkívül csökkentheti a reakcióidőt és fáradtságot okozhat, ami rendkívül veszélyes a volán mögött.

Fontos ismerni a túlzott alkoholfogyasztás tüneteit is, például hányingert, hányást, gyengeséget és koordinációs nehézséget válthat ki. Ha alkoholt fogyasztott, és kétségei vannak a vezetési képességével kapcsolatban, jobb ha kivárja, amíg megbizonyosodik arról, hogy elmúlt az alkohol hatása. Továbbá fontos lépéseket tenni az ittas vezetés megelőzése érdekében. Ha alkoholfogyasztást tervez, fontolja meg a vezetés alternatíváit, mint például egy erre a célra kijelölt sofőrt, tömegközlekedést vagy taxi használatát.

Összefoglalva, az alkoholos befolyásoltság alatti vezetés komoly probléma, amely súlyos következményekkel járhat. Fontos, hogy lépéseket tegyen ennek megelőzése érdekében, és helyes döntést hozzon, amikor ittas vezetésről van szó. Az Ön és a többi úthasználó egészsége és biztonsága függ ettől!

Több mint húszezren szavaznának átjelentkezéssel az önkormányzati választáson

A határidő lejárta előtt két és fél héttel már több mint húszezren jelezték, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni - derült ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjának adataiból.
2024. 05. 13. 22:00
Megosztás:

Szigorított előírásokat fogadott el a nehézgépjárművekre az unió

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet, az immár naprakész szabályok tovább kívánják csökkenteni a közúti közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátását, valamint 2030-ra, 2035-re és 2040-re vonatkozóan új célértékeket állapítanak meg - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 05. 13. 21:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság elé került egy új polgári kezdeményezés

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi az üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatását célzó polgári kezdeményezést, mely egyebek mellett arra kéri a brüsszeli testületet, segítse elő, hogy a szén-dioxid-árazásból származó bevételeket újraosszák az alacsony jövedelmű háztartások között - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.
2024. 05. 13. 21:00
Megosztás:

Homokos strand lesz a Desedánál

Homokos strandot alakíttat ki a kaposvári önkormányzat a városhoz közeli Deseda-tónál a következő másfél évben - közölte Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a somogyi vármegyeszékhelyen hétfőn.
2024. 05. 13. 20:30
Megosztás:

Az EU Tanácsa rábólintott az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatára

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen elfogadta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálatát, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, és nagyobb rugalmasság biztosítása bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós tanács hétfőn.
2024. 05. 13. 20:00
Megosztás:

Erősödött hétfőn a forint

Erősödött hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 05. 13. 19:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Vegyesen, többségében csökkenő indexekkel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 13. 19:00
Megosztás:

Átlag alatti forgalomban csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 284,4 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 68 917,55 ponton zárt hétfőn.
2024. 05. 13. 18:30
Megosztás:

A Cordia megkezdi első brit bérlakás-projektjét

A Cordia megkezdte első nagy-britanniai bérlakásépítési (BTR, build-to-rent) projektjének kivitelezési munkálatait - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 18:00
Megosztás:

Az április volt az idei év eddigi legerősebb hónapja az ingatlanpiacon

A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta: a becsült 11 200 adásvétel éves szinten 65 százalékos növekedés - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 17:30
Megosztás:

Globális klímaproblémák megvitatását kezdeményezte az E21

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozójukon - tájékoztatta a szervezet az MTI-t hétfőn.
2024. 05. 13. 17:00
Megosztás:

Romániában tüntettek a szakszervezetek

A munkát terhelő adók csökkentését, igazságosabb társadalombiztosítási rendszert követelve rendezett tüntetést és felvonulást Bukarestben hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).
2024. 05. 13. 16:30
Megosztás:

Holnap jelent a Richter, de…

Holnap jelent a Richter, de beszéljünk másról — hiszen a várakozásról itt található az összefoglaló — legalábbis a Richter kapcsán.
2024. 05. 13. 16:00
Megosztás:

Év elején nehezen keltek el a használt házak

Idén az első negyedévben a használt családi házak eladása volt a legnehezebb: ezek az ingatlanok országos átlagban 185 napig voltak a piacon, ami az előző negyedév átlagához képest 30 nappal hosszabb idő - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
2024. 05. 13. 15:30
Megosztás:

Temérdek tartós élelmiszert gyűjtött hétvégén az Élelmiszerbank

Százharminckilenc tonna élelmiszeradományt gyűjtött rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi jótékonysági akcióján, ami az ország 104 településének 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházában zajlott. Az adományozott mennyiség majdnem másfélszerese a tavaly felajánlottnak, így csaknem huszonnyolcezer rászoruló kaphat segítő csomagot a következő hetekben.
2024. 05. 13. 15:00
Megosztás:

Felújításra pályázhatnak a falvak

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban - jelentette be a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 13. 14:30
Megosztás:

Holnaptól indulhatnak a vállalkozások Az Év felelős foglalkoztatója pályázaton

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója pályázatát. A rekordokat döntő hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 13. 14:00
Megosztás:

Több száz bozóttüzet oltottak el tavaly Hollandiában

A holland tűzoltóságnak tavaly legkevesebb 314 bozót- és futótüzet kellett megfékeznie, a legtöbb fellobbanó tüzet júniusban, főként mezőgazdasági és katonai területekről jelentették - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál a közbiztonságért felelős holland intézet (NIPV) éves jelentését ismertetve hétfőn.
2024. 05. 13. 13:30
Megosztás:

Gyorsult az éves infláció Csehországban előző hónapban

Áprilisban 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban a márciusi 2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2024. 05. 13. 13:00
Megosztás:

Lefüleltek egy román furgont a pénzügyőrök

Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban - tájékoztatta a NAV bevetési igazgatósága hétfőn az MTI-t.
2024. 05. 13. 12:30
Megosztás: