Koncessziós pályázatot írnak ki a szegedi víziközmű-szolgáltatásra

Koncessziós pályázatot ír ki a szegedi önkormányzat a város víziközmű-rendszerének üzemeltetésére, a sikeres jelentkező 2025. január 1-jétől 15 éven át nyújthat ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást a településen - döntött a szegedi közgyűlés pénteki ülésén.

Koncessziós pályázatot írnak ki a szegedi víziközmű-szolgáltatásra

A szolgáltatásokat jelenleg az önkormányzat többségi és a Veolia Zrt. kisebbségi tulajdonában álló Szegedi Vízmű Zrt. nyújtja. A többségi önkormányzati tulajdonú vállalkozással kötött üzemeltetési szerződés december 31-én jár le. Ennek meghosszabbítására azonban - a hatályos jogszabályok alapján - nincs lehetőség.

Az önkormányzat a szakmai befektető jogelődjével még 1994-ben kötött megállapodás szerint - a nettó könyv szerinti értéknek megfelelő áron - megvásárolhatná a kisebbségi tulajdonrészt. A pályázat kiírásáról szóló előterjesztésben olvasható indoklás szerint ennek azonban - a rezsicsökkentés miatt rögzített lakossági díjak miatt - nagy lenne a kockázata. A szegedi víziközmű-hálózat az országos átlagnál jelentősen jobb állapotú, a hálózati veszteség rendkívül alacsony, a rekonstrukciós feladatok nem igényelnek kormányzati támogatást. Ezért előnyösebb a jövőben is szakmai partner, koncesszor bevonásával végezni a víziközmű-rendszerének üzemeltetését.

Az önkormányzat lemond a Szegedi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonrésze megvásárlásának jogáról, amennyiben 2025-től is a cég végzi a víziközmű-szolgáltatást a város területén. Ennek ellenértékeként a Veolia Zrt. 1,5 milliárd forintot fizet az önkormányzatnak.

A 15 évre szóló pályázat szerint a minimális éves koncessziós díj 1,5 milliárd forint, ami megfelel a Szegedi Vízmű Zrt. által az önkormányzatnak jelenleg fizetett hálózatbérleti díjnak. A koncesszornak ezen felül évente 100 millió forint bérleti díjat kell fizetnie a szegedi szennyvíztisztító telepen működő két gázmotor használatért, amelyek a helyben termelt biogáz elégetésével részben biztosítják a létesítmény villamosenergia-igényét.

A pályázati kiírást a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal hagyja jóvá. A pályázók ezt követően 60 napon belül jelentkezhetnek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Szegedi Vízmű Zrt.-nek - amely Szeged mellett Algyőn is vízellátási és szennyvízelvezetési, -tisztítási feladatokat lát el, valamint kezeli a Deszken, Tiszaszigeten, Újszentivánon és Kübekházán keletkező szennyvizet - tavaly - a 2022-essel csaknem azonos - 7,887 milliárd forintos értékesítésből származó nettó árbevétele volt. A vállalkozás 2022-ben 382,9 millió, tavaly 111,2 millió forint adózott eredményt ért el.

Rekordévet zárt a Ganz 2023-ban

Több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. árbevétele 2023-ban. A 2020-ban történő reorganizációt követően a magyar nehézgépgyártó vállalat egy sor energiahatékonysági és gyártástechnológiai fejlesztést indított el, amelynek köszönhetően a társaság új fejlődési pályára állt. A vállalat nemcsak hazai terepen teljesített jól, árbevételének fele az európai piacról származott 2023-ban.
2024. 07. 02. 16:30
Megosztás:

Júniusban erősödött az amerikai feldolgozóipar

Júniusban a vártnál kissé kevésbé, de javult a feldolgozóipari teljesítmény az Egyesült Államokban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) alakulása alapján.
2024. 07. 02. 16:00
Megosztás:

Csökkent Svájc feldolgozóipara júniusban

Gyorsuló ütemben - immár a 18. egymást követő hónapban - csökkent a feldolgozóipar teljesítménye Svájcban júniusban a svájci procure.ch - Fachverband für Einkauf und Supply Management beszerzési és logisztikai társaság és a UBS Switzerland AG pénzintézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 07. 02. 15:30
Megosztás:

Az AutoWallis csoport már Csehországban is jelen van

A cseh autókiskereskedelmi piacra is belépett az AutoWallis csoport, miután sikeresen lezárta a Stratos Auto három BMW márkakereskedésének felvásárlását - közölte az AutoWallis csoport hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 15:00
Megosztás:

Magyar fejlesztés tehet a költséghatékony nyúlhústermelésért

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése - közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 14:30
Megosztás:

Júniusban több mint kilencezer adásvétel történt az ingatlanpiacon

Beköszöntött a nyár a hazai ingatlanpiacon, júniusban kilencezer-háromszázhuszonhárom ingatlan-adásvétel történt, ami az előző havinál 15 százalékkal kevesebb, miközben éves összevetésben 13,4 százalékos bővülés - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslését a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 14:00
Megosztás:

Már benyújtható az eÁFA önellenőrzés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 13:30
Megosztás:

Lassult a német infláció júniusban

Lassult a németországi infláció júniusban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.
2024. 07. 02. 13:00
Megosztás:

A legtehetségesebb fiatalok tanulhatnak teljes ösztöndíjjal a világ száz legjobb egyetemén

A Pannónia Tehetségprogram támogatásával akár a világ TOP 100 egyetemének bármelyikén tanulhatnak fél, vagy egy éven át teljes ösztöndíjjal a kimagaslóan tehetséges diákok - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 07. 02. 12:30
Megosztás:

Budapesten és még háromszázhuszonkét településen lesz szúnyoggyérítés

Budapest több kerületében és tizennégy vármegye 322 településén, csaknem 88 ezer hektáron gyérítik a héten a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 12:00
Megosztás:

Tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye júniusban

Júniusban gyorsult az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének csökkenése az S&P Global Market Intelligence és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 07. 02. 11:30
Megosztás:

Uniós támogatásból hajtott végre fejlesztést a Rabacsa Metalltechnik Kft.

Több mint 406 millió forintos uniós pályázati támogatásból fejlesztette gyártási kapacitását a fémmegmunkálással foglalkozó, szentgotthárdi székhelyű Rabacsa Metalltechnik Kft. - tájékoztatta a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-t.
2024. 07. 02. 11:00
Megosztás:

Közel egymillió személynek volt szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítása előző évben

Az üzleti alapú szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítási szerződéssel, illetve az ilyen biztosítási védelemmel rendelkezők száma elérte a 947 ezret tavaly, a biztosítás által fedezett egészségügyi ellátások költsége pedig alig 20 milliárd forintról csaknem 27 milliárd forintra nőtt egy év alatt - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Az árfolyamindexek csökkenésével indult kedden a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. Hétfőn a vezető tőzsdék nyereséggel zártak.
2024. 07. 02. 10:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés

Csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. Hétfőn a BUX 193,44 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel, 72 288,23 pontos történelmi csúccsal zárt.
2024. 07. 02. 09:30
Megosztás:

Gyengült kedd reggelre a forint

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 02. 09:00
Megosztás:

Életbe lépett a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás

Életbe lépett hétfőn a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek köszönhetően mintegy húszezer termék válik vámmentessé.
2024. 07. 02. 08:30
Megosztás:

A 4iG egyiptomi céggel írt alá szándéknyilatkozatot

Telecom Egypt, Egyiptom teljeskörű távközlési szolgáltatója és a 4iG Csoport, Magyarország és a Nyugat-Balkán vezető infokommunikációs nagyvállalata június 30-án szándéknyilatkozatot írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amely Fiber-To-The-Home (FTTH) és Fiber-To-The-Site (FTTS) passzív hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi alapú kiépítését, üzemeltetését és forgalmazását végezheti az északafrikai országban - jelentette be hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a 4iG.
2024. 07. 02. 08:05
Megosztás:

A DOGE és a Mantle veszteségeket könyveltek el, a befektetők figyelme az elemzők által ajánlott legjobb utilitás-mém érmére terelődik

A kriptovaluta piac jelentős átrendeződésen megy keresztül. A Dogecoin (DOGE) és a Mantle (MNT) nemrégiben szélsebes növekedést mutattak, ám a hét végére ezek a nyereségek elolvadtak.
2024. 07. 02. 07:30
Megosztás:

XRP és Ethena eléri az 1 dollárt; A KangaMoon hatalmas figyelmet kap a tőzsdei bejelentés után

Miközben néhány DeFi érmék már a bikás mintázat felé mozdulnak, az XRP és az Ethena küzdenek a túlélésért. Azonban az elemzők úgy vélik, hogy ezeknek a tokeneknek az áresése átmeneti, és a következő hetekben bikás trendeket indíthatnak el.
2024. 07. 02. 07:00
Megosztás: