Kölcsön adtam pénz a havernak, rokonnak, de nem adják meg! Mit tehetek ilyen esetben?

Sokan nincsenek tisztában a magánkölcsönökre vonatkozó szabályokkal, például, hogy rokonoktól, ismerősöktől is lehet jogszerűen kamatot szedni – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) online felméréséből.

Kölcsön adtam pénz a havernak, rokonnak, de nem adják meg! Mit tehetek ilyen esetben?

A válaszadók több mint fele adott már kölcsön pénzt közeli barátainak, ismerőseinek, de csak kevesebb mint egyharmaduk kapta azt vissza a megbeszélt határidőre. Az emberek alig több mint harmada tudta, hogy milyen lehetősége van a pénz visszaszerzésére akkor, ha az adós nem akarja vagy nem tudja rendezni a tartozást. Azzal azonban sokan tisztában vannak, hogy magánszemélyként bármekkora összegű kölcsönt lehet nyújtani.

Az infláció és a magas banki kamatok miatt többen fordulnak ismerősökhöz magánkölcsönért. A MOKK ezért online felmérésben kérdezett rá a magánkölcsönökkel kapcsolatos ismeretekre és szokásokra. Több mint százan töltötték ki a kérdőívet, többségük már adott kölcsön pénzt rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, és csak kevesebb mint egyharmaduk mondta azt, hogy semmi esetre sem nyújtanának kölcsönt senkinek.

Azoknak azonban, akik segítették már ki ismerőseiket, csupán szűk egyharmaduk kapta vissza a pénzét a megbeszélt határidőre, egyötödük pedig késve. A többiek ugyanakkor semmit, vagy csak egy részét látták viszont a kölcsönadott összegnek. 

Érdemes írásban rögzíteni a kölcsönnyújtás részleteit

Annak ellenére, hogy a válaszadók csaknem kétharmada nem zárkózik el a kölcsönnyújtástól, sokan nincsenek tisztában a magánkölcsönökre vonatkozó szabályokkal, és az esetek majdnem felében még írásos nyoma sem volt a kölcsönnek.

Az ismerősöknek nyújtott kölcsönök esetében ugyanis gyakran kényes kérdés, hogy írjanak-e szerződést. A kitöltők csaknem fele nyilatkozta azt, hogy semmilyen írásos dokumentumot sem készítettek a pénz átadásáról, mert véleményük szerint ez barátok és rokonok között bizalmatlanságnak tűnne. Ugyan valóban nem kötelező írásban rögzíteni a kölcsönadást és annak részleteit, de mégis javasolt a kölcsönszerződést írásban megkötni. Még akkor is, ha biztosak vagyunk benne, hogy vissza fogjuk kapni a pénzt. Hiszen, ha az ismerőssel bármi történik, az örökösei nem feltétlen tudnak a tartozásról.

A felmérésre válaszolók közül szinte senki sem fordult ügyvédhez, közjegyzőhöz, holott a jogász közreműködése garancia arra, hogy a kölcsönszerződés megfelel a szükséges formai és tartalmi követelményeknek. Így érhető el, hogy a dokumentum kellő bizonyító erővel rendelkezzen, és ne hiányozzanak belőle olyan fontos részletek, mint a visszafizetés módja és határideje.

Amennyiben a kölcsönszerződést közjegyző készíti el, az közokiratnak számít, és az abban foglaltak közvetlenül, hosszadalmas és költséges pereskedés nélkül, bírósági végrehajtás útján is érvényesíthetőek. 

Magánszemélyként is lehet kamatot szedni

A válaszolók szűk harmada volt tisztában azzal, hogy magánszemélyként is lehet kamatot kérni, ezt semmilyen jogszabály sem tiltja. A többség tévesen úgy tudta, hogy csak a bankok szedhetnek kamatot. Azt azonban már a kitöltők több mint háromnegyede helyesen gondolta, hogy magánszemélyként bármekkora összeget kölcsön lehet adni, nincsen erre vonatkozó korlát. 

Nem tudjuk, hogyan szerezzük vissza a pénzünket

A válaszadók alig több mint egyharmada volt csak tisztában azzal, hogy hogyan szerezheti vissza a pénzét, ha az adós nem rendezi a fennálló tartozását a megbeszélt határidőre. 
Abban az esetben, ha a tartozás nem haladja meg a hárommillió forintot, csak fizetési meghagyásos eljárást lehet kezdeményezni a közjegyzőnél, ezt meghaladó tartozás esetén bírósághoz is lehet fordulni. 

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás:

Az év végig kétszeresére emeli napelemei számát a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:00
Megosztás:

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
2024. 04. 19. 11:30
Megosztás:

Az S&P rontotta Izrael hitelminősítését

A Standard & Poor (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását
2024. 04. 19. 11:20
Megosztás:

Az új kriptovaluta, melynek ára 0,02 dollár, a Solana és a Cardano mellé került a 2024 áprilisi kiemelt ajánlásokba

A kriptovaluta piac továbbra is vad száguldását folytatja 2024 áprilisában, ahol az olyan ismert szereplők, mint a Solana (SOL) és a Cardano (ADA) erős pozíciókat töltenek be. Azonban egy új versenyző is megjelent a színen, amely az alkalmi vásárlók figyelmét is magára vonja: a DTX.
2024. 04. 19. 10:45
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 19. 10:30
Megosztás:

Eséssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Az európai és az amerikai határidős indexek a közel-keleti helyzet hatására negatív értéket mutatnak, így eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is pénteken az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 19. 10:00
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai indexek

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,53 százalékos csökkenéssel, 37 090 ponton zárt.
2024. 04. 19. 09:30
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 19. 08:30
Megosztás:

Csökkent a Danone negyedéves bevétele

A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben - áll a cég honlapján.
2024. 04. 19. 08:00
Megosztás:

Az OECD-ben stagnált az infláció februárban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése ugyanúgy, mint januárban.
2024. 04. 19. 07:30
Megosztás:

Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Emelkedő pályán maradt a nehéz gazdasági környezetben is a BioTechUSA-cégcsoport, amely tavaly az egy évvel korábbi rekordév magas bázisához képest is csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte az árbevételét. Közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, amelyből többek között több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk épült Szadán, közel egymilliárd forint értékben üzembe helyezte automata raktárát, 45 új üzletet nyitott Európa-szerte és megvalósult óbudai régi irodaháza teljes felújítása is. A turbulens környezet ellenére a társaság pénzügyi helyzete tovább javult 2023-ban, miután az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra nőtt.
2024. 04. 19. 06:30
Megosztás:

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Az otthonról dolgozó munkavállalók harmada teljesen a lakóhelyéről látja el feladatait, míg a második leggyakoribb opció a heti három nap home office – derült ki az Erste felméréséből. A koronavírus-járvány alatt még kötelező rossznak tekintett otthoni munkavégzés lehetősége ma már a bank kérdőívét kitöltők 93 százaléka szerint alapvető vagy nagyon fontos. A legtöbben azért szeretik a home office-t, mert rugalmas, valamint időt és pénzt is megspórolnak azzal, hogy otthonról dolgoznak.
2024. 04. 19. 06:00
Megosztás:

Hiába javult sokat a magyar termékenységi ráta, ez is kevés lehet

Habár európai összevetésben a magyar születési ráta különösen 2011-től 2022-ig felettébb kedvezően alakult, mégis fenyeget a társadalom elöregedésének veszélye. Ennek egyik oka a Bankmonitor szakértői szerint az, hogy a szülőképes korú nők száma (a Ratkó-unokák kiöregedésével) mostanra jelentősen csökkent. Ha pedig eleve kevés nő tud szülni, akkor a magas születési ráta is alacsony születésszámokhoz vezethet.
2024. 04. 19. 05:30
Megosztás:

Benzines és dízelautóra telik a magyaroknak, elektromosra nem

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet, amely elsődleges oka a kedvezőbb árak terén keresendő. Az elmúlt 1 évben viszont az elektromos autók népszerűsége növekedett, és időközben mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.
2024. 04. 19. 05:00
Megosztás:

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

Miközben több mint 70 ezer állás betöltetlen ma Magyarországon, csaknem 100 ezer külföldi munkavállaló dolgozik az országban és több mint 200 ezer ember inaktív. Az elvándorlás és a külföldi munkavállalás évtizedes jelenség és a magyar gazdaságra egyértelműen negatív hatással van. Miért megyünk mi magyarok külföldre és miért jönnek hozzánk Ázsiából dolgozni?
2024. 04. 19. 04:30
Megosztás: