Magyar megoldások a legsúlyosabb globális válságra

Az elmúlt évek tapasztalatai rámutattak arra, hogy Magyarország exportképes tudásával és megfizethető, fenntartható ivóvíz- és szennyvíztisztítási technológiáival gyorsan és eredményesen képes hozzájárulni a fejlődő országok életkörülményeinek javításához. Mindez jelentősen elősegítheti az évről-évre nagy léptékkel növekedő afrikai migráció csökkentését is - derült ki a Hungarian Water Partnership összefoglalójából, aki a Nemzetközi Vízügyi Szövetség (IWA) Kigaliban (Ruanda) megrendezett „Water and Development” kongresszusán önálló workshop keretében hívta panelbeszélgetésre a nemzetközi, európai, afrikai vízügyi szakma kiválóságait.

Magyar megoldások a legsúlyosabb globális válságra

Globális vízügyi kihívások

Bár Földünk csaknem háromnegyedét víz borítja, mégis kevesebb mint 3%-a édesvíz, és csak 1%-a érhető el könnyen. 1960 óta a globális vízigény több mint kétszeresére emelkedett, és az előrejelzések alapján 2050-re további 20-25%-kal nő. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy legalább 5 milliárd embernek nem lesz megfelelő hozzáférése a vízhez. Már ma 750 millió ember él biztonságos víz nélkül és 2,5 milliárdnak nincs hozzáférése szanitációs szolgáltatáshoz. A világ szennyvizeinek 85%-a tisztítás nélkül kerül vissza a természetbe, súlyosan károsítva a felszíni és a felszín alatti vizeket, melyek miatt évente 6-8 millió ember hal meg vízzel kapcsolatos betegségekben.

Vízhiány az Európába irányuló migráció hátterében

Az elmúlt évek viszontagságai milliókat kényszerítenek Afrika szerte arra, hogy elhagyják otthonaikat. A szélsőséges időjárási viszonyok, az elszegényedés és a háborús konfliktusok mellett a legjelentősebb ok a migrációra a vízhiány. Az ivóvíz és a szennyvízkezelési technológiák fejlesztésével, a problémák helyben történő megoldásával az érintett országok élhetőbbé és versenyképesebbé válhatnának, mindez csökkenthetné az elvándorlási szándékot is.

Nemzetközi párbeszéd

A kielégítő vízellátás és szennyvízelvezetés eléréséhez, az ehhez szükséges infrastruktúra biztosításához azonban 2050-ig legalább 22 600 milliárd dollárra lenne szükség, ez világszintű erőfeszítésekkel sem teljesíthető. A fejlődő országokban innovatív, gyors megoldást hozó, a magánbefektetők számára is vonzó, ugyanakkor megfizethető technológiák adhatnak választ ezekre a kihívásokra. Ezekre a problémákra fókuszált az alacsony és közepes jövedelmű országok vízzel kapcsolatos szükségleteire összpontosító nemzetközi szakmai párbeszéd. A Nemzetközi Víz Világszövetség (International Water Association – IWA) által szervezett négynapos nemzetközi kongresszus a víztudatos jövő elérésének jegyében került megrendezésre. Az eseményre a világ szinte összes országából érkeztek résztvevők és a közel száz plenáris és szekció üléseken több mint háromszáz szakmai kiválóság osztotta meg ezirányú tapasztalatait. Magyarországról nagy létszámú magyar diplomáciai is szakmai delegáció is részt vett, ez utóbbiban hazánkat a Hungarian Water Partnership (HWP) képviselte. A HWP nemcsak hallgatóságként volt jelen, hanem egy, a fenntartható és megfinanszírozható vízügyi fejlesztések témáját részletesen bemutató workshop szervezője is volt, tekintettel arra, hogy a magyar vízipari technológiai fejlesztések egyre jelentősebb helyet töltenek be a fejlődő világ ivóvíz és szennyvíz problémáinak megoldásában.

Magyar technológiák a fejlődő világ vízválságának leküzdésére

Az IWA kongresszuson szinte minden szekcióban elhangzott, hogy a népesség és az urbanizáció növekedése, a vízkészletek korlátossága, a vidéki települések elszigetelődése miatt fennálló vízválság azonnali megoldásra vár. De csak akkor lehet hatékonyan és minél gyorsabban segíteni a főleg a harmadik világban élő emberek egészséges, tiszta ivóvízhez jutását és megfelelő szennyvízkezelését, ha ezeket a vízipari fejlesztéseket költséghatékony, megfizethető és a magántőke számára is vonzó befektetési formákban valósítjuk meg.

Magyarország a Hungarian Water Partnership tagvállalatainak vízügyi szakértelmével 2019 óta van aktívan jelen Afrikában: csatornázatlan településeken keletkezett szennyvizek tisztításával (a ghánai Kumasi, Takoradi, Tamale városaiban), vidéki települések ivóvíztisztításával (Akim Wenchi, Ghána), a Zöldfoki Szigeten sótalanítással nyert öntézési víz projekttel, vagy akár a ruandai főváros, Kigali ivóvíztisztító kapacitásának bővítésével.

Az afrikai magyar sikerek az IWA ruandai kongresszusán szervezett HWP workshopon is megoldásként hangsúlyozottan szóba kerültek.
Dr. Kovács Károly, a Hungarian Water Partnership elnöke, a workshop házigazdája és moderátora nyilatkozatában kiemelte, hogy: “Decentralizált, fogyasztó-közeli technológiák alkalmazása, és a vízipari fejlesztések megfelelő, akár magán befektetők általi finanszírozása hozhat eredmény. Hozzátette továbbá, hogy nemcsak a szakértelem fontos egy ilyen távoli országban, hanem az is, hogy megértsük a helyi viszonyokat, képesek legyünk az együttműködésre és a partneri kapcsolat kialakítására, hiszen ez vezet majd a globális probléma megoldásához.”

Magyar partnerség Afrikában

A rendkívül eredményesre sikerült HWP workshopon nemzetközi (IWA, IAWD), regionális (Afrikai Vízügyi Szövetség), térségi (Ghána) és magyar (HWP tagvállalatok) szervezetek és üzleti szereplők egyeztettek a fejlődő világ ivóvíz és szennyvíz problémáinak megoldási lehetőségeiről.

A nemzetközi kongresszus további eredménye, hogy magasabb szintre lépett az Hungarian Water Partnership, az Európai Vízügyi Szövetség, valamint az Afrikai Vízügyi Szövetség (AfWSA) együttműködése és az afrikai szövetség stratégiai tanácsadó bizottságát januártól a HWP képviseletében Dr Kovács Károly elnök is erősíti. Így válik teljessé a kontinenseken átívelő együttműködés, mely a partnerség jegyében elősegíti az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérését.

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás:

4,6%-os munkanélküliségi ráta és 10,3%-os reálbérnövekedés a hazai munkaerőpiacon

A november-januári időszakban továbbra is csúcsközelben állt a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 17 ezer új munkahely jött létre az előző év azonos időszakához képest, a közfoglalkoztatottak száma 8 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig nem változott érdemben, így a legutolsó háromhavi átlag alapján a gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma 4.718 ezer fő volt.
2024. 02. 24. 08:00
Megosztás:

A The Graph (GRT) bejelenti a Műszaki Tanácsadó Testületet, a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX) folytatják a növekedést

A The Graph (GRT) épp most jelentette be Műszaki Tanácsadó Testületét, ami jelentős mérföldkő a projekt számára. Közben két másik kriptopénz vonzza magára a figyelmet - a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX). Miközben lehet, hogy már ismered az AGIX-et, a KANG egy 2. fázisnál járó előértékesítési sztár, ami lehet, hogy a következő 100x-es meme coin lesz 2024-ben. Tudd meg, miért.
2024. 02. 24. 07:00
Megosztás:

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál – a cél a hazai munkaerőtartalék aktivizálása

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Az új vezető érkezésével a piacvezető magyar HR szolgáltató célja továbbra is az, hogy ahol csak lehet, a magyar munkaerőtartalék aktivizálásával kínáljon megoldást a hazai vállalatok munkaerőigényének és HR-kihívásainak megoldására.
2024. 02. 24. 06:00
Megosztás:

Régóta nem látott tüneteket produkált a lakásépítés

A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A visszaesés egyúttal szerkezeti átrendeződést is hozott: kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát már eleve eladásra szánták.
2024. 02. 24. 05:00
Megosztás:

Tovább emelte a dohányfelvásárlási alapárat a Continental Dohányipari Csoport

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.
2024. 02. 24. 04:00
Megosztás:

Ismét a magas kamatok mellett érveltek az amerikai jegybankárok

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja megerősítette, hogy még szükség lesz legalább néhány hónapnyi adatra, ami az infláció csökkenését jelzi, mielőtt kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.
2024. 02. 24. 03:30
Megosztás:

2025. után bármikor leállhat az észak-atlanti áramlat egy fontos része

A tengeráramlások szerepe óriási a Föld hőáramlásában, az éghajlat alakulásában. Leállásuk dominóként döntené be a Föld további fontos éghajlati rendszereit. Az Észak-atlanti áramlás Grönland előtti része az egyik kulcspontja a nagy rendszernek.
2024. 02. 24. 03:00
Megosztás:

Kidobhatod az összes sárga csekket a kukába! Új dolgot találtak ki helyette

A magyarországi adatok alapján a Magyar Posta által közzétett 2019-es statisztikák szerint a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekket fizetett be postahivatalokban. Hatalmas szám ez! Ön vajon ebből mennyit adott fel? Hány órát állt ezért sorban a postahivatalokban?
2024. 02. 24. 02:20
Megosztás:

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. A legmodernebb berendezések testközelből is megtekinthetők az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításon, melynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.
2024. 02. 24. 02:00
Megosztás:

5,6 millió forinttal több lakáshitelre volt elég a tavaly decemberi átlagkereset, mint egy évvel korábban

2023 decemberében átlagosan nettó 451 300 forintot keresett egy teljes munkaidőben foglalkoztatott magyar munkavállaló a családi adókedvezményeket is figyelembe véve. Ekkora jövedelem 20 éves futamidőre 29,1 millió forint lakáshitelre volt elegendő akkor. Ez 5,6 millió forintos növekedés egy év alatt úgy, hogy közben a lakásárak sok helyütt csökkentek.
2024. 02. 24. 01:00
Megosztás:

A Sponge kriptó elérte a 10 millió dollárnyi lekötött érmét, óriási hozamok a láthatáron

Az egyik legtutibb mostani mém érme, a Sponge február elején közölte, hogy elindítja új verzióját a Polygon hálózaton. A friss üdvöske érkezése miatt eddig már több mint 10,26 millió dollárt stakeltek és bridgeltek. A számok alakulását a projekt honlapján, valós időben lehet követni.
2024. 02. 24. 00:01
Megosztás:

Békéscsaba örülhet

Az idei a megbízhatóság költségvetése - fogalmazott Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a megyei jogú város közgyűlésének ülésén csütörtökön.
2024. 02. 23. 23:00
Megosztás:

Az időjárás továbbra sem ideális

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 02. 23. 22:00
Megosztás: