Katások: muszáj lesz dolgozni a nyugdíj mellett?

Vajon tényleg olyan alacsony lesz a katás nyugdíj, hogy mindenképpen dolgoznunk kell majd mellette? Mekkora összegre számíthatunk, és lesz-e lehetőségünk munkát vállalni katás nyugdíjasként?

Katások: muszáj lesz dolgozni a nyugdíj mellett?

A KATA, mint adózási forma hatalmas szabadságot és anyagilag is jó lehetőséget jelent, főleg, ha a bevételeink magasak. Hiszen több százezres, akár milliós jövedelem esetén is ugyanazt a mértékű adót kell fizetnünk. Az adminisztráció is rendkívül egyszerű, ami igen vonzóvá teszi ezt a vállalkozási formát.

Ám mindennek megvan a maga ára, a KATA adózásért (katázásért) pedig a jövőben kell majd “megfizetnünk”. Mivel azonban távoli jövőről van szó, sajnos hajlamosak vagyunk ezt a tényt figyelmen kívül hagyni. Pedig néhány évtized múlva ez kulcskérdéssé válik: miből fogunk megélni idős éveinkben?

Nem a valós bevételeink után kapjuk majd a nyugdíjat

Sokat hallhattuk már, hogy katásként nem sok jóra számíthatunk időskorunkban: alig kapunk majd állami nyugdíjat. Az állami juttatás összege ugyanis két dologtól függ: a nyugdíjalapunktól (vagyis a havi jövedelmeinktől), valamint a szolgálati időnktől (a ledolgozott éveinktől).

A katás vállalkozás esetében viszont sajnos a számítási módszerek miatt mindkettő eltér a valóságtól. A valós jövedelmünknél jelentősebb kisebb bevételt, és kevesebb ledolgozott évet vesznek figyelembe, amikor megállapítják a nyugdíj összegét.

Még mindig sok vállalkozó nincs tisztában a KATA nyugdíjszámítás pontos szabályaival, pedig nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni. Röviden vázolva az egyik legfontosabb tényező, hogy nyugdíjalapunk nem a katás bevételeink átlaga lesz, hanem egy törvényileg meghatározott összeg.

Ez 50.000 forintos katánál bruttó 108.000 forint, az emelt, 75.000 forintosnál pedig bruttó 179.000 forint – még akkor is, ha közel havi 1 milliót keresünk. (A 25.000 forintos adózás egyáltalán nem számít bele a nyugdíjalapba).

Tehát állami nyugdíjként nem a valós jövedelmeink egy bizonyos százalékát kapjuk majd meg, hanem ezeknek az igen alacsony összegeknek egy meghatározott hányadát. Hogy pontosan mennyit, az a szolgálati időtől is függ – amit megint csak nem úgy számolnak, mint a munkavállalók esetében.

A ledolgozott éveinknek szinte csak a fele fog számítani

Nem elég, hogy nyugdíjunk alapját ezek a kétségbeejtően karcsú összegek jelentik, a szolgálati időnk is kevesebb lesz, mint amennyit valójában ledolgoztunk.

A KATA esetében ugyanis 1 év sajnos nem 1 évet jelent a nyugdíj szempontjából. A törvény kimondja, hogy csak az év számít teljes évnek, amelyikben a keresetünk elérte a minimálbért – márpedig esetünkben a “keresetünk” kifejezés a nyugdíjalapot takarja. Vagyis azt az összeget, amelyik sem az 50.000-es, sem a 75.000-es adózás esetén nem éri el a minimálbér jelenlegi, 200.000 forintos határát.

Egy katás évünket tehát csak olyan arányban fogják figyelembe venni, amilyenben nyugdíjalapunk viszonyul a minimálbérhez. Ennek értelmében az 50.000 forintos adózás esetén a törvényileg meghatározott 108.000 forintos nyugdíjalap a minimálbérnek mindössze az 54 százaléka, vagyis 1 évünk is csak 0,54 évnek fog számítani. (Az emelt katánál 0,9-nek).

Ez két ok miatt is nagy probléma. 

Egyrészt, ha a szolgálati időnk órája lassabban ketyeg, mint a rendes óránk, akár a nyugdíjtól is eleshetünk. Ennek oka, hogy legalább 20 év szolgálati idő kell a teljes, és 15 évnyi a résznyugdíjhoz.

Másrészt a nyugdíjszorzó miatt sem előnyös ez a fajta számítás a katásoknak. Ugyanis minél több szolgálati évünk van, annál nagyobb százalékát kapjuk meg állami nyugdíjként a nettó havi átlag életpályakeresetünknek. 20 év szolgálati idő után például a 53%-át, 30 év után a 68%-át, 40 év után pedig a 80%-át.

A katásoknak nem nem lesz elég a nyugdíj

A fentiekből látható, hogy a katázás nyugdíj szempontból egyáltalán nem előnyös. 40 év vállalkozói munka után nyugdíjalapunknak nem a 80, csupán 63%-át kapjuk majd meg. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag csak a nyugdíjminimumra leszünk jogosultak, amely jelenleg 28.500 forint.

Ennek ellenére sok katás vállalkozó úgy éli az életét, hogy nem gondol a jövőre. Magyarországon még mindig nincs kellő kultúrája az öngondoskodásnak, és szemléletmódunkban az államra való hagyatkozás a meghatározó.

Mi lesz akkor a megoldás?

A hazai felmérések szerint a vállalkozók nagy része elsősorban az állami nyugdíjra számít majd időskorában. Ők biztosan bajba kerülnek majd, hogyha nem találnak valamilyen alternatívát plusz bevételek biztosítására.

Sokan eleve úgy gondolkodnak, hogy folytatni akarják a munkát idős korukban is. Szűk a katásoknak az a köre, aki előre gondoskodik nyugdíjas éveiről.

Nézzük meg, hogy mire számíthatunk, lesz-e lehetőségünk munkát vállalni nyugdíjasként.

Így tudunk majd dolgozni a nyugdíj mellett

Ahogy a többi nyugdíjas, korábbi katás vállalkozóként mi is dolgozhatunk majd az állami juttatás mellett. Erre háromféle módon nyílik lehetőségünk: alkalmazottként, vállalkozóként vagy szövetkezeten keresztül.

A legegyszerűbb természetesen a katás vállalkozásunkat tovább folytatni, annál is inkább, mert nyugdíjasként csak a tételes adó felét kell megfizetnünk, vagyis 25.000 forintot. A hátránya ennek az, hogy a nyugdíjemelésekre mindaddig nem vagyunk jogosultak, amíg a vállalkozásban tevékenykedünk.

Indíthatunk persze bármilyen más jellegű vállalkozást is, ekkor jogosulttá válhatunk az emelésekre is. Azonban személyi jövedelemadót, szociális hozzájárulási adót vagy nyereségadót, társasági adót kell fizetnünk.

Ha vállalkozásunkat feladva, nyugdíjasként alkalmazotti jogviszonyban helyezkednénk el, akkor erre is lehetőségünk van. Ez esetben bármilyen munkaidőben és jövedelemmel dolgozhatunk a versenyszférában, a közszférában azonban csak úgy, ha a munkavégzés alatt lemondunk a nyugdíjunkról.

Nyugdíjas szövetkezeten keresztül is lehetőségünk van munkát vállalni. Csatlakozhatunk egy közérdekű nyugdíjas szövetkezethez (KNYSZ-hez), így viszonylag egyszerű lesz az adminisztráció és a munkakeresés. A szövetkezeteknél ugyanis válogathatunk az állásajánlatok között, vagy megjelölhetjük az általunk előnyben részesített munkákat, és értesítenek, ha az adatbázisukba bekerül egy számunkra releváns ajánlat.

Biztos, hogy tudunk majd dolgozni?

Több lehetőségünk is van tehát, hogy nyugdíjunkat egyéb jövedelmekkel egészítsük ki. Azonban nem biztos, hogy valóban élni is tudunk majd ezzel a lehetőséggel.

Elképzelhető, hogy egészségi állapotunk nem engedi majd, de akár olyan örömteli akadályok is lehetnek, mint hogy a családunknak szüksége van ránk, mert például nincs, aki vigyázna az unokákra.

Érdemes ezeket is számításba venni, amikor arra gondolunk, hogy munkavállalással egészítjük majd ki a nyugdíjunkat. Ha időben lépünk, akkor nem kerülhetünk bajba.

Jobban járunk, ha előre gondoskodunk a nyugdíjunkról

A szakértők nem véletlenül hangsúlyozzák a katás vállalkozók számára, hogy mindenképp kezdjenek el valamilyen formában megtakarítani nyugdíjas korukra. Hiszen láthattuk, milyen kevés állami juttatást fogunk kapni. A számítási mód pedig törvényben rögzített, ez alól nincs kibúvó: nem leszünk ennél nagyobb összegekre jogosultak.

Érdemes ezért felelősségteljesen gondolkodni, és megérteni, hogy a katázás egyben lehetőség is. Azért tehetünk többet zsebre, mint a többi vállalkozási formánál lehetséges lenne, mert a plusz összegekből nyugdíjunkról is gondoskodnunk kell.

Ha nem tesszük, és nincs számottevő befektetésünk sem, akkor valóban csak a nyugdíj melletti munkavégzés marad. Kérdés, hogy megéri-e ma másra költeni ezt a pénzt, és idős korunkat is munkával tölteni kifulladásig.

Koronavírus - NNK: továbbra sem változik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Továbbra sem változik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.
2023. 03. 22. 16:30
Megosztás:

Az MNB megadta az engedélyét a kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatónak

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét - közölte az MNB szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 22. 16:00
Megosztás:

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta - derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.
2023. 03. 22. 15:30
Megosztás:

Országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 15:00
Megosztás:

Mennyibe kerül egy síbaleset, ha nincs biztosításod?

2021-ben a novembertől március végéig tartó síszezonban már 587 ezer magyar kereste fel a legnépszerűbb európai terepeket; a tavalyelőtti évben pontosan 40 ezerrel több honfitársunk csatolta fel a sílécét vagy a snowboardját, mint a 2017-es szezonban - derül ki Laurent Vanat svájci gazdasági elemző évente megjelenő, a nemzetközi síturizmusról készített tanulmányából.
2023. 03. 22. 14:30
Megosztás:

Az amerikai jegybankon a világ szeme - bankpánikot gyógyít, vagy inflációt tör le?

Az elmúlt mintegy másfél hét piaci turbulenciái után a Fed-en a világ szeme, pláne amiatt is, hogy az EKB nem változtatott a korábbi kijelölt kamatemelési pályán.
2023. 03. 22. 14:00
Megosztás:

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az EU-nak

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is. Idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezet lehet érintett.
2023. 03. 22. 13:36
Megosztás:

Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására

Az infláció és az energiaköltségek az eladósodás fő mozgatórugói. A fogyasztók elsősorban az utazásról, az étteremlátogatásokról és az új ruházat vásárlásáról mondanak le az EOS fogyasztói kutatása szerint. Az európaiak többsége aggódik pénzügyi jövője miatt.
2023. 03. 22. 13:00
Megosztás:

A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül

A gyerekek médiafogyasztása – és ezen belül a tévénézés – fontos szerepet tölt be a jövő generációjának formálásában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzésből kiderül: bár a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ért el egy átlagos napon, a nézett idő mégsem csökkent. Minden 18 év alatti korosztálynál megfigyelhető egyfajta specializálódás. A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.
2023. 03. 22. 12:30
Megosztás:

Kína óvatos marad az orosz nyersanyaggal kapcsolatban

Második napja folyik Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója, és az egymás iránti támogatás folyamatos hangoztatása mellett még nem esett szó arról, hogy Kína az eddiginél több nyersanyagot importálná Oroszországból.
2023. 03. 22. 12:00
Megosztás:

Kelepcében: Mit lép a Fed?

A Fed-nek el kell döntenie, hogy a bankok körül kialakult nehéz helyzetben tovább folytja-e a monetáris szigorítást, vagy a továbbra is magas infláció ellenére változatlanul hagyja az irányadó kamatot.
2023. 03. 22. 11:30
Megosztás:

Így kaphatsz olcsó Széchenyi hitelt

Bár még bőven lenne idő arra, hogy cégünk éves beszámolóját leadjuk, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közeljövőben kedvezményes hitelt szeretnének felvenni, nem célszerű halogatni a pénzügyi év zárását. A Bankmonitor.hu elemzői szerint ugyanis a bankok már most kérik a hitelbírálathoz a 2022. évre vonatkozó kimutatásokat.
2023. 03. 22. 11:00
Megosztás:

Drágább lesz a bliccelés a Volánbuszokon

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 22. 10:30
Megosztás:

Növelte a kormány az agrárkár-enyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte szerdai közleményében Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.
2023. 03. 22. 10:00
Megosztás:

Budapestről kifelé költöznek még mindig sokan, az agglomeráció lakossága növekszik

A főváros és a vármegyeszékhelyek agglomerációs települései továbbra is a slágernek számítanak az állandó lakosok számának változása - részben a költözések - alapján.
2023. 03. 22. 09:30
Megosztás:

Így csalnak az elektromos autók kilométer-órájával - visszatekerik persze!

Kiderült, mennyire tekerik az elektromos autók kilométeróráját. A használtautó-piacon tapasztalható átláthatatlanság jelensége az elektromos gépjárművek egyre nagyobb elterjedésével sem változott. Sokan elektromos autókra váltanak a károsanyag-kibocsátás, illetve az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentése érdekében, ám a carVertical kutatásai szerint a különféle csalások, beleértve a kilométeróra-visszatekerést, az elektromos gépjárműveket is érintik.
2023. 03. 22. 09:00
Megosztás:

Befektetés nélkül is elkezdheted a játékot

Az online kaszinók napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kaszinók világa az utóbbi évtizedekben növekedett a legtöbbet, méghozzá robbanásszerű gyorsasággal. Az emberek szórakoztatását megcélzó ipar világszerte milliárdokat hoz a gazdaságba, az online kaszinók megjelenése pedig csak fokozta ezt a növekedést.
2023. 03. 22. 08:31
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2023. 03. 22. 08:30
Megosztás:

Nébih: visszahívnak egy a Danone OIKOS Görög élőflórás joghurtot

Penész lehetséges jelenléte miatt visszahívják és a forgalomból is kivonják a Danone OIKOS Görög élőflórás áfonyás sajttorta ízű, négyszer 125 gramm kiszerelésű joghurtot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 22. 08:00
Megosztás:

A streaming hozza a hangfelvételipar legtöbb bevételét

A zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI kedden közzétett adatai szerint a streamingből jön a teljes globális bevétel 67 százaléka, Magyarországon ez az arány csaknem 80 százalékos.
2023. 03. 22. 07:30
Megosztás: