Jelentős hatása van az árrés csökkentésnek – az infláció már márciusban 4,7%-ra esett

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, az előzetes kormányzati jelzésekkel összhangban, az infláció már márciusban csökkent, éves alapon 4,7%-ot ért el, míg havi alapon stagnálást mutatott. A márciusi adatok szerint az élelmiszerek ára éves szinten 7%-kal volt magasabb, havi alapon pedig az árak stagnáltak. Árrés csökkentés nélkül további élelmiszeráremelkedés következett volna be.
A kormány az elfogadhatatlan élelmiszerárak megfékezése érdekében határozott lépéseket tett és bevezette az árrés csökkentést. A kormányzati intézkedés hatása azonnali és brutális volt: a KSH minden hónap 20-áig rögzíti az áradatokat, az árrés csökkentés pedig március 17-én lépett életbe, azaz az intézkedés ezen rövid időszak alatt is jelentős hatást váltott ki, azonnal hatott és megfogta az árakat.
Az árrés csökkentés bevezetésekor átlagosan 17,7%-kal mérsékelte az árakat, mára pedig már 894 termék lett olcsóbb, átlagosan 18,8%-kal. Az árrés csökkentés folyamatosan érezteti hatását, így áprilisban az infláció 4% körüli szintre mérséklődhet, míg az élelmiszerinfláció 5% alá csökkenhet.
Az árrés csökkentés hatására mára a sertészsír ára 31,2%-kal, a sütőmargarin ára 30,2%-kal, a a natúr joghurt ára 28,5%-kal, a finomliszt ára 21,4%-kal a tehéntúró ára pedig 18,2%-kal lett kedvezőbb. Az árak mérséklődése a laktózmentes termékeket is érintette, így a családok a laktózmentes natúr joghurtot 35,6%-kal, a laktózmentes trappista sajtot 25,6%-kal, a laktózmentes tejet pedig 25%-kal tudták olcsóbban megvásárolni az üzletekben.
A kormány nem csak az élelmiszer árak emelkedése, hanem a szolgálatások indokolatlan áremelése ellen is fellép. Ennek érdekében a kormány tárgyal a bankokkal és a telekommunikációs cégekkel, akiktől már a közeljövőben önkéntes árkorlátozást vár el.