Leginkább szigetelésre és ablakcserére használnák az új otthonfelújítási támogatást

Az ingatlantulajdonosok több mint felét (52%) érdekli az energiahatékonyság növelését célzó lakásfelújítási konstrukció – derül ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából készített 1000 fős kutatásból. Legtöbben a házak szigetelésében és az ablakok cseréjében gondolkodnak, de napelembe és hőszivattyúba is sokan beruháznának. Különösen, ha állami támogatást is kapnak.

Leginkább szigetelésre és ablakcserére használnák az új otthonfelújítási támogatást

Július 1-jén indul a lakossági otthonfelújítási támogatás, amelynek köszönhetően az 1990 végéig épült családi házak energetikai korszerűsítésére akár 6 millió forintot is biztosít az állam kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás formájában. Így ösztönzik a lakóépületek energetikai korszerűsítését, hozzájárulva több mint 20.000 családi ház felújításához. A költségek 14,3%-át önerőből kell finanszírozni, a kamatmentes hitel és a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 6 millió forint lehet, továbbá a felújítással igazoltan legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni. 

„Várakozásaink szerint nagy roham várható az otthonfelújítási támogatás indulásával, hiszen az elszálló rezsiárak miatt sok ingatlantulajdonos gondolkodik energiakorszerűsítésben. Ráadásul a nyílászárócsere vagy a homlokzat szigetelése akár 20-30 százalékkal emelheti az ingatlan értékét” – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Ezt igazolja az OTP Otthon és az OTP Bank közös kutatása is, amiből kiderül, hogy a teljes lakosság 38 százaléka tervez korszerűsítést, a felújításra készülők fele pedig szeretne legalább egy energiahatékonyságot növelő beruházást megvalósítani. A felújítási szándékkal rendelkezők háromnegyede (77%) tervez tisztasági festést, 44 százaléka a villamossági vezetékek felújítását, 43 százalék a belső dizájn változtatását. Az egyes energetikai felújítást tervezők aránya is hasonló: ablakcserét (41%), szigetelést (39%), napelemet, hőszivattyút, vagy más energiahatékonyságot növelő beruházást (19%) terveznek. 

Természetesen a felújítási kedv jelentősen csökken az életkor előrehaladtával. A 25-34 évesek a leginkább vállalkozó kedvűek, ha felújításról van szó, az életkor előrehaladtával ez egyre csökken, 70 év felett már a megkérdezetteknek csak a 15%-a tervez korszerűsítést. Egy energiahatékonyság növelését célzó lakásfelújítási támogatás ugyanakkor az ingatlantulajdonosok felét érdekelné, sőt jelentősen növeli a felújítási kedvet minden korcsoportban, még a legidősebbek körében is.

A kutatásból kiderül az is, hogy területileg is van különbség a felújítási kedvben és a korszerűsítés típusában. A Dél-Alföldön élők gondolkodnak leginkább szigetelésben, az ablakcsere a Közép-Dunántúlon, a napelem és hőszivattyú Észak-Magyarországon népszerűbb a többi régióhoz képest. Az is látszik, hogy legkevésbé Dél-Dunántúlon (38%) és Észak-Alföldön (34%) terveznek felújítást. „Azon járások magasabb összegű támogatást kapnak, amelyek jövedelme az országos átlag 75 százalékánál alacsonyabb, ez motiválhatja a Dél-Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon élőket is abban, hogy energiahatékonysági fejlesztésekbe kezdjenek” – tette hozzá Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Az érdeklődők a 266 lakossági MFB Plusz Pont valamelyikén tájékozódhatnak, amelyek közül az ezeket a Plusz Pontokat üzemeltető konzorciumból az OTP Bank hálózatában 110-et érhetnek el az ügyfelek.

Új felsővezetőket neveznek ki a 4iG csoportnál

Új felsővezetőket nevezett a 4iG a vállalatcsoportnál zajló transzformációs program következő állomásaként - közölte a társaság csütörtökön.
2024. 07. 05. 11:30
Megosztás:

Korszerűsítik a mezőhegyesi utakat

Kétszázmillió forint uniós támogatásból korszerűsítenek öt belterületi utat a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte a projektgazda az MTI-vel.
2024. 07. 05. 11:00
Megosztás:

Fontos szerepünk van a Kína és az EU közötti kapcsolatokban

Magyarország a fejlődő távol-keleti kapcsolatainak köszönhetően különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban - mondta a budapesti EU-Kína turisztikai csúcstalálkozó szerda esti eseményén a nemzetgazdasági miniszter.
2024. 07. 05. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 05. 10:00
Megosztás:

Jórészt gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,07 százalékos csökkenéssel, 40 893 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index 0,61 százalékkal süllyedt.
2024. 07. 05. 09:30
Megosztás:

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés

Bizonytalanul, legfeljebb kisebb elmozdulással kezdhet pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 07. 05. 09:00
Megosztás:

Májusban lassult a cseh kiskereskedelmi forgalom növekedése

Májusban immár hatodik hónapja nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban, a növekedés üteme azonban 4,4 százalékra mérséklődött az áprilisi 5,7 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.
2024. 07. 05. 08:30
Megosztás:

A nagy sportesemények is segítik a sörfogyasztást

Bár a nagy sportesemények átmenetileg pozitív hatást gyakorolnak a sörfogyasztás alakulására, idén is az időjárás fogja eldönteni, hogy a tavalyi 10 százalékos visszaesést követően idén korrigálhat-e a sörpiac - állapította meg csütörtökön kiadott elemzésében az Agroinform.hu.
2024. 07. 05. 08:00
Megosztás:

Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 05. 07:30
Megosztás:

Egyszerűbben ajánlhatják fel az ingatlanokat az államnak az örökösök

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.
2024. 07. 05. 07:00
Megosztás:

Egyre nő az agráriumban az információs igény

A külső, elsősorban pályázati és területalapú finanszírozás megkerülhetetlen az európai agrárvállalkozások működéséhez, ezek nélkül a legtöbb hazai vállalkozás is veszteséges lenne. Bár mindez az ökológiai gazdálkodás esetében nem feltétlenül igaz, ebben a tudásintenzív művelési módban is hatalmas az igény a naprakész financiális információkra, ahogy azt a Biokontroll nemrég véget ért konferenciasorozata is bizonyítja.
2024. 07. 05. 06:30
Megosztás:

Új partnerekkel erősít tovább az EY

A dinamikus hazai bővülés eredményeként hat új partneri kinevezéssel indítja az üzleti évet az EY Magyarország.
2024. 07. 05. 06:00
Megosztás:

Meghaladta a háromezret a vállalati e-autó programban igényelt személyautók száma

Mostanáig csaknem 3300 cég igényelt forrást zöld járművek vásárlásához, a beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét fedik le - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 07. 05. 05:30
Megosztás:

Az adózók zsebében turkál a NAV, a könyvelők és a vállalkozók nem bírják követni

Követhetetlenné vált az adók fizetésének rendszere azzal, hogy az adóhatóság bejelentés nélkül is levonhat köztartozásokra összegeket az akár más adóra szánt pénzünkből. Ezen a gyakorlaton változtatna a MINKE (Minősített Könyvelők Egyesülete) javaslata.
2024. 07. 05. 05:00
Megosztás:

A fogyasztóknak kedvez a jótállás szabályainak változása

A kötelező jótállásra vonatkozó szabályok módosításával a fogyasztók újabb és szélesebb körű jogokat kapnak a vállalkozásokkal szemben. Érdemes ezeket nyomon követni és élni a jogszabályok által biztosított jogunkkal – hívja fel a figyelmet Vass Réka a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szenior ügyvédje.
2024. 07. 05. 04:30
Megosztás:

Magyar tőkével erősít az éghajlatmentő osztrák startup

A tapasztalt osztrák tech vállalkozók által alapított, regionális éghajlatvédelmi projektekkel foglalkozó Tree.ly lezárta 5 millió eurós magvető befektetési körét. A körben az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion mellett a zöld befektetéseket célzó, osztrák kockázati tőkealap, az aws Gründungfonds, a SymbiaVC és a Tiroli Üzleti Angyalok Hálózata vett részt. A most bevont tőkéből a Tree.ly tovább építi ISO-tanúsított szén-dioxid megkötésen alapuló, erdőfejlesztési modelljét, hogy még több helyi vállalat kapcsolódhasson be finanszírozóként régiójának erdeit védő projektekbe.
2024. 07. 05. 04:00
Megosztás:

A legdinamikusabban fejlődő autógyártók között a Chery Group

A nemzetközi autóipari trendekre rácáfolva, kiugróan jó értékesítési eredményeket ért el az év első négy hónapjában a Chery Holdings Group. A kínai gyártó éves összevetésben több mint felével növelte értékesítését a január-április közötti időszakban, az elektromos és plug-in hibrid járműveknél pedig több mint kétszeres fejlődést ért el. A társaság Omoda 5 modellje szeptembertől Magyarországon is elérhető lesz, novemberben pedig várhatóan az autó elektromos verziója is megérkezik hozzánk!
2024. 07. 05. 03:30
Megosztás:

Milyen sört isznak a magyarok 2024 nyarán? Mutatjuk!

Bár a nagy sportesemények átmenetileg pozitív hatást gyakorolnak a sörfogyasztás alakulására, idén is az időjárás fogja eldönteni, hogy a tavalyi 10 százalékos visszaesést követően idén korrigálhat-e felfelé a sörpiac. Hosszú távon a prémium és szuper prémium szegmensbe tartozó sörök térhódítása zajlik – immár a teljes forgalom egyharmadát ilyen kategóriájú sörök teszik ki –, és idén robbanásszerű lehet az egzotikus gyümölcsökkel ízesített alkoholmentes sörfajták térnyerése.
2024. 07. 05. 03:00
Megosztás:

Ha veszel valamit, figyeld a jótállást! Változtak a szabályok Július 1-től

Változtak a kötelező jótállás alá eső termékekre vonatkozó szabályok, július 1-jétől egyebek mellett a legalább 10 ezer forint eladási árú új bel- és kültéri masszázsmedencékre, a látásjavító eszközökre, így különösen a szemüvegekre, valamint a napszemüvegekre is kötelező jótállás vonatkozik már, vételártól függően két vagy három év időtartamra - hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerdai közleményében.
2024. 07. 05. 02:30
Megosztás:

Egyre több kínai jön az országba - mi okból?

Egyre jobban élénkül a kínai beutazó turizmus Magyarországon és Európában - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének nyitányaként az MTÜ által megrendezett Európa-Kína Turizmus Dialógus sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 07. 05. 02:00
Megosztás: