KPMG kockázati tőke riport: rekord értékek, kettős mérce, referencia-elvárások

Az ügyletek számát és értékét tekintve is a rekordok éve volt 2021. a kockázatitőke-befektetések terén. Az egyre változatosabb piacon egyebek mellett a fintech, a zöld technológia, a kiberbiztonság és a kiszállítás területén működő vállalkozások iránt volt nagy az érdeklődés. A kockázatitőke-befektetők láthatóan előnyben részesítik a jó referenciákkal rendelkező, korábban már befektetésben részesült cégeket: globálisan az összes ügyleten belül 80 százalék közelébe emelkedett a visszatérő befektetések aránya – állapította meg a KPMG VenturePulse Q42021.

 Rekordok dőltek meg az ügyletek számát és értékét tekintve 2021-ben a kockázatitőke-befektetések terén a KPMG VenturePulse riportja szerint. A kockázatitőke-befektetések éves szinten világszerte 38.644 ügylet keretében elérték a 671 milliárd dollárt, ebből Európa 9.710 ügylet során 123 milliárd dollárral részesedett. Utóbbi több mint kétszerese a megelőző év 54 milliárd dolláros értékének. Az életciklus másik végén, a kiszállítások során szintén új csúcsok születtek.

2021 utolsó három hónapjában globálisan 8710 ügylet során világszerte 171,4 milliárd dollárt gyűjtöttek a kockázati tőkebefektetésekből működő vállalatok. A negyedik negyedév kockázatitőke-befektetései a gazdasági szektorok széles körébe irányultak. A fintech, az egészség- és biotechnológia, a B2B szolgáltatások, a zöld technológia, a mobilitás, a járműtechnológia, a kiberbiztonság és a kiszállítás specialistái iránt is hatalmas volt az érdeklődés.

Unikornisok a növekedés középpontjában

Az unikornis cégek, azaz az egymilliárd dollárt meghaladó értékű magántulajdonú vállalatok továbbra is jelentős részt hasítottak ki a kockázatitőke-befektetésekből. Az utolsó negyedév kiemelkedő tőkebevonásai között szerepelt a J&T Express (2,5 milliárd dollár), a Lacework (1,3 milliárd dollár), a Thrasio (1 milliárd dollár) vagy az N26 (900 millió dollár) is. A negyedik negyedévben az unikornisok száma igencsak megugrott, világszerte 126 új cég került ebbe a kategóriába. Az ilyen vállalatok születésének tanúja volt a kevésbé fejlett piacok széles köre, például Vietnam (Sky Mavis, Momo), Brazília (CargoX, Olist), Mexikó (Clara, Merama), Indonézia (Kopi Kenangan, Ajaib), illetve a Fülöp-szigetek (Mynt) is. Ez nemcsak azt mutatja, hogy a piac egyre változatosabbá válik, hanem azt is, milyen mértékben nő a startupok tőkevonzó képessége a világ minden szegletében.

Európában az újonnan született dollármilliárdos cégek száma a szektor érettségét jelzi. 2021 utolsó negyedévében különböző szektorokban, köztük a fintech, az egészségügyi technológia, az utazás és a HR területén 17 új unikornis jött létre a régió hat térségében, illetve Izraelben.

Egyre inkább hívó szó a fenntarthatóság

2021 egészére is jellemző – a negyedik negyedévre pedig különösen –, hogy a kockázati tőkések és a nagyvállalatok még inkább felismerték a zéró kibocsátás és a fenntarthatóság megoldásainak jelentőségét, és ennek megfelelően fokozódott a befektetői érdeklődés az ezekhez kapcsolódó megoldások iránt. Ez részben az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának (COP26) is köszönhető, az utolsó negyedévben Európában lezajlott klímacsúcs ugyanis még több figyelmet irányított a területre. „A fenntarthatósági célok egyre mélyebben beépülnek a közgondolkodásba, és a terület v&aacu te;rhatóan még élénkebb befektetői érdeklődést kelt majd 2022-ben ” – vélekedik Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója  „Ugyanakkor a befektetők abban a tekintetben óvatosabbak, hogy a hangzatos világmegmentő ígéretek helyett a piacképes, valódi eredményekkel kecsegtető, például energiahatékonyságot, nyersanyag-megtakarítást, káros- vagy ritka anyagok kiváltását ígérő, illetve a társadalmi előnyöket számszerűsíthetően felmutatni képes vállalkozásokat keresik.”

Megkapaszkodott a HR technológia is

A pandémia Európa-szerte is alapjaiban változtatta meg a munkavégzést az elmúlt két évben. Egyre növekvő érdeklődés övezi azokat a megoldásokat, amelyekkel a cégek hatékonyabban tudják felvenni és kezelni munkavállalóikat. A HR technológia iránti befektetői érdeklődés kilőtt az egész régióban. A negyedik negyedévben a kis- és középvállalatokra fókuszáló német Personio 270 millió dollárhoz jutott a szektor legnagyobb befektetéseként. „A cégek operációját érintő gyors változásoknak, például az egyre elterjedtebb hibrid- és távmunkának köszönhetően, illetve a tehetségekért folyó küzdelem miatt is a HR technológiákba való befektetések mértéke várhatóan 2022 során is kiemelkedő marad” – véli Simonyi Tamás.

A fintech fűti a piacot a digitális bankok nagyösszegű tőkebevonásai nyomán

Az utolsó negyedévben több európai digitális bank hajtott végre jelentős tőkebevonásokat, köztük a német N26 900 millió, illetve a brit Zopa 300 millió dollárral. Számos további fintech cég is méretes befektetéseket vonzott, ezeken belül a B2B volt különösen jelentős, az üzleti célú fizetési szolgáltatást nyújtó német Billie 298 millió dollárhoz jutott.

Hova megy a pénz?

A KPMG VenturePulse szerint a tavalyi utolsó negyedévben Európában 2041 ügylet során 28 milliárd dollár tőkebevonást gyűjtöttek a kockázati tőkebefektetésekből működő vállalatok. A kockázati tőkebefektetők világszerte fokozódó mértékben preferálják korábbi befektetéseiket: ez biztonságosabbnak tűnik számukra – az összes befektetésen belül 80 százalék közelébe emelkedett a visszatérő befektetések aránya. Európában ugyanakkor még valamivel alacsonyabb ez az arány: az elmúlt évek kisebb ingadozásai után 2021-ben 70 százalék körül alakult. Az is látható, hogy a befektetők előnyben részesítik a nagyobb piaci múlttal rende lkező országokat. „Noha az európai kockázati tőkések tisztában vannak azzal, hogy a globális versenyben csak új ötletek felkarolásával tartható meg a kontinens pozíciója, mégis elsősorban az Egyesült Királyságra, Németországra vagy a skandináv térségre koncentrálnak – így a kelet-európai cégek gyakran üvegplafonba ütköznek, amikor megpróbálnak forrást szerezni, hogy elérjék a világelitet” – teszi hozzá Simonyi Tamás.

Egyesült Királyság: csaknem megkétszereződtek a kockázatitőke-befektetések

A brit kockázatitőke-piac hihetetlenül erős évet zárt 2021-ben, szinte megduplázva az előző évi rekordot is. A tőzsdei bevezetési aktivitás is jelentősen növekedett az előző évhez viszonyítva. A fintech területén kívül az egészségügyi technológia teljesített kiemelkedően, megelőzve a régió számos országát. A várakozások szerint 2022-ben a halasztott fizetések piaca érdemel majd fokozott figyelmet, mivel a brit pénzügyi felügyelet szabályozni kívánja ezeket a cégeket, ezért megindulhat a konszolidáció.

Németország: drámai növekedés a kockázatitőke-piacon

A német kockázatitőke-befektetések a növekvő cégértékeléseknek, magasabb ügyletértékeknek és a széles körben szaporodó unikornis cégeknek köszönhetően jelentősen növekedtek 2021-ben. A tőzsdei kibocsátási piac is felpörgött, bár a tőzsdei érettség szükségessége helyenként átírta a menetrendet. A mesterséges intelligencia különösen aktív terület volt az utolsó negyedévben, köszönhetően a széleskörű alkalmazhatóságnak. Iparági szinten a finteché és a kiszállításé volt a vezető szerep, ahogy azt az N26 900 milliója és a Gorilla közel egymilliárdos tőkebevonása is mutatja. Az agrártechnológia & eacute;s az ESG befektetések ugyancsak fontosnak bizonyultak a németországi befektetések között.

Izrael : negyedéves rekord

2021 utolsó negyedévében Izraelben rekordot döntött a kockázatitőke-befektetések értéke. Ez nagyrészt a játékiparban tevékenykedő Moon Active 300 milliós tőkebevonásának volt köszönhető. A bőségesen rendelkezésre álló tőke mellett a legnagyobb kihívás az izraeli startupok számára a munkaerőhiány, illetve a tehetségek elcsábításának és megtartásának nehézségei. Izraelben is elindult a konszolidáció a kiberbiztonság terén, ahogyan a cégek méretük növelésével igyekeznek magukra irányítani a nagyobb kockázatitőke-befektetők figyelmét.

Skandinávia: fokozódik a nemzetközi befektetői érdeklődés

Az északi régióban az elmúlt egy évben jelentősen fejlődött a kockázatitőke-piac - egyre több cég vonz egyre nagyobb összegű befektetéseket és fontolgat tőzsdei bevezetést. A teljes befektetett összeget nézve az utolsó negyedévben ugyan visszaesést tapasztaltak, az éves teljesítmény azonban így is jócskán túllépte az előző évit. Az utolsó negyedévben Helsinkiben megrendezett Slush konferencia tovább fokozta a befektetői érdeklődést a régió iránt.

Írország: felpörgő mikromobilitás

Az utolsó negyedévben Írországban a kormány szabályozta az elektromos kerékpárok és rollerek közúti használatát, és ezután fokozódó figyelem irányult a mikromobilitás felé. A szaporodó közlekedési megoldások elismerését a piac pozitívan értékelte, számos e-mobilitásban érdekelt cég szerint a szabályozás javítja az elfogadottságukat és fokozza a felhasználók biztonságát. A negyedik negyedévben az ír kormány bejelentette, hogy létrehoz egy 90 millió eurós innovációs alapot induló vállalkozások számára, ez 2022-ben kezdi meg működését.

Figyelemreméltó trendek - mi várható 2022-ben?

A KPMG a kutatás alapján arra számít, hogy 2022-ben a kockázatitőke-befektetések a világ legtöbb részén nagyon jelentősek maradnak, és az olyan kevésbé fejlett piacok, mint Afrika és a Közel-Kelet is különösen növekvő figyelemre számíthatnak. A fintech várhatóan továbbra is a legforróbb területek egyike marad, mellette a B2B szolgáltatások, az egészségügyi technológia, kiberbiztonság, és a mesterséges intelligencia alkalmazása is tartja majd magát. A fenntarthatóság felé irányuló kockázatitőke-befektetések is várhatóan növekednek majd. A tőzsdei megjelenések valószínűleg lassulnak, mivel a vállalatok a tőzsdei érettséget helyezik előtérbe, és csak megkérdőjelezhetetlen minőségű termékkel illetve szolgáltatással kívánnak belépni. „A felvásárlások és összeolvadások piaca továbbra is erős marad, különösen az olyan érett szektorokban, mint a fintech és az élelmiszer-kiszállítás, ahol a konszolidációs folyamatok fokozódására számítunk” – mondja a KPMG szenior igazgatója, Simonyi Tamás.

Nyugati államok üdvözlik a venezuelai politikai tárgyalásokon elért eredményeket

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.
2022. 11. 27. 20:00
Megosztás:

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás:

5300 milliárd forint jut az agrárium támogatására

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig - fejtette ki az agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Átalakultak az utazási szokások

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást. A Bónusz Brigád és a GKID közös elemzése szerint az emberek előnyben részesítik, ha az ajánlat rugalmasan alakítható, és ha a program lemondása nem jár jelentős pluszköltséggel, ezen túlmenően fontos a megfelelő ár-érték arány, így a felhasználók 84 százaléka továbbra is az akciókat kínáló oldalakon keresi a szolgáltatásokat, mert úgy gondolják, hogy itt találkozhatnak a legkedvezőbb árakkal.
2022. 11. 27. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken, a beruházásra a település csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyert el - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 27. 11:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló, vagy a külkereskedelmi statisztika.
2022. 11. 27. 10:00
Megosztás:

A héten csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 715,33 ponton, a múlt hetihez képest 1220,23 pontos, vagyis 2,74 százalékos emelkedéssel zárt pénteken.
2022. 11. 27. 09:00
Megosztás:

Kilencen indulhatnak a cseh elnöki tisztségért

Kilenc jelölt indulhat a januári cseh államfőválasztáson - közölte pénteken a cseh belügyminisztérium.
2022. 11. 27. 08:00
Megosztás:

Új óvoda alapkövét tették le Tusnádfürdőn

Magyar állami támogatással felépítendő új óvoda alapkövét tette le péntek délután Tusnádfürdőn Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
2022. 11. 27. 07:00
Megosztás:

Az átlagostól hidegebb időre kell számítani az északkeleti, keleti országrészben a jövő héten

A jövő héten Magyarországon jellemzően az átlagostól hidegebb hétre kell számítani, főleg az északkeleti, keleti országrészben, míg nyugaton az ilyenkor jellemző hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően alakul a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebookon.
2022. 11. 27. 06:00
Megosztás:

Megnyílt a Regőczi Alapítvány jótékonysági árverésének kiállítása

Ismét a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekek megsegítésére rendez árverést a Regőczi Alapítvány december 10-én a budapesti Nagyházi Galéria és Aukciósházban, ahol pénteken kiállítás nyílt az aukció anyagából.
2022. 11. 27. 05:00
Megosztás:

Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie. Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását. Számos "okosság" és ugyanannyi baromság terjed a neten. Ezeknek járt utána az E.On szolgáltató.
2022. 11. 27. 04:01
Megosztás:

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt, ahol a látogatókat több mint 2000 négyzetméteren három jégpálya, egy exkluzív jégfolyosó, valamint különleges gasztronómiai élmények várják péntektől több mint két hónapon át, várhatóan 2023. január 31-ig.
2022. 11. 27. 03:00
Megosztás:

Akár egymillió fontért is elkelhet Darwin egy aláírt kézirata

Akár egymillió fontért (477 millió forint) is elkelhet egy Charles Darwin angol természettudós által írt és dedikált kézirat a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.
2022. 11. 27. 02:00
Megosztás:

Elkészítette a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló javaslatait

Elkészítette és pénteken a törvényhozás elé terjesztette a német szövetségi kormány az energiaárak emelkedéséből adódó lakossági és vállalati terhek növekedésének megfékézését szolgáló támogatási programokról szóló javaslatait.
2022. 11. 27. 01:00
Megosztás:

Az energiaellátás biztonságát szolgáló szolidaritási megállapodást kötött Németország és Franciaország

Az energiaellátás biztonságát kölcsönösen szolgáló intézkedéseket dolgozott ki a német és a francia kormány, az úgynevezett energiaszolidaritási megállapodást pénteken írta alá Berlinben Olaf Scholz német kancellár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök.
2022. 11. 27. 00:01
Megosztás:

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás: