Kellő számú sztrájkoló hiányában felfüggesztik a munkabeszüntetést a hulladékszállítók Párizsban

Kellő számú sztrájkoló hiányában felfüggeszti szerdától a CGT francia szakszervezet a hulladékszállítóknak a vitatott nyugdíjreform elleni tiltakozásul kezdeményezett munkabeszüntetését és a szemétégetők blokádját Párizsban és környékén, amelynek következtében március eleje óta több ezer tonna hulladék halmozódott fel a francia főváros utcáin.

Kellő számú sztrájkoló hiányában felfüggesztik a munkabeszüntetést a hulladékszállítók Párizsban

"Muszáj újra tárgyalnunk a párizsi önkormányzat hulladékszállítási és feldolgozási ágazatának munkatársaival annak érdekében, hogy megerősítsük a sztrájkot, miután gyakorlatilag nincs több sztrájkoló" - ismerte el közleményében kedden a CGT. "A harc nem ért véget, a reformot vissza kell vonni és tárgyalóasztalhoz kell ülni" - tette hozzá az ágazati többségi szakszervezet. A párizsi járdákon felhalmozódott hulladékmennyiség a hétvégi 10 ezer tonnáról keddre 7 ezer tonnára csökkent.

Az utcai felvonulásokon is csökkent a tiltakozók száma kedden a korábban tömegdemonstrációkhoz képest: a tizedik alkalommal meghirdetett országos tiltakozónapon a Le Figaro című napilap által közölt első becslések szerint 516 ezren vettek részt, míg az előző megmozdulásokon a résztvevők száma ennek közel duplája volt. A belügyminisztérium esti összesítése szerint 760 ezer tiltakoztak országszerte. Párizsban, ahol a rendőrség szerint 93 ezren, a szervezők szerint 450 ezren tiltakoztak, feszült hangulatban kezdődött délután a felvonulás, amelyre a hatóságok kétszer-háromszor több fiatalt vártak az előző megmozdulásokhoz képest.

A belügyminisztérium "példátlan biztonsági készültséget" léptetett életbe, országszerte 13 ezer, Párizsban pedig 5500 rendőrt vezényeltek a menetek biztosítására és a rendzavarások megakadályozásra. A fővárosban a kora estig óráig 22 embert állítottak elő a tiltakozási útvonalon, miután rendbontók kukákat gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki. A rendfenntartók többször is könnygázzal oszlatták szét a Black Bloc csoportba rendeződő anarchistákat. Összecsapásokról érkeztek hírek a nyugati Nantes-ból, ahol egy bankfiókot gyújtottak fel és a közigazgatási bíróság épületét is megtámadták, valamint a szintén nyugati Rennes-ből, ahol számos helyen történt rongálás.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődött százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány nem léptette életbe a francia alkotmány 49.3-as cikkét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére. Azóta a tüntetéseket országszerte utcai zavargások kísérik. Ezzel párhuzamosan a rendőrség és a szakszervezetek szerint is csökken a részvétel a tüntetéseken és a munkabeszüntetésekben is.   Kedden a vasúti és a tömegközlekedési dolgozók is munkabeszüntetést tartottak, így országszerte fennakadások voltak a közlekedésben, a polgári légi közlekedési igazgatóság a légitársaságokat járataik 20 százaléknak törlésére kérte péntekig a légiirányítók sztrájkja miatt.

Miután az olajfinomítókban dolgozók már harmadik hete akadályozzák az olajtározóknál a ki- és bejutást, a 11 ezer franciaországi töltőállomás 15,7 százalékánál volt hétfőn hiány valamelyik üzemanyagból, 7,4 százalékuknál pedig egyáltalán nem volt üzemanyag. Párizsban nem nyitott ki kedden az Eiffel-torony, a Diadalív, és a versailles-i kastély sem volt látogatható a dolgozók sztrájkja miatt.

Bár a kormány továbbra is hajthatatlan a törvénytervezet visszavonását illetően, Élisabeth Borne miniszterelnök hétfőn háromhetes konzultációt kezdeményezett a parlamenti képviselőkkel, a politikai párokkal, az önkormányzati képviselőkkel és a szociális partnerekkel. Laurent Berger, a CFDT szakszervezet vezetője ugyanakkor a reform felfüggesztését kérte a kormánytól az esetleges tárgyalások idejére, valamint közvetítést a patthelyzet feloldásának közös megtalálására. Philippe Martinez, a radikálisabb CGT szakszervezet főtitkára jelezte: levelet ír a köztársasági elnöknek a reform felfüggesztését kérve, miközben ellenzéki képviselők azzal vádolták meg Emmanuel Macron államfőt, hogy "a mozgalom kifulladására játszik".

Olivier Véran kormányszóvivő szerdán mindenesetre visszautasította a közvetítésről szóló felhívást, s arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök és a köztársasági elnök is hajlandó közvetlenül tárgyalni az érdekvédelmi szervezetekkel. Arra is emlékeztetett, hogy a reform immáron a parlament által elfogadottnak tekintendő, s jelenleg az alkotmánytanács előtt van véleményezésen. A testületnek egy hónap áll rendelkezésre eldönteni, hogy kihirdethető-e a törvény.

Döbbenet! 17 év után kamatot emelt a japán jegybank - érdemes megnézni hány százalékra!

A japán jegybank, a Bank of Japan (BoJ) mínusz 0,10 százalékról 0,00 százalékra emelte az irányadó kamatot keddi monetáris politikai ülésén, ezzel a nyolc éve tartó negatívkamat-periódus végére tett pontot. A mostani volt az első japán kamatemelés 2007 óta.
2024. 03. 19. 10:00
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult kedden a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. Hétfőn a tőzsdék vegyesen zártak.
2024. 03. 19. 09:30
Megosztás:

Korszerű akkumulátorokkal optimalizálható a napelemes rendszerek működése

Az elmúlt évtized kihívásai és lehetőségei Magyarországon is ráirányították a figyelmet a megújuló energiaforrások, különösen a napelemes rendszerek fontosságára. A szaldóelszámolásról a bruttó elszámolási rendszerre való átállás azonban új megközelítést igényel a tulajdonosoktól az energiafelhasználás terén. A hatékony energiatárolás lehetőséget kínál arra, hogy a túltermelt energiát a hálózatba történő visszatáplálás helyett saját használatra tároljuk, így tehermentesítve a hálózatot a túltáplálástól és optimalizálva a napelemes rendszerek működését és gazdaságosságát. 
2024. 03. 19. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult reggelre a forint árfolyama

Alig változott, vegyesen alakult a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 19. 08:00
Megosztás:

Közösségi teret hoznak létre Csolnokon

Egy volt bányatiszti lakás átalakításával hoz létre közösségi teret Csolnok önkormányzata - közölte Komárom-Esztergom vármegye önkormányzat területfejlesztési társaságának projektmenedzsere az MTI-vel.
2024. 03. 19. 07:40
Megosztás:

A kriptó szakértők most a Cardano (ADA) és Pepe (PEPE) coinokra figyelnek, miközben KangaMoon (KANG) kilőtt az űrbe 125% nyerővel

A kriptovaluta piac állandó mozgásban van. Miközben szakértők folyamatosan figyelik a Cardano-t (ADA) és a Pepe-t (PEPE), egy friss új jelenség tűnik fel - a KangaMoon (KANG). Ez a 3. fázisú előértékesítési csillag hirtelen bukkant fel, hogy hullámokat verjen a mém-coin piacon. A 125%-os árfolyamemelkedésével az elemzők azt jósolják, hogy ez lesz a következő 50x-es mém-coin 2024-ben.
2024. 03. 19. 07:00
Megosztás:

Elindult a Felsőoktatási véradó hetek programsorozat

Elindult hétfőn a Felsőoktatási véradó hetek programsorozat; a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös kampányának célja, hogy minél több fiatalt buzdítsanak önkéntes véradásra.
2024. 03. 19. 06:30
Megosztás:

Így válhatsz Te is programozóvá: továbbra is keresettek a junior fejlesztők

Az utóbbi hónapokban több baljós hangulatú hír is felütötte a fejét az IT piaccal kapcsolatban. Pár hónapja bezárt az ország egyik legismertebb programozó bootcampje, nemrég pedig egy jelentősebb online programozóiskola is csődöt mondott. Az enyhe visszaesés más iparágak mellett az IT világát is elérte, ám ez nem azt jelenti, hogy a kódiskolák már túllennének a fénykorukon. Sőt!
2024. 03. 19. 06:00
Megosztás:

Sikert aratott az MFB új kötvénye

Élénk érdeklődés kísérte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) első zöldkötvény kibocsátását: a Budapesti Értéktőzsdén lebonyolított aukció eredményeképpen csaknem 11 milliárd forint összegű forrást gyűjtött az MFB, amely segítséget nyújt a zöld beruházásokat megvalósító vállalkozások finanszírozásában - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.
2024. 03. 19. 05:30
Megosztás:

Hazánkban bővíti védelmi innovációs hálózatát a NATO

Magyarországon bővíti védelmi innovációs hálózatát a NATO - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-t.
2024. 03. 19. 05:00
Megosztás:

Még több kedvezménnyel csalogatják a biztosítók a lakástulajdonosokat

Nem állnak meg a biztosítók a díjkedvezményeknél a lakásbiztosítási kampány alatt: több százezres vásárlási utalványokat adnak, millió forintos tárgynyereményeket sorolnak.
2024. 03. 19. 04:30
Megosztás:

Zoran Milanovic horvát államfő nem lehet jelölt a parlamenti választásokon

A horvát alkotmánybíróság hétfőn arra a következtetésre jutott, hogy Zoran Milanovic államfő ebben a minőségében nem lehet jelölt a parlamenti választásokon, és nem vehet részt egyetlen politikai párt tevékenységében sem - jelentette ki Miroslav Separovic, a horvát alkotmánybíróság elnöke hétfőn. Milanovic puccsnak nevezte az alkotmánybíróság döntését.
2024. 03. 19. 04:00
Megosztás:

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között. Az Európai Bizottság április 9. és 13. között immár második alkalommal rendezi meg Brüsszelben az Új Európai Bauhaus (ÚEB) Fesztivált.
2024. 03. 19. 03:30
Megosztás:

2015-höz képest megduplázódtak az albérletárak idén februárban

Tovább nőttek a lakbérek 2024 februárjában. Januárhoz képest országosan 1, Budapesten pedig 1,1 százalékos volt az emelkedés, éves szinten pedig 11,6 és 11,3 százalékos drágulás következett be - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex eredményeiből.
2024. 03. 19. 03:00
Megosztás:

Nem túl derűs hangulat a német kiskereskedelemben

Februárban romlott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi kiskereskedelmi ágazati üzleti hangulatindexe.
2024. 03. 19. 02:00
Megosztás:

Fagyra számíthatunk kedden és szerdán hajnalban

Északias áramlással továbbra is hideg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, aminek hatására nemcsak keddre, de szerdára virradóra is nagy területen várható fagy az országban - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői videójából.
2024. 03. 19. 01:30
Megosztás:

Nem emlékszünk ilyen dinamikájú vagyonosodásra, a legfelső 1% ilyen mértékű térnyerésére

A jövő megérkezett – Vagyonkezelési Évkönyv, amely egyszerre értékel és prognosztizál. Talán soha nem volt ekkora változás a vagyonkezelés világában, mint 2023-ban. Felkészül: 2024. A globális kihívások, inflációk, háborúk, megszokottan sikeres szektorok megtorpanása, a kripto és a mesterséges intelligencia térhódítása, a befektetők attitűdjét és igényét egyszerre változtatta meg jelentősen. A vagyonosok igényeinek még jobb kiszolgálása most igazán komoly kihívás lett. A Blochamps Capital megjelent Évkönyve 240 oldalas minőségi tudástárként nyújt segítséget a hazai privátbanki és vagyonkezelési piacon aktív szereplők számára.
2024. 03. 19. 01:00
Megosztás:

A kriptobálnák lelkesen gyűjtik a SPONGE-t – Ideje bevásárolni?

A kriptobálnák szinte felhalmozzák a Sponge tokent (SPONGE V2), hogy még a tőzsdéken való megjelenése előtt részesülhessenek a seregnyi előnyében.
2024. 03. 19. 00:01
Megosztás:

Januárban többlettel zárta külkereskedelmét euróövezet

Januárban többlettel zárta külkereskedelmét az euróövezet az egy évvel korábbi deficittel szemben - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn ismertetett adataiból.
2024. 03. 18. 23:00
Megosztás:

A kormány sok-sok uniós forrást szeretne eljuttatni a vállalkozásoknak - Mi lesz ebből?

A kormány célja, hogy idén a lehető legtöbb uniós forrást, minél gyorsabb ütemben eljuttassa a vállalkozásoknak; ebben kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökségnek (MGFÜ) - mondta Lóga Máté a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Az eseményen stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MFB és az MGFÜ.
2024. 03. 18. 22:30
Megosztás: