Kiváló eredményeket ért el a Takarék Jelzálogbank 2021-ben

A változó piaci környezet ellenére terv feletti eredménnyel zárta a Takarék Jelzálogbank a 2021-es évet, miután egy év alatt 40,7%-os növekedéssel 2,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2021-ben. Az auditált pénzügyi jelentés szerint a Takarék Jelzálogbank mérlegfőösszege az egy évvel korábbi szintről 8,6%-kal 665 milliárd forintra gyarapodott. A Takarék Csoport tagja mindezekkel nagymértékben megerősítette helyét a magyar jelzálogpiacon.

Kiváló eredményeket ért el a Takarék Jelzálogbank 2021-ben

A turbulens piaci környezet ellenére a Takarék Jelzálogbank rendkívül sikeres pénzügyi évet zárt, a pénzintézet 2021-ben számos területen felülmúlta a kitűzött terveket. A bank auditált pénzügyi jelentése szerint a 2020-as több mint 1,9 milliárd forintról egy év alatt 792 millió forinttal (40,7%) nőtt a konszolidált, adózás előtti eredménye, amely így tavaly meghaladta a 2,7 milliárd forintot. A jelentős növekedéshez a második félév kimagasló, 1,6 milliárd forintos eredménye is hozzájárult. A bank átfogó jövedelme egy év alatt 37,2%-kal 2,25 milliárd forintra nőtt.

Az eredmény köszönhető a Takarék Jelzálogbank nettó kamatjövedelem gyarapodásának is, amely a 2020-as évhez viszonyítva 1 milliárd forintos (32,3%) növekedést követően elérte a 4,2 milliárd forintot. Ez részben a refinanszírozásból származó kamatbevételek folyamatos emelkedését tükrözi, de az állampapír-portfolió kamateredménye is szerepet játszott a növekedésben.

A bank refinanszírozott állományában két számjegyű, 15,5%-os volt a növekedés: míg 2020-ban 287,1 milliárd forint volt, 2021-ben elérte a 332 milliárd forintot. A refinanszírozott hitelállomány 94,6%-a a Magyar Bankholding Csoport tagbankjaihoz köthető, azonban a Takarék Jelzálogbank továbbra is refinanszíroz a csoporttól független kereskedelmi pénzintézeteket is.

A bank nettó üzleti eredménye 787 millió forintra rúgott, amely 10,7%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. A 2021-es üzleti év nyeresége 2,74 milliárd forint volt, amely 15,68%-kal magasabb a 2020. évi 2,37 milliárd forintnál. A Takarék Jelzálogbank mérlegfőösszege 8,6%-kal, 52,9 milliárd forinttal nőtt egy év alatt (2020: 612,14 milliárd forint), 2021 végére 665 milliárd forintot tett ki.

Dr. Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Takarék Jelzálogbank 2021-es eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a bank rendkívül stabil és tőkeerős, a fenntarthatóságban is élenjáró szereplője a piacnak, és a forgalomban lévő jelzáloglevelek alapján magabiztosan tartja pozícióját”.

Martzy Antal, a Takarékbank és egyben az MKB Bank pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese az eredmények kapcsán a következőket mondta: „A Takarék Jelzálogbank hasonló stabilitással és tőkeerővel rendelkezik, mint a március 31-én egyesült MKB Bank. A Takarék Csoport 2023 májusáig megvalósuló csatlakozásával egy egységes és szilárd, magyar tulajdonban lévő nagybank jön létre a Magyar Bankholding hármas bankfúziójának keretében, amiből az ügyfelek csak profitálni fognak.”

A hazai piac erős, fenntarthatóságban is élenjáró szereplője

A Takarék Jelzálogbank által kibocsátott, piacon lévő jelzáloglevelek névértéke 2021. év végén elérte a 323 milliárd forintot, ami éves szinten 3,5 milliárd forintos (1,1%) növekedést jelent. A bank részesedése a szegmensben 2020 végéhez képest 0,6 százalékponttal 20%-ra emelkedett, így a Takarék Jelzálogbank a forgalomban lévő jelzáloglevelek alapján magabiztosan tartja a második pozíciót a jelzáloglevél-piacon. A Takarék Jelzálogbank tevékenysége elsősorban a jelzáloglevél kibocsátásra terjed ki, ennek megfelelően tavaly is havi rendszerességgel jelent meg kibocsátásokkal a piacon.

A bank fontos célja a zöld jelzáloglevelek súlyának fokozatos növelése a teljes forrásállományon belül. A Takarék Jelzálogbank 2021-es üzleti és pénzügyi működésében új, kedvező piaci körülményt jelentett az MNB által 2021. augusztus 2-án elindított, 200 milliárd forint keretösszegű Zöld Jelzáloglevél Vásárlási Program. Tavaly a nehezedő piaci körülmények ellenére a Takarék Jelzálogbank tizenkét nyilvános aukció keretében 24,5 milliárd forint összesített névértékben bocsátott ki 5 és 10 éves jelzálogleveleket.

Emellett a Takarék Jelzálogbank tavaly megalkotta és független nemzetközi szakértő által hitelesíttette Zöld Jelzáloglevél Keretrendszerét, amely lehetővé tette, hogy a bank 2021 októberében kibocsáthassa első zöld jelzáloglevelét. Az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírból a bank 5 milliárd forintnyit értékesített. 2022 első negyedévben további 7,4 milliárd forintnyi 5 és 10 éves zöld jelzáloglevelet bocsátott ki a bank.  

„Az energiaárak és a klímaválság elleni intézkedések sora világosan megmutatta, hogy az épületek energiahatékonyságának javítása meghatározó fontosságú lesz az előttünk álló években. Ez a tendencia a jelzáloghitelezésben és a jelzáloghitelek refinanszírozásában is új finanszírozási megoldásokat és változó befektetői értékrendet fog eredményezni. A Takarék Jelzálogbank a 2021-ben indult Zöld Jelzáloglevél Keretrendszerével az új trend egyik zászlóvivője szeretne lenni” – mondta Dr. Nagy Gyula.

A bank a Magyar Bankholding Csoport tagjaként elkötelezett, hogy fokozott figyelemmel kísérje a környezeti és a társadalmi kockázatokat, és a fenntarthatóságot elősegítő alapelveket hosszú távon beépítse a vállalati irányítási és üzleti stratégiájába. A pénzintézet az elmúlt időszakban több komoly eredményt ért el a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot szolgálva. Az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés tagjaként 2020 óta arra törekszik, hogy zöld jelzáloghitelezéssel és zöld jelzáloglevél kibocsátásával támogassa a lakásállomány energiahatékonyságának növelését.

A bank emellett 2022 februárjában első magyar jelzálogbankként megkapta az európai energiahatékony jelzálog védjegyet (Energy Efficient Mortgage Label), amely minősítést objektív kritériumok alapján az Európai Jelzálogszövetség mellett működő független nemzetközi tanácsadótestület ítél oda. 2022 második negyedév végén megjelenik a Takarék Jelzálogbank első önálló fenntarthatósági (ESG) jelentése, amely a transzparencia javításával tovább szélesítheti a jelzálogleveleinek befektetői körét.

Nem minden amerikai jegybankár olyan óvatos

A St. Louis-i Fed weboldalán közzétett cikkében a pénzügyi szektor stabilitásáról értekezett a tagbank vezetője, James Bullard.
2023. 03. 29. 12:30
Megosztás:

Csökken az építőipari torta, felértékelődik az értékesítés szerepe

Ahogy csökken az építőipar teljesíténye, úgy nő az értékesítés szerepe az építőanyag kereskedéseknél. Csökken az építőipari torta, már nem elég kiszolgálni a vevőket. Ahhoz, hogy a zsugorodó piacon, egy vállalkozás ne zsugorodjon, növelni kell a forgalmat. Ehhez azonban a korábbi évek kiszolgálási attitűdje nem lesz elég – figyelmeztet Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.
2023. 03. 29. 12:00
Megosztás:

Van a sikeres lakásvásárlásnak titkos receptje?

Azok, akik már megszerezték vagy rendbe hozták új otthonukat, elsősorban három anyagi forrásra támaszkodtak: saját megtakarításaikra, lakáscélú jelzáloghitelre vagy egy ingatlan eladásából származó bevételre – derült ki az OTP Bank és az otpotthon.hu közös felmérés.
2023. 03. 29. 11:30
Megosztás:

Ne lehessen kevés pénzzel elmozdítani a tőzsdén a banki CDS árfolyamokat!

Az EKB meg fogja vizsgálni a CDS (csődbiztosítási ügyletek) piacok működését, mivel a rendkívül illikvid piacon kis mennyiségekkel is jelentősen el lehet mozdítani az árakat.
2023. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2023. 03. 29. 10:30
Megosztás:

Másfél évtizedes mélyponton a magyar fizetések, de belátható időn belül javulhat a helyzet

Legutóbb 2007-ben mutattak olyan csökkenést a nettó reálbérek, mint most. Az infláció alakulása ebből a szempontból kulcsfontosságú - értékelte a kedden megjelent béradatokat és az MNB friss inflációs előrejelzését Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Elárulta, hogy a mostani kilátások szerint mikor kerülhetnek vissza a pozitív tartományba a nettó reálbérek.
2023. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Pályázat indult női vállalkozók támogatására

Magyarországon is elindítja a Visa a She's Next elnevezésű, nők által vezetett vállalkozások támogatására létrehozott globális programját - jelentette be Sármay Bence, a digitális fizetési szolgáltató területi vezetője kedden Budapesten.
2023. 03. 29. 09:30
Megosztás:

Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
2023. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Márciusban némileg kedvezőbben ítélte meg exportlehetőségeit a német ipar

Kissé javultak a német ipar exportvárakozásai márciusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden közzétett felmérése alapján.
2023. 03. 29. 08:30
Megosztás:

A cégek háromnegyede áremelést tervez

A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben. Az áremelésre készülő vállalkozások több mint harmada 6-10 százalékos, valamivel több mint negyede 11-15 százalékos, ötöde pedig 1-5 százalékos emeléssel számol - ismertette januári felmérésének eredményeit kedden az MTI-vel az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).
2023. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Blochamps: néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - tájékoztatta a Blochamps Capital Kft. kedden az MTI-t sajtóközleményben.
2023. 03. 29. 07:30
Megosztás:

Nyolcszázmillió forintos fejlesztés a Caadex Kft.-nél

Európai uniós támogatással csaknem nyolcszázmillió forint értékben hajtott végre fejlesztést a magyar családi tulajdonban lévő mindszentgodisai Caadex Kft. - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.
2023. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Tavaly 22-szeresére nőtt az Indiába irányuló orosz olajexport

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.
2023. 03. 29. 06:30
Megosztás:

Huszonegy új autóbusz áll forgalomba Veszprém vármegyében

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba tavasszal Veszprém vármegyében a Volánbusz a 2018-ban indított járműfiatalítási-program keretében, a beszerzésnek köszönhetően javul a térség közlekedésbiztonsága - fogalmazott a buszok átadása alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón a területfejlesztési miniszter.
2023. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.
2023. 03. 29. 05:30
Megosztás:

Újabb hitelminősítő erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását

A veszélyes nemzetközi környezet ellenére megerősítette Magyarország adósbesorolását a Japan Credit Rating Agency - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült üzenetben kedden.
2023. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Melyek az ország legkedveltebb női és férfi nevei most? Mutatjuk a TOPlistákat!

A Belügyminisztérium nemrég megjelent statisztikáiból kiderül melyek hazánk legkedveltebb nevei mind a hölgyek, mind a férfiak esetén. Kétféle kimutatás is megjelent, az egyikben a lakosság körében népszerű neveket, míg a másikban a 2022-ben születettek nevei alapján készült toplistát találjuk. Nézzük a TOP20 legnépszerűbb neveket!
2023. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Uniós megoldást sürget a román és a lengyel miniszterelnök a belső piacot elárasztó ukrán gabona ügyében

Románia és Lengyelország is az Európai Bizottságtól (EB) vár megoldást az unió piacát vámmentesen elárasztó, a hazai termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabonaexport ügyében - mutatott rá Nicolae Ciuca román és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden, egy Bukarestben rendezett lengyel-román gazdasági fórumon.
2023. 03. 29. 03:30
Megosztás:

Jövőre visszaválthatók lesznek az italosüvegek és -dobozok

A vízfogyasztás és az energiafogyasztás növekedésére, illetve az ezzel járó rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezésére az egyik válasz a körforgásos gazdaság lehet - mondta Áder János kedden az Esztergomi Szakképzési Centrum diákjai számára tartott, az elektromobilizációt is érintő előadásában.
2023. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Erősödött a Conference Board amerikai fogyasztói bizalmi indexe

A várt romlás helyett javult a Conference Board amerikai gazdasági kutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója márciusban.
2023. 03. 29. 02:30
Megosztás: