Kriptopiaci körkép - Viharos harmadik negyedévet tudhat maga mögött a kriptopiac

Az elmúlt három negyedév komoly kihívások elé állította a kriptovaluták piacát, ugyanakkor annak ellenállóképességét is bizonyította – derül ki a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének legfrissebbkriptopiaci elemzéséből.

Kriptopiaci körkép - Viharos harmadik negyedévet tudhat maga mögött a kriptopiac

Az FTX kriptotőzsde felszámolása és a tartósan magas kamatszint a hagyományos pénzpiacokon nem kedvezett a kriptovalutáknak, így az előző negyedévhez képest a kriptopiac kapitalizációja 8,6%-kal csökkent.

Biztató fejlemény ugyanakkor, hogy ez az érték szeptemberben már 2,6%-kos pozitívumot mutatott, a BTC (bitcoin) árfolyama pedig éves szinten is sokat emelkedett, az elmúlt napokban pedig áttörte a 35 000 dollárt.

A kriptopiac kilengései a kriptovaluták elterjedésére nem voltak befolyással: ezek intézményi elfogadottsága folyamatosan nő, vagyis egyre többen és egyre több területen használják a digitális fizetőeszközöket.

A hagyományos pénzügyi piacokat meghatározó jegybanki alapkamat tartósan magas szinten áll, ami nem teszi vonzóvá a kriptovalutákba történő befektetéseket. Lényegében ennek köszönhető, hogy a kriptopiaci kapitalizáció 8,6%-kal csökkent a harmadik negyedévben a Binance legfrissebb piacelemzése szerint.

Ez azonban nem tántorította el az intézményi befektetőket a kriptovalutáktól: többek között a Deutsche Bank, a Sony, a Grab és a PayPal jelentette be belépését a Web3 ökoszisztémába ebben az időszakban. A kriptovaluták egyre szélesebb körű használata, illetve az a tény, hogy az innovatív digitális pénzügyi eszközök fokozatosan a nemzetközi pénzügyi rendszer részévé válnak, még inkább aláhúzza a megfelelő szabályozói környezet kialakításának szükségességét.  

A Crypto Fear & Greed Index -9 ponton állt a harmadik negyedév végén, vagyis a piaci hangulat inkább negatív volt, amelyben minden bizonnyal szerepet játszott az FTX kriptotőzsde eszközeinek közelmúltbeli felszámolása (az abból eredő veszteségekkel együtt), illetve a FED szeptember 20-i kamatdöntése.

Mindazonáltal a piaci kapitalizáció szeptember végén 2,6%-kal pozitív tartományba került, ami arra enged következtetni, hogy a piac kiheverte az említett eseményeket. A derűlátás a kriptovaluták árfolyamában is megmutatkozott szeptemberben: a TON, egy viszonylag új szereplő, jelentős mértékben, 20%-kal erősödött – miután a Telegram bejelentette a TON-kriptotárca integrációját –, a BTC és az ETH árfolyama pedig stabilizálódott. A BTC-t jelenleg már 35 000 dollár fölött jegyzik, ami jól tükrözi a piaci hangulat változását, a bizakodó légkör fokozatos visszatérését.

A tranzakciószámban megmutatkozó aktivitás az első rétegű hálózatokon csökkent a harmadik negyedéves adatok szerint, míg a második rétegben újraéledni látszik. Ezt bizonyítja, hogy a Coinbase Layer 2 hálózata, a Base elindulását követően az Ethereum-tranzakciók száma megemelkedett. 

Az elmúlt három negyedév adataira tekintve megállapítható, hogy a három legnépszerűbb kriptovaluta megtartotta piaci pozícióját. A BTC – amelynek piaci részesedése valamelyest csökkent az előző negyedévhez képest, de továbbra is domináns helyzetű – éves alapon 63,1%-os árfolyamemelkedést ért el. A befektetők már a 2024-ben esedékes BTC-felezésre figyelnek, és várják a spot BTC ETF (tőzsdei befektetési alap) hatósági jóváhagyását.

A felezést követően – az elemzői várakozás szerint – enyhülni fog a BTC egyeduralma, utat engedve az altcoinok előretörésének. Az XRP és a SOL is jelentősen erősödött az elmúlt negyedévben, miután az XRP tokent fejlesztő Ripple számára kedvező bírósági ítélet született az Egyesült Államokban, amely kimondta, hogy az XRP intézményi befektetőknek értékesítve törvényes kötvénynek számít.

A decentralizált pénzügyi piacok (DeFi) teljes zárolt értéke (TVL), 13,1%-os negyedéven belüli csökkenést követően, 38,5 milliárd dollárra esett vissza, ami a Binance elemzői szerint az alacsony hozamokra és a nagymértékű kockázatkerülésre vezethető vissza.

A DeFi-lejtmenet szeptemberben is folytatódott – a TVL 0,36%-kal esett tovább. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy a Mixin Network árfolyama 60%-kal bezuhant, miután kiderült, hogy hekkerek 200 millió dollárral károsították meg a hálózatot. A Tron TVL-je a trendekkel szembe menve azonban 25%-kal emelkedett.

Az NFT-eladások értéke három éve nem állt olyan alacsonyan, mint 2023 harmadik negyedévében: itt 299 millió dolláros kereskedelmi volument regisztráltak. A legtöbb NFT-kollekció alapára és az ETH ára jelentős mértékben csökkent.

Az NFT blue chipek kereskedelmi volumene lényegében megfeleződött az év eleje óta. Az NFT piac szeptemberben is gyengélkedett, a kereskedelmi volumen újabb éves mélypontra érve 0,29 milliárd dollárnál állapodott meg.

A blokkláncjátékok piacát a BNB, az Ethereum és a Polygon láncok uralták, amelyek együttes, a játékok száma alapján megállapított piaci részesedése 66% volt. Miközben a BNB láncon fut a legtöbb játék, az Ethereumé a Gods Unchained,amely továbbra is vezet a lebonyolított tranzakciók számát tekintve. 

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 28. 19:30
Megosztás:

Rekord után korrekció volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1256,82 pontos, 1,8 százalékos csökkenéssel, 68 546,85 ponton zárt kedden.
2024. 05. 28. 19:05
Megosztás:

Biztonságosak Európa fürdői

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.
2024. 05. 28. 18:30
Megosztás:

Huszonegy magyar kiállító lesz ott Amszterdamban

A kereskedelmi márkák amszterdami kiállításán (World of Private Label - PLMA) 21 magyar kiállító jelenik meg az Agrármarketing Centrum (AMC) 198 négyzetméteres közösségi standján május 28-29-én - közölte az AMC kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 18:00
Megosztás:

Bátrabban lehet nyomni már a gázt Látrány mellett

A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres útszakaszon május 30-tól, rossz időjárási viszonyok esetén május 31-től óránként 90 kilométer helyett 110 kilométer/órával közlekedhetnek az autósok - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 17:30
Megosztás:

A hazai gyógyszeripar fontos high-tech iparág

A magyar gyógyszeripar fontos high-tech iparág, jelentős szerepet tölt be a beruházásokban és az innovációban, a magyar gazdaság számára hatalmas értéket képvisel - hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) együttműködési megállapodásának aláírásán.
2024. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 05. 28. 16:30
Megosztás:

Törökország fontos partner a klímaváltozás elleni küzdelemben

Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.
2024. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Hárommillióan használják az Egészségablak alkalmazást

Már hárommillió ember használja a teljes egészségügyi dokumentációját tartalmazó Egészségablak elnevezésű mobilalkalmazást - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára kedden Budapesten.
2024. 05. 28. 15:30
Megosztás:

Az első negyedévben nőtt a horvát GDP

A horvát gazdaság teljesítménye 3,9 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Továbbra is stabil a hazai bankrendszer

A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni fog - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online bemutatásán.
2024. 05. 28. 14:30
Megosztás: