Jöhetnek az EU-s pénzek, jöhet a 350 Ft-os Euró?

Év végéhez közeledve ismét felpörögnek majd az események az EU-s támogatások kapcsán, ahogy tavaly is, így érdemesnek tartottuk áttekinteni, hogy mit lehet tudni az EU-s pénzek aktuális helyzetéről, illetve, hogy milyen időpontokat lesz különösen érdemes figyelni. Sajnos a folyamat a színfalak mögött zajlik, így nagyrészt különböző újságértesülésekre tudtunk csak támaszkodni.

Jöhetnek az EU-s pénzek, jöhet a 350 Ft-os Euró?

Mi történt az elmúlt egy évben?

Tavaly az év végén sikerült az EU-val egy feltételes megállapodást elérni az RRF pénzek kapcsán. Ez egyfajta Mátyás-királyi megoldás volt. Magyarország elkerülte a forrásvesztést, azonban a támogatások befagyasztva maradtak, vagyis tényleges folyósítás nem történt. A tavaly év végi határidő elvétése automatikus forrásvesztést okozott volna.

Az idei év nagyrészt a háttérmunkáról, a szükséges jogalkotói tevékenységről szólt. Különösképpen az igazságszolgáltatási reformok kapcsán, mely nyárra lezárult, és a kormány azóta próbálja ezeket elfogadtatni az EU-val. Éppen ezek az igazságszolgáltatási reformok szabadíthatják fel most az EU-s támogatások egy részét.

Mennyi az annyi?

Az EU-s támogatásokról nem lehet egységesen beszélni, azokat legalább négy különböző részre érdemes bontani, ugyanis jelentősen eltér az ezekhez való hozzáférhetőség helyzete.

-    A mezőgazdasági támogatások jelenleg is zavartalanul érkeznek, mivel ezek közvetlenül a gazdákhoz folynak be. A 2027-ig terjedő költségvetési ciklusban ennek teljes összege 11,9 milliárd euró.

-    RRF támogatás: Eredetileg Covid újjáépítési támogatás, ma már inkább energetikai modernizációs alap. 2026 végéig teljes mértékben fel kéne használni. A kormányzati kommunikációban rendkívül kevés szó esik róla és például a MOL finomító átalakítása is inkább más forrásból fog történni. Pozitív meglepetésként értelmeznénk, ha ezt sikerülne lehívni. Ez 5,8 milliárd eurós támogatás lenne.

-    RRF hitel: Nagyon kedvezményes 1% alatti kamatozású hitel, elsősorban energetikai célokra. Mivel csak hitel, így az EU-nak politikailag ezt a legkönnyebb odaadnia, azonban a rendkívül kedvező konstrukció miatt a magyar költségvetésnek jelentős támogatást jelentene. Ezt is 2026 végéig kell felhasználni, és az év végi határidő elmulasztása forrásvesztést okozhat. A kormány nem szándékozik a teljes lehetséges keretet lehívni, 3,9 milliárd eurós hitelt igényeltek. Abban, hogy a kormány nem szándékozik a rendelkezésre álló teljes keretet lehívni, az eddig elszenvedett csúszások és politikai alku is szerepet játszhat.

Az EURHUF árfolyam alakulása az elmúlt 1 évben

EURHUF árfolyam grafikon

-    2027-ig tartó kohéziós támogatások: Az összesen 22,5 milliárd eurónak pozitív döntés esetén is körülbelül a fele szabadulhatna most csak fel. A kohéziós támogatásoknál gyakorlatilag folyamatos (éves) felülvizsgálat van, így a zárolás feloldása sem jelent tartós garanciát.

-        A kohéziós források egy részéhez (9,3 milliárd euró) mind a 27 szupermérföldkő teljesítése szükséges, így erre jelenleg még nincs esély. Főleg jogállamisági (korrupciós) aggályokat fogalmazott meg Brüsszel. Később még ezekről is születhet megállapodás.

-        A kohéziós források másik részét, 13,2 milliárd euró viszont „csak” az igazságszolgáltatási reformok zárolják, ennek feloldására van most lehetőség, ha az EU elfogadja a végrehajtott reformokat.

-        Valójában a 13,2 milliárd eurónak is csak egy részéhez, igaz egy nagyobb részéhez, mintegy 10,3 milliárd euróhoz férhetne hozzá Magyarország. Ugyanis a két összeg közti mintegy 3 milliárd euró olyan programokat érint, melyekkel további, konkrét kifogásai is vannak az EU-nak. Ilyen például az Erasmus támogatás, ahol, ha kerülőúttal is, de valószínűleg azért belátható időn belül lesz megállapodás. De vannak olyan programok is, melyeket a migrációs vagy a gyermekvédelmi (LMBTQ) törvények gátolnak, ezekben viszont politikai okokból valószínűleg nem fog engedni a kormány, és inkább vállalja a forrásvesztést.

-        Itt nincs automatikus forrásvesztést kiváltó határidő.

Forrás: Erste

Egy lehetséges menetrend

A magyar kormány nyáron jelentette teljesítettnek az igazságszolgáltatási reformokat. Innen kezdve az EU-nak 90 napja van a véleményezésre. Azonban az EU által feltett kérdések és az azokra adott magyar válaszok megérkezése közt eltelt napok többször is meghosszabbították ezt a határidőt. A háttérben zajló folyamatok miatt ennek pontos időtartama nem ismert, de november végi határidő tűnik reálisnak az értékelésre.

Sajtóhírek szerint november 15-én foglalkozott volna az üggyel az Európai Bizottság, de mivel újabb tisztázandó kérdések érkeztek Brüsszelből, ez már nem tűnik reálisnak és a nyilvánosságra hozott napirendi pontok között sem szerepel már.

-    Az újságok szerint november 21-22-én foglalkozhat a Bizottság a kérdéssel, de ennek egyelőre nem látszik nyoma a Bizottság napirendjében. Plusz ülés közbeiktatására viszont van lehetőség.

-    November 30-ra van meghirdetve a Bizottság általános ülése, kimondottan a kohéziós támogatások kapcsán. A téma apropóján ebbe illeszkedhetne a magyar ügy is.

-    A bizottsági jóváhagyást követően még magasabb szintű jóváhagyásra is szükség van az RRF hitel (és támogatás) esetében. Minimum a pénzügyminiszterek tanácsáéra, ami december 7-én fog ülésezni. Ha a legmagasabb szintre delegálják, akkor pedig az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács jóváhagyása is szükséges lehet. A Tanács december 14-15-én ülésezik.

forint erősödés

-    A folyamatot tovább bonyolíthatja, ha az Európai Parlamentben is vitáznak majd az ügyről, de az inkább csak politikai színtér, a tényleges döntés a Bizottságon keresztül születik. Illetve a háttérben folyó politikai alkuk is befolyásolhatják még a megállapodás időzítését.

-    Pozitív döntés esetén is tényleges folyósítás legkorábban 2024-ben történhet. Mivel a kormány előfinanszírozott több EU-s pályázatot is (~800 milliárd forint), így a zárolás feloldása esetén a támogatások relatíve gyors lehívása várható.

Voksolni szeretne? Van előtte egy fontos teendő!

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét, mivel az európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges - írta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 05. 23. 10:00
Megosztás:

UBM: közel 20 százalékkal bővülhet 2024-ben a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedés eredményeképpen a hazai takarmánygyártás volumene a 4 millió tonna körüli szintet is elérheti 2024-ben. A kedvező piaci folyamatoknak köszönhetően az állattartók – akik a tavalyi év első feléig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel voltak kénytelenek számolni – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak - összegzi az idei várakozásokat a hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportjának és piacvezető takarmánygyártójának számító UBM Csoport szakértője.
2024. 05. 23. 09:30
Megosztás:

A Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) erős ellenállásba ütköznek, miközben az Algotech előértékesítése várhatóan az egekbe szökik az 5,3 millió dolláros összegyűjtött tőkét követően

A változás szele fúj a Layer 1 blokkláncok világában. Míg a jól ismert szereplők, mint a Polygon (MATIC) és a Near Protocol (NEAR) egykor a figyelem középpontjában álltak, dominanciájuk új kihívással néz szembe. Az Algotech (ALGT), egy feltörekvő csillag a rendkívül sikeres előértékesítésével, arra készül, hogy innovatív Layer 1 technológiájával felforgassa a status quo-t.
2024. 05. 23. 09:00
Megosztás:

Lovagold meg a kriptohullámot: Top érmék, amelyek hatalmas profitokat hozhatnak ebben a bika ciklusban

A bikák visszatértek a kriptopiacra, és most teljes erőbedobással támadnak. A hangulat egyre optimistább, és a szakértők új történelmi csúcsokat jósolnak a piacnak. Sok befektető igyekszik megtalálni a legjobb érméket, amelyekbe érdemes befektetni, hogy hatalmas hozamokat érjenek el.
2024. 05. 23. 08:35
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön. A térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 1,28 százalékos emelkedéssel, 39 112 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index 0,54 százalékkal nőtt.
2024. 05. 23. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 23. 07:30
Megosztás:

Kutatás: a mérnöki, programozói és orvosi pályát tartják legvonzóbbnak az egyetemisták

Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a STEM, azaz a tudományos-technológiai képzések hallgatói - derül ki egy friss kutatásból. Az egyetemisták „menőnek” tartják fentiek mellett a menedzseri karriert, az adattudományhoz vagy mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat és az egészségügyi életpályát is. A felsőoktatási képzés elvégzését követően a diákok közel fele (49%) külföldi tulajdonú, multinacionális vállalatnál vagy hazai nagyvállalatnál (44%) látja a szakmai előmenetelét. Míg a hazai kis- és középvállalkozásoknál a kérdőívet kitöltők két ötöde (39%) helyezkedne el.
2024. 05. 23. 07:00
Megosztás:

A munkaidő 5 százalékát töltjük kommunikációval - jó ez így?

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő egyeztetésekre, beszélgetésre - derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline apest összefoglalójából. A teljesítmény csökkenéséért és az esetleges hibák gyakori előfordulásáért 86 százalékban a nem megfelelő kommunikációt, vagy annak teljes hiányát jelölik meg a dolgozók. Az összefüggés tehát egyértelmű, a rossz kommunikáció súlyos hibákhoz, amely pedig a nap végén bevétel csökkenéséhez vezet.
2024. 05. 23. 06:30
Megosztás:

Agrárkutatásokkal a biológiai sokszínűségért

A változatos növény és állatvilág jelentőségére, az ökológiai gazdálkodás és a természetes élőhelyek jótékony kapcsolatára hívja fel a figyelmet hazánk legnagyobb fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó kutatóintézete a biológiai sokféleség világnapján. Az agrobiodiverzitás - a mezőgazdasági élőhelyek sokszínűsége - élelmiszerellátásunkhoz járul hozzá, jövőnk és teli éléskamránk záloga. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2012 óta vizsgálja, hogy miként hat a virágos sorközök kialakítása a szőlőművelésre, gyümölcstermesztésre. Legújabb kutatásukban a hazai ültetvényekben alkalmazott élő sorköztakarás biodiverzitásra és ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt hatásait dokumentálják. A speciális magkeverékekből kifejlődött talajtakaró aljnövényzet nyárra virágzó rétként óvja és táplálja a talajt a szőlészetek sorközeiben, a gyümölcsösökben és a szántóterületeken, nélkülözhetetlen életteret biztosítva számos apró élőlénynek. A május 22-i világnapon a kutatók előzetes eredményeket tettek közzé az ízeltlábúakat, és főként a beporzókat érintő megfigyeléseikből.
2024. 05. 23. 06:00
Megosztás:

2023: ezek voltak a legnépszerűbb használtautók

Bár az elmúlt években a használt autók piacát meglehetősen viharos trendek jellemezték, összességében elmondható, hogy az adásvételek száma továbbra is növekszik. Az erősödő infláció és az emelkedő kamatlábak hatására egyre több vásárló dönt úgy, hogy használt járművet vesz. A piac növekedésének kedvez az a tény is, hogy az új autók elérhetősége sok esetben korlátozott.
2024. 05. 23. 05:30
Megosztás:

Az eladók és a vevők is kivárásra játszanak a balatoni ingatlanpiacon

Az elmúlt hónapokban az előző évi pangás után némi mozgás érzékelhető a Balaton ingatlanpiacán, miközben az árak változatlanok. De talán már nem sokáig.
2024. 05. 23. 05:00
Megosztás:

Az AutoWallis új márkakereskedést nyit Budapesten

Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal, és várhatóan idén nyáron megnyitják első budapesti Renault és Dacia kereskedésüket - tájékoztatta az AutoWallis szerdán az MTI-t.
2024. 05. 23. 04:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Joint Venture Szövetség és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ). A megállapodás célja, hogy a hazai kkv-k minél hatékonyabban férhessenek hozzá az elérhető finanszírozási eszközökhöz és szakmai támogatási lehetőségekhez - közölték a szervezetek szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 23. 04:00
Megosztás:

Az agrárminiszter szerint minél magasabb feldolgozottságú termékekre van szükség

Meg kell találni a lehetőséget arra, hogy Magyarország minél magasabb feldolgozottságú termékeket vigyen a piacra - mondta az agrárminiszter szerdán Dunaföldváron.
2024. 05. 23. 03:30
Megosztás:

Az USA-ban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 17-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 05. 23. 03:00
Megosztás:

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona, 4 ezer milliárd a plusz három hónap alatt

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is - derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.
2024. 05. 23. 02:30
Megosztás:

Betiltja az Unió a gázkazánokat és ez Magyarországra is vonatkozik - mi lesz helyette?

Nyakunkon a gázkazánok kivezetése az EU területén: új politikát sürget a tagországok jelentős része.
2024. 05. 23. 02:00
Megosztás:

Így kereshetsz sok pénzt háziállatod segítségével

A háziállatok nemcsak szeretetet és társaságot nyújtanak, hanem gyakran kiváló üzleti lehetőségeket is rejtnek. Nézzük, hogyan fordíthatják előnyükre gazdáik ezeket a lehetőségeket, különböző állatok példáján keresztül.
2024. 05. 23. 01:00
Megosztás:

A BÉT és az MBH Bank együttműködik a középvállalatok versenyképességének fejlesztéséért

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása - közölték a szervezetek az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 23. 00:40
Megosztás:

3 mém érme, amit figyelj mielőtt 75 000 lenne a Bitcoin

Ne tévesszen meg, hogy a Bitcoin a jelenlegi pozitív piaci hangulat kellős közepén veszít az erejéből, hiszen csak látszólag csökken a bikák lendülete.
2024. 05. 23. 00:01
Megosztás: