Korrekció jöhet az “elszabadult” ingatlanpiacon

Újépítésű-áron kínált panelek, 4 millió forintot is elérő újépítésű négyzetméterárak, visszaeső hitelezés és elbizonytalanodó vevők jellemzik most a XIII. kerületi ingatlanpiacot, ahol akár árcsökkenés sem kizárt a szakértő szerint.

Korrekció jöhet az “elszabadult” ingatlanpiacon

“Az egész ingatlanpiac elszabadult, és értelmetlen vételárakat szeretnének megkapni az eladók” - összegezte a jelenleg kialakult piaci helyzetről véleményét Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője, aki azt is hozzátette, hogy az árak mára annyira magasra emelkedtek, amit nem tudnak megfizetni a vevők.

Megfigyelései szerint a piacot az elmúlt hónapokban leginkább az állam által nyújtott kedvezmények - CSOK, babaváró, felújításra adott kedvezmény -, valamint a kedvező kamatú hitelek határozták meg, melyek jelentős mértékben befolyásolták a vásárlási kedvet, pozitív irányba. Így jelenleg jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ugyanakkor a megvalósuló tranzakciókat tekintve már nem annyira kedvező a kép. Ez a magas áraknak köszönhető, melyek kapcsán elmondta, hogy a XIII. kerületben átlagosan mintegy 30 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy év során, bár területileg azért eltéréseket figyelhetünk meg. Újlipótváros például már korábban is rendkívül drága volt, ennek ellenére itt is bekövetkezett némi áremelkedés.

A túlárazás változatlanul jellemző az eladókra, mégsem igazán alkuképesek az értékesíteni kívánt ingatlanok: legfeljebb 2-5 százalékos alkukról beszélhetünk, illetve sok esetben mindössze pár százezer forintos árengedmény jelenik meg.

A túlárazott ingatlanokra természetesen jóval lassabb értékesítési idő jellemző, ami egy ingatlanközvetítő által meghatározott áron kínált lakás eladási idejéhez képest akár kétszer olyan hosszú értékesítési időt is jelenthet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha szakember bevonásával történik az eladás, akkor átlagosan hat hónap alatt értékesítik az ingatlant, ha viszont a tulajdonos ragaszkodik a magas árhoz, és csak később kezdi el csökkenteni a hirdetési árat, akkor akár egy év is eltelhet, amíg sikerül vevőt találni rá.

Jelenleg egyébként a másfél-, kétszobás, illetve a nagyobb nappali plusz háromszobás ingatlanok a legkeresettebbek, ezeket lehet a leggyorsabban értékesíteni, ugyanakkor minden ingatlantípusra van érdeklődés. Ugyanez érvényes az elhelyezkedésre is a XIII. kerületen belül: szinte minden terület keresett, ami Tóth Viktória szerint többek között a kerület jó infrastruktúrájának és kiváló tömegközlekedésének is köszönhető.

Megfigyelhető, hogy a befektetők is jelen vannak a piacon, ugyanakkor megváltozott stratégiával vásárolnak, elsősorban a jobb állapotú, felújított lakásokat keresik. Ennek oka az építőanyagárak emelkedésében keresendő, melyek jelentős mértékben növelték a használt ingatlanok felújítási költségét. A külföldiek jelenléte a vevői oldalon nem érzékelhető, inkább csak az eladóként lehet találkozni velük.

További változást jelent, hogy elkezdett csökkenni a hitelfelvétel az ingatlanvásárlásoknál, ami a magasra kúszó kamatoknak köszönhető. Ennek eredményeként egyébként a megszerezhető hitel összege is kisebb, mint ami sok eseten az ingatlan megvételéhez kellene. Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint legfeljebb 40 millió forintos hitelt vállalnak be a vevők, ennél nagyobb összegekre ritkán akad példa.

Az újépítésű lakások kapcsán elmondta, hogy ezek iránt is érzékelhető az érdeklődés, de olyan árszintet értek már el, ami miatt nagyon sok vevő újragondolja korábbi terveit. Jelenleg a kerületben mintegy 950 ezer - 4,2 millió forintos négyzetméteráron kínálnak újépítésű lakásokat, ami részben már a megfizethetetlen kategóriába tartozik.

A négyzetméterár az alapján változik, hogy mennyire kiemelkedő lokációban található az ingatlan, milyen a tájolása, milyen magasan helyezkedik el, és hogy van-e terasza. A rendkívül magas árak ellenére minden típusra mutatkozik valamekkora kereslet - tette hozzá Tóth Viktória.

Akik hitel segítségével sem tudnak ingatlant vásárolni, körülnézhetnek a kerület kiadó ingatlanjai között, azonban az árak itt is emelkedtek az elmúlt hónapokban. Jelenleg a 140 ezer forintért egyszobás, bútorozatlan, de lakható állapotú lakást lehet bérelni. Ahol még egy tisztasági festést, és egyéb kisebb felújítási munkálatokat sem ejtenek meg a tulajdonosok, azt nem is nagyon tudják kiadni.

Mindenesetre az ingatlanközvetítő abban bízik, hogy úgymond “normális mederbe” terelődik az elkövetkező hónapokban az ingatlanpiac, ahol az eladók belátják, hogy újépítésű áron nem fogják tudni eladni a használt panellakásukat. Úgy véli, hogy bizonyos ingatlantípusoknál árcsökkenésre is sor kerülhet, különösen abban az esetben, ha június 30. után megszűnik a kilakoltatási moratórium, illetve a rászorulók számára a hitelmoratórium.

Amennyiben meghosszabbítják a moratóriumot, akkor csak mérsékeltebb árcsökkenésre, talán inkább stagnálásra lehet számítani a használt ingatlanok piacán. Ugyanakkor az újépítésű ingatlanok esetében az építőanyagárak és egyéb költségek további emelkedése miatt változatlanul az árak emelkedése lesz jellemző - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

Új vezető a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri üzemeinek élén

Hélène Kovalevsky közel hat éves vezetése után Lidia Wrońska veszi át a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri gyárainak irányítását. Lidia Wrońska a Nestlé egyesült királyságbeli Fawdon gyáregységből érkezik Magyarországra.
2022. 07. 06. 05:30
Megosztás:

Mi segíthetne a forinton?

Az uniós pénzekről szóló megállapodás kulcskérdés az újabb mélypontra süllyedő forint szempontjából, de a kockázatvállalási hajlandóságnak is javulni kell ahhoz, hogy erősebb lehessen a forint.
2022. 07. 06. 05:00
Megosztás:

Egy trükk, amivel nyugdíjas lehetsz sok évvel korábban!

A fejlett országokban egyre tarthatatlanabbá válik az állami nyugdíjrendszer fenntartása, mert az elöregedő társadalomban az un. felosztó-kirovó nyugdíjrendszer (ilyen van hazánkban is) nem képes kezelni a demeográfiai változásból eredő problémákat: magyarul egyre több nyugdíjast kell eltartani egyre kevesebb aktív korú munkavállalónak (adófizetőnek). Vannak azonban olyan megoldások, amelyek segítségével "kivédhető" a nyugdíj korhatár esetleges jövőbeni emelkedése.
2022. 07. 06. 04:01
Megosztás:

Lassult a termelői áremelkedés havi és éves szinten az euróövezetben és az EU-ban

Havi és éves összevetésben is lassult a termelői árak emelkedése az euróövezetben és az Európai Unióban májusban.
2022. 07. 06. 03:00
Megosztás:

Teljes hardverkapacitással folytatódik a mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztés az OTP Banknál

Beérkezett az utolsó egység is az OTP Bank szuperszámítógéphez, ezzel teljes kapacitással folytatódhat az Technológiai és Ipari Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapjának (NKFIA) támogatásával megvalósuló nyelvi mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztési projekt.
2022. 07. 06. 02:00
Megosztás:

Így befolyásolja a lakásárakat a forintgyengülés

A forintgyengülés eredményeként az euró korábban soha nem látott 400-as szintek fölé került. Ez pedig az euróban eladásra kínált lakóingatlanok árát is befolyásolta. Az országos lakásárakra nézve ez a hatás egyelőre elenyésző, de erőteljesen növekszik: 2021-ben az eladó ingatlanok mindössze fél százalékánál adták meg euróban az árat, idén viszont már háromszorosára nőtt ez az arány. Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya. Az árfolyamváltozások miatt az euróban fizető külföldi vevők számára viszont néhány hónap alatt 10 százalékkal csökkent a magyarországi ingatlanok ára. Emiatt a külföldi érdeklődők száma egy hónap alatt 30 százalékkal nőtt.
2022. 07. 06. 01:00
Megosztás:

Felszállóágban várja a Kékszalagot a hazai vitorlázás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik a hazai vitorlásszezon csúcseseménye, az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A szervezők mintegy 600 hajóra és 3000 körüli indulóra számítanak, akik között egyre nagyobb arányban vannak azok, akik a versenyzés helyett az élményért vágnak neki a tókerülésnek. Mindez nem meglepő, hiszen az új aranykorát élő Balatonon az utóbbi években csak a kikötőhelyek száma szabott határt a hobbivitorlázás bővülésének. A szakértő szerint pedig a gazdaság felett gyülekező fellegek sem hoznak majd jelentős visszaesést ilyen téren.
2022. 07. 06. 00:01
Megosztás:

Pontozzák a munkahelyeket, elérhető cégek munkavállalói értékelése

Az elmúlt hónapok során az álláskeresőknek lehetőségük nyílt jelenlegi vagy korábbi munkahelyük minősítésére a Profession.hu felületén, amelynek eredményeként összeállt egy olyan céges értékeléseket tartalmazó oldal, ahol a legtöbb magyar vállalat megtalálható. Már 2 600 olyan munkahely szerepel az adatbázisban, amely legalább 3 különböző felhasználótól kapott visszajelzést. Az álláskeresési portál célja olyan, munkaadói moderálás nélkül közvetített értékelések közzététele, amelyek valós munkavállalóktól származnak; a véleményezők kilétét megőrzik – a felületen név nélkül lehet pontozni.
2022. 07. 05. 23:00
Megosztás:

Tiltott ármegkötés miatt büntette meg a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjét

A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.
2022. 07. 05. 22:00
Megosztás:

Tovább romlott a befektetői hangulat az euróövezetben

Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
2022. 07. 05. 21:00
Megosztás:

Idén 75 százalékkal is többet költenek a magyarok nyári játékokra

A nyári szezonban átlagosan 2-6 ezer forintot költenek a magyar családok strandjátékokra, az éves forgalom 20 százaléka realizálódik ilyenkor az üzletekben; ahol a forgalom a tavalyinál már 75 százalékkal magasabb - derül ki a REGIO Játékkereskedelmi Kft. friss, online felméréséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek.
2022. 07. 05. 20:00
Megosztás:

Áruházakat vontak blokád alá Hollandiába

Traktoros blokád alá vették több áruház elosztóközpontját Hollandiában a nitrogén-oxid- és az ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó kormánytervek ellen tiltakozó farmerek, a hadsereg is készen áll a bevetésre, ha a nemzetbiztonságot veszély fenyegeti - írta a Dutchnews hírportál hétfőn.
2022. 07. 05. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 450,93 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 39 256,26 ponton zárt kedden.
2022. 07. 05. 18:00
Megosztás:

Akár egy havi keresetbe is kerülhet az idei nyaralás

Az egy évvel korábbinál jóval többen mennének nyaralni idén, és az utazást tervezők átlagosan mintegy 250 ezer forintot költenének a vakációra, megegyezően a járvány előttivel - derül ki a K&H biztos jövő reprezentatív felméréséből.
2022. 07. 05. 17:00
Megosztás:

Meghosszabbította az üzemanyagár-stopot a horvát kormány

A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet hétfőn.
2022. 07. 05. 16:00
Megosztás:

Fellendülést jeleznek Kínában - hogy áll a kínai gazdaság?

Kínában a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke júniusban 54,5-re emelkedett a májusi 41,4-ről, jelentősen meghaladva a 49,1-es várakozást.
2022. 07. 05. 15:00
Megosztás:

Nem tud erősödni az arany, kirajzolódott a halálkereszt

Csökkent az arany árfolyama, ma délelőtt 1803 dollárba kerül egy uncia a nemesfémből.
2022. 07. 05. 14:00
Megosztás:

Aki a forintot bántja, az...

Ma reggelre történelmi mélypont közelébe csökkent a forint árfolyama, azaz a történelmi csúcs közelébe emelkedett az EURHUF keresztárfolyam.
2022. 07. 05. 13:00
Megosztás:

Csökkent a német export májusban

Májusban csökkent a német export és nőtt az import, a külkereskedelmi mérleg hiánya 1 milliárd euró lett, szemben a megelőző havi 3 milliárd eurós többlettel.
2022. 07. 05. 12:00
Megosztás:

Felfordulás lehet az európai vállalati kötvénypiacon

Nem mindenki fogadta kitörő örömmel és támogatja maximálisan az EKB legújabb eszközének tervezetét.
2022. 07. 05. 11:00
Megosztás: