Környezetbarát, elektromos autóbuszok állnak forgalomba Szolnokon

Forgalomba áll Szolnokon tíz, elektromos meghajtású autóbusz; az új környezetbarát járművek üzemeltetése az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárának ismertetése szerint éves szinten 40 millió forintos megtakarítást fog jelenteni a közszolgáltatónak.

Környezetbarát, elektromos autóbuszok állnak forgalomba Szolnokon

Steiner Attila a csütörtökön Szolnokon tartott ünnepélyes projektzárón elmondta, hogy a buszok szén-dioxid-kibocsátása helyileg nulla, így 660 tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet megtakarítani az új járművek üzemeltetésével, ami majdnem tízezer fa szén-dioxid-megkötő képességét jelenti.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány által indított, mintegy három éve futó Zöld busz program célja az elektromobilitás támogatása. Hozzátette: ez azért is fontos, mert Magyarország 2050-re klímasemlegességet szeretne elérni, és alapvetően a közlekedési szektorban nem sikerült még a kibocsátásokat olyan ütemben csökkenteni, mint a többi szegmensben. Az elektromobilitás egy olyan technológia, amely jelentősen csökkenti a kibocsátást, helyi szinten meg is szünteti azt a tömegközlekedésben, ha elektromos autóbuszokat állítanak forgalomba - fejtette ki. A program elindítását klímavédelmi szempontból pozitívnak értékelte, de mint mondta, azóta "energiaválság-helyzetet is élünk". Hozzátette: ellátásbiztonsági szempontból is nagyon jó döntés volt a Zöld busz program elindítása, hiszen a villamos energiát alapvetően Magyarországon termeljük, míg a kőolajat nagyon messziről importáljuk. A klímaváltozás elleni küzdelem kulcsa, hogy helyi kisebb megoldásokól kell nagyon sok - jegyezte meg.

Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport vezérigazgatója elmondta: a Volánbusz a HUMDA Zöld busz program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén hatvan elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, amelyek közül tíz BYD K9UD típusú jármű Szolnok helyi közlekedésében áll forgalomba június második felében. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok Szolnok valamennyi autóbuszvonalán megfordulnak majd. A nettó több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés hozzájárul a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez, hiszen a flotta 20 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás - tette hozzá. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumí partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz szolnoki telephelyén - közölte.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a projektnek köszönhetően az ötven darabos helyi járműállományból tízet cserél le a közlekedési vállalat, ezáltal a flotta átlagéletkora csaknem 15 évről 11 évre csökken. Lázár László, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: a most Szolnokra érkező tíz, BYD márkájú busszal már 127-re nőtt a Zöld busz programban átadott autóbuszok száma.

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. kelet-közép-európai értékesítési vezetője ismertette, hogy az új autóbuszok alacsony padlómagasságúak, tisztán elektromos üzemelésűek és 81 utas szállítására alkalmasak. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe, egy feltöltéssel akár 300 kilométert is képesek megtenni.

A Volánbusz MTI-hez eljuttatott sajtóközleménye szerint a MÁV-Volán-csoport járműfiatalítási programjában - az eddig lezárt beszerzésekkel - 2018 óta 2327 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, a társaság további 173 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. száz elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére pályázott sikeresen 2021-ben a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld busz programban. Az első negyven Mercedes-Benz eCitaro típusú jármű 2022 tavasszal állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, majd nyáron és ősszel tizenkét Ikarus 120e típusú e-busz Székesfehérváron. Idén tavasszal és nyáron további öt vármegyeszékhelyen 48 BYD K9UD "zöldíti" a helyi flottát és kiépült a töltő-infrastruktúra is. A 10 szolnoki jármű mellett Zalaegerszegre 11, Győrbe 13 elektromos busz érkezett, Szegeden 8, Egerben 6 jármű állt forgalomba.

Netrisk: a vizet tartják a legnagyobb veszedelemnek a lakásbiztosításoknál

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben. Azok, akik a Netrisknél novemberben lakásbiztosítást kötöttek elsősorban a vízkárokra igyekeznek felkészülni. Az esetlegesen elfolyó vízre 59 százalékuk vett igénybe kiegészítő szolgáltatást, ablakbeázásra 52 százalékuk, míg tetőbeázásra 43 százalékuk - közölte a cég.
2023. 12. 11. 17:30
Megosztás:

Az idei erőteljes fékezés után 2024-ben már lassú kilábalás indulhat a lakáspiacon

A NAV idei első háromnegyedéves adatait feldolgozó elemzés az előző év hasonló időszakához viszonyítva országosan 12%-os drágulást mutat nominálisan, ami reál értéken nagyjából 9%-os csökkenést jelent. Mivel a fővárosi forgalom csupán 15%-kal esett vissza, szemben a többi településtípus átlagosan 40-50%-os mutatójával, idén az amúgy is a legnagyobb ütemű, 13%-os drágulást produkáló, legmagasabb árú budapesti adásvételek nagyobb súlyt tesznek ki az árindexben, amit ennek megfelelőenkorrigáltunk. A megyei jogú városok 12%-kal drágultak, a kisebb városok árszintje átlagosan 8%-kal emelkedett, míg a községekben 1% körüli csökkenés volt egy év alatt.
2023. 12. 11. 17:00
Megosztás:

Magyar innováció forradalmasítja az őssejt-donációkat

A Gloster Infokommunikációs Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Gloster) globális csontvelő donor és őssejt nyilvántartó rendszert fejleszt a Német Vöröskeresztnek 250 ezer euróért (mintegy 95 millió forint) - közölte a cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 11. 16:30
Megosztás:

Kerékpárút épült Kéthely és Balatonmáriafürdő között

Befejeződött a kerékpárút építése a Somogy vármegyei Kéthely és Balatonmáriafürdő között, a 465 millió forintos beruházás utolsó ütemének műszaki átadására hétfőn került sor - tájékoztatta Kéthely önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 11. 16:00
Megosztás:

Zajlik az elmúlt évek uniós projektjeinek zárása

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfői meghallgatásán.
2023. 12. 11. 15:30
Megosztás:

Nyereséges évet zár a Start Garancia Zrt.

Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. : a társaság kezességvállalási állománya december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékkal több a tavaly év véginél - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 11. 15:00
Megosztás:

Zárult a Virginia dohány felvásárlása

Eredményesen, 49 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a tavalyi évhez képest a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. (DOFER Zrt.) - közölte az MTI-vel a vállalat.
2023. 12. 11. 14:30
Megosztás:

Meghosszabbította az Unió a Malival szemben bevezetett korlátozó intézkedéseket

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei további egy évvel, 2024. december 14-ig meghosszabbították a Malival szemben 2021-ben elrendelt korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. 12. 11. 14:00
Megosztás:

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a "melót" nem végezte el a baloldali kormányzás 2010. előtt - jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában.
2023. 12. 11. 13:30
Megosztás:

Korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését

Mintegy 227 millió forintból korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 11. 13:00
Megosztás:

Nőtt a száz legeredményesebb vasi cég árbevétele 2022-ben

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.
2023. 12. 11. 12:30
Megosztás:

Csökkent az éves infláció Csehországban

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban - közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.
2023. 12. 11. 12:00
Megosztás:

Miskolc jövőre U16-os női kosárlabda Eb-t rendez

Miskolcon rendezik jövőre az U16-os női kosárlabda Európa-bajnokságot.
2023. 12. 11. 11:30
Megosztás:

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás: