Kétmilliárd forintot meghaladó fejlesztésről határozott a békéscsabai közgyűlés

Kétmilliárd forintot meghaladó fejlesztésről, a pályázatok benyújtásáról határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés.

Kétmilliárd forintot meghaladó fejlesztésről határozott a békéscsabai közgyűlés

A 17 képviselő egyhangú szavazata szerint pályázatot adnak be az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretén belül megjelent két felhívásra.

Mintegy 663 millió kivitelezésre fordítható forintból 21 helyszínen végeznének munkálatokat a vízelvezető hálózaton: csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítését, felújítását, továbbá tározó és záportározó felújítását, mederkotrást terveznek.

Új, körülbelül ezer négyzetméteres ipari csarnokot is építenének 467 millió forint TOP Plusz támogatásból. A helyszínt még nem döntötték el.

A közgyűlés döntött arról is, hogy az uniós, Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz (ERFA) tartozó Európai Városfejlesztési Kezdeményezéshez is pályázik mintegy 1,2 milliárd forintra "fenntartható turizmusfejlesztési" elképzelésekkel, önerőt legfeljebb 220 millió forint erejéig biztosítanak nyertes pályázat esetén.

Békéscsabán a tervezett fejlesztések az Élővíz-csatorna környékét érintik: új gyalogoshidat építenének; csónakkikötőket és stéget létesítenének; meder menti pihenőhelyeket, horgászpontokat alakítanának ki; hajózható, akadálymentes sétányt és tematikus tanösvényt hoznának létre vízben, víz felett és a partoldalban. Emellett kiegészítő attrakciós elemek (vízjátékok, vízköpők, fényjátékok) telepítése is szerepel az elképzelések között.

A közgyűlésen Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő a Modern városok program (MVP) lezárásával kapcsolatos kérdésére elmondta: indokolt az MVP lezárása, hiszen egy mintegy 300 projektet, 4000 milliárd forintot felölelő "nagy fejlesztési időszaknak is kell hogy legyen eleje, közepe és vége".

Elmondta, véleménye szerint Békéscsaba MVP-s programjai közül azok, amelyeknek a Magyar Közlönyben ez év végi teljesítési határidővel jelentek meg (Építők útja, Munkácsy-negyed befejezése és az iparterületekhez kerékpárutak építése), "hamar lezárulhatnak".

A fejlesztések közül a geotermikus energiát felhasználó projektre többletköltség biztosítását kérték talajtani és geológiai problémák miatt. Úgy fogalmazott, tárgyal ezekről az illetékes minisztériummal, reméli, hogy hamarosan pozitív döntés születik.

Herczeg Tamás hozzátette, a projektek közül azok állnak a legrosszabbul, amelyekbe vállalkozókat is be kell vonni.

Decemberi ülésén a közgyűlés áttekinti az mvp-s projekteket.

A csütörtöki ülés elején elhangzott, bár a költségvetésben tervezett ingatlaneladási bevételek nem teljesülnek; a helyi iparűzési adó várhatóan 1 milliárd 750 millió forinttal lesz több a tervezettnél, így a költségvetés "stabil". Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester azonban megjegyezte, hogy az energiaárak ismét emelkednek, emiatt "a jövő évi költségvetésben sok a bizonytalansági tényező".

A szeptember 3-án elhunyt Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) helyett nem választottak új alpolgármestert.

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás:

Tavaly csúcsot döntött a zöld hitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023. végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.
2024. 05. 23. 13:00
Megosztás:

Kell a kamatplafon június 30-ig történő fenntartása

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 23. 12:30
Megosztás:

Nagy mértékben bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedésdel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet - derül ki az UBM mezőgazdasági cégcsoport közleményéből.
2024. 05. 23. 12:00
Megosztás:

Itthon fontos a természet és a környezet védelme

Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM)környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének (MÜMÜ) avatóján, Budapesten.
2024. 05. 23. 11:30
Megosztás: