Kiváló eredményeket ért el a Takarék Jelzálogbank 2021-ben

A változó piaci környezet ellenére terv feletti eredménnyel zárta a Takarék Jelzálogbank a 2021-es évet, miután egy év alatt 40,7%-os növekedéssel 2,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2021-ben. Az auditált pénzügyi jelentés szerint a Takarék Jelzálogbank mérlegfőösszege az egy évvel korábbi szintről 8,6%-kal 665 milliárd forintra gyarapodott. A Takarék Csoport tagja mindezekkel nagymértékben megerősítette helyét a magyar jelzálogpiacon.

Kiváló eredményeket ért el a Takarék Jelzálogbank 2021-ben

A turbulens piaci környezet ellenére a Takarék Jelzálogbank rendkívül sikeres pénzügyi évet zárt, a pénzintézet 2021-ben számos területen felülmúlta a kitűzött terveket. A bank auditált pénzügyi jelentése szerint a 2020-as több mint 1,9 milliárd forintról egy év alatt 792 millió forinttal (40,7%) nőtt a konszolidált, adózás előtti eredménye, amely így tavaly meghaladta a 2,7 milliárd forintot. A jelentős növekedéshez a második félév kimagasló, 1,6 milliárd forintos eredménye is hozzájárult. A bank átfogó jövedelme egy év alatt 37,2%-kal 2,25 milliárd forintra nőtt.

Az eredmény köszönhető a Takarék Jelzálogbank nettó kamatjövedelem gyarapodásának is, amely a 2020-as évhez viszonyítva 1 milliárd forintos (32,3%) növekedést követően elérte a 4,2 milliárd forintot. Ez részben a refinanszírozásból származó kamatbevételek folyamatos emelkedését tükrözi, de az állampapír-portfolió kamateredménye is szerepet játszott a növekedésben.

A bank refinanszírozott állományában két számjegyű, 15,5%-os volt a növekedés: míg 2020-ban 287,1 milliárd forint volt, 2021-ben elérte a 332 milliárd forintot. A refinanszírozott hitelállomány 94,6%-a a Magyar Bankholding Csoport tagbankjaihoz köthető, azonban a Takarék Jelzálogbank továbbra is refinanszíroz a csoporttól független kereskedelmi pénzintézeteket is.

A bank nettó üzleti eredménye 787 millió forintra rúgott, amely 10,7%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. A 2021-es üzleti év nyeresége 2,74 milliárd forint volt, amely 15,68%-kal magasabb a 2020. évi 2,37 milliárd forintnál. A Takarék Jelzálogbank mérlegfőösszege 8,6%-kal, 52,9 milliárd forinttal nőtt egy év alatt (2020: 612,14 milliárd forint), 2021 végére 665 milliárd forintot tett ki.

Dr. Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Takarék Jelzálogbank 2021-es eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a bank rendkívül stabil és tőkeerős, a fenntarthatóságban is élenjáró szereplője a piacnak, és a forgalomban lévő jelzáloglevelek alapján magabiztosan tartja pozícióját”.

Martzy Antal, a Takarékbank és egyben az MKB Bank pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese az eredmények kapcsán a következőket mondta: „A Takarék Jelzálogbank hasonló stabilitással és tőkeerővel rendelkezik, mint a március 31-én egyesült MKB Bank. A Takarék Csoport 2023 májusáig megvalósuló csatlakozásával egy egységes és szilárd, magyar tulajdonban lévő nagybank jön létre a Magyar Bankholding hármas bankfúziójának keretében, amiből az ügyfelek csak profitálni fognak.”

A hazai piac erős, fenntarthatóságban is élenjáró szereplője

A Takarék Jelzálogbank által kibocsátott, piacon lévő jelzáloglevelek névértéke 2021. év végén elérte a 323 milliárd forintot, ami éves szinten 3,5 milliárd forintos (1,1%) növekedést jelent. A bank részesedése a szegmensben 2020 végéhez képest 0,6 százalékponttal 20%-ra emelkedett, így a Takarék Jelzálogbank a forgalomban lévő jelzáloglevelek alapján magabiztosan tartja a második pozíciót a jelzáloglevél-piacon. A Takarék Jelzálogbank tevékenysége elsősorban a jelzáloglevél kibocsátásra terjed ki, ennek megfelelően tavaly is havi rendszerességgel jelent meg kibocsátásokkal a piacon.

A bank fontos célja a zöld jelzáloglevelek súlyának fokozatos növelése a teljes forrásállományon belül. A Takarék Jelzálogbank 2021-es üzleti és pénzügyi működésében új, kedvező piaci körülményt jelentett az MNB által 2021. augusztus 2-án elindított, 200 milliárd forint keretösszegű Zöld Jelzáloglevél Vásárlási Program. Tavaly a nehezedő piaci körülmények ellenére a Takarék Jelzálogbank tizenkét nyilvános aukció keretében 24,5 milliárd forint összesített névértékben bocsátott ki 5 és 10 éves jelzálogleveleket.

Emellett a Takarék Jelzálogbank tavaly megalkotta és független nemzetközi szakértő által hitelesíttette Zöld Jelzáloglevél Keretrendszerét, amely lehetővé tette, hogy a bank 2021 októberében kibocsáthassa első zöld jelzáloglevelét. Az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírból a bank 5 milliárd forintnyit értékesített. 2022 első negyedévben további 7,4 milliárd forintnyi 5 és 10 éves zöld jelzáloglevelet bocsátott ki a bank.  

„Az energiaárak és a klímaválság elleni intézkedések sora világosan megmutatta, hogy az épületek energiahatékonyságának javítása meghatározó fontosságú lesz az előttünk álló években. Ez a tendencia a jelzáloghitelezésben és a jelzáloghitelek refinanszírozásában is új finanszírozási megoldásokat és változó befektetői értékrendet fog eredményezni. A Takarék Jelzálogbank a 2021-ben indult Zöld Jelzáloglevél Keretrendszerével az új trend egyik zászlóvivője szeretne lenni” – mondta Dr. Nagy Gyula.

A bank a Magyar Bankholding Csoport tagjaként elkötelezett, hogy fokozott figyelemmel kísérje a környezeti és a társadalmi kockázatokat, és a fenntarthatóságot elősegítő alapelveket hosszú távon beépítse a vállalati irányítási és üzleti stratégiájába. A pénzintézet az elmúlt időszakban több komoly eredményt ért el a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot szolgálva. Az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés tagjaként 2020 óta arra törekszik, hogy zöld jelzáloghitelezéssel és zöld jelzáloglevél kibocsátásával támogassa a lakásállomány energiahatékonyságának növelését.

A bank emellett 2022 februárjában első magyar jelzálogbankként megkapta az európai energiahatékony jelzálog védjegyet (Energy Efficient Mortgage Label), amely minősítést objektív kritériumok alapján az Európai Jelzálogszövetség mellett működő független nemzetközi tanácsadótestület ítél oda. 2022 második negyedév végén megjelenik a Takarék Jelzálogbank első önálló fenntarthatósági (ESG) jelentése, amely a transzparencia javításával tovább szélesítheti a jelzálogleveleinek befektetői körét.

AutoWallis kulcsmenedzserek kaptak részvényt a Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében

Teljesültek az AutoWallis 2019-ben indított, hároméves Munkavállalói Résztulajdonosi Programjában (MRP)meghatározott elvárások, így az abban részt vevő, többségében több mint 15 éve a csoportnál dolgozó 23 kulcsmenedzser összesen 3,3 millió részvényt kapott. A tőzsde autós vállalata évente indít hasonló struktúrájú javadalmazási politikát, ezzel is támogatva stratégiai célja elérését, amely szerint az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává kíván válni.
2022. 08. 09. 16:00
Megosztás:

Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszintű együttműködések útján kiemelten támogatja a pénzügyi, közgazdasági terület szakemberképzését, a hazai közgazdászképzések versenyképességének erősítését. A stratégiai szintű partnerségek újabb mérföldköveként szakirányú továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen. A 2022 őszén induló kétféléves szakok olyan, a hazai felsőoktatásban kevéssé vagy egyáltalán nem oktatott hiánypótló, az MNB szakértői által pedig naprakész tudást adnak, amelyre jelentős munkaerőpiaci kereslet jelentkezett az elmúlt években.
2022. 08. 09. 15:00
Megosztás:

Újra felpezsdült az élet Budapesten – ezt bizonyítják a Főtaxi számai is

A járvány előtti időket idéző pezsgést hozott a nyár Budapestre, az idegenforgalom élénkülésének pedig egyik megbízható indikátora a taxiforgalom alakulása. A turizmus növekedését a Főtaxi adatai is alátámasztják: a társaság a teljes nyári szezont összesen közel 650 000 fuvarral zárhatja, ami 7,5 millió kilométeres flottateljesítményt jelent, megközelítve a csúcsévnek számító 2019 azonos időszakát. A növekedésben kulcsszerepet játszanak az olyan események, mint a Formula 1, vagy a fesztiválok: a Magyar Nagydíj hetében több mint 90 000 alkalommal vették igénybe a Főtaxi szolgáltatásait, a közelgő Sziget időszakában pedig várhatóan mintegy 130 000-en utaznak majd a társaság autóival.
2022. 08. 09. 14:00
Megosztás:

13,7% a magyar horror-infláció - Pirkadat előtt van a legsötétebb?

Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak.
2022. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai

Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
2022. 08. 09. 12:00
Megosztás:

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

A Budapesten terjeszkedő Exadel technológiája hozzájárulhat a digitális arcfelismerés terjedéséhez: reptéri check-in, szállodai beléptetés, de egy napon akár köztéri hirdetésekben is feltűnhet a technológia A következő évtizedben 400%-kal is nőhet az arcfelismerésre épülő megoldások piaca – hazai KKV-k is sokat profitálhatnak a technológiából, ha időben kapcsolnak
2022. 08. 09. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 09. 10:00
Megosztás:

Oktatási gerinchálózatot fejleszthet a Delta 638 millió forintért

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit.
2022. 08. 09. 09:00
Megosztás:

Ezek miatt érkezett idén a legtöbb panasz a Budapesti Békéltető Testülethez

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 2022. első felében. A karácsonyi ajándékküldés, a telefonszolgáltatók rendszerátállásaiból adódó gondok és a közüzemi problémák mellett számos termékkel kapcsolatos panasz is érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett testülethez. A BBT az országos békéltető testületek által éves szinten összesen tárgyalt ügyek közel felében segíti a mindkét fél elégedettségén alapuló ügyrendezést.
2022. 08. 09. 08:00
Megosztás:

A magyar vállalkozók döntő többsége csődben van, csak nem tud róla

A jelenlegi gazdasági környezet, gondoljunk akár az adózási változásokra, az egyre növekvő inflációra, az euró–forint árfolyam kedvezőtlen alakulására, mind olyan hatással vannak a magyar kis és közepes vállalkozásokra, hogy a stabil működésből hirtelen csődközelben találhatják magukat.
2022. 08. 09. 07:00
Megosztás:

Az elsők között biztosítják a Magyar Bankholding tagbankjai a Széchenyi Kártya Program MAX hiteleit

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
2022. 08. 09. 06:00
Megosztás:

20 millió eurós bírság jogellenes mesterséges intelligencia alkalmazásáért

A görög adatvédelmi hatóság júliusban 20 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Clearview AI Inc. nevű társaságra, megtiltotta a Görögországban élő érintettek személyes adatainak gyűjtését és kezelését a cég arcfelismerő szolgáltatásai keretében, és ezzel együtt ezek törlését is elrendelte. Fontos, hogy a Clearview AI Inc.-nek nemcsak a görög lakosokról eddig gyűjtött összes képét törölnie kell, hanem azokat a biometrikus információkat is, amelyek egy adott arc azonosításához szükségesek.
2022. 08. 09. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjra hogyan hat a részmunkaidő?

Bár különböző okokból, rövidebb, vagy hosszabb ideig, de sokan dolgoznak részmunkaidőben. Gondoljunk csak arra például, hogy olyan munkajogi lehetőségek is választhatók a kisgyermekes szülők által, hogy átmenetileg részmunkaidőben dolgozzanak a kisgyermekre tekintettel.
2022. 08. 09. 04:01
Megosztás:

Jókora mínuszban a külkereskedelmi mérleg

Júniusban az euróban számolt export 13 százalékkal, az import viszont 24 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi mérleg így 1 milliárd euróval romlott. A következő időszakban több tényező javíthatja a szaldót.
2022. 08. 09. 03:00
Megosztás:

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Október elsején a megváltozott piaci viszonyokra reagálva egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre, így biztosítva a hatékony működést és az ügyfelek legjobb kiszolgálását. Az Erste mindezzel párhuzamosan, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új, Online Üzletágat alakít ki, amely tükrözi az internetes fejlesztések iránti elkötelezettségét. A Random jelenlegi ügyfelei az Ersténél a jövő év végéig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.
2022. 08. 09. 02:00
Megosztás:

A UPS Healthcare jelentős nemzetközi felvásárlást jelentett be

A UPS bejelentette, hogy felvásárolja a Bomi Groupot, mely egyike a világ vezető, multinacionális egészségügyi logisztika szolgáltatóinak. A tranzakció révén 14 országban található hőmérséklet-szabályozott létesítményekkel és a Bomi Group közel 3000 magasan képzett munkatársával bővül a UPS Healthcare hálózata Európában és Latin-Amerikában.
2022. 08. 09. 01:00
Megosztás:

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.
2022. 08. 09. 00:05
Megosztás:

Megtévesztette a fogyasztókat a Ryanair

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.
2022. 08. 08. 23:00
Megosztás:

A világpiaci ármozgások határozzák meg a külkereskedelmi mérleg alakulását

Az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt az importárak jobban nőnek az exportáraknál, ami rontja a cserearányokat, és jelentősen hozzájárul a külkereskedelmi mérleghiány emelkedéséhez - állapították meg a külkereskedelmi forgalom júniusi előzetes adatait kommentálva az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2022. 08. 08. 22:00
Megosztás:

Roham várható az épületszigetelés piacon

Jelentős roham várható az idei hőszigetelés szezonban ősszel. Az emelkedő energiaárak és a rezsitámogatás csökkenés miatt számottevő keresletnövekedés várható, ezért nehéz lesz szakembert találni.
2022. 08. 08. 21:00
Megosztás: