Kiderült, mennyi pénzért „hajolnak le” a telekocsisok

Száz kilométeres távolság alatt kilométerenként 44 forint, míg 100 és 300 kilométer között kilométerenként 32 forint a minimálisan elvárt költségtérítés mértéke azok körében, aki egy-egy út erejéig megosztják autójukat idegenekkel – derül ki az Oszkar.com Telekocsi felhasználói körében végzett felmérésből. A platformot használó autósok közel harmada minden alkalommal meghirdeti szabad helyeit, ugyanakkor az utasokkal való egyeztetést, illetve az alkalmazkodási kényszert teherként élik meg a sofőrök.

Kiderült, mennyi pénzért „hajolnak le” a telekocsisok

Jelentős mértékben befolyásolja az utazási távolság azt, hogy mekkora összegért éri meg az autósok számára megosztani másokkal járművüket – derül ki az Oszkár Telekocsi felméréséből. A kutatás során a platformot használó autósok a 100 kilométer alatti távolság esetében kilométerenként - az összes utas hozzájárulását figyelembe véve - minimum 44 forintos költségtérítésért „hajolnak le”, vagyis ekkora összegért már megéri nekik, hogy utasokat is szállítsanak. A 100 és 300 kilométer közötti távolság esetében ez a minimális összeg 32 forintra csökken, ugyanakkor érdekes módon, ha 300 kilométernél hosszabb utazásról van szó, akkor ismét emelkedik a minimális tétel, kilométerenként 36 forintra, igaz az Oszkár Telekocsiplatformját használók közül kevesen indulnak ilyen hosszú útra. 

A kutatás ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a fent említett elvárt mértéknél jóval magasabb összeget tartanának méltányosnak a telekocsi rendszerben autójukat megosztók. A 100 kilométer alatti utak esetében - szintén az összes utast tekintve - ez kilométerenként 60 forint lenne, a 100-300 kilométer közötti utazások esetében 45, míg az ennél is hosszabbaknál 39 forint.

Az Oszkár szolgáltatását autósként használók közel harmada jelezte a felmérés során, hogy minden adandó alkalommal meghirdeti a platformon a szabad helyeket járművében, 56 százalékuk ugyanakkor elismerte, hogy előfordul, hogy lennének ugyan szabad helyek, mégsem hirdeti meg azokat. A kutatás szerint az idegenek autóba történő befogadásával kapcsolatban a legnagyobb akadályozó tényező az utasokkal való egyeztetés időigénye, a ki- és beszállóhely megbeszélése, valamint az esetleges várakozás. Szintén sokakat elriaszt a telekocsizástól az, hogy nem akkor tudnak elindulni, amikor számukra a legalkalmasabb, hanem alkalmazkodniuk kell másokhoz. 

„Az Oszkár platform fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minél jobban kiszolgáljuk a felhasználókat és megoldásokat keressünk a problémáikra. Ennek megfelelően a korábbi értékelések alapján nagyon jó szűrési lehetőségek – például utas megbízhatósága, pontossága, stb. - vannak, amelyek alapján az autósok nagyobb eséllyel tudják elkerülni azokat, akikkel nem szívesen utaznának együtt. Emellett érdemes azzal is tisztában lenniük a járműtulajdonosoknak, hogy nálunk akár az utolsó pillanatban is hirdethetnek, amikor már jobban látják, hogyan alakul a napjuk, és így is lehet még utasuk, mert sokan foglalnak maguknak helyet szintén utolsó pillanatban” – mondta el Prácser Attila, az Oszkar.com Telekocsi szolgáltatás társalapítója.

A felmérésből az is kiderült, hogy az autójukat másokkal is megosztók meglehetősen vegyesen gondolkodnak arról, hogy mennyire valós kockázat az, hogy az utasok kárt tesznek járművükben. Valamivel több, mint 44 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevéssé tartanak ettől, ugyanakkor 31 százalék szerint nagyon is kell emiatt aggódniuk. A kérdőívet kitöltő autósok többsége biztos abban, hogy megkapja a neki járó összeget, több mint 54 százalékuk nem tart attól, hogy ez elmarad, és mindössze 20 százalékuk szerint magas annak a kockázata, hogy nem fizetnek a velük utazók.

A kutatás arra is rámutatott, hogy alapvetően pozitívan élik meg a telekocsis utakat az autósok. Kétharmaduk jelezte ugyanis, hogy szuper, vagy nagyon jó élmény szokott lenni a közös utazás. 

„A jellemzően forgalmas időszakok, azaz a nyári szabadságok és az év végi ünnepek között rendszerint tapasztalunk némi visszaesést az utasok számában. Idén viszont a vonatpótlások látványos forgalomnövekedést hoztak, ugyanis rengetegen választották megosztott autózás alternatíváját a pótlóbuszok helyett. Ennek köszönhetően az év második felében az autósok nagyobb eséllyel tudtak annyi útköltséget megtakarítani, amiért már megérte nekik lehajolni és meghirdetni szabad helyeiket. Több utastól nagyobb eséllyel jött össze az általuk minimálisan elvárt hozzájárulás, ami kompenzálta őket a kutatásban is kimutatott aggályokkal szemben” – nyilatkozta Prácser Attila.

Pénztárcabarát iskolakezdés kapcsán ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 16:00
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 15:00
Megosztás:

A Cardano (ADA) emelkedik a MAGA rally hátán? Az altcoinok vezetik a kriptovaluta-piac helyreállását

A Cardano (ADA), a tizedik legnagyobb digitális valuta piaci kapitalizáció szerint, értéke megugrott, amit az altcoin piac MAGA rally-ja vezetett.
2024. 07. 16. 14:00
Megosztás:

Így teljesít Kína gazdasága

Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
2024. 07. 16. 13:00
Megosztás:

7,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelése

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 16. 12:00
Megosztás:

Milyen kinyitható kanapét válasszunk a nappaliba?

A kinyitható kanapé a nappali meghatározó, központi bútordarabja, aminek esztétikusnak, kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie, fontos továbbá, hogy hozzájáruljon a helyiség kiegyensúlyozott stílusának a megteremtéséhez. 
2024. 07. 16. 11:34
Megosztás:

Népszerű AI platform vált a kriptópiac beszédtémájává, miután átlépte a 10 millió dolláros határt, vonzva a SHIB és MATIC támogatóit

A technológia világa izgatottan figyel egy új AI platform, az Algotech (ALGT) színre lépését. Nemrég átlépve a 10 millió dolláros értékelési határt, az Algotech nemcsak a befektetők figyelmét ragadta meg, hanem jelentős támogatást nyert el a kripto világ két legnagyobb közösségétől is: Shiba Inu (SHIB) és Polygon (MATIC).
2024. 07. 16. 11:00
Megosztás:

Hogyan segít spórolni egy bőr üléshuzat?

A bőr üléshuzat nem csupán egy hasznos kiegészítő az autóban, de hosszú távon praktikus és gazdaságos választás is egyben. Egy időtlen klasszikus, ami esztétikus, elegáns, mindezek mellett pedig még spórolni is segíthet.
2024. 07. 16. 10:31
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Gyengüléssel kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 16. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel, enyhe negatív korrekcióval indulhat kedden a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
2024. 07. 16. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 16. 08:00
Megosztás:

Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.
2024. 07. 16. 07:00
Megosztás:

A DTX Exchange 900 ezer dolláros teljesítménye eltereli a figyelmet a Fetch.ai (FET) és az Optimism (OP) platformokról

A DTX Exchange, amely jelenleg a 2. szakaszban van, beszédtémává vált a kriptóbefektetők körében, mivel az előértékesítése egy hónap alatt már meghaladta a 900 ezer dollárt. A szakértők úgy vélik, hogy a DTX a következő blue chip kripto lehet, nagy hasznossággal.
2024. 07. 16. 06:30
Megosztás:

Nem jól alakulnak a költségcsökkentések a Wells-Fargonál

Az átlagos elemzői várakozásoknál jobban alakult a Wells Fargo bevétele az idei év második negyedévében, a pénteki nyitás előtt publikált gyorsjelentés alapján.
2024. 07. 16. 06:00
Megosztás:

Erre a 3 dologra figyelj, ha most befektetsz pénzt bármibe is Magyarországon

Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági tevékenység az év eddigi szakaszában végig élénk volt, közben a fogyasztói kereslet és a munkaerő-piacok is megtalálták az egészséges egyensúlyi állapotot. A Fidelity International ezeket a javuló fundamentális körülményeket is figyelembe vette akkor, amikor megvizsgálta, mi lesz a harmadik negyedév három fő témája.
2024. 07. 16. 04:00
Megosztás:

Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont

Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 07. 16. 03:00
Megosztás:

Legjobb altcoinok, amelyeket júliusban érdemes figyelni: Kriptovaluták őrült növekedési potenciállal, de melyik lehet a legjobb hosszú távú befektetés?

Az altcoin piac hatalmas áttörés előtt állhat ezen a nyáron, mivel a Bitcoin dominanciája egyelőre a csúcson van. A kripto befektetőknek most lehetőségük van, hogy különböző ágazatok projektjeivel kiegyensúlyozzák portfóliójukat. A Kaspa (KAS), a Render (RNDR) és a PeiPei (PEIPEI) befektetői hatalmas nyereségeket érhetnek el júliusban, de egy új coin még ennél is nagyobb potenciállal rendelkezik.
2024. 07. 16. 02:30
Megosztás:

Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein

A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra, hogy a stadion látogatóinak és a focirajongóknak felejthetetlen élményeket nyújtsanak a torna ideje alatt. Ezt bizonyítják a Mastercard SpendingPulse legfrissebb adatai is, amelyek az üzletekben és online történő kiskereskedelmi eladásokat mérik minden fizetési helyzetre vetítve: a focimeccsek jelentősen növelték a vendéglátóipari eladásokat a rendező városokban - egyes esetekben akár 283 százalékkal is. Magyarország mérkőzései során az eladások növekedése (+62,7% és +66,5%) jelentős, de nem a legmagasabb a dokumentumban szereplő adatok közül. Azonban stabil növekedést mutatnak, ami pozitív hatással volt a helyi gazdaságra.
2024. 07. 16. 02:00
Megosztás:

9 órás iskolakezdés – Itt a bejelentés, senki nem számított erre

A közoktatásban többször felmerült már az a javaslat, hogy az oktatás reggel nyolc helyett kilenc órakor kezdődjön.
2024. 07. 16. 01:00
Megosztás:

A Bitcoin kéthetes csúcsra ugrott a Trump elleni támadás után

A Bitcoin hétfőn kéthetes csúcsra ugrott a Donald Trump amerikai elnökjelölt meggyilkolására tett kísérlet után. A támadás hatására a kriptovalutákat pártfogoló volt elnök győzelmi esélyei megnőttek a közelgő választásokon.
2024. 07. 16. 00:01
Megosztás: