Még mindig jó befektetési lehetőséget kínál az új lakások vásárlása

Megfelelő lokáció esetén továbbra is jó választás új lakás vásárlásba fektetni a megtakarításokat, amely révén a befektetők hosszú távú értéknövekedést és biztos hozamot kínáló befektetéssel tudják megelőzni, hogy megtakarításaik elveszítsék értéküket. Annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a tudatos pénzhasználat és a megalapozott befektetési döntések meghozatalának fontosságára, Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING és az ELTINGA kutatóközpont egy újabb közös tanulmányt készített, amelyben ezúttal a befektetési lehetőségeinket vizsgálták. Utóbbiak esetében az edukatív célzatú kutatás a lakásba történő befektetést helyezi fókuszba, és annak potenciáljára hívja fel a figyelmünket.

Még mindig jó befektetési lehetőséget kínál az új lakások vásárlása

A lakossági megtakarítók széles köre szembesült az elmúlt időszakban azzal, hogy milyen gyors ütemben veszítik el értéküket megtakarításaik a rendszerváltást követő időszak óta nem érzékelt infláció következtében, amennyiben nem megfelelően gondoskodnak a félretett összegek befektetéséről. Sokan kerestek már eddig is helyet a pénzüknek, és néztek olyan alternatív befektetési lehetőségek után, mint a részvény, az állampapír vagy az ingatlan. A megfelelő döntés azonosítása érdekében készítette közös kutatását a LIVING és az ELTINGA, amely ismerteti, miként teljesítettek a különböző alternatív befektetési lehetőségek, különös tekintettel a lakásvásárlás opciójára.

A LIVING és az ELTINGA a kutatásban az új lakás vásárlási lehetőségét vette részletesen górcső alá: az elmúlt években sokan döntöttek a befektetési célú lakásvásárláskor az új ingatlanok mellett, és vásároltak meg ugyanabban a projektben 2-3 vagy akár több lakást, akár egy egész szintet az adott társasházban. A piaci információk szerint pedig ők voltak azok, akik aktívak maradtak a lakásvásárlók között az elmúlt hónapokban is.

Hosszú távon folyamatos az ingatlanok felértékelődése

A lakásba történő befektetés jellemzően egy hosszú távú elköteleződést jelent, hiszen nagyobb kezdeti költséggel lehet számolni. Ebben az esetben a hozam két részből áll, az egyik elem a bérbe adásból származik, míg a másik a lakás értéknövekedéséhez köthető. Új lakásoknál a jelenlegi kínálati bérleti díjakat és kínálati lakásárakat figyelembe véve a bérbeadásból származó hozamrész körülbelül 2,9 és 4,6 százalék között mozgott Budapest különböző kerületeiben 2023 első negyedévében.

A befektetési célú lakásvásárlásoknál a hozam másik elemét a lakásárak-változása jelenti. Az előző ingatlanpiaci ciklus egészét tekintve, vagyis a 2007 és 2023 első negyedéve közötti lakásár-változást figyelembe véve, évesített hozamként több mint 9 százalékos hozammal számolhattak a lakástulajdonosok.

1. ábra. A részvény**, állampapír* és új lakás árak 2007 és 2023 első negyedéve közötti alakulása alapján számított évesített hozam (Forrás: BET, KSH, ELTINGA Budapesti Lakáspiaci Riport; * állampapírok esetén visszamenőlegesen infláció+1,5 százalékos hozammal számolva, ** az adott időszaki utolsó hónapot jellemző érték)

Mindez azt jelenti, hogy a teljes éves hozam bőven 10 százalék felett alakult az ingatlanárak jelenleg tapasztalható megtorpanása ellenére is, egyes kerületekben, mint például a korábban említett 13. kerületben, meghaladhatta a 13 százalékot.

Természetesen a befektetési célú lakásvásárlás esetében fontos kérdés, hogy a jövőben merre tartanak majd az árak. Az eddigi tendenciát megfigyelve 2007 után, a válságban sem igazán csökkentek a hazai új lakásárak, a mostani nagyon magas inflációs környezetben pedig erre szintén kevésbé lehet számítani

2. ábra. A részvény**, állampapír* és új lakás árak alakulása 2007 és 2023 első negyedéve között (Forrás: BET, KSH, ELTINGA Budapesti Lakáspiaci Riport; * inflációs ráta+1,5 százalékos kamatprémiummal számolva; ** az adott időszaki utolsó hónapot jellemző érték)

Az ingatlan lokációja extra hozamot jelenthet

Ahogy az ingatlanárak alakulásánál is látszódik, elengedhetetlen figyelembe venni azt, hogy a lakásnak milyen a lokációja: a felértékelődő helyszíneken ugyanis további extra hozamokra tehet szert a tulajdonos. Erre jó példa lehet a fővárosban a magas hozamot nyújtó 13. kerület, illetve az itt elhelyezkedő Szabolcs utca környéke, amely jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt években, az itt zajló építkezéseknek köszönhetően egy új városnegyed alakult ki.

„Örökérvényű, hogy az ingatlanok értéke idővel felértékelődik, azonban fontos figyelembe venni azokat a szempontokat, amelyek tovább növelhetik a lakás értéket. Egy ingatlan értékét elsősorban a lokációja határozza meg, tehát a megvásárolt lakás értékének alakulását az általános piaci tényezők mellett az is befolyásolja, hogy miként változik az adott környék megítélése, keresettsége az évek során, különösen más területekhez képest. A LIVING-nél működésünk alapelve, hogy olyan lakásokat fejlesszünk, amelyek megfelelnek a felmerülő vásárlói igényeknek, illetve az általános piaci helyzetet is folyamatosan figyelemmel kísérjük. Törekvéseink sikerességére meggyőző bizonyíték az ELTINGA kutatóközponttal együttműködve a közös elemzésünk eredménye is: a LIVING lakások is az imént említett, folyamatosan fejlődő városrészben helyezkednek el, mint például a 13. kerületi Kassák Projekt és az ugyanebben a kerületben, a Szabolcs utcában elhelyezkedő Park West lakófejlesztés” – mondta Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója.

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 24. 11:30
Megosztás:

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdék többségén

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A tajvani tőzsde 1,77 százalék, az ausztrál börze pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.
2024. 06. 24. 10:00
Megosztás:

Nem várhatók nagy elmozdulások nyitáskor

Nem várhatók nagy elmozdulások a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői nyitásakor, ám hosszabb távon az OTP és a Mol árfolyama is jelentős mértékben változhat - írta az MTI-nek küldött hétfői előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 06. 24. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 24. 09:00
Megosztás:

Elemzők értékelik a mém-coinokat: PEPE, Raboo és BOME

PEPE, Raboo és BOME pozitív fejleményeket tapasztalnak, amelyek nem maradtak észrevétlenek. E fejleményekre reagálva, néhány vezető kriptoelemző úgy döntött, hogy áttekintést készít annak érdekében, hogy meghatározzák a meme érmék jövőbeli kilátásait a jelenlegi fejlemények tükrében.
2024. 06. 24. 07:45
Megosztás:

Csökkent a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe májusban

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 06. 24. 07:00
Megosztás:

Csökkentek az amerikai használtlakás-eladások májusban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma májusban.
2024. 06. 24. 06:00
Megosztás:

Az uniós versenyképesség javítása lesz a legfőbb célunk

Mivel az elmúlt években Európa lemaradt a globális versenyben az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége egyik legfontosabb prioritása az uniós versenyképesség javítása lesz - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.
2024. 06. 24. 05:00
Megosztás:

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás: