Két nemzetközi díjat is eredményezett a Hungrana és az SAP együttműködése

16 országból érkező digitalizációs vállalatfejlesztési projektek versenyében Digitális Úttörő kategóriában fődíjat (grand winner) és kiemelt helyezést (winner) is kiérdemeltek a Hungrana Kft-nél végrehajtott SAP modulbevezetések. A közép-kelet-európai régió országai számára kiírt SAP Quality Awards nem csupán a német szoftveróriás „háziversenye”, hanem az SAP rendszereket használó ügyfelek számára igazodási pont is jövőbeni fejlesztéseik magabiztos elhatározásához.

Két nemzetközi díjat is eredményezett a Hungrana és az SAP együttműködése

 Európa legnagyobb izocukorgyára, a szabadegyházi Hungrana Kft. az élelmiszeripar számára állít elő alkoholokat, cukrokat és számos takarmányfélét, illetve táplálék-összetevőket és adalékanyagokat. A társaság működése immár évtizedes távlatban nyugszik SAP alaprendszereken, és egyedi fejlesztésű, specializált modulokon. A Hungrana és az SAP együttműködésének szorosságát jól jellemzi, hogy tavaly stratégiai megállapodást kötöttek, valamint egy kifejezetten a fejlesztések műhelymunkáira kijelölt SAP Labort is átadtak a Hungrana főhadiszállásán.

Éppen ennek a stratégiai megállapodásnak a keretében határozott a Hungrana vezetése amellett, hogy az SAP Plant Maintenance modulját korszerűsíti, és a hozzá kapcsolódó SAP Service and Asset Manager megoldást is bevezeti. Ennek célja a karbantartási folyamatok modernizálása, digitalizálása, és ezáltal a jelentős költségcsökkentés elérése volt. „Miközben az alapanyagok árára, valamint a feldolgozásukhoz szükséges energia és humánerő költségére alig van ráhatásunk, az eszközparkunk műszaki színvonalának megőrzéséhez szükséges kiadások racionalizálásán jelentős megtakarítás érhető el.” – meséli Dr. Farkas J. Tamás, a Hungrana ügyvezető igazgatója a projekt mögötti motivációról. Közel 200 fő saját alkalmazott és külsős beszállító dolgozik rendszeresen a gyár egyes egységeinek karbantartásán. „Éves szinten legalább 3-400 ezer eurot tervezünk a fejlesztések révén megtakarítani, mind az alkatrész- és anyagkészletek kiszámíthatóbb menedzselésével, mind pedig a beszállítói dolgozók időbeosztásának szervezése révén.”

Az SAP Service and Asset Manager bevezetését „kicsiben” a gyár egyik részegységén, a ’Bio2’ üzemben indították. Ez a pilot projekt volt hivatott arra, hogy a gyakorlatban ellenőrizzék, mivel jár egy üzem összes berendezésének digitális leltárba vitele, azoknak műszaki helyekhez rendelése, nem utolsósorban pedig mindezeknek rádiófrekvenciás azonosítókkal (RFID) való ellátása. Ennek köszönhetően ugyanis mind az ellenőrzés, mind a karbantartás és javítás során online felületen rendelhetik a feladatokat az egyes brigádok dolgozóihoz, akik az elvégzett munkát a helyszínen, a munkában érintett részegység „lepittyentését” követően tudják visszaigazolni mobileszközeiken. A sikeres pilot után most az egész gyárra kiterjesztik a projektet, több tízezer RFID-vel látva el az üzem összes berendezését. Ahhoz, hogy a digitalizáció és a folyamatok optimalizálása megtörténhessen, illetve, hogy a 21. századi eszközök valóban segítsék a dolgozókat, a Hungrana a teljes digitális leltárat is frissítette, újradefiniálta a törzsadatok paramétereit, továbbá megszabadult a papír alapú nyilvántartásoktól és munkalapoktól. Az SAP megoldások bevezetését az S&T Consulting Hungary Kft. végezte, aki olyan egyedi felhasználói felületet is fejlesztett a kézi digitális eszközökre, amit rossz látási viszonyok mellett, védősisakban, ködben, vastag kapacitív munkavédelmi kesztyűben is megbízhatóan tudnak kezelni a dolgozók.

Nem csoda, hogy ezt az erőfeszítést az SAP Quality Awards versenyén a Digital Pioneering kategória nagydíjával (Grand Winner) jutalmazták. „Az SAP Service and Asset Managert a régióban először a Hungrana vezette be ilyen integráltsági fokon, így joggal vívta ki a legkomplexebb üzleti transzformációs projekteket felvonultató nemzetközi versenyünk zsűrijének elismerését” – mondta el a díj kapcsán Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

„A mintegy 800 napos fejlesztés részeredményein felbuzdulva, a Hungrana egészségvédelemmel, biztonságtechnikával és környezetvédelemmel (EBK) megbízott munkacsoportja rávette a cég vezetését, hogy ezeken az SAP alapokon elindulva további modulokkal bővítsünk” – meséli Dr. Farkas J. Tamás. A karbantartási munkafolyamatoknál kulcsfontosságú, hogy azok elvégzése előtt rendelkezésre álljanak a szükséges engedélyek, illetve a munkafolyamatokból ki legyenek zárva azok a csőszakaszok és szerelvények, amiket meg kell bontani. Ehhez úgynevezett kizárási procedúrákat rendelnek, amelyek betartása és lekövetése alapfeltétel a biztonságos munkavégzéshez. Az SAP Work Clearance Management modul az SAP Service and Asset Managerhez készített digitális gyári berendezésleltár előállítását követően már szintén jól alkalmazható.

A kvázi balesetek, technológiai események és személyi sérülések bejelentése, kivizsgálása és teljes dokumentációja is immár digitálisan történik az SAP EHS Incident Management moduljában. Az EHS témakörében ugyancsak hangsúlyos környezetvédelmi beszámolók, fenntarthatósági jelentések és megfelelőségi igazolások is az erre a célra szolgáló SAP EHS Environment Management megoldás Emissions Management és Regulatory and Permit Compliance almoduljaiból állíthatók elő. Az SAP EHS megoldásait Magyarországon először itt vezették be, melyet a BCS Business Consulting Services Kft. munkatársaival közösen végzett a vállalat. Továbbá, különleges volt a bevezetés abból a szempontból is, hogy az implementációs partner maga is először találkozott az SAP EHS modulokkal.

Az EHS modulok fejlesztése az SAP Quality Awards versenyén, ugyancsak Digital Pioneering témában került elismerésre.

„A munkabiztonságra és környezetvédelemre érzékeny vállalatként azt tapasztaljuk, hogy a környezetvédelem, személyügy, munkahelyi biztonság- és egészségvédelem, valamint a vállalatvezetés kapcsán folyamatosan nő az ESG-jelentések szerepe. Pár éven belül a gyárak finanszírozásában konkrét kamatmértékekben lesz tetten érhető, hogy ki teljesít jól e téren, azaz ki az, aki a pénzügyi mellett a természeti és társadalmi szempontokat is előtérbe helyezi a döntéshozatala és működése során. Ugyanakkor a beszámolási rendszerek egyelőre nem egységesek, mindenki keresi a jó gyakorlatot. Nekünk kifejezett célunk, hogy az SAP-alapokon futtatott EHS menedzsment és beszámolási rendszereink iránymutatóként és igazodási példaként szolgáljanak iparági szinten” – mondja a Hungrana ügyvezetője.

Mi ez a nagy kabrió vásárlási láz Magyarországon?

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint idén is beindult a kabriószezon. Az elmúlt 1 év statisztikáit átböngészve az is kiderül, hogy a magyarok milyen és mennyi idős kabriókat keresnek, és azokat mekkora átlagáron lehet megvásárolni. Egy biztos: tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.
2024. 04. 26. 04:30
Megosztás:

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás:

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás:

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás:

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá? Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.
2024. 04. 25. 16:30
Megosztás: