Magyarok a közösségi médiában: biztonságot akarunk, de nem olvassuk a szabályokat

A közösségi médiát használó magyarokat érdekli adataik biztonsága. A Sophos tanulmánya szerint a válaszadók 63%-a figyel oda egy új (web)oldal adatvédelmi szabályzatára és felhasználási feltételeire, mielőtt profilt/accountot hozna létre. 71% számára kulcsfontosságú a felhasználói fiók adatvédelmi beállításainak konfigurálhatósága. Ugyanakkor kiderült, hogy a Facebookot használók jelentős része nem ért egyet az oldal szabályzatának rendelkezéseivel.

Magyarok a közösségi médiában: biztonságot akarunk, de nem olvassuk a szabályokat

Törődünk-e az érzékeny adatokkal online?

A Sophos regionális felmérése azt vizsgálta, hogy a közösségi média felhasználói mire figyelnek új accountok létrehozásakor. Mind a lengyel, mind a csehországi és magyarországi válaszadók jelezték az adatvédelmi beállítások konfigurálásának lehetőségét (Magyarország 71%, Csehország 82%, Lengyelország 70%), valamint az adatvédelmi irányelveket és a weboldal használatának szabályait (Magyarország 63%, Csehország 67%, Lengyelország 52%).

A magyar válaszadók több mint fele (56%) elismerte, hogy odafigyel arra, hogy az adott közösségi oldal melyik országból származik, és az ott található adatokat hol dolgozzák fel. A cseh válaszadók 62%-a és a lengyelek 52%-a nyilatkozott így. A magyarok esetében a legidősebb (55-65 éves) közösségi média felhasználók figyeltek leginkább arra, hogy honnan származik az adott weboldal (átlagosan 71%). A legfiatalabbak, a 18-24 évesek körében ez csak 10 válaszadóból 4 volt (40%).ű

Biztonságot akarunk, de nem olvassuk el a szabályzatot

A közösségi oldalakon való account- nyitással kapcsolatos óvatosságra és a szabályok megismerésére vonatkozó nyilatkozatokat a Facebook szabályzatának egy részletével állítottuk szembe. A felmérésben részt vevő embereket arról kérdeztük, hogy döntenének-e úgy, hogy létrehoznak egy profilt egy olyan weboldalon, amelynek szabályzata a következő rendelkezést tartalmazza:

"Ezen túlmenően bizonyos helymeghatározással kapcsolatos információkat akkor is kapunk és felhasználunk, ha Ön kikapcsolja a helymeghatározási szolgáltatásokat. Ez a következő helyzetekre vonatkozik:
- IP-címek, amelyeket az Ön általános tartózkodási helyének becsléséhez használunk. Szükség esetén IP-címeket használhatunk az Ön konkrét tartózkodási helyének becsléséhez, hogy megvédjük az Ön vagy mások biztonságát ."

A válaszadók közel fele (47%), nem tudván, hogy ezek a Facebook szabályai, azt válaszolta, hogy nem hozna létre fiókot egy olyan weboldalon, ahol ilyen szabályok vannak érvényben. A megkérdezett csehek 68%-a, a lengyelek 76%-a pedig nem fogadná el ezt a rendelkezést a szabályozásban. Magyarországon az 55 év feletti válaszadók és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők voltak azok, akik a leginkább vonakodtak egy ilyen rendelkezéstől. Érdemes megjegyezni, hogy a magyar internetezők döntő többsége rendelkezik profillal a Meta portálon. Ez azt jelenti, hogy sokan közülük vagy nem olvasták el a Facebook szolgáltatási feltételeit, vagy annak ellenére használják ezt a közösségi oldalt, hogy tisztában vannak azzal, hogy az sérti a magánéletüket.

- Fontos tudatosítani, hogy a közösségi médiát úgy is használhatja, hogy közben megőrzi magánéletét. Személyes adataink nagyon kelendőek, ezért jobb, ha lehetőleg nem adjuk meg őket. Érdemes rendszeresen ellenőrizni az általunk létrehozott fiókok adatvédelmi beállításait is. A rendelkezésre álló lehetőségek megismerése nem igényel sok időt, de nagyon fontos - tanácsolja Chester Wisniewski, a Sophos technológiai igazgatója. - Ha egy új fiók létrehozásakor az a gyanúnk, hogy túl sok adatot kérnek tőlünk, jó, ha hallgatunk az észérvekre, és tartózkodunk a regisztrációtól. Jobb, ha keresünk egy másik helyet az interneten, ahol nem lesznek ennyire kíváncsiak - teszi hozzá a szakértő.

Pénzt az adatvédelemért vagy az adatokat mint fizetséget?

A Facebook és az X (korábban Twitter) fizetős előfizetéseket kínál a felhasználóknak, többek között: reklámok nélkül és magasabb szintű biztonsággal. A Sophos által a választható előfizetések bevezetése előtt készített tanulmány szerint a magyar válaszadók 20%-a (a csehországiak 25%-a, a lengyeleknél csak 9%-a) szívesen használna ilyen fizetős csomagokat. Ezt a lehetőséget leginkább a 35-44 éves korosztályba tartozó válaszadók és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők fontolgatják. A magyar válaszadók 17%-a nyilatkozott úgy, hogy nem kíván semmilyen díjat fizetni a közösségi média használatáért. Csaknem minden ötödik válaszadónak (19%) nincs véleménye erről a kérdésről.

Ki nem emlékszik arra, hogy törölje a fiókját?

Négy magyar válaszadóból majdnem három (74%) korlátozza vagy teljesen törli a már nem használt fiókjait a közösségi oldalakon. Ezt a kiberbiztonsági szempontból kulcsfontosságú lépést leggyakrabban a 18-24 éves korosztályba tartozó válaszadók (33%) és a felsőfokú végzettségűek nem hajtják végre.

A fennmaradó válaszadók (Magyarországon 26%, Lengyelországban 30%, a Cseh Köztársaságban 36%) azt vallják, hogy  deaktiválták profiljukat, vagy nem emlékeznek rá, hogy megtették-e.

A felmérésről

Az „adatvédelemmel és a kiberbiztonsággal összefüggő attitűdök a közösségi médiával és az online tevékenységgel kapcsolatban” kérdőíves felmérést a CTA független kutatóintézet készítette 2023 júniusában, 1000 fős mintán. A Sophos megbízásából ugyanilyen felmérést végeztek a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban.

Magyarországon is terjeszkedik a globális piacvezető biogáztechnológiai cég

A hazai szerves-, illetve biohulladék feldolgozása napjaink egyik legaktuálisabb környezetvédelmi kérdése, a vonatkozó jogszabályok és elképzelések pedig már rövid távon is a biogáz-előállítás jelentős növekedését hozzák magukkal. Ezért is fontos, hogy a közelmúltban tulajdonost váltott a világ elsőszámú biogáztechnológiai cége, az Anaergia, amelynek új tulajdonosa más érdekeltségeivel már jelen van Magyarországon, most pedig biogázüzemek létrehozását is kilátásba helyezte.
2024. 07. 21. 14:00
Megosztás:

Teljesen átalakíthatja a magyar gazdák életét az éghajlatváltozás

Sorra dőlnek a melegrekordok Magyarországon, miközben egyre többeket foglalkoztatnak a klímaváltozás várható következményei. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben. A felmelegedés inflációra gyakorolt hatása attól is függ, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek alkalmazkodni a változó éghajlathoz. Az OTP Bank agrárszakértői szerint a hazai agrárvállalkozók megfelelő stratégiával akár előnyükre is fordíthatják a helyzetet.
2024. 07. 21. 13:00
Megosztás:

Turistákra leselkedő csalókra figyelmeztet az Erste

A kedvelt üdülőhelyeket nem csak a turisták, hanem a bankkártyákra, banki adatokra vadászó bűnözők is előszeretettel látogatják. Az Erste nyári kampánya a biztonságos fizetést, bankkártya- és mobilhasználatot helyezi a középpontba. A bank nyáron sem hagyja, hogy a csalók beárnyékolják ügyfelei pihenését: tájékoztatójában a lehetséges visszaélések mellett arra is felhívja a figyelmet, hogyan tarthatjuk biztonságban a pénzünket.
2024. 07. 21. 12:00
Megosztás:

Az olaszoknál folytatta európai terjeszkedését a hozzánk ősszel érkező Omoda

Július elején újabb európai piacra lépett be a Chery Group az Omoda és Jaecoo márkákkal, Olaszországban teljes körű szolgáltatással elindult a kínai gyártó járműveinek értékesítése. A társaság globális terjeszkedési stratégiája szerint 2030-ig világszerte több mint 60 piacon jelenik meg ez a két brand, szeptemberben Magyarországon is megkezdik az Omoda 5 forgalmazását.
2024. 07. 21. 11:00
Megosztás:

Mitől zöldül be a hajad a strandon? Nyári hajproblémák és megelőzésük

Július 22. nemcsak a Haj Világnapja, hanem Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja is. A népi hiedelem szerint az ezen a napon levágott haj szerencsét hoz. Manapság el is kél a szentek segítsége, hiszen a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb extrém magas hőmérséklet és a tűző nap fejbőrünk és hajszálaink egészségére is negatív hatással vannak. Míg a bőr fényvédelmének fontosságáról mindenki hallott már, azt kevesen tudják, hogy nyáron a hajunkat is védeni kell az UV-sugárzástól.
2024. 07. 21. 10:00
Megosztás:

Moonbag és WienerAI befektetők az Algotech előértékesítés felé fordulnak a profitmegosztás bejelentése után

A kriptopiac jelentős volatilitást mutat, a befektetők folyamatosan keresik a jövedelmező lehetőségeket.
2024. 07. 21. 09:00
Megosztás:

Együttműködés a KSH és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között

Együttműködési megállapodást írt alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Célja a hazai vállalkozások adatszolgáltatói terheinek csökkentése, a szakmai párbeszéd, valamint a rendelkezésre álló információk hatékony megosztása a vállalkozások felé versenyképességük növelése érdekében.
2024. 07. 21. 08:00
Megosztás:

Júliusban karácsony? A forróság fűti az online kereskedelmet

A tartósan szélsőséges forróság nem csak a hőmérő higanyszálát tornázta fel, hanem az online vásárlási lázat is. A júliusi kánikulában a ventilátorok, mobil klímák és légkondicionálók értékesítése rekordokat döntött a Pepita.hu adatai szerint. A medencék és kiegészítőik, valamint az árnyékolás termékek, öntöző és párásító eszközök nagy része is most talált gazdára. A Pepita.hu raktára és a logisztikai részlege jelenleg a karácsonyi szezon szintjén teljesít.
2024. 07. 21. 07:00
Megosztás:

Hogyan csináljunk 1000 dollárból 100 000 dollárt a Dogecoin (DOGE), a Shiba Inu (SHIB) és az ETFSwap (ETFS) segítségével

A kriptovaluta piac híres arról, hogy szerény befektetéseket jelentős vagyonná alakít, gyakran megdöbbentően rövid idő alatt. Számos kripto szakértő szerint 1000 dollárját akár 100 000 dollárrá is változtathatja Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) és ETFSwap (ETFS) segítségével.
2024. 07. 21. 06:00
Megosztás:

Rekordot állított be a belföldi használtautó-piac: milyen autómárka most a menő?

A DataHouse ma közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon közel 457 ezer személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 12,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint jelentős az esély arra, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 07. 21. 05:00
Megosztás:

Folyamatosan növekszik a használtautó-piac

Jó hír, hogy a tulajdonosváltások száma 2024 eleje óta folyamatosan növekszik, és ez júniusban sem volt másképp. A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy a Datahouse legfrissebb adataival kiegészítve miként fest hazai másodpiac helyzete, beleértve a legnépszerűbb használt autókat, az átlagárakat és a meglepően népszerű hibrideket.
2024. 07. 21. 04:00
Megosztás:

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás: