Magyarok a közösségi médiában: biztonságot akarunk, de nem olvassuk a szabályokat

A közösségi médiát használó magyarokat érdekli adataik biztonsága. A Sophos tanulmánya szerint a válaszadók 63%-a figyel oda egy új (web)oldal adatvédelmi szabályzatára és felhasználási feltételeire, mielőtt profilt/accountot hozna létre. 71% számára kulcsfontosságú a felhasználói fiók adatvédelmi beállításainak konfigurálhatósága. Ugyanakkor kiderült, hogy a Facebookot használók jelentős része nem ért egyet az oldal szabályzatának rendelkezéseivel.

Magyarok a közösségi médiában: biztonságot akarunk, de nem olvassuk a szabályokat

Törődünk-e az érzékeny adatokkal online?

A Sophos regionális felmérése azt vizsgálta, hogy a közösségi média felhasználói mire figyelnek új accountok létrehozásakor. Mind a lengyel, mind a csehországi és magyarországi válaszadók jelezték az adatvédelmi beállítások konfigurálásának lehetőségét (Magyarország 71%, Csehország 82%, Lengyelország 70%), valamint az adatvédelmi irányelveket és a weboldal használatának szabályait (Magyarország 63%, Csehország 67%, Lengyelország 52%).

A magyar válaszadók több mint fele (56%) elismerte, hogy odafigyel arra, hogy az adott közösségi oldal melyik országból származik, és az ott található adatokat hol dolgozzák fel. A cseh válaszadók 62%-a és a lengyelek 52%-a nyilatkozott így. A magyarok esetében a legidősebb (55-65 éves) közösségi média felhasználók figyeltek leginkább arra, hogy honnan származik az adott weboldal (átlagosan 71%). A legfiatalabbak, a 18-24 évesek körében ez csak 10 válaszadóból 4 volt (40%).ű

Biztonságot akarunk, de nem olvassuk el a szabályzatot

A közösségi oldalakon való account- nyitással kapcsolatos óvatosságra és a szabályok megismerésére vonatkozó nyilatkozatokat a Facebook szabályzatának egy részletével állítottuk szembe. A felmérésben részt vevő embereket arról kérdeztük, hogy döntenének-e úgy, hogy létrehoznak egy profilt egy olyan weboldalon, amelynek szabályzata a következő rendelkezést tartalmazza:

"Ezen túlmenően bizonyos helymeghatározással kapcsolatos információkat akkor is kapunk és felhasználunk, ha Ön kikapcsolja a helymeghatározási szolgáltatásokat. Ez a következő helyzetekre vonatkozik:
- IP-címek, amelyeket az Ön általános tartózkodási helyének becsléséhez használunk. Szükség esetén IP-címeket használhatunk az Ön konkrét tartózkodási helyének becsléséhez, hogy megvédjük az Ön vagy mások biztonságát ."

A válaszadók közel fele (47%), nem tudván, hogy ezek a Facebook szabályai, azt válaszolta, hogy nem hozna létre fiókot egy olyan weboldalon, ahol ilyen szabályok vannak érvényben. A megkérdezett csehek 68%-a, a lengyelek 76%-a pedig nem fogadná el ezt a rendelkezést a szabályozásban. Magyarországon az 55 év feletti válaszadók és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők voltak azok, akik a leginkább vonakodtak egy ilyen rendelkezéstől. Érdemes megjegyezni, hogy a magyar internetezők döntő többsége rendelkezik profillal a Meta portálon. Ez azt jelenti, hogy sokan közülük vagy nem olvasták el a Facebook szolgáltatási feltételeit, vagy annak ellenére használják ezt a közösségi oldalt, hogy tisztában vannak azzal, hogy az sérti a magánéletüket.

- Fontos tudatosítani, hogy a közösségi médiát úgy is használhatja, hogy közben megőrzi magánéletét. Személyes adataink nagyon kelendőek, ezért jobb, ha lehetőleg nem adjuk meg őket. Érdemes rendszeresen ellenőrizni az általunk létrehozott fiókok adatvédelmi beállításait is. A rendelkezésre álló lehetőségek megismerése nem igényel sok időt, de nagyon fontos - tanácsolja Chester Wisniewski, a Sophos technológiai igazgatója. - Ha egy új fiók létrehozásakor az a gyanúnk, hogy túl sok adatot kérnek tőlünk, jó, ha hallgatunk az észérvekre, és tartózkodunk a regisztrációtól. Jobb, ha keresünk egy másik helyet az interneten, ahol nem lesznek ennyire kíváncsiak - teszi hozzá a szakértő.

Pénzt az adatvédelemért vagy az adatokat mint fizetséget?

A Facebook és az X (korábban Twitter) fizetős előfizetéseket kínál a felhasználóknak, többek között: reklámok nélkül és magasabb szintű biztonsággal. A Sophos által a választható előfizetések bevezetése előtt készített tanulmány szerint a magyar válaszadók 20%-a (a csehországiak 25%-a, a lengyeleknél csak 9%-a) szívesen használna ilyen fizetős csomagokat. Ezt a lehetőséget leginkább a 35-44 éves korosztályba tartozó válaszadók és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők fontolgatják. A magyar válaszadók 17%-a nyilatkozott úgy, hogy nem kíván semmilyen díjat fizetni a közösségi média használatáért. Csaknem minden ötödik válaszadónak (19%) nincs véleménye erről a kérdésről.

Ki nem emlékszik arra, hogy törölje a fiókját?

Négy magyar válaszadóból majdnem három (74%) korlátozza vagy teljesen törli a már nem használt fiókjait a közösségi oldalakon. Ezt a kiberbiztonsági szempontból kulcsfontosságú lépést leggyakrabban a 18-24 éves korosztályba tartozó válaszadók (33%) és a felsőfokú végzettségűek nem hajtják végre.

A fennmaradó válaszadók (Magyarországon 26%, Lengyelországban 30%, a Cseh Köztársaságban 36%) azt vallják, hogy  deaktiválták profiljukat, vagy nem emlékeznek rá, hogy megtették-e.

A felmérésről

Az „adatvédelemmel és a kiberbiztonsággal összefüggő attitűdök a közösségi médiával és az online tevékenységgel kapcsolatban” kérdőíves felmérést a CTA független kutatóintézet készítette 2023 júniusában, 1000 fős mintán. A Sophos megbízásából ugyanilyen felmérést végeztek a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: