Legalább ötezer többgyermekes család cserélheti nagyobbra lakását év végéig

Érezhető élénkülést hozhatnak a visszafogott lakáspiacra azok a többgyermekes családok, akik szeretnék kihasználni az év végén megszűnő nagyvárosi csok adta kedvezményeket. Legalább ötezer család adhatja el a meglévő ingatlanát és vásárolhat nagyobbat annak érdekében, hogy ne ragadjanak be egy kisebb lakásba. A fővárosi eladó ingatlanok átlagos négyzetméterárai alapján 11,4 millió forintért lehet egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakásba költözni. A kerületek között viszont jelentősek a különbségek, 8-18 millió forintnak megfelelő összegbe “kerülhet” a plusz szoba. A vármegyeszékhelyek közül Győrben, Debrecenben és Veszprémben 8,8-8,9 millió forint kell a vételárhoz egy ekkora szobával nagyobb lakóingatlanhoz. A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján 3,2-4,9 millió forinttal.

Legalább ötezer többgyermekes család cserélheti nagyobbra lakását év végéig

A lakástámogatási rendszer várható átalakítása a lakáspiacon is változásokat hoz. Az év végéig elsősorban a többgyermekes, az év végétől megszűnő nagyvárosi családi otthonteremtési kedvezményre jogosult háztartások léphetnek ki a piacra, akik nagyobb lakóingatlanba költözhetnek - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy Budapesten és a vármegyeszékhelyeken a mostani átlagos négyzetméterárakon mennyivel kell többet fizetni egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakóingatlanért.

Érezhető élénkülés jöhet

“Egyelőre pontos részletek még nem láttak napvilágot az új lakástámogatási rendszerről, de az előzetes nyilatkozatok alapján úgy látszik, hogy nagyvárosi lakásoknál a jövőben a vállalt gyermekek után járhat majd komolyabb kedvezmény. Emiatt a mostani formájában az év végével kifutó nagyvárosi csok iránti érdeklődés fokozódhat elsősorban a 35-45 év körüli, több gyermeket nevelő családoknak köszönhetően, mert ők még kihasználhatják a jelenlegi kedvezményeket. Az érintettek száma jelentős, például a több mint 120 ezer háromgyermekes háztartás közül 2022 végéig 80 ezer család már élt a csokos kedvezményekkel” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Úgy látja, a csokos határidő lejárta miatt azok a több gyermeket nevelő családok is léphetnek, amelyek eddig a bizonytalan környezet miatt elhalasztották a nagyobb lakásba való költözést. Elképzelhető, hogy akár 5-6 ezer csokra jogosult család jelenik meg a piacon az év utolsó három hónapjában. “Ez érezhető élénkülést hozhat a mostani alacsony fordulatszámon működő piacon” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Ennyibe kerül plusz egy szoba

A költözést csokos támogatás segítségével tervező családok számára a gyerekek száma miatt jó megoldás lehet egy, a mostaninál 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakóingatlan. Az ingatlan.com saját adatai szerint a kínálatban szereplő lakóingatlanok átlagos négyzetméterára alapján Budapesten 11,4 millió forintba kerülhet egy ilyen méretű szoba. “Természetesen a különböző városrészek között jelentős eltérések láthatóak” - mondta Balogh László. A legdrágább kerületek között van az V., az I., a II. és a XII., itt 14,5-18 millió forintos összeg kell 12 négyzetméterhez. A legnagyobb használtlakás-választékot nyújtó XI. és XIII. kerületben egyaránt 13 millió forintos összeggel lehet számolni. A legolcsóbban pedig 8-8,4 milliós plusz összegért a XX., XXI. és XXIII. kerületben lehet megoldani a költözést.

Ahogy a fővároson belül, a vármegyeszékhelyek piacán is komoly eltérések vannak. Egy 12 négyzetméterrel nagyobb lakóingatlanhoz Győrben 8,9 millió forint többletre van szükség, Debrecenben és Veszprémben is hasonló a helyzet, utóbbi városokban 8,8-8,8 millió forinttal nagyobb összegre van szükség az extra szobához. Kecskeméten, Szegeden, Pécsen és Székesfehérváron 7-8,1 millió forintos tételt jelenthet. A legolcsóbb vármegyeszékhelyeken, Miskolcon, Békéscsabán, Salgótarjánban pedig 3,2-4,9 millió forinttal lehet nagyobb lakásba költözni.

Vállalható kompromisszum

A legtöbb ingatlanügylethez még ma is szükség van piaci alapú lakáshitelre, ami a magas kamatszint sok vevőt távolt tartott a lakáspiactól. A lakástámogatások változása és a hitelkamatok ősszel várható kis mértékű csökkenése az érintett többgyermekes családok számára a piaci hitel felvétele vállalható kompromisszum lesz a lakáscsere érdekében. A money.hu szakértői szerint ugyanis a piacon már megjelentek az egyedi kedvezménnyel elérhető, 7 százaléknál alacsonyabb kamattal nyújtott lakáshitelek. Ezek pedig jóval kedvezőbbek az idén elérhető 8-10 százalékos átlagkamattal nyújtott lakáscélú kölcsönöknél.

Zalaegerszegen tart rendezvényt a HUMDA

E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és konferencia keretében a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2024. 05. 21. 19:00
Megosztás:

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás: