Lendületesen születnek a döntések a vidékfejlesztési támogatásokról

Az agráriumot érintő támogatáspolitika aktualitásairól tartott előadást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 40. Agromashexpo keretében megrendezett Szántóföldi Szakmai Napon - tájékoztatott pénteken a minisztérium.

Lendületesen születnek a döntések a vidékfejlesztési támogatásokról

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) által szervezett konferencián az államtitkár jelezte: a gazdálkodók számára az egységes kérelmek idei benyújtása megszokott módon, április elején indul majd, az igényelhető támogatások feltételei nem módosulnak. Idén 1,3 milliárd eurónyi forrás használható fel a közvetlen támogatásokra, ez a forrás körülbelül hektáronként 219 euró SAPS és zöldítési együttes támogatást tesz majd lehetővé az idei évi kérelmekhez kapcsolódóan.
    
A Vidékfejlesztési programhoz kapcsolódó területalapú támogatásokkal kapcsolatban elhangzott: a 2022-elejével induló új agrár-környezetgazdálkodási és új ökológiai gazdálkodási programokhoz a kérelmeket tavaly év végén kellett benyújtani. A gazdálkodók mintegy 1,3 millió hektárra nyújtottak be támogatási igényt az agrár-környezetgazdálkodási program keretében, ez körülbelül duplája az eddigieknek. A lehetőségeket elemezve az államtitkár kijelentette: az a gazdálkodó, amelyik jó kérelmet nyújtott be, 2022 első negyedévében pozitív döntésre számíthat. Az ütemes és gyors elbíráláshoz az Agrárminisztérium minden előkészületet megtett.
    
A mezőgazdaság modernizációjának központi kérdése a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazása, a precíziós gazdálkodásra való átállás. Az ezt ösztönző pályázatra, a 100 milliárd forintos keretre összesen 210 milliárd forint igény érkezett a gazdáktól. Ütemesen zajlik a benyújtott pályázatok bírálata, eddig több mint 50 milliárd forint támogatás odaítéléséről született támogató döntés. Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a gazdálkodók 6900 darab precíziós gép vásárlását kívánják ennek a forrásnak a segítségével megvalósítani, közel fele részben precíziós munkagépeket és 40 százalékban precíziós erőgépeket vásárolva a támogatás segítségével.
    
A szántóföldi növénytermesztők számára kiírt terményszárítók és -tisztítók fejlesztésének támogatása felhívásra óriási érdeklődést tanúsítottak a termelők, a betervezett 50 milliárd forintos forráshoz képest 186 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet. A szükséges többletforrások biztosítottak, folyamatos a döntéshozatal, eddig már 200 termelő részesült mintegy 53 milliárd forint támogatásban, de a számok folyamatosan emelkednek. A Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervét Magyarország az elsők között nyújtotta be az Európai Bizottságnak. A Magyar Kormány az uniós forrásokhoz 80 százalékos nemzeti kiegészítő támogatást biztosít, így történelmi léptékű fejlesztési forrás jut az agráriumba - emlékeztetett Feldman Zsolt.

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Az 5-ös lottót feladtad a hétre? Butaság volt! Mutatjuk miért

Valamiért az ötös lottó a kedvenc. Mindig, a kezdetek óta. A hetes lottó vagy skandi lottó az a hazai szerencsejáték, ami a mostohagyerek a lottójátékok között. Késői születése lehet az oka, hiszen ezt a formátumú játékszelvényt vezették be a legkésőbb szerencsejáték-piacra, hiszen az első szelvényt 1999 október elején adhattuk fel Magyarországon, míg az ötös lottó már 1957 márciusában startolt! Pedig ha tudnák a játékosok, hogy mennyivel könnyebb telitalálatot elérni rajta, mint az ötös- vagy hatoslottón! Nem véletlen, hogy szinte sosincsen milliárdos halmozódás a skandin! Ennek az oka egyszerű: sokkal gyakrabban lehet elvinni a főnyereményt, így nem is tud annyi ideig halmozódni a nyereményalap!
2022. 05. 28. 19:00
Megosztás:

Vége a trükközésnek: holnaptól az akciós ár tényleg akciós lesz

Holnaptól minden eddiginél szigorúbb jogszabályok lépnek életbe a fogyasztóvédelem területén, különös tekintettel az e-kereskedelemre. A cél véget vetni a vásárlók megtévesztésének, az akciós árakkal való trükközésnek, valamint a valótlan vagy nem létező pozitív fogyasztói értékeléseknek, rangsorolással kapcsolatos manipulációnak. „A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már az elmúlt években is számos alkalommal szabott ki súlyos bírságot például pszichés nyomásgyakorlás, azonnali döntéshozatalra késztetés, moderált fogyasztói vélemények, weboldal, alkalmazás felépítése és vizuális kialakítása, ingyenes szolgáltatások, megtévesztő akciós árazás miatt. A május 28-ától hatályos előírásoknak köszönhetően azonban még kevesebb lesz a kiskapu a tisztességtelen forgalmazók, szolgáltatók számára” – hívja fel a figyelmet dr. Bitai Zsófia, A CLM BITAI & PARTNERS Ügyvédi Irodavezető ügyvédje.
2022. 05. 28. 18:00
Megosztás:

Most módosul a Google Mag-algoritmusa, a hazai cégekre is kihat

A Google a tegnapi napon jelentette be, hogy módosította Alap-, vagy Mag- algoritmusát, ezért ez elkövetkező 1-2 hétben jelentősen átalakulhat a találati lista, ami a hazai cégeket is érinti.
2022. 05. 28. 17:00
Megosztás:

A turizmus idén tavasszal érte el először a pandémia előtti szintet

Két turbulens év után a Mastercard Economics Institue új kutatása azt mutatja, hogy mind az üzleti- mind a szabadidős repülőjegy foglalások száma túllépte a világjárvány előtti szintet, valamint az utasszállító hajók, vonatok és buszok szektorában is erős fellendülés tapasztalható. A nemrég kiadott Travel 2022: Trend and Traditions kutatás 37 ország, köztük Magyarország szemszögéből mutatja be a nemzetközi turizmus vakcina utáni, kevésbé korlátozott állapotát.
2022. 05. 28. 16:00
Megosztás:

432 millió forintot meghaladó kárt okozott a tegnapi vihar az Aegonnál

A keddi és szerdai vihar jelentős károkat okozott az ország egész területén, de leginkább Somogy, Bács-Kiskun és Baranya megyében. Az eddigi kárbejelentések alapján az Aegon mintegy 432 millió forintra becsüli a teljes kárt, amelynek legnagyobb részét jégverés okozta. Eddig kétezer darabot meghaladó bejelentés érkezett, de a rendelkezésre álló adatok alapján összesen mintegy 6.500 bejelentés várható a következő időszakban.
2022. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Minden idők legnagyobb ágazati különadóztatása

A kormány május 26-ai bejelentése alapján több, mint 800 milliárd forintos külön adóterhelést kaphatnak egyes szektorok. Ez a valaha volt legnagyobb ágazati adókiigazítás Magyarországon - véli a Niveus Consulting Group.
2022. 05. 28. 14:00
Megosztás:

K&H: Újra visszafogottabban terveznek beruházásokat a kkv-k

A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan, az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék.
2022. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Visszafogja-e az extraprofit adó a banki hitelkamat-emeléseket?

A hitelkamatok betéti kamatoknál gyorsabb ütemű emelkedésével indokolta a kormány a bankrendszerre kivetett extraprofit adót. A money.hu szakértői annak jártak utána, a különadó visszafoghatja-e majd meg a banki hitelkamatok emelkedését.
2022. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Pozsonyi konferencián vitatta meg a GVH a válsághelyzet versenykérdéseit

A tisztességes eljárásra, illetve a jelenlegi pandémiás és háborús krízishelyzet versenyhatásira helyezte a hangsúlyt a szlovák versenyhatóság és a pozsonyi Comenius Egyetem közös konferenciája. Utóbbit magyar részről Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettese vitatta meg külföldi kollégáival.
2022. 05. 28. 11:00
Megosztás:

ÁSZ: A koronavírus-járvány hatásai a foglalkoztatásra

A világjárvány hullámai idején az életet és egészséget védő korlátozások miatt munkavállalók százezreinek megélhetést adó munkahelyek sora került nehéz helyzetbe hazánkban is. Ezért a Kormány számos olyan munkahelymegtartó, valamint beruházásösztönző intézkedést hozott, melyek pozitív hatással voltak a munkaerőpiacra, és támogatták a gazdaság újraindulását is. Az ÁSZ szakértői elemzésükben kitérnek a foglalkoztatás strukturális és területi alakulására, a képzettségi szintek eltérő ellenállóképességére, nemzetközi összehasonlítást is adnak, valamint kiemelik, hogy a kormányzati vállalásnak megfelelően a foglalkoztatás visszaállt a járvány előtti szintre.
2022. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Rendkívüli adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát az S&P

Rendkívül magas adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az orosz invázió okozta gazdasági károk miatt Ukrajna devizaadósság-törlesztési képessége most már egyre inkább a külső adományozóktól érkező finanszírozásoktól függ.
2022. 05. 28. 09:30
Megosztás:

Gazdasági tábor indul középiskolásoknak

Olyan tizenéveseket várnak a PEOPLE TEAM nyári táborába, akik pénzügyileg tudatosabban szeretnének élni, esetleg saját vállalkozásban gondolkodnak.
2022. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Nagyot esett az ipari profit Kínában

Az ipari profit áprilisban 8,5%-kal csökkent Kínában az egy évvel korábbihoz képest, ami két éve nem látott visszaesést jelent.
2022. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Szorosabbra fűzi kapcsolatát az USA és Tajvan

A Bloomberg információi alapján olajipari cégekkel tárgyal a Fehér Ház a korábban lezárt finomítók újraindításáról, hogy az így keletkezett nagyobb kínálaton keresztül csökkenjen az üzemanyag ára. A forrás szerint konkrét kérés még nem érkezett az finomítók üzembehelyezésére.
2022. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Miért ekkor utalják idén a júniusi családi pótlékot? Családi pótlék utalás rendje 2022-ben

A családi pótlék utatlási időpontok hogyan alakulnak 2022 további részében? Mekkora összegű családi pótlék illeti meg a jogosultakat? Mikor folyósítja a MÁK (Magyar Államkincstár) a családi pótlékot 2022 június havában? Cikkünkben részletesen bemutatjuk az idei évi családi pótlék átutalásásának időpontjait. A 2022-es év családi pótlék átutalási, kifizetési időpontjait a cikkünk végén találod, míg a cikkünk első részében fontos tájékoztatást olvashatsz a családi pótlék aktuális magyarországi szabályozásával kapcsolatosan, ezért javasoljuk annak is a részletes áttanulmányozását.
2022. 05. 28. 04:00
Megosztás:

A TIM felügyeli ezentúl az MVM működését

A péntektől hatályos rendelet szerint mostantól a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) gyakorolja a Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonosi jogait, ami nagyon szoros szakpolitikai koordinációt tesz lehetővé - közölte a TIM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken Zalaegerszegen.
2022. 05. 28. 03:00
Megosztás:

Magyar cég nyerte a gépek közötti kommunikációs megoldások versenyét

Magyar cég nyerte a Budapesten rendezett, gépek közötti kommunikációs megoldások versenyét a Yettel IoT Live Show-n; a WegaTech nevű cég a bolti és áruházi lopások elleni rendszerével győzött, amely a bolti kamerarendszerek képeit mesterséges intelligencia segítségével elemzi - közölték a szakmai rendezvény szervezői pénteken az MTI-vel.
2022. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Putyin megerősítette Nehammerenek, hogy Ausztria továbbra is kapni fogja az orosz gázt

Megerősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök a Karl Nehammer osztrák kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során, hogy Oroszország teljesíteni fogja az Ausztriába irányuló gázszállítással kapcsolatos szerződéses kötelezettségeit - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.
2022. 05. 28. 01:00
Megosztás:

Mario Draghi a gabonaválságról is egyeztetett az ukrán elnökkel

Az ukrajnai kikötőkben felhalmozódott gabonaszállítmányok újraindításának lehetőségeiről beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Mario Draghi olasz kormányfő egy nappal azután, hogy ugyanerről az orosz elnökkel is egyeztetett - közölte a római miniszterelnöki hivatal pénteken.
2022. 05. 28. 00:05
Megosztás: