Jöhetnek az EU-s pénzek, jöhet a 350 Ft-os Euró?

Év végéhez közeledve ismét felpörögnek majd az események az EU-s támogatások kapcsán, ahogy tavaly is, így érdemesnek tartottuk áttekinteni, hogy mit lehet tudni az EU-s pénzek aktuális helyzetéről, illetve, hogy milyen időpontokat lesz különösen érdemes figyelni. Sajnos a folyamat a színfalak mögött zajlik, így nagyrészt különböző újságértesülésekre tudtunk csak támaszkodni.

Jöhetnek az EU-s pénzek, jöhet a 350 Ft-os Euró?

Mi történt az elmúlt egy évben?

Tavaly az év végén sikerült az EU-val egy feltételes megállapodást elérni az RRF pénzek kapcsán. Ez egyfajta Mátyás-királyi megoldás volt. Magyarország elkerülte a forrásvesztést, azonban a támogatások befagyasztva maradtak, vagyis tényleges folyósítás nem történt. A tavaly év végi határidő elvétése automatikus forrásvesztést okozott volna.

Az idei év nagyrészt a háttérmunkáról, a szükséges jogalkotói tevékenységről szólt. Különösképpen az igazságszolgáltatási reformok kapcsán, mely nyárra lezárult, és a kormány azóta próbálja ezeket elfogadtatni az EU-val. Éppen ezek az igazságszolgáltatási reformok szabadíthatják fel most az EU-s támogatások egy részét.

Mennyi az annyi?

Az EU-s támogatásokról nem lehet egységesen beszélni, azokat legalább négy különböző részre érdemes bontani, ugyanis jelentősen eltér az ezekhez való hozzáférhetőség helyzete.

-    A mezőgazdasági támogatások jelenleg is zavartalanul érkeznek, mivel ezek közvetlenül a gazdákhoz folynak be. A 2027-ig terjedő költségvetési ciklusban ennek teljes összege 11,9 milliárd euró.

-    RRF támogatás: Eredetileg Covid újjáépítési támogatás, ma már inkább energetikai modernizációs alap. 2026 végéig teljes mértékben fel kéne használni. A kormányzati kommunikációban rendkívül kevés szó esik róla és például a MOL finomító átalakítása is inkább más forrásból fog történni. Pozitív meglepetésként értelmeznénk, ha ezt sikerülne lehívni. Ez 5,8 milliárd eurós támogatás lenne.

-    RRF hitel: Nagyon kedvezményes 1% alatti kamatozású hitel, elsősorban energetikai célokra. Mivel csak hitel, így az EU-nak politikailag ezt a legkönnyebb odaadnia, azonban a rendkívül kedvező konstrukció miatt a magyar költségvetésnek jelentős támogatást jelentene. Ezt is 2026 végéig kell felhasználni, és az év végi határidő elmulasztása forrásvesztést okozhat. A kormány nem szándékozik a teljes lehetséges keretet lehívni, 3,9 milliárd eurós hitelt igényeltek. Abban, hogy a kormány nem szándékozik a rendelkezésre álló teljes keretet lehívni, az eddig elszenvedett csúszások és politikai alku is szerepet játszhat.

Az EURHUF árfolyam alakulása az elmúlt 1 évben

EURHUF árfolyam grafikon

-    2027-ig tartó kohéziós támogatások: Az összesen 22,5 milliárd eurónak pozitív döntés esetén is körülbelül a fele szabadulhatna most csak fel. A kohéziós támogatásoknál gyakorlatilag folyamatos (éves) felülvizsgálat van, így a zárolás feloldása sem jelent tartós garanciát.

-        A kohéziós források egy részéhez (9,3 milliárd euró) mind a 27 szupermérföldkő teljesítése szükséges, így erre jelenleg még nincs esély. Főleg jogállamisági (korrupciós) aggályokat fogalmazott meg Brüsszel. Később még ezekről is születhet megállapodás.

-        A kohéziós források másik részét, 13,2 milliárd euró viszont „csak” az igazságszolgáltatási reformok zárolják, ennek feloldására van most lehetőség, ha az EU elfogadja a végrehajtott reformokat.

-        Valójában a 13,2 milliárd eurónak is csak egy részéhez, igaz egy nagyobb részéhez, mintegy 10,3 milliárd euróhoz férhetne hozzá Magyarország. Ugyanis a két összeg közti mintegy 3 milliárd euró olyan programokat érint, melyekkel további, konkrét kifogásai is vannak az EU-nak. Ilyen például az Erasmus támogatás, ahol, ha kerülőúttal is, de valószínűleg azért belátható időn belül lesz megállapodás. De vannak olyan programok is, melyeket a migrációs vagy a gyermekvédelmi (LMBTQ) törvények gátolnak, ezekben viszont politikai okokból valószínűleg nem fog engedni a kormány, és inkább vállalja a forrásvesztést.

-        Itt nincs automatikus forrásvesztést kiváltó határidő.

Forrás: Erste

Egy lehetséges menetrend

A magyar kormány nyáron jelentette teljesítettnek az igazságszolgáltatási reformokat. Innen kezdve az EU-nak 90 napja van a véleményezésre. Azonban az EU által feltett kérdések és az azokra adott magyar válaszok megérkezése közt eltelt napok többször is meghosszabbították ezt a határidőt. A háttérben zajló folyamatok miatt ennek pontos időtartama nem ismert, de november végi határidő tűnik reálisnak az értékelésre.

Sajtóhírek szerint november 15-én foglalkozott volna az üggyel az Európai Bizottság, de mivel újabb tisztázandó kérdések érkeztek Brüsszelből, ez már nem tűnik reálisnak és a nyilvánosságra hozott napirendi pontok között sem szerepel már.

-    Az újságok szerint november 21-22-én foglalkozhat a Bizottság a kérdéssel, de ennek egyelőre nem látszik nyoma a Bizottság napirendjében. Plusz ülés közbeiktatására viszont van lehetőség.

-    November 30-ra van meghirdetve a Bizottság általános ülése, kimondottan a kohéziós támogatások kapcsán. A téma apropóján ebbe illeszkedhetne a magyar ügy is.

-    A bizottsági jóváhagyást követően még magasabb szintű jóváhagyásra is szükség van az RRF hitel (és támogatás) esetében. Minimum a pénzügyminiszterek tanácsáéra, ami december 7-én fog ülésezni. Ha a legmagasabb szintre delegálják, akkor pedig az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács jóváhagyása is szükséges lehet. A Tanács december 14-15-én ülésezik.

forint erősödés

-    A folyamatot tovább bonyolíthatja, ha az Európai Parlamentben is vitáznak majd az ügyről, de az inkább csak politikai színtér, a tényleges döntés a Bizottságon keresztül születik. Illetve a háttérben folyó politikai alkuk is befolyásolhatják még a megállapodás időzítését.

-    Pozitív döntés esetén is tényleges folyósítás legkorábban 2024-ben történhet. Mivel a kormány előfinanszírozott több EU-s pályázatot is (~800 milliárd forint), így a zárolás feloldása esetén a támogatások relatíve gyors lehívása várható.

A legjobb pálinkákat díjazták

Minden országnak megvan a maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.
2023. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás az RTL ellen

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox egyes erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt is eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi Rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről.
2023. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Borúlátók az e-kereskedelmi cégek 41%-a: kisebb karácsonyi forgalomra számítanak, mint tavaly

A reálbérek idei átmeneti visszaesése, a vásárlók rendelkezésére álló szűkebb források a jelek szerint az év végi időszakban is éreztetik a hatásukat. A karácsonyi időszakban fókuszba kerülő termékeket forgalmazó webáruházak 41 százaléka a tavalyi szezonhoz képest alacsonyabb forgalmat vár – 22 százalékuk szerint a visszaesés meghaladja a 20 százalékot is. Növekedést az e-kereskedelmi cégek 32 százaléka vár, miközben 27 százalék a tavalyi szint ismétlődésére számít – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz hazai internetes áruház válaszaiból.
2023. 12. 09. 16:00
Megosztás:

A Carlsberg és a Liverpool FC 2034-ig meghosszabbította szponzori együttműködését

A Carlsberg sörmárka és a Liverpool labdarúgócsapat újabb 10 évvel meghosszabbította a már 30 évre visszanyúló, mára ikonikussá vált támogatói megállapodását. Az 1992-ben aláírt partnerség megújításával a Premier League történetének leghosszabb, 42 évet felölelő együttműködése jött létre.
2023. 12. 09. 15:00
Megosztás:

Nem változott a nemzetközi élelmiszerkosár ára novemberben

Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.
2023. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Az EU további egy évvel meghosszabbította a Kongó elleni szankciókat

Az Európai Unió egy évvel, 2024. december 12-ig meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatályát.
2023. 12. 09. 13:00
Megosztás:

A csepeli HÉV vasárnaptól a Szabadkikötő állomáson is megáll

A H7-es, csepeli HÉV vasárnaptól minden időszakban és mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél, ezzel gyakrabban lesz lehetőség HÉV-re szállni abban a megállóban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Szépen javult az amerikai fogyasztói hangulat decemberben

A vártnál jobban emelkedett a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe decemberben.
2023. 12. 09. 11:00
Megosztás:

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez, amely az elmúlt hónapban éves alapon több mint 3 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött - tájékoztatta pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-t.
2023. 12. 09. 10:00
Megosztás:

Új bankfiókot adott át az MBH Bank Székesfehérváron

Új bankfiókot adott át fiókmodernizációs programjának keretében az MBH Bank pénteken Székesfehérváron - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t közleményben.
2023. 12. 09. 09:00
Megosztás:

Az MVM csoport megvásárolja Magyarország egyik legnagyobb naperőművét

Jelentősen bővíti napelemes erőművi portfólióját az MVM csoport, a december 7-én lezárult tranzakció értelmében a megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a CMC, a Genertec International csoport tagjának fejlesztésében épült és tulajdonában lévő kaposvári 100 MWe beépített kapacitású napelemes erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb fotovoltaikus erőműve - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2023. 12. 09. 08:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptovaluta bányászati platform 2023-ban (otthoni pénzkereset)

A kriptovaluta bányászat forradalmasította azokat a módszereket, ahogyan az emberek pénzt kereshetnek, és a felhőbányászat élen jár ebben az innovációban. Ez a cikk bemutatja a három legjobb felhőbányászati platformot 2023-ra, valós lehetőséget kínálva a pénzszerzésre otthonról.
2023. 12. 09. 07:00
Megosztás:

Zavaros a Volánbusz Zrt. jogértelmezése sztrájkügyben a szakszervezet szerint

A Volánbusznál december 10-11-re sztrájkot hirdető a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint "zavaros" és "abszurd" a munkáltató jogértelmezése a sztrájkkal kapcsolatban.
2023. 12. 09. 06:00
Megosztás:

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára - derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.
2023. 12. 09. 05:00
Megosztás:

Valahol szűkösen, máshol inkább bérelve – így lakunk Európában

Egyre tágasabban lakunk, ez tűnik ki az Eurostat legfrissebb kontinentális áttekintéséből. Míg 2010-ben minden lakóra átlagosan 1 szoba jutott a magyar otthonokban, 2022-ben már 1,6, ami éppen megfelel az uniós átlagnak. Bár a növekedés valós, a mértékét némileg eltúlozza ez az összevetés. Ugyanis, ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője kalkulál: e növekedés mintegy felét az teheti ki, hogy 2018-ban a hazai statisztikai számbavételt is hozzáigazították az uniós módszertanhoz, s azzal – bizonyos feltételekkel – már a konyhák is szaporítják a szobák számát. E mellett tényleges szobaszám-növekedést is hozhatott például az, hogy a fellendülés idején a vállalkozók alaprajz-optimalizálással is igyekeztek növelni az egységnyi területen felépíthető lakásaik értékét.
2023. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Mi a TITKA, hogy nem reped ki a bejgli? Egyszerű módszer, mégsem tudja senki...

A bejgli egy hagyományos kelet-európai sütemény, különösen Magyarországon ismert és kedvelt. A bejgli két fő változata létezik: a diós és a mákos.
2023. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Valóban ébredezünk az inflációs sokkból?

A KSH legfrissebb adatai alapján kimondhatjuk, hogy ismét mérföldkőhöz érkeztünk: a hónap elején megtudtuk, hogy októberben már egyszámjegyű, 9,9% lett a fogyasztói áremelkedés mértéke, illetve a napokban kiderült, hogy szeptembertől ismét pozitívra váltott a reálkereset növekedése, 1,7%-kal lett nagyobb a bruttó átlagkereset vásárlóértéke, mint tavaly szeptemberben volt. Az infláció tavaly áprilisban volt legutóbb egyszámjegyű, a reálkereset pedig tavaly szeptember óta volt negatív.
2023. 12. 09. 03:25
Megosztás:

Nyugdíjba készülsz? Akkor kapaszkodj, mert a nyugdíj korhatár így alakul a jövőben!

Mire lehet számítani a nyugdíj korhatárral kapcsolatban hazánkban? Érdemes átvizsgálni a törvényi hátteret, majd szakértői segítséggel nézzük meg a hazai öregségi nyugdíj korhatár emelésével kapcsolatban várható lehetőségeket.
2023. 12. 09. 02:45
Megosztás:

Nyugdíjemelés 2024 - miért csak ennyit emelnek?

Januártól 6 százalékkal nőnek a nyugdíjak, egészen pontosan a társadalombiztosítási nyugellátások és az azzal egy tekintet alá eső ellátások. Elmondunk minden részletet.
2023. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Januártól szigorodik a jogszabály, megszűnik a távoktatás

2024-től módosul a mérlegképes könyvelő képzésre vonatkozó hatályos jogszabály, a kurzus hatósági képzéssé alakul át.
2023. 12. 09. 01:00
Megosztás: