Külföldi mobilhasználat szabályai - Nyaralj okosan!

Egy uniós rendelet szabályainak köszönhetően ma már szinte korlátok nélkül használhatjuk mobiltelefonunkat az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban – mintha csak otthon lennénk. A fogyasztói tudatosság azonban továbbra is elengedhetetlen: figyelmetlenségből akár több millió forintos összeget is elmobilozhatunk külföldi nyaralásunk során, és ehhez Európát sem kell elhagynunk. Ha nem vagyunk körültekintőek, már pár perc Instagram használat is több mint százezer forintunkba kerülhet, de a háttérben futó alkalmazások is súlyos költségeket róhatnak ránk a tudtunk nélkül – egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Külföldi mobilhasználat szabályai - Nyaralj okosan!

Az EGT-n kívüli országokban az itthoninál általában jóval magasabb díjszabással telefonálhatunk, a tagállamokban azonban az uniós roamingrendeletnek köszönhetően a „Mobilozz úgy, mint otthon” elve érvényesül. Ennek köszönhetően, amikor például megérkezünk európai nyaralásunk helyszínére és onnan hazatelefonálunk családtagjainknak, vagy Olaszországban járva felhívjuk a Görögországban élő barátainkat, ezt a hazánkban megszokott díjakon tehetjük meg.

Az EGT-n belüli roamingdíjak számításának alapja a hálózaton kívüli percdíj – vagyis, ha olyan díjcsomagunk van, amellyel itthon valamennyi hálózatra díjmentesen telefonálhatunk, ezt roaminghelyzetben is megtehetjük. Ha azonban itthon például csak saját szolgáltatónk előfizetőivel beszélhetünk ingyenesen, a hálózaton kívüli telefonhívásoknál azonban 30 forintos percdíjat kell fizetnünk, úgy roaminghelyzetben is ezekkel a feltételekkel telefonálhatunk. A hívások fogadásáért a szolgáltatók nem számíthatnak fel díjat.

Mobilinternetezéskor főszabály szerint a hazai adatkeretünket használhatjuk fel barangolás közben is, korlátozás és felár nélkül. Azonban korlátlan vagy olcsóbb díjcsomagok esetén a szolgáltatók meghatározhatnak egy külön roaming adatkeretet, ebben az esetben csupán ennek erejéig mobilnetezhetünk külföldi tartózkodásunk alatt. Utazás előtt emiatt érdemes ellenőriznünk díjcsomagunk roaming adatkeretét a szolgáltatónknál vagy annak applikációjában. Ha ez elfogy, kiegészítő adatkeretet vásárolhatunk.

Amikor belépünk egy új országba, a szolgáltatónknak SMS-ben tájékoztatnia kell minket az adott országban érvényes roamingdíjakról, valamint egy korlátot is biztosítania kell: számlánk ilyenkor nem haladhatja meg az 50 eurót. Ha elérjük ezt a limitet, a szolgáltatónknak korlátoznia kell a forgalmunkat, amíg nem kérjük a szolgáltatás további rendelkezésünkre bocsátását. Mind a díjszabásról szóló tájékoztatás, mind a limit bármikor lemondható, illetve újból kérhető.

Az EGT-n kívüli országok határainál, például az ukrán vagy szerb határnál érdemes odafigyelnünk a szándékolatlan roamingra is: automatikus hálózatválasztás esetén ugyanis a telefonunk átkapcsolhat egy EGT-n kívüli külföldi szolgáltató hálózatára is, mert annak jele adott esetben belföldön is erősebb lehet a hazai szolgáltatóénál. Ez váratlanul magas roamingdíjakat róhat ránk, ráadásul eközben a telefonunk háttérben futó alkalmazásai akkor is nem kívánt adatforgalmat generálhatnak, amikor egyébként nem használjuk a készüléket. Egy időjárás-frissítés például akár 9500 forintunkba is kerülhet, pár perc Instagram használattal pedig már akár százezer forint feletti roamingdíjat is generálhatunk magunknak akaratlanul.

Utazásaink során érdemes odafigyelnünk a műholdas hálózatokra is, amelyek igénybevételéért a szolgáltatók rendkívül magas díjakat számlázhatnak. Az NMHH-hoz már fordultak panasszal olyan előfizetők, akik repülőn utazva több százezres, akár milliós adatforgalmat generáltak a tudtukon kívül. Olyan eset is előfordult, amikor egy kikötőben sétálva egy felhasználó eszköze műholdas hálózathoz csatlakozott, emiatt pedig a felhasználó akaratán kívül mintegy négymillió forintnyi adatforgalmat generált. Ezen hálózatokra akkor sem vonatkozik a „Mobilozz úgy, mint otthon” elve, ha uniós tagállamok területén tartózkodunk. Bár kérhetjük szolgáltatónknál az ilyen csatlakozások tiltását, ez nem mindig automatikus, ezért érdemes előre tájékozódnunk a nem kívánt költségek kivédése érdekében. Szolgáltatónknak az ilyen felcsatlakozásokkor is tájékoztató SMS-t kell küldenie.

Hogy elkerüljük a szándékolatlan roaming költségeit, utazásaink során érdemes kikapcsolnunk okoseszközeinken az automatikus hálózatválasztást és kézileg kiválasztanunk az általunk preferált hálózatot, valamint a kikötők közelében és a kockázatos határvidékeken aktiválhatjuk a repülőgép-üzemmódot is.

Az alábbi linken dr. Orosz Brigitta, az NMHH Hatósági Osztályának vezetője beszél. A videó szabadon felhasználható:

70 éve helyezték üzembe a világ első atomerőművét

Hetven évvel ezelőtt az oroszországi Obnyinszk városában helyezték üzembe a világ első atomerőművét. Noha az 5 MW nemcsak mai, de akkori mércével mérve is kis teljesítménynek számított, a világ első atomerőművének elindítása korszakos jelentőségű volt, miután először állították a világon az atomenergiát az energiatermelés szolgálatába.
2024. 06. 27. 09:00
Megosztás:

A Binance India bírsága kérdéseket vet fel a BNB jövőjével kapcsolatban, a befektetők inkább a DTX Exchange és a Near Protocol mellett döntenek

Néhány nappal ezelőtt India Pénzügyi Hírszerzési Egysége (FIU-IND) 2,25 millió dolláros bírságot szabott ki a Binance-re, mert nem tartotta be az Indiában érvényes pénzmosás elleni szabályokat. A hír megjelenése után a BNB ára több mint 5%-kal esett, és a befektetők már pozícióikat zárják a Binance-ben, és új lehetőségek után néznek.
2024. 06. 27. 08:40
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 27. 08:30
Megosztás:

Profi befektetők több mint 150 millió dollár értékben vásároltak DOGE-t, SHIB-t és Algotech-et, hogy felkészüljenek a közelgő árfolyamemelkedésre

A tapasztalt befektetők nemrégiben több mint 150 millió dollárt fektettek három kriptovalutába: Dogecoinba (DOGE), Shiba Inu-ba (SHIB) és Algotech-be (ALGT). Ez a jelentős pénzáramlás egybeesik azzal, hogy a piaci elemzők a kriptovaluta szektor közelgő fellendülését jósolják, különösen ezen eszközökre fókuszálva.
2024. 06. 27. 08:06
Megosztás:

Altcoin szezon közeleg: 3 legjobb kripto, amelybe érdemes júliusban befektetni – Ethereum, Notcoin és Angry Pepe Fork

A legjobb kripto szakértők, mint <a href="https://x.com/SenseiBR_btc/status/1805147940287139936?t=76zd8JRKie_5HrE5gW640w&s=19" target="_blank">SenseiBR_BTC</a> és <a href="https://x.com/MikybullCrypto/status/1804494157248913697?t=bPSrBsZujlEjJbtuREkmXQ&s=19" target="_blank">MikybullCrypto</a> többször kijelentették, hogy egy altcoin piaci fellendülés közeleg, és mindenki készüljön fel rá. MikybullCrypto elmondta követőinek, hogy a 2020-as árminta ismétlődik, és egy robbanásszerű emelkedés bármikor megindulhat. Íme a három legjobb kripto, amelybe érdemes befektetni júliusban az árfolyam növekedés előtt: APORK, Ethereum és Notcoin.
2024. 06. 27. 07:45
Megosztás:

Kripto-hullámok: A The Graph stabilitása szemben a Shiba Inu volatilitásával - Félelmet nem ismerő új szereplő, a WW3 Shiba hullámokat kelt

A befektetők vegyes szerencsével találkoztak a kriptoszektorban. A Shiba Inu (SHIB) vezeti a mémérmék piacát, míg a The Graph (GRT) az AI-narratíva révén profitált. A WW3 Shiba (WW3S) egy új SocialFi mémérme, amely hullámokat kelt a Web3-ban a blokklánc-játék szándékaival.
2024. 06. 27. 07:15
Megosztás:

Egyedülállóan rugalmas, részkifizetésre lehetőséget biztosító terméket vezet be az Erste Lakástakarék

Júliustól az Erste Lakástakarék három különböző megtakarítási idejű konstrukcióval várja az ügyfeleket. A pénzintézet új, tízéves terméke négy év után lehetőséget biztosít a részkifizetésre, ami páratlan rugalmasságot jelent a lakástakarékpénztári piacon. Változatlan kamatbónusszal megy tovább az elmúlt egy év slágerterméke, az ugyancsak 30 százalékos plusz kamatot fizető, nyolc év megtakarítási idővel futó konstrukció. Az eddig négyéves megtakarítási idejű termék pedig mostantól öt évig biztosítja a fix, 15 százalékos kamatbónuszt.
2024. 06. 27. 07:00
Megosztás:

Autóbuszjáratok indítását szervezik magyarországi és felvidéki települések között

A Besztercebánya megyei és a Nógrád vármegyei önkormányzat autóbuszjáratok indítását szervezi a régiók között, erről Salgótarjánban a megyeházán tárgyaltak szerdán. A megbeszélésén részt vettek a Volánbusz Zrt. és a besztercebányai integrált közlekedési vállalat képviselői is.
2024. 06. 27. 06:30
Megosztás:

A CIO perspektíva: backstage-ből a nagyszínpadra

Jelentősen felértékelődött a technológiai vezetők szerepe az elmúlt években: a Deloitte által megkérdezett CIO-k mintegy kétharmada a korábbi rutintól eltérően már közvetlenül a vezérigazgatónak jelent. A Deloitte CIO Programja a nagyvállalatok technológiai vezetőinek véleményét mérte fel rövid távú prioritásaikról, teljesítményükről és a napjaink legsürgetőbb üzleti problémáinak megoldásához szükséges képességeikről.
2024. 06. 27. 06:00
Megosztás:

1400 forint osztalékot fizet részvényenként a Zwack

Részvényenként 1400 forint, összesen 2,849 milliárd forint osztalék kifizetésről döntött a Zwack Unicum Nyrt. éves rendes közgyűlése szerdán; az osztalék részvényarányos kifizetése július 31-én kezdődik - közölte a társaság szerdán az MTI-vel
2024. 06. 27. 05:30
Megosztás:

Elemző 1400%-os emelkedést jósol az XRP számára, amely így elérheti a 7,5 dollárt; az RBLK és a PEPE még ennél is nagyobb nyereséget érhet el

A Ripple Labs nem a legboldogabb vállalatok egyike, mivel az XRP árfolyamát az SEC folyamatban lévő pere korlátozza. Azonban most már szinte vége van, és hamarosan az XRP végre elérheti teljes potenciálját, körülbelül 7,50 dollárt.
2024. 06. 27. 04:00
Megosztás:

Tippek lejtős kert fűnyírásához

A kert lejtős is lehet: kisebb kerteknél a lejtő gyakran dekorációs elem, míg a nagyobb kertekben és parkokban szinte mindig találunk lejtős részeket. Közös bennük az, hogy a fűnyírást megnehezítik, kihívás elé állítják a fűnyírót és annak használóját is. Ahhoz, hogy a lejtős területek nyírása biztonságos és könnyű feladat legyen, fontos a megfelelő fűnyíró kiválasztása.
2024. 06. 27. 03:30
Megosztás:

Így látja el energiával a Siemens csúcstechnológiája a debreceni katódgyárat

Az üzem középfeszültségű energiaelosztó rendszereit biztosította a technológiai vállalat.
2024. 06. 27. 03:00
Megosztás:

A McDonald's elbukta a BIG MAC védjegyet?

Az elmúlt hetekben bejárta a világot a hír, hogy „a McDonald’s elveszítette a BIG MAC védjegyet”. A valóság az, hogy az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) részben megszűntnek nyilvánította a McDonald’s „BIG MAC” európai uniós védjegyét használat hiánya miatt. Mit is jelent ez pontosan és mostantól ki és hogyan használhatja ezt a megjelölést? Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője segít a válaszban.
2024. 06. 27. 02:30
Megosztás:

Drámaian, akár 15 százalékkal növelheti az egészségügyi kiadásokat a klímaváltozás és az egyre öregedő népesség

Az egy főre jutó egészségügyi kiadásokat az éghajlatváltozás tovább fogja növelni, noha azok már jelenleg is igen magasak, főleg a globális társadalom elöregedése miatt. Az éghajlatban és a népességben várható trendeket és ezek összefüggéseit vette szemügyre alaposabban az EU 27 tagállamában, valamint Norvégiában és Svájcban az Allianz Research, hogy számszerűsítse a várható kölcsönhatásokat.
2024. 06. 27. 02:00
Megosztás:

Összeborul a Rivian és a Volkswagen

A Rivian és Volkswagen egy technológiai (szoftver) közös vállalatot hoz létre.
2024. 06. 27. 01:40
Megosztás:

Elfogadták a módosítást! Rengeteg fogászati kezelés ingyenes Magyarországon

A TB támogatással igénybe vehető fogászati ellátások általában annál a fogorvosi szolgálatnál érhetők el, amely a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint területi ellátási kötelezettséggel rendelkezik. Elmehetünk másik fogorvoshoz is ingyenesen, mint a saját körzeti fogorvosunkhoz? Milyen fogászati kezelések járnak ingyenesen az állami fogászati rendelőkben? Milyen fogtömés jár ingyenesen? A protézis ingyenes vagy fizetni kell érte? A fogszabályozó ingyenes az állami fogászaton? Számos tévhit él az állami fogászati kezelésekkel kapcsolatban, ezért cikkünkben a NEAK információi alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.
2024. 06. 27. 01:00
Megosztás:

Fontos lépés a magyar KELER és a bolgár BGH együttműködése

Jelentős hatással lesz a régió gázpiacának működésére a Balkan Gas Hub (BGH) és a KELER KSZF együttműködése, a bolgár gázpiac-üzemeltető és a magyar klíringház partnerségének célja a központi szerződő fél szolgáltatás bevezetése a hitelkockázatok, piaci kockázatok csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében a rövid- és hosszú távú gázpiaci tranzakciók során - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a KELER közös közleményben szerdán.
2024. 06. 27. 00:30
Megosztás:

A neves kripto szakértő szerint ez a kriptó berobbanhat a Base láncon

A Base Dawgz ($DAWGZ) az egyik legfelkapottabb mém érme előértékesítés jelenleg a Base láncon. A szakértők úgy gondolják, hogy a token jó eséllyel robbanásszerű növekedésbe kezdhet, ha befejeződik az előértékesítés és bekerül a tőzsdére.
2024. 06. 27. 00:01
Megosztás:

Költségcsökkentés és javuló kilátások miatt ugrik a FedEx

A logisztikai vállalat tegnap tőzsdezárás után számolt be negyedéves eredményeiről.
2024. 06. 26. 23:30
Megosztás: