Közép- és Kelet-Európa a növekedés régiója az UniCredit szerint

Az UniCredit közgazdászai arra számítanak, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok 2024-ben és 2025-ben 3% körüli növekedést érnek el, és hasonló növekedési ütemet várnak a nyugat-balkáni területen is. „A közép- és kelet-európai régió növekedési üteme idén megközelíti a potenciális értéket, míg Nyugat-Európában 0,5%-kal a potenciális érték alatt van” – jegyezte meg Dan Bucsa, az UniCredit Csoport vezető CEE közgazdásza a Euromoney Bécsben tartott The Central and Eastern European Forumán. Az UniCredit főszponzorként támogatja a rendezvényt, amely 2024-ben 45 országból 1200 résztvevőt vonzott.

Az UniCredit Research legfrissebb, a fórumon bemutatott, „A meghatározó döntések éve” című CEE Quarterly kiadványa szerint a lakossági fogyasztás valószínűleg a növekedés élére áll Közép-Kelet-Európában, amit a gyorsabb reálbér-növekedés, az alacsonyabb kamatlábak mellett növekvő hitelfelvétel és az ingatlanárak pozitív vagyonhatása is segít. A beruházás és az export várhatóan legkorábban 2024 második felétől járul hozzá a növekedéshez.

Az UniCredit közgazdászai 2024-25-ben a GDP 3%-a alatti költségvetési hiányt látnak Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban és Szerbiában, a legtöbb kelet-közép-európai országban negatív költségvetési impulzusokkal. Véleményük szerint a költségvetési kiigazítást lassíthatja majd a sűrű választási menetrend.

„Arra számítunk, hogy uniópárti pártok nyerik meg a legtöbb közép- és kelet-európai uniós képviselői helyet az Európai Parlamentben, Lengyelország pedig egy újjáéledt közép- és kelet-európai csoport élére áll, amely az európai gazdasági és politikai integráció elmélyítése mellett fog érvelni” – vélik a CEE Quarterly közgazdászai. Hozzáteszik, hogy a 2024-25-ös választások lesznek az utolsók, mielőtt a közép- és kelet-európai politikusok kénytelenek lesznek szembenézni a demográfiai és gazdasági kihívásokkal.

Ebben a makrogazdasági és geopolitikai forgatókönyvben Közép- és Kelet-Európa továbbra is a növekedés motorja marad az UniCredit számára is. „A régió továbbra is stratégiai jelentőségű az UniCredit számára, és tervünk, hogy az erős helyi csapatokra és tudásra, valamint a globális szakértelemre támaszkodva gyorsított ütemben folytassuk a növekedést” – nyilatkozta Teodora Petkova, az UniCredit közép-és kelet-európai globális vezetője a Fórumon. Közép- és Kelet-Európa az UniCredit összes hitelének 33%-át, az összes betét 31%-át és a csoport nettó bevételeinek 30%-át adja a 2023. háromnegyed évi pénzügyi eredmények alapján.

„Mivel minden tevékenységünk középpontjában az ügyfelek állnak, 10 vezető bankunkon keresztül páratlan földrajzi jelenlétet kínálunk nekik, amelyek közül Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban az első helyen állunk a piacon, míg Bulgáriában a harmadik helyen” – fűzte hozzá Teodora Petkova. Ezzel az UniCredit a 2023. háromnegyed évi adatok szerint a második legnagyobb bankcsoport a közép- és kelet-európai térségben az eszközállományt tekintve, amely 236 milliárd eurót tesz ki (beleértve az Alpha Bank Romániát is).

Petkova erős emelkedő tendenciát lát a digitalizációban, amelyet az UniCredit folyamatos infokommunikációs beruházásokkal segít elő. Bemutatta azokat az adatokat, amelyek szerint a régióban az ügyfelek mintegy 60%-a már aktív mobilhasználó (2023 harmadik negyedévi adat), szemben a 2022-es 53%-kal. A digitális értékesítés Közép-Európában éves szinten csaknem megduplázódott, Kelet-Európában az összes értékesítés 50%-ára nőtt. A nemzetközi fizetési forgalom terén az UniCredit – folyamatosan növekvő tendenciával – a közép- és kelet-európai térségből származó tranzakciók már több mint 20%-át dolgozza fel; az egyéb fizetések több mint 95%-át digitális csatornákon keresztül rendelik meg.

Az UniCredit vitathatatlanul a nemzetközi vállalatok bankja. „Három jelentős nemzetközi ügyfél közül kettő a mi ügyfelünk” – emelte ki Teodora Petkova, és hangsúlyozta, hogy az UniCredit versenyelőnye a vállalati ügyfelek kiszolgálásában a csoport páneurópai elérhetőségéből ered. „A vagyonkezelés, a biztosítás, a fizetési megoldások, a kereskedelemfinanszírozás és az ügyfélkockázat-kezelés terén a legjobbak közé tartozó termékgyáraink az integrált értékesítési csatornáinkon keresztül zökkenőmentesen kapcsolódnak össze, lehetővé téve számunkra, hogy minden ügyfelünknek olyan szintű szolgáltatást nyújtsunk, amilyenre más nem képes” – tette hozzá Petkova. Megemlítette azt is, hogy a onemarkets Fund testre szabott befektetési lehetőségei már elérhetőek a bank ügyfelei számára Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Bulgáriában, és hamarosan Romániában is.

„A digitalizáció mellett az ESG-elvek melletti elkötelezettségünk a szolgáltatásunk másik kulcsfontosságú tényezője” – mondta Petkova. Az UniCredit 2023 első kilenc hónapja során Közép- és Kelet-Európában nyújtott 2,3 milliárd eurós zöld hitelezéssel és 1,1 milliárd eurós társadalmi hasznosságú hitelezéssel példát mutat, és támogatja ügyfelei zöld és társadalmi átmenetét. Az UniCredit Alapítvány páneurópai partnerségei a Junior Achievement és a Teach for all szervezetekkel országhatárokon átívelően támogatják a fiatalok oktatását. 2023 első kilenc hónapjában Közép- és Kelet-Európában mintegy 45,4 ezer kedvezményezettje volt a pénzügyi oktatásnak, amelyet globális és helyi partnerségek révén, illetve a bankok önkénteseinek segítségével nyújtanak.

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás:

Drága mulatság elektromos autót gyártani - és venni?

Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké - véli a megkérdezettek többsége a KPMG által elvégzett felmérés szerint, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-nek.
2024. 02. 27. 20:30
Megosztás:

Odavertek a forintnak rendesen - szakad az árfolyam a kamatdöntés után!

Gyengült kedden a forint a jegybanki kamatdöntést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 27. 20:00
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után vegyesen, többségében indexemelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 27. 19:30
Megosztás:

Jelentős árzuhanás a JYSK-nél

Jelentősen csökkentette az árakat a JYSK, a dán kiskereskedelmi üzletlánc annak érdekében, hogy a termékek továbbra is megfizethetőek és versenyképesek maradjanak.
2024. 02. 27. 19:00
Megosztás: