Magyarok a közösségi médiában: biztonságot akarunk, de nem olvassuk a szabályokat

A közösségi médiát használó magyarokat érdekli adataik biztonsága. A Sophos tanulmánya szerint a válaszadók 63%-a figyel oda egy új (web)oldal adatvédelmi szabályzatára és felhasználási feltételeire, mielőtt profilt/accountot hozna létre. 71% számára kulcsfontosságú a felhasználói fiók adatvédelmi beállításainak konfigurálhatósága. Ugyanakkor kiderült, hogy a Facebookot használók jelentős része nem ért egyet az oldal szabályzatának rendelkezéseivel.

Magyarok a közösségi médiában: biztonságot akarunk, de nem olvassuk a szabályokat

Törődünk-e az érzékeny adatokkal online?

A Sophos regionális felmérése azt vizsgálta, hogy a közösségi média felhasználói mire figyelnek új accountok létrehozásakor. Mind a lengyel, mind a csehországi és magyarországi válaszadók jelezték az adatvédelmi beállítások konfigurálásának lehetőségét (Magyarország 71%, Csehország 82%, Lengyelország 70%), valamint az adatvédelmi irányelveket és a weboldal használatának szabályait (Magyarország 63%, Csehország 67%, Lengyelország 52%).

A magyar válaszadók több mint fele (56%) elismerte, hogy odafigyel arra, hogy az adott közösségi oldal melyik országból származik, és az ott található adatokat hol dolgozzák fel. A cseh válaszadók 62%-a és a lengyelek 52%-a nyilatkozott így. A magyarok esetében a legidősebb (55-65 éves) közösségi média felhasználók figyeltek leginkább arra, hogy honnan származik az adott weboldal (átlagosan 71%). A legfiatalabbak, a 18-24 évesek körében ez csak 10 válaszadóból 4 volt (40%).ű

Biztonságot akarunk, de nem olvassuk el a szabályzatot

A közösségi oldalakon való account- nyitással kapcsolatos óvatosságra és a szabályok megismerésére vonatkozó nyilatkozatokat a Facebook szabályzatának egy részletével állítottuk szembe. A felmérésben részt vevő embereket arról kérdeztük, hogy döntenének-e úgy, hogy létrehoznak egy profilt egy olyan weboldalon, amelynek szabályzata a következő rendelkezést tartalmazza:

"Ezen túlmenően bizonyos helymeghatározással kapcsolatos információkat akkor is kapunk és felhasználunk, ha Ön kikapcsolja a helymeghatározási szolgáltatásokat. Ez a következő helyzetekre vonatkozik:
- IP-címek, amelyeket az Ön általános tartózkodási helyének becsléséhez használunk. Szükség esetén IP-címeket használhatunk az Ön konkrét tartózkodási helyének becsléséhez, hogy megvédjük az Ön vagy mások biztonságát ."

A válaszadók közel fele (47%), nem tudván, hogy ezek a Facebook szabályai, azt válaszolta, hogy nem hozna létre fiókot egy olyan weboldalon, ahol ilyen szabályok vannak érvényben. A megkérdezett csehek 68%-a, a lengyelek 76%-a pedig nem fogadná el ezt a rendelkezést a szabályozásban. Magyarországon az 55 év feletti válaszadók és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők voltak azok, akik a leginkább vonakodtak egy ilyen rendelkezéstől. Érdemes megjegyezni, hogy a magyar internetezők döntő többsége rendelkezik profillal a Meta portálon. Ez azt jelenti, hogy sokan közülük vagy nem olvasták el a Facebook szolgáltatási feltételeit, vagy annak ellenére használják ezt a közösségi oldalt, hogy tisztában vannak azzal, hogy az sérti a magánéletüket.

- Fontos tudatosítani, hogy a közösségi médiát úgy is használhatja, hogy közben megőrzi magánéletét. Személyes adataink nagyon kelendőek, ezért jobb, ha lehetőleg nem adjuk meg őket. Érdemes rendszeresen ellenőrizni az általunk létrehozott fiókok adatvédelmi beállításait is. A rendelkezésre álló lehetőségek megismerése nem igényel sok időt, de nagyon fontos - tanácsolja Chester Wisniewski, a Sophos technológiai igazgatója. - Ha egy új fiók létrehozásakor az a gyanúnk, hogy túl sok adatot kérnek tőlünk, jó, ha hallgatunk az észérvekre, és tartózkodunk a regisztrációtól. Jobb, ha keresünk egy másik helyet az interneten, ahol nem lesznek ennyire kíváncsiak - teszi hozzá a szakértő.

Pénzt az adatvédelemért vagy az adatokat mint fizetséget?

A Facebook és az X (korábban Twitter) fizetős előfizetéseket kínál a felhasználóknak, többek között: reklámok nélkül és magasabb szintű biztonsággal. A Sophos által a választható előfizetések bevezetése előtt készített tanulmány szerint a magyar válaszadók 20%-a (a csehországiak 25%-a, a lengyeleknél csak 9%-a) szívesen használna ilyen fizetős csomagokat. Ezt a lehetőséget leginkább a 35-44 éves korosztályba tartozó válaszadók és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők fontolgatják. A magyar válaszadók 17%-a nyilatkozott úgy, hogy nem kíván semmilyen díjat fizetni a közösségi média használatáért. Csaknem minden ötödik válaszadónak (19%) nincs véleménye erről a kérdésről.

Ki nem emlékszik arra, hogy törölje a fiókját?

Négy magyar válaszadóból majdnem három (74%) korlátozza vagy teljesen törli a már nem használt fiókjait a közösségi oldalakon. Ezt a kiberbiztonsági szempontból kulcsfontosságú lépést leggyakrabban a 18-24 éves korosztályba tartozó válaszadók (33%) és a felsőfokú végzettségűek nem hajtják végre.

A fennmaradó válaszadók (Magyarországon 26%, Lengyelországban 30%, a Cseh Köztársaságban 36%) azt vallják, hogy  deaktiválták profiljukat, vagy nem emlékeznek rá, hogy megtették-e.

A felmérésről

Az „adatvédelemmel és a kiberbiztonsággal összefüggő attitűdök a közösségi médiával és az online tevékenységgel kapcsolatban” kérdőíves felmérést a CTA független kutatóintézet készítette 2023 júniusában, 1000 fős mintán. A Sophos megbízásából ugyanilyen felmérést végeztek a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban.

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás:

Komoly fejlesztésbe kezdett a Ganz

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indított a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:30
Megosztás:

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a VGP

Eredményes évet zárt a VGP, a cég nettó bérleti díjbevétele 159,1 millió euróra emelkedett tavaly, nyeresége pedig 87,3 millió euróra nőtt - közölte a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:00
Megosztás:

Spórolni kell a gázzal! - az Unió ezt kéri mindenkitől

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.
2024. 02. 28. 12:30
Megosztás:

Ápolni kell az élővilágot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 02. 28. 12:00
Megosztás:

Ausztriában kínálkozó karrierlehetőségek feltérképezése: Teljes körű útmutató magyarok számára

Ausztriában való munkavállalás sok magyar számára vonzó lehetőséget jelent, hiszen nemcsak a közelség, hanem a magasabb bérszintek és a jobb életminőség is csábító tényező. Azonban mielőtt az ember belevágna, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, a munkavállalás feltételeiről, és felkészülni a kihívásokra.
2024. 02. 28. 11:35
Megosztás:

Katar komoly pénzt ígért Párizsnak - Macron üdvözli a projektet

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
2024. 02. 28. 11:30
Megosztás:

Egyre több fogyatékossággal élő ember vállal munkát: Bécsben díjazták a 30 éves Salva Vita Alapítványt

Amikor 1993-ban Dávid Andrea megálmodta a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségéért küzdő Salva Vita Alapítványt, a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban. Azóta ez az arány sokat javult, és ebben kulcsszerepet játszott a civil szféra is. A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.
2024. 02. 28. 11:15
Megosztás:

Traktorral vonultak fel Brüsszelben

Hétfőn Brüsszelben, az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.
2024. 02. 28. 11:00
Megosztás:

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

A szervezet nem csak a negatív stresszre reagál: a stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
2024. 02. 28. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás nyitáskor a vezető európai tőzsdéken

Vegyesen nyitották a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 02. 28. 10:20
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 02. 28. 10:00
Megosztás:

A kriptó GameFi játékosok, mint a The Sandbox (SAND), az Immutable X, és a KangaMoon újradefiniálják a Meme Coin piacot

Az elmúlt években a kriptovaluta piac hatalmas mértékben nőtt, és olyan új szakterületek, mint a web 3 játékok és a metaversum nagyobb hangsúlyt kaptak, mint valaha. Kiemelendő, hogy a decentralizált játékplatformok mint a The Sandbox (SAND) és az Immutable X (IMX) kriptovaluták lehetővé tették a játékrajongók számára, hogy játékélményeiket monetizálják, kihasználva a játék közbeni pénzkeresés (Play-To-Earn, P2E) és az NFT-k előnyeit. Ugyanebbe a ligába lépve a KangaMoon (KANG) tovább akarja vinni ezt az innovációt, és egyesített ökoszisztémában kívánja integrálni a Social-Fi-t és a P2E-t, amely kifejezetten a játékrajongóknak szól.
2024. 02. 28. 09:40
Megosztás:

Javarészt gyengültek az ázsiai indexek

A vezető ázsiai tőzsdék többsége gyengült szerdán.
2024. 02. 28. 09:30
Megosztás:

58 000 felett a Bitcoin, 1 millió felett a Green Bitcoin

A Bitcoin árfolyama a cikk írásakor 58 251 dollár, ismét döntögeti a csúcsokat a közelgő áprilisi felezés előtt. A Bitcoin továbbá az aranymetszést is áttörte, így a hype egyre fokozódik.
2024. 02. 28. 09:07
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 28. 09:00
Megosztás:

Több időt igényel az álláskeresés, mint egy évvel korábban

Minimálisan csökkent az aktív álláskeresők aránya egy év alatt a hazai munkaerőpiacon, minden második dolgozó elégedett jelenlegi helyével, vagy legalábbis nem gondolkodik a váltáson. 1500 fő megkérdezésével készítette el rendszeres, negyedéves reprezentatív felmérését a Profession.hu 2024 elején, amelyben az álláskeresési státuszt és szokásokat vizsgálja.
2024. 02. 28. 08:30
Megosztás: