Kevésbé aggódnak a külföldön működő német cégek a jövőjükért, mint a belföldiek

A külföldön tevékenykedő német vállalatok egyre inkább aggódnak a világgazdaság lehűlése miatt, de korántsem annyira, mint a belföldön tevékenykedő német cégek a saját kilátásaikat illetően - derül ki a német külkereskedelmi kamarák csütörtökön ismertetett felmérésének eredményeiből.

Kevésbé aggódnak a külföldön működő német cégek a jövőjükért, mint a belföldiek

A nemzetközi porondon tevékenykedő német vállalatok a világ szinte minden pontján komoly kihívásoknak vannak kitéve üzleti környezetükben. A gazdasági kilátások számos régióban azonban nem olyan pesszimisták, mint Európában és Németországban, amint azt az "AHK World Business Outlook" aktuális kiadványa mutatja. Ezzel szemben az ázsiai és csendes-óceáni térségben - Kína kivételével -, Afrikában, a Közel-Keleten, Dél- és Közép-Amerikában, valamint Észak-Amerikában működő vállalatok kevésbé voltak pesszimisták.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) szerint a világgazdaság a külföldön működő német vállalatok szempontjából "fagyos tél" előtt áll, elsősorban az ukrajnai háború és Kína szigorú járványvédelmi politikájának gazdasági következményei miatt.

A felmérés szerint majdnem minden második vállalat - 47 százalék - gazdasági visszaesésre számít külföldi működési területén. Ennél több, 65 százalék csak 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kezdetén számított a gazdasági aktivitás lassulására. Ezzel szemben csak 17 százalékuk (a tavaszi felmérésben 21 százalék) számít arra, hogy a következő tizenkét hónapban javulni fog a gazdasági helyzet a fogadó országban. Míg a kilátások különösen Európában romlanak, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kína kivételével), Afrikában, a Közel- és Közép-Keleten, valamint Dél- és Közép-Amerikában és Észak-Amerikában kevésbé pesszimisták a vállalatok.

A gazdasági környezettel szembeni kevésbé reményteljes várakozások ellenére a nemzetközi telephelyeken működő német vállalatok továbbra bizakodóan ítélik meg saját helyzetüket: a cégek közel fele, 45 százaléka, hasonlóan az előző felméréshez, amikor 48 százalékuk látta így, jó üzleti helyzetről számol be. "Kielégítőnek" ítélte meg a helyzetét 45 százalékuk, ahogy az előző felmérésben is. Rosszabb helyzetről pedig tíz százalékuk számolt be, míg a tavaszi felmérésben 11 százalékuk. A felmérésben több mint 3100 külföldön tevékenykedő német vállalatot kérdeztek meg.

Volker Treier, a DIHK külgazdasági igazgatója elmondta, hogy ötből bő két vállalat az ellátási láncokban továbbra is makacsul fennálló zavarokban látja az egyik legnagyobb kockázatot külföldi tevékenységére nézve, ami elsősorban a járványellenes szigorú kínai korlátozásokra vezethető vissza. Kockázati tényezőt jelentenek emellett még a nyersanyagok és az energia világpiacán fellépő zavarok is, amelyekben vagy kiváltó okként vagy súlyosbító tényezőként szerepel az ukrajnai háború.

A nemzetközi telephelyeken működő vállalatok még mindig eléggé bíznak saját üzletük alakulását illetően a következő hónapokban: a vállalatok 37 százaléka számít jobb üzletmenetre a következő 12 hónapban, szemben a tavaszi felmérésben kimutatott 42 százalékkal. Az aktuális helyzet változatlanságára 42 százalék számít, romlására pedig 21 százalék, a tavaszi 15 százalék után.

Következésképpen a külföldi cégek sokkal bizakodóbbak a jövőt illetően mint hazai társaik: a DIHK 2022 őszi üzleti felmérése szerint a belföldi német vállalatoknak csak 8 százalékuk számít jobb üzletre a következő tizenkét hónapban, míg 52 százalékuk rosszabbra.

Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap Isztambulban közölte, hogy Törökország, Svédország és Finnország június közepén folytatja a tárgyalásokat Svédország NATO-csatlakozásáról, amelynek szerinte már rég eljött az ideje.
2023. 06. 05. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjak nem romlanak az inflációval - Miért? Elmagyarázza a szakértő!

2024-ben is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése, hiszen a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre, februárban is lesz - már emelt összegű - 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható - mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.
2023. 06. 05. 04:01
Megosztás:

Jön a nagy pedagógusbéremelés?

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük - írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond "valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat".
2023. 06. 05. 03:00
Megosztás:

500.000 Ft-nál több készpénzt rejtegetsz otthon? Ebből baj lehet!

Túl sok készpénz tartása otthon biztonsági kockázatokat hordozhat magában. Az otthonunkban tárolt nagy mennyiségű készpénz vonzza a tolvajok figyelmét, és könnyű célponttá válhatunk. Emellett a készpénznek nincs nyoma, így ha elveszítjük vagy ellopják, nehéz visszaszerezni. Mindemellett a magas infláció úgy felzabálja a készpénz értékét, hogy észre sem vesszük és napról napra egyre kevesebbet ér a pénzünk. A jelenlegi, 24%-os (KSH adat) infláció egy 500.000 Ft-nyi otthon tartott kápé összegből közel 125.000 Ft reálveszteséget eredményez. Ennyit bukunk a forintunk értékvesztésén. Hogyan lehet rávenni a lakosságot, hogy NE TARTSON ennyi készpénzt otthon?! Mutatjuk.
2023. 06. 05. 02:00
Megosztás:

Szijjártó Péter tárgyalt az új török külügyminiszterrel

Vasárnap töltötte az első napját a hivatalában Hakan Fidin új török külügyminiszter, akivel kora este már telefonos megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
2023. 06. 05. 01:00
Megosztás:

Nyugdíjas vagyok, jár nekem szabadság? És ha igen, mennyi, mikor?

Bár a tb-biztosítottak köréből munkavállalóként kikerül a nyugdíjas munkavállaló, valamennyi szabadság, betegszabadsággal együtt neki is jár, de a részletekről a munkáltató rendelkezik. Hogy is van tehát jelenleg a nyugdíjas munkavállalók részére járó szabadság szabályozása?
2023. 06. 05. 00:01
Megosztás:

Július 14-től rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest eseményeit

Július 14. és 23. között rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményeit; a rendezvény tíz napja alatt a főváros több helyszínén koncertekkel és széles programkínálattal várják a közönséget.
2023. 06. 04. 23:00
Megosztás:

Kedvezmények és programok az ÉnBudapestem applikációban

Múzeumba, moziba, gyógyfürdőkbe, strandokra és hamarosan a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is engedménnyel lehet majd jegyet váltani az ÉnBudapestem applikáción keresztül - tájékoztatta a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-t csütörtökön.
2023. 06. 04. 22:00
Megosztás:

Magyarország az uniós források 86 százalékát felhasználta

Magyarország a rendelkezésére álló európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van - mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Szekszárdon.
2023. 06. 04. 21:00
Megosztás:

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), a kormány tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató véleményező testület - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-t pénteken.
2023. 06. 04. 20:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 06. 04. 19:00
Megosztás:

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Átadták pénteken a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.
2023. 06. 04. 18:00
Megosztás:

Falugondnoki szolgálat indult Nagybarcán

A Magyar Falu Program keretében falugondnoki szolgálat indult pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nagybarcán, ahol átadták a falubuszt és a program keretein belül épített szolgálati házat.
2023. 06. 04. 17:00
Megosztás:

Csapadékosabbá válik az idő

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 06. 04. 16:00
Megosztás:

Magyar dobogós helyezések az athéni atlétikai versenyen

A magyar női 4x100 méteres síkfutó váltó a második, a férfi pedig a harmadik helyen végzett a WA kontinentális sorozatának szombati bronz kategóriás versenyén, Athénban.
2023. 06. 04. 14:00
Megosztás:

Zabarban mindössze 0,9 Celsius-fok volt vasárnap hajnalban

Vasárnap hajnalban mindössze 0,9 Celsius-fok volt a Nógrád vármegyei Zabarban, vagyis majdnem fagyott - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel a Facebook-oldalán.
2023. 06. 04. 13:00
Megosztás:

Fogyasztóbarát minősítést kapott a K&H Biztosító otthonbiztosítása

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása - közölte az MNB vasárnap az MTI-vel.
2023. 06. 04. 12:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg az áprilisi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem áprilisi statisztikája és a májusi inflációs adat.
2023. 06. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 47 869,61 ponton zárt pénteken, 296,26 ponttal, 0,62 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 06. 04. 10:00
Megosztás:

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjait szombaton a fővárosban. A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el.
2023. 06. 04. 08:00
Megosztás: