Lassított, de meglepetést okozott az MNB

75 bázisponttal csökkent a kamatszint. A korábbi 100 bázispontos kamatvágási ütemen lassítva, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa úgy döntött, hogy 75 bázisponttal csökkenti a hazai alapkamatot. A döntés némi meglepetést okozott, a konszenzus csak 50 bázispontos kamatvágást várt.

Lassított, de meglepetést okozott az MNB

Továbbra is óvatos megközelítés indokolt. A megjelent közleményben az MNB jelezte, hogy az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé teszi, hogy az alapkamat csökkentésével folytatódjon a monetáris kondíciók normalizálása, ugyanakkor az erősödő külső kockázatok miatt indokolt az óvatos megközelítés fenntartása és a kamatcsökkentés korábbinál lassabb ütemű folytatása. A kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás alelnök elmondta, hogy lépésről lépésre, körültekintően, adatvezérelt módon, az inflációs pályát befolyásoló tényezők és a kockázati környezet alakulásának függvényében hoz döntést. A dezinflációt 2024-ben is folytatni kell, amit a pozitív reálkamat-környezet támogat. Kiemelte, hogy a kockázati megítélés alakulása kulcsfontosságú a monetáris politika számára. 

Kikerülhettünk a recesszióból. Az MNB a magas frekvenciás adatok elemzése alapján arra jutott, hogy a harmadik negyedévben megkezdődött a hazai gazdasági teljesítmény fokozatos élénkülése. A külső egyensúlyi pozíció gyors és jelentős javulást mutat. A folyó fizetési mérleg egyenlege 2023 augusztusában ismét többlettel zárt. 

A bázishatás miatt tovább esett az infláció. Szeptemberben 12,2 százalékra csökkent az éves bázison számított infláció, mely teljes egészében az emelkedő tavalyi bázisnak köszönhető, mivel a rezsicsökkentés tavalyi módosítása szeptembertől került be az árindexbe. Emiatt a háztartási energia ára 14,6 százalékos csökkenést mutatott éves bázison (a KSH a fogyasztással korrigálja az árakat az ársávok miatt), az élelmiszerek ára 15,2 százalékkal, a szolgáltatások ára 13,6 százalékkal emelkedett. A következő hónapokban az infláció további csökkenése várható, azonban az emelkedő bázis "jótékony hatása" december-januárban meg fog szűnni. 

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Holnapután dönt az Európai Központi Bank. Az eurózóna jegybankja e hét csütörtökön tart ülést, ahol megszakadhat a 15 hónapja tartó kamatemelési ciklus. Összesen 4,5 százalékkal emelték a kamatszintet, az inflációt a 10 százalék feletti tartományból 4 százalék közelébe sikerült visszaszorítani. Az infláció csökkenése és a növekedési kockázatok miatt a döntéshozók többsége a kivárásra szavazhat. Az amerikai jegybank a következő kamatdöntő ülését november 1-jén tartja, melyen szintén kamattartásról határozhatnak. Az még nyitott kérdés, hogy a decemberi, vagy a jövő januári ülésen szükség lesz-e még kamatemelésre. A legutóbbi Dot Plot ábra szerint még egy 25 bázispontos kamatemelést valószínűsít a döntéshozók többsége, de a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottságon belül sincs egyetértés. Az állampapírpiaci hozamszint emelkedése önmagában is szigorúbbá tette a monetáris kondíciókat az Egyesült Államokban, emiatt felmerült annak a lehetősége, hogy a jegybanknak már nem szükséges tovább emelni a kamatokat. 

A 200 napos mozgóátlagról pattant az árfolyam. Az euró-forint jegyzése az elmúlt napokban több fontos támaszt is letörve megközelítette a 200 napos mozgóátlagot, mely 380,49-nél húzódik jelenleg, és kiemelt fontosságú támaszt jelent. A várakozásoknál nagyobb kamatvágás hatására intenzív forintgyengülés indult ma délután, az első fontosabb szint 382,50-nél húzódik, melyet át is lépett a jegyzés. Amennyiben tartósan felette marad, a következő ellenállást, az 50 napos mozgóátlagot veheti célba 385,20-nál. A forint szempontjából mindenképpen biztató, hogy a korábbi emelkedő trendből lefelé lépett ki a jegyzés, de könnyen elképzelhető, hogy egy sávozó-oldalazó mozgás alakul ki a következő időszakban, a 375-395-ös tartományban. 

Forrás: Equilor Trader, Equilor Elemzés

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás:

Negyedéves összevetésben nőtt, éves összehasonlításban csökkent a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
2024. 05. 24. 16:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 24. 15:30
Megosztás:

A kormány nagy összegeket mozgósít a magyar gazdaság érdekében nemzetközi szinten

Magyarország összesen évi 34 milliárd forintot költ nemzetköziesítési programokra, amelyek olyan kutatásokat finanszíroznak a világban bárhol, amelyek a magyar gazdasági érdek mentén előrébb visznek minket - jelentette ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben.
2024. 05. 24. 15:00
Megosztás: