Kevésbé aggódnak a külföldön működő német cégek a jövőjükért, mint a belföldiek

A külföldön tevékenykedő német vállalatok egyre inkább aggódnak a világgazdaság lehűlése miatt, de korántsem annyira, mint a belföldön tevékenykedő német cégek a saját kilátásaikat illetően - derül ki a német külkereskedelmi kamarák csütörtökön ismertetett felmérésének eredményeiből.

Kevésbé aggódnak a külföldön működő német cégek a jövőjükért, mint a belföldiek

A nemzetközi porondon tevékenykedő német vállalatok a világ szinte minden pontján komoly kihívásoknak vannak kitéve üzleti környezetükben. A gazdasági kilátások számos régióban azonban nem olyan pesszimisták, mint Európában és Németországban, amint azt az "AHK World Business Outlook" aktuális kiadványa mutatja. Ezzel szemben az ázsiai és csendes-óceáni térségben - Kína kivételével -, Afrikában, a Közel-Keleten, Dél- és Közép-Amerikában, valamint Észak-Amerikában működő vállalatok kevésbé voltak pesszimisták.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) szerint a világgazdaság a külföldön működő német vállalatok szempontjából "fagyos tél" előtt áll, elsősorban az ukrajnai háború és Kína szigorú járványvédelmi politikájának gazdasági következményei miatt.

A felmérés szerint majdnem minden második vállalat - 47 százalék - gazdasági visszaesésre számít külföldi működési területén. Ennél több, 65 százalék csak 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kezdetén számított a gazdasági aktivitás lassulására. Ezzel szemben csak 17 százalékuk (a tavaszi felmérésben 21 százalék) számít arra, hogy a következő tizenkét hónapban javulni fog a gazdasági helyzet a fogadó országban. Míg a kilátások különösen Európában romlanak, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kína kivételével), Afrikában, a Közel- és Közép-Keleten, valamint Dél- és Közép-Amerikában és Észak-Amerikában kevésbé pesszimisták a vállalatok.

A gazdasági környezettel szembeni kevésbé reményteljes várakozások ellenére a nemzetközi telephelyeken működő német vállalatok továbbra bizakodóan ítélik meg saját helyzetüket: a cégek közel fele, 45 százaléka, hasonlóan az előző felméréshez, amikor 48 százalékuk látta így, jó üzleti helyzetről számol be. "Kielégítőnek" ítélte meg a helyzetét 45 százalékuk, ahogy az előző felmérésben is. Rosszabb helyzetről pedig tíz százalékuk számolt be, míg a tavaszi felmérésben 11 százalékuk. A felmérésben több mint 3100 külföldön tevékenykedő német vállalatot kérdeztek meg.

Volker Treier, a DIHK külgazdasági igazgatója elmondta, hogy ötből bő két vállalat az ellátási láncokban továbbra is makacsul fennálló zavarokban látja az egyik legnagyobb kockázatot külföldi tevékenységére nézve, ami elsősorban a járványellenes szigorú kínai korlátozásokra vezethető vissza. Kockázati tényezőt jelentenek emellett még a nyersanyagok és az energia világpiacán fellépő zavarok is, amelyekben vagy kiváltó okként vagy súlyosbító tényezőként szerepel az ukrajnai háború.

A nemzetközi telephelyeken működő vállalatok még mindig eléggé bíznak saját üzletük alakulását illetően a következő hónapokban: a vállalatok 37 százaléka számít jobb üzletmenetre a következő 12 hónapban, szemben a tavaszi felmérésben kimutatott 42 százalékkal. Az aktuális helyzet változatlanságára 42 százalék számít, romlására pedig 21 százalék, a tavaszi 15 százalék után.

Következésképpen a külföldi cégek sokkal bizakodóbbak a jövőt illetően mint hazai társaik: a DIHK 2022 őszi üzleti felmérése szerint a belföldi német vállalatoknak csak 8 százalékuk számít jobb üzletre a következő tizenkét hónapban, míg 52 százalékuk rosszabbra.

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás: