Még tovább növekedtek az építőanyag árak 2021-ben

Óriási átalakulásban van manapság a komplett építőipar, mely az összes kapcsolódó szegmenst érint, így az ingatlanpiactól kezdve, az építőanyagokon át, az ömlesztett termékekig bezárólag mindenhol áremelkedés történt.

Még tovább növekedtek az építőanyag árak 2021-ben

Bizonyos esetekben a növekedés kisebb mértékű volt, azonban akadtak olyan ágazatok, illetve olyan termékek – mint például a faanyagok –, melyek kis túlzással sokak számára megfizethetetlenné váltak. Bár rengetegen úgy gondolták, hogy ez az árrobbanás 2021-ben befejeződik, azonban az utóbbi hónapok tükrében kijelenthető, hogy több tekintetben is inkább alábecsülték a helyzetet az elemzők.

A vártnál is jelentősebben drágultak az építőanyagok

Szinte mindenki megjósolta már tavaly, illetve az év elején is többször szóba került, hogy drágulás várható az építőanyagok tekintetében, azonban a nyár végére olyan mértékű áremelkedés történt, amire nagyon sokan nem voltak felkészülve.

A járványhelyzet gazdaságilag alighanem az építőipart alakította át a leginkább, ezáltal egységesen minden drágult, de bizonyos szegmenseken belül már-már abszurd módon elszaladtak az árak – jegyezte meg kérdésünkre válaszolva Kiss Norbert, a Békás Tüzép Kft. tulajdonosa, aki minden nap találkozik az építőanyag árak változásával, így pontosan tudja, hogy mi történt az elmúlt hónapokban. Ezért is gondolja úgy, hogy a mélyponton már túllendült az iparág, innen már csak felfelé vezethet az út.

Mint kiderült, bár mindenki érzi és tapasztalja a drágulást, minimális mértékben csökkent is a forgalom, azonban a különféle támogatásoknak köszönhetően az iparág egyelőre még nem igazán érzi a drágulás negatív következményeit. Ennek az oka nem más, minthogy a csökkentett áfa és az otthonteremtési támogatások miatt a kereslet nem tudott drasztikusan csökkenni, ugyanakkor az emberek sem igazán érzik ezeknek az előnyeit.

A fővárosban felélénkült a lakáspiac

Mint az OTP nyilvános, bárki számára elérhető Értéktérkép kutatásából kiderült, az év első felében Budapesten határozottan felélénkült a lakáspiac, ami kifejezetten jó hatást gyakorolt az építőanyag-eladásokra, noha árukat a nagyobb kereslet sem tudta mérsékelni vagy szinten tartani.

Időarányosan majdnem 80 százalékos növekedésről beszélhetünk a tavalyi évhez mérten, hiszen az év első felében a fentiekben kiemelt támogatások és a csökkentett áfa miatt majdnem ugyanolyan sok lakás épült, mint 2020-ban összesen. Sőt mi több, nemcsak az új lakásokon volt érezhető a növekedés, hanem a társasházi ingatlanokon is.

Ezen a téren nagyjából 40 százalékos emelkedés volt tapasztalható, hiszen már az év első felében több mint 3000 új lakás jelent meg a piacon, míg tavaly egész évben is alig haladta meg ez a szám a 4700-at.

A járvány és a felemelt lakásáfa majdnem tönkretette tavaly az ágazatot

Mint közismert, a tavalyi év katasztrofális volt az építőiparban, ami leginkább a járvány gazdasági hatásainak, valamint a 27 százalékosra felemelt lakásáfának volt köszönhető. A helyzetet tovább súlyosbította, amikor kiderült, hogy 2021-től ismét bevezetik a könnyítéseket, így 2020 utolsó hónapjai a kivárás jegyében teltek.

Rengetegen elhalasztották az építkezést, a vásárlást, inkább későbbre időzítették a tervek elkészítését, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy 27 vagy 5 százalékos lakásáfa sújtja az adott ingatlant. Ennek fényében nem meglepő, hogy januárban kilőtt a beruházások mértéke, de a növekedést tovább sürgeti az is, hogy például csak azok a társasházak érvényesíthetik majd a kedvezményt, melyek 2022 végéig építési engedélyt kapnak. Ezt követően tehát alighanem ismét a piac visszaesése várható.

Egymást követik a nagy beruházások

Dacára az építőanyag árak növekedésének, a beruházások egymás után indulnak. Ez különösen a budapesti adatokon látható különösen, hiszen míg tavaly egész évben mindössze 16 olyan projekt indult útnak, mely ötvenlakásosnál nagyobb ingatlanokról szólt, addig ez a szám már 2021 első felében meghaladta a 17-et.

Érdekesség, hogy ebből ráadásul a kutatási adatok szerint 12 meghaladja a 100 lakásos méretet, amire tavaly összesen csak 6 projekt esetében volt példa. Hangsúlyozandó továbbá, hogy mindez csak a főváros vonatkozásában, tehát országos viszonylatban még jellemzőbb lehet ez a trend.

Sem az építőanyagok, sem az ingatlanok árának csökkenése nem várható

Bár jó hír, hogy az építőipar, ha csak átmenetileg is, de szárnyra kapott, ugyanakkor a háttérben óriási problémák vannak, hiszen az építőanyagok és az ingatlanok árai még mindig az egekben, ami hosszabb távon rengeteg gondot okozhat. Pláne annak fényében, hogy egyelőre semmi jel sem utal arra, hogy valami változás történik, így a legoptimistább számítások szerint is maximum stagnálásra számíthatunk.

Noha sokan abban reménykedtek, hogy az év hátralévő részében már pozitív változások várhatók ezen a téren, de valójában hétről-hétre egyre magasabbak az árak, egyre drágábbak a beruházások, és emiatt egyre többe kerülnek az ingatlanok. Ez pedig nemcsak a fővárost érintő probléma, hiszen országszerte szenvednek a beruházók és a magánszemélyek is az elszaladt áraktól.

A helyzet annyira drasztikus, hogy az olyan optimista remények sem igazán valósultak meg, minthogy az áfacsökkentés majd mérsékeli a lakásárakat, hiszen értelemszerűen az építőanyagok árára mindez nincs hatással, így amíg az építkezéshez szükséges alapvető termékek folyamatos drágulásban vannak, addig a piacon nincs megállás ezen a téren.

A faanyagok, a vas és a szigetelés ára emelkedett a legtöbbet

Mint azt fentebb is hangsúlyoztuk, az áremelkedés nem egyenlő mértékben érte az építőanyagokat, így némelyek kevésbé, mások évtizedek óta nem látott mértékben drágultak. Különösen jelentős kiugrás volt a fa-, a vasanyagok- és a szigetelések esetében, melyek már az év elején is nagyon drágák voltak, de azóta az áruk ismét megduplázódott.

A probléma hátterében jellemzően a keresletnek és a kínálatnak a felborulása áll, hiszen több termékkategória kapcsán is hiány lépett fel, aminek az oka több tőről fakadt – a járvány miatt leállt gyárak, a mesterségesen felpörgetett uniós építőipar, a kevés kínálat helyi piacokon történő elosztása és így tovább –, ami egy olyan gazdasági helyzetet teremtett, mely magával hozta az építőanyagok drágulását, illetve az egész piac felborulását.

Mikor érhet véget a folyamatos drágulás?

Erre a kérdésre egyelőre sajnos senki sem tud válaszolni. Már az építőanyag-kereskedések és az elemzők is alig mernek konkrét jóslatokat tenni, de jelenleg a legoptimistább becslések, hogy legalább a növekedés megáll az ősz végére, azonban az árcsökkenés közel sem lesz olyan ütemű, mint az emelkedés volt korábban.

Ennek az oka, hogy rengeteg beruházás indult – mint az a fentiekből is kiderülhetett –, ennek megfelelően pedig fix árak vannak, így csak az új szerződéseknél lehet olcsóbbat kalkulálni, azonban érthető a gyártók részéről, hogy nem akarnak majd sokat engedni, ha egyszer az emberek többszörös áron is megveszik a termékeiket.

Amiben biztosak lehetünk, hogy az építőanyag árak már soha többé nem csökkennek vissza a 2019-es szintre, így ha lesz is mérséklődés, alighanem a közelébe sem ér majd a drágulás mértékének.

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás:

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás:

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá? Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.
2024. 04. 25. 16:30
Megosztás:

Az üzemanyagáraknak a régiós átlaghoz kéne igazodniuk

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.
2024. 04. 25. 16:00
Megosztás:

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.
2024. 04. 25. 15:30
Megosztás: