KOMETA: zöld kötvénnyel a kapacitás megduplázásáért

Hazánk vezető sertésfeldolgozója, a KOMETA 99 Zrt. zöld kötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében. A cég első kötvénykibocsátása jelentős befektetői érdeklődést váltott ki, többek között azért is, mert a kaposvári vállalat Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amely a környezettudatosság iránti elköteleződése okán zöld minősítést tudhat magáénak. A forrásbevonásból a húsipari cég infrastrukturális fejlesztéseket kíván végrehajtani, a kapacitás megduplázásával számol, amellyel több száz új munkahelyet hoz létre. Célja, hogy a működés során keletkező hulladékot 3 éven belül maradéktalanul hasznosítsa, energiahatékonysági fejlesztéseivel pedig 5 éven belül 30%-kal csökkenjen a CO2-kibocsátása.

KOMETA: zöld kötvénnyel a kapacitás megduplázásáért

Az NKP keretében kibocsátott 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöld kötvény iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés az aukció során. A felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre 14,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a befektetők részéről, amelyből a KOMETA 12 milliárd forintot fogadott el végül 5,02 százalékos átlaghozam mellett. Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra. A tranzakciót befektetési szolgáltatóként az Erste Bank, pénzügyi és jogi tanácsadóként pedig a KPMG támogatta.

A kibocsátott vállalati papírok a norvég Cicero Shades of Green cég kritériumai alapján zöld kötvénynek minősülnek (Light Green). A minősítő cég megállapította, hogy a cég a bevont forrásból támogathatja többek közt a környezeti szempontból fenntartható élelmiszertermelést és a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodást. Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 12 milliárd forintnyi kötvényforrásból főképp infrastruktúrát érintő energiahatékonysági projekteket finanszíroznak majd.

Útravaló minden generációnak: környezeti hatások minimalizálása mellett kiváló minőségű élelmiszer

Megnövekedett az élelmiszerek iránti igény, ugyanakkor nem mindegy, hogy az élelmiszer hogyan készül, mennyire terheli meg a környezetet, illetve, hogy milyen minőségű lesz. Korszerű táplálkozást lehetővé tevő élelmiszerekre van szükség, amelyek ára mindenki számára megfizethető – mondja Giacomo Pedranzini, aki vallja, hogy az általa megalkotott HonestFood koncepció lehet a megoldás az élelmiszeripar problémáira. A koncepció arra sarkall, hogy a meglévő élelmiszer-termelési lánc újragondolásával megtaláljuk a középutat a modern mezőgazdaság és a biogazdálkodás között. Az HonestFood a környezetvédelmi kérdések mellett többek közt állatjóléttel és felelős beszerzéssel kapcsolatos jó megoldásokat is szorgalmaz.

30%-os CO2-csökkentés, zéró termelési hulladék

A KOMETA tavaly 5,1 milliárd forint értékű tőkeemeléssel 5 éves fejlesztési programba kezdett, célja a kapacitás megduplázása. Ezzel párhuzamosan több száz új munkahelyet is létrehoz. Mindezt úgy kívánja elérni, hogy két legfőbb fenntarthatósági célkitűzését is teljesíteni tudja. A vállalat jelenleg 0,18 tonna CO2-t bocsát ki egy tonna feldolgozott húsra vetítve. Kiemelt célja, hogy 2025-ig energiahatékonyság fejlesztése révén ez az érték 30%-kal csökkenjen. A KOMETA továbbá arra törekszik, hogy tovább minimalizálja a működés során keletkező hulladékot, a következő 3 évben keresi a szükséges technológiai fejlesztéseket, hogy nulla termelési hulladékkal rendelkező vállalattá váljon. Giacomo Pedranzini büszke arra, hogy húsfeldolgozással és húsipari termékek gyártásával foglalkozó vállalatok közül Magyarországon ők lettek az elsők, akiknek melléktermék üzeme lett. A 2020-ban átadott üzemet kb. 50%-os önrésszel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program közreműködésével mintegy 1,4 milliárd forintból építették fel. Az üzem évi 15 000 tonna hulladék feldolgozását teszi lehetővé, ami óriási lépés a hulladékgazdálkodás terén: környezetvédelmi eredménye mellett 6-700 millió forint árbevételt is várnak tőle. Jelenleg mintegy 2300 tonna csontlisztet és 1300 tonna állati zsiradékot/olajat állítanak elő, amelyeket többek közt állateledelgyártáshoz használnak, de a vegyipar és a gyógyszeripar is hasznosíthat, valamint elektromos áramot termelő kogenerációs motorok üzemanyaga is lehet.

Kisebb fogyasztás, a víz körforgása

A cég ISO 50001:2012 és 50001:2018 energiairányítási rendszereket működtet. Az energiahatékonyság javítása érdekében a KOMETA zártkörű energia-visszanyerő fűtési-hűtési rendszert épített ki, amivel éves gázfogyasztása 17%-kal csökkent. 2020-ban épített kazánházuknak köszönhetően az előállított hús kilogrammjára nézve 25%-kal csökkent az energiafogyasztás, és egy év alatt annak ellenére csökkent 10%-kal a földgázfelhasználásuk, hogy 10%-kal többet vágtak, mint a megelőző évben. A cég napelemek telepítését is tervezi, számításaik szerint 2026-ra a villamosenergia-szükségletük 18%-át napelemek fedezik. A vízfelhasználás egy zárt rendszerben történik, az üzem vízszükségletét saját kútjaikból biztosítják. 2015-ben szennyvíztisztítótelepet építettek, ahol évente több mint 350 ezer m3 vizet tisztítanak meg, majd a tiszta vizet a Kapos folyóba engedik.

Egy fedél alatt a teljes feldolgozási folyamat

A teljes feldolgozási folyamat (vágás, feldolgozás, érlelés, csomagolás) Kaposváron zajlik, cél, hogy a vásárolt sertések minél közelebbről érkezzenek, és az ellátási lánc rövidüljön, hiszen így lehet a leginkább maximalizálni az energiahatékonyságot és minimalizálni pl. a hűtésből és szállításból származó kibocsátást. Előnyben részesíti a 200 km-en belüli beszállítókat, továbbá kiemelten figyel arra, hogy a termékeit köztes raktárak helyett az értékesítési pontokra szállítja, hogy ezzel is csökkentse ökológiai lábnyomát. A KOMETA tervei között szerepel egy olyan új csomagológép beszerzése, amely újrahasznosítható műanyagot használ.

Felelős beszerzés, munkavállalói ösztönzés

A munkavállalókkal, beszállítókkal kölcsönös a partnerség. A béreket folyamatosan kiigazítják akár éven belül több alkalommal is, valamint hazánkban egyedülálló módon sportos ösztönzőket is bevezettek, napi 300 forintot kap az, aki gyalog, futva, kerékpárral, netán hajtós rollerrel érkezik munkába. A felelős beszerzés részeként tavaly ősszel, amikor a sertés felvásárlási ára kritikusan alacsonyra csökkent, beszerzési minimálárat állapítottak meg, mert vallják, hogy a volatilitás csökkentése minden szereplő közös érdeke.

Termékfejlesztések a korszerű táplálkozás, minőség jegyében

Termékfejlesztései során kiemelt figyelmet kap a korszerű táplálkozás elősegítése: a KOMETA termékei hozzáadott glutamát-, szója-, gluténmentesek, és a termék típusától függően laktóz- és tejfehérjementesek is, valamint magas hústartalommal rendelkeznek. A sócsökkentési programjuknak köszönhetően a termékei jelentős részének sótartalma 25%-kal csökkent, és folyamatosan kerülnek be új termékek is. A KOMETA rendelkezik a Kiváló minőségű sertéshús (KMS) védjegy használatának jogával, ez a magyar szabvány többek között garantálja, hogy az állat Magyarországon született és kizárólag GMO-mentes gabonaféléken nevelkedett.

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Új piacokra összpontosít az orosz kereskedelem

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
2022. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Az MNB megújítja a fogyasztóbarát lakáshitel keretrendszerét

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
2022. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált. Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.
2022. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfőn

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora estére a reggeli szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Mintegy 100 milliárd forint a hazai játékforgalom

Igencsak tetemes, 100 milliárd forint körüli a hazai játékpiac, és ráadásul válságálló szektornak mondható. Ezzel együtt ezen a területen is tapasztalhatóak változások, hiszen a pandémia hatására például keresettebbé váltak a kollektív, közösségi élményt nyújtó társasjátékok, amelyek az egész család számára élményt biztosítanak – hangzott el egy szakmai kerekasztal- beszélgetésen. Vannak kikezdhetetlen klasszikusok, de akadnak új kedvencek is, s ezek egyikének mondható a Tolki is, amely többek között az Ország Játéka választáson az interaktív kategóriát nyerte meg.
2022. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 11. 28. 19:05
Megosztás:

Alacsony forgalomban csökkent a tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,59 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588,74 ponton zárt hétfőn.
2022. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciuca román és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.
2022. 11. 28. 17:30
Megosztás:

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ belföldön kőolaj- és földgázkutatásra

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.
2022. 11. 28. 17:00
Megosztás:

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni november 28-ától 4 napon keresztül, december 1-jéig  - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 16:33
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
2022. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Országos célvizsgálat a tej- és takarmányágazatban

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért  a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten - jelentette be hétfői közleményében a hivatal, és rögtön hozzátette, hogy az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok eddig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
2022. 11. 28. 15:30
Megosztás:

Továbbra is egy százalék alatt az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2022. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Mi leszel, ha nagy leszel? A mostani óvodások ötöde ma még nem létező munkakört fog betölteni

A Fiatal Vállalkozók Hete zárónapjának tematikája kiemelten a fiatal generáció karrierépítési lehetőségeire fókuszált. Az üzleti show keretében, a Makronóm Intézet szakmai közreműködésével megrendezett kerekasztal-beszélgetés során többek között elhangzott, hogy jelenleg a munkavállalók mintegy 40%-a szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a saját maguk számára ideális karrierutat bejárják.
2022. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás:

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás: