Jobb felkészülni, mint hirtelen kapkodni: ha beüt a vírus, így állhat készen egy iskola a digitális oktatásra

A szeptemberi iskolanyitással kapcsolatosan több szakember is arra figyelmeztet, hogy csak korlátozott ideig számíthatunk a teljes részvételi oktatásra. A járványhelyzet erősödésével a távoktatás valószínűsége is nő, amelyik intézmény nem készül fel időben a váltásra, nagy nehézségekkel nézhet szembe. Az International Data Corporation (IDC) felmérése alapján a nemzetközi oktatási intézmények is előre gondolkodnak már: a kutatásukban résztvevő iskolák a digitális oktatásra szánt költségvetésük egyharmadát már audiovizuális megoldásokra fordítják. Ne legyen kétségünk afelől, hogy ezek az újítások hazánkban is nagy szerepet kapnak majd.

Jobb felkészülni, mint hirtelen kapkodni: ha beüt a vírus, így állhat készen egy iskola a digitális oktatásra

Nemzetközi szinten már hódít a hibrid modell a felsőoktatásban

Habár a diákok és a tanárok a személyes oktatást részesítik előnyben, a járványhelyzet miatti kockázat csökkentésére már készülnek a fenntartók és üzemeltetők is. A távoktatás az iskolák technológiai befektetéseinek fontossági sorrendjét is módosítja: a személyes érintkezés nélküli tanulásra szánt költségvetésük 31%-át a döntéshozók audiovizuális (hang- és képtechnika) fejlesztésekre fordítják az IDC jelentése szerint. Ezt a trendet az is erősíti, hogy a munkaerőpiacon is egyre fontosabb készség lesz a távmunkához való alkalmazkodás, a felsőoktatási intézmények 55%-a számít a virtuális munkahelyek számának növekedésére.

A pandémia hozta el a digitális edukáció áttörését

A világjárvány felgyorsította az online eszközök használatát, de a digitális oktatás kiterjesztése már több mint egy évtizede az egyik legfontosabb feladat az iskolák előtt. A pandémia miatti bizonytalanságban a hibrid megközelítés lesz az uralkodó szempont világszerte. A megoldás lényege, hogy noha sok szülő, diák és egyetem határozottan előnyben részesíti a személyes tanulást, azonban az egészséggel és biztonsággal kapcsolatos aggodalmak arra kényszerítik a felsőoktatási intézményeket, hogy a személyes és az online oktatási módszereket együtt használják.

Jelentős diákbázist veszít, aki nem fektet be a hibrid oktatásba

A részvételi oktatás elmaradásának nagy vesztesei azok az egyetemek és főiskolák, melyek neves oktatóikkal és világszinten is magas színvonalú képzéseikkel a külföldi hallgatókat is Magyarországra képesek vonzani. Nekik most olyan népszerű és új szolgáltatásokat kell kínálniuk, amelyek távolról is elérhetők. Emellett frissíteniük kell az online oktatási készségeiket, hogy a hallgatók elégedettek legyenek a távoktatással és a hibrid modellekkel. Ez különösen igaz jelenleg, amikor a hallgatók alapvetően mérlegelik a felsőoktatás költségét és értékét, illetve gyakran elhalasztják a beiratkozást. Ez egyben egy üzletfejlesztési lehetőség is az iskoláknak, hiszen a jelenlétet nem igénylő, de mégis magas színvonalú oktatási szolgáltatással egy olyan réteget is meg tudnak célozni, aki alapvetően szívesen tanulna az intézményben, de anyagilag arra már nincs lehetősége, hogy személyesen, egy másik országba költözve tegye azt.

Megnövekedtek az alapelvárások az iskolák felé

A gyorsan változó helyzetben tehát minden intézményvezetőnek át kell gondolnia, hogy milyen szakmai változtatások szükségesek akkor, ha tantermi oktatásról átállnak online-ra. Meg kell vizsgálni, hogy milyen infrastruktúra-fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a félmegoldások helyett átgondoltabban tudják kezelni az adott iskola digitális átállását.

„A hibrid és vegyes oktatás sikerességének fokmérője, hogy annak köszönhetően mennyire tudnak természetesen kommunikálni a pedagógusok és a diákok. A megfelelő eszközöknek és technológiának hála a hibrid megoldások a résztvevők számára élvezetes és valósághű élményt biztosítanak. Fontos, hogy mindenki úgy érezze, mintha jelen lenne az adott térben” – véli Tohai Tibor, a hibrid munkavégzést és tanulást elősegítő megoldásokkal foglalkozó Sinaptive Kft. technológiai vezetője.

Nem mellékes ugyanis, hogy az elmúlt egy évben miként változtak a pedagógusok és tanulók elvárásai, illetve, hogy milyen eszközökre van szükségük a sikeres együttműködéshez. A digitális felsőoktatás rövid- és hosszú távú jövője ugyanúgy a rugalmasság és mozgékonyság elveire épít, amelyeket ma már egyre több munkahelyen vesznek alapul.

Meznerics Ádám, a Sinaptive Kft. üzletfejlesztési vezetője azt is kiemelte, hogy a jól felépített, gördülékeny tartalommegosztási rendszer természetes tanár-diák interakciót nyújthat bárhol, ahol az oktatás éppen történik. A beszélő-követés, az automatikus zajszűrés, vagy az egyéb érintésmentes és intuitív technológiák gazdagabb élményt biztosítanak a tanulók és a pedagógusok számára is, amivel az iskolák továbbra is versenyképesek maradhatnak, és megőrizhetik oktatási színvonalukat.

Néhány pont, amire figyelniük kell az iskoláknak a járványhelyzet alatt az oktatási színvonaluk megőrzéséhez:

- A távoli és hibrid tanulás lehetőségének kialakítása

- A csoportos foglalkozásokhoz szükséges eszközök és technológiák használati feltételeinek megteremtése

- Erős hálózati biztonság, hogy a tanuló érzékeny adatai is biztonságban legyenek a kibővített online tanulás miatt

- Az új tanulási modellek alapját képező technológiák bevezetése, amelyek a jövőben meghatározzák az oktatást

- Az órarendek kialakítását segítő alkalmazások vagy az online vizsgáztató eszközök tesztelése és beépítése

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t pénteken.
2024. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Így vonulhat valaki nyugdíjba 2024-ben és azt követően

Az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be nyugdíjkorhatárt, a 65. életévet, és dönthetnek a 2024-ben, esetleg később történő nyugdíj-igénylés mellett.
2024. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp a hosszú hétvégére - melyik csillagjegy fog nagy összeget nyerni?

Pénz és szerencse horoszkópunk a hosszú hétvégére készült és azt vizsgálja, hogy a csillagok állása alapján melyik csillagjegynek milyen pénzügyi kilátásai vannak. Jön a nagy nyeremény? Ha igen akkor hol és kinek és hogyan?
2024. 03. 29. 02:00
Megosztás:

A paradicsomot már márciusban el kell ültetni Magyarországon?

Magyarországon a paradicsom palántáinak nevelése általában március elején kezdődik meg belső terekben vagy melegágyakban.
2024. 03. 29. 01:10
Megosztás:

Itt az új, 0%-os kamatú vállalkozások számára elérhető 155 milliárd forintos hitelkeret

Európai uniós forrásokból 155,54 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a GINOP Plusz program részeként meghirdetett KKV Technológia Plusz Hitelprogramban. A kölcsön nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra, és április 30-tól igényelhető.
2024. 03. 29. 00:40
Megosztás:

A Dogecoin20 előértékesítése átlépte a 10 millió dollárt, de még van esély bevásárolni

A Dogecoin20 egy új Shiba Inu témájú, ERC-20-as mém érme, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. Már az előértékesítés megkezdése után több mint 3 millió dollárt gyűjtött, és a Dogecoin20 mostanra átlépte a 10 millió dolláros összeget. Az érme hamarosan elindul az Uniswap DEX-en, majd ezt követik más Tier 1 tőzsdei bevezetések.
2024. 03. 29. 00:01
Megosztás:

A Világbankkal közösen építenek kórházat Temesváron

A Világbankkal közösen építenek korszerű városi kórházat Temesváron, az együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a felek a bánsági városban - jelentette be Dominic Fritz temesvári polgármester.
2024. 03. 28. 23:00
Megosztás:

Átalakuló jobboldal az európai parlamenti választások után

A júniusi európai parlamenti választásokig alig három hónap maradt hátra. Szerte az Unióban gyengülő gazdaságok, migrációs és energiapolitikai kihívások nehezítik a tagállamok helyzetét. A konzervatív értékek egy ideje már háttérbe szorultak, mostanra azonban Európa-szerte hatalmas igény mutatkozik a klasszikus értelemben vett konzervatív értékek iránt. A nagy múltú európai konzervatív pártok vajon tartják-e még a lépést választóik igényeivel? Új jobboldali értékek képviselői vehetik kezükbe az irányítást? A Danube Institute eseményén ezeké a kérdéseké volt a főszerep.
2024. 03. 28. 22:00
Megosztás:

Korlátozzák a vasúti forgalmat a Déli pályaudvar és Kelenföld között

Április 2-tól 14-ig karbantartást végeznek Budapesten a Nagyszőlős utca feletti vasúti hídon, ezért korlátozzák a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld között a vonatforgalmat - közölte a Mávinform csütörtökön a vasúttársaság honlapján.
2024. 03. 28. 21:00
Megosztás:

Négyszáz forint osztalék kifizetésére tett javaslatot az Alteo

Az Alteo Nyrt. igazgatósága 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetését javasolja részvényenként a 2023-as év után az április 19-i közgyűlésen - tartalmazza a társaság éves közgyűlésére készült előterjesztés, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 03. 28. 20:00
Megosztás:

Erősödött a héten a forint

Vegyesen alakult csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a forint árfolyama, amely a kereskedési szünnappal rövidített hetet erősödéssel fejezi be.
2024. 03. 28. 19:30
Megosztás:

Erős hónapot zártak a tőzsdék

Vegyes indexekkel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok. Márciust az indexek több-kevesebb nyereséggel zárták.
2024. 03. 28. 19:00
Megosztás:

Javult az amerikai fogyasztók hangulata

Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban márciusban a Michigani Állami Egyetem havi rendszeres felmérése alapján.
2024. 03. 28. 18:30
Megosztás:

A Mol húzta a magyar tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
2024. 03. 28. 18:05
Megosztás:

Több mint harmadával nőtt az AKKO Invest árbevétele

Az AKKO Invest Nyrt. konszolidált árbevétele 35 százalékkal 38,2 milliárd forintra nőtt tavaly, míg EBITDA-ja 17 százalékkal 3 milliárd forintra emelkedett - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 03. 28. 17:30
Megosztás:

Izmos negyedévet zárhatnak az amerikai tőzsdeindexek

Egyértelmű irány nélkül kezdték a kereskedést a hónap utolsó napján az amerikai tőzsdeindexek, a negyedévet viszont nagy nyereséggel fejezhetik be.
2024. 03. 28. 17:00
Megosztás:

Egy milliméteres szívbillentyű a kis páciens 7 milliméteres szívében – bemutatták az SZTE Foeto-Maternalis Centrumát

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján bemutatták a 2024. március 1-jén megnyílt Foeto-Maternalis Centrumot (FMC), amely a várandósgondozásban nemzetközi szabványok szerint ígér egészen új minőségű ellátást. Az új szemléletű anya-magzat medicinán alapuló központ a világ csúcstechnológiáját jelentő ultrahangos vizsgálati berendezéssel, fejlett informatikai rendszerrel és jelentős szakmai konzultációs háttérrel kezdte meg működését.
2024. 03. 28. 16:30
Megosztás:

A több évtizede nem látott mértékű infláció tulajdonképpen a leggazdagabbakat tette még vagyonosabbá

Magyarországon legalább 500 millió forint vagyon kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön a leggazdagabb egy százalékba – derült ki a Blochamps Capital pénzügyi tanácsadó cég összeállításából. Karagich István a cég ügyvezetője kiemelte: „elmondható, hogy a világon végig söpört infláció a leggazdagabbak vagyonát gyarapította elsősorban. Soha nem látott mértékben emelkedett a leggazdagabb egy százalék vagyona hazánkban is.”
2024. 03. 28. 16:00
Megosztás:

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Az elmúlt hónapokat 2023-hoz képest megnövekedett forgalom jellemezte a Velencei-tó környékének ingatlanpiacán is, melyet csak a jelentős túlárazottság fékez. Ezt próbálják kompenzálni a vevők az egyre nagyobb alkukkal.
2024. 03. 28. 15:30
Megosztás: