Még tovább növekedtek az építőanyag árak 2021-ben

Óriási átalakulásban van manapság a komplett építőipar, mely az összes kapcsolódó szegmenst érint, így az ingatlanpiactól kezdve, az építőanyagokon át, az ömlesztett termékekig bezárólag mindenhol áremelkedés történt.

Még tovább növekedtek az építőanyag árak 2021-ben

Bizonyos esetekben a növekedés kisebb mértékű volt, azonban akadtak olyan ágazatok, illetve olyan termékek – mint például a faanyagok –, melyek kis túlzással sokak számára megfizethetetlenné váltak. Bár rengetegen úgy gondolták, hogy ez az árrobbanás 2021-ben befejeződik, azonban az utóbbi hónapok tükrében kijelenthető, hogy több tekintetben is inkább alábecsülték a helyzetet az elemzők.

A vártnál is jelentősebben drágultak az építőanyagok

Szinte mindenki megjósolta már tavaly, illetve az év elején is többször szóba került, hogy drágulás várható az építőanyagok tekintetében, azonban a nyár végére olyan mértékű áremelkedés történt, amire nagyon sokan nem voltak felkészülve.

A járványhelyzet gazdaságilag alighanem az építőipart alakította át a leginkább, ezáltal egységesen minden drágult, de bizonyos szegmenseken belül már-már abszurd módon elszaladtak az árak – jegyezte meg kérdésünkre válaszolva Kiss Norbert, a Békás Tüzép Kft. tulajdonosa, aki minden nap találkozik az építőanyag árak változásával, így pontosan tudja, hogy mi történt az elmúlt hónapokban. Ezért is gondolja úgy, hogy a mélyponton már túllendült az iparág, innen már csak felfelé vezethet az út.

Mint kiderült, bár mindenki érzi és tapasztalja a drágulást, minimális mértékben csökkent is a forgalom, azonban a különféle támogatásoknak köszönhetően az iparág egyelőre még nem igazán érzi a drágulás negatív következményeit. Ennek az oka nem más, minthogy a csökkentett áfa és az otthonteremtési támogatások miatt a kereslet nem tudott drasztikusan csökkenni, ugyanakkor az emberek sem igazán érzik ezeknek az előnyeit.

A fővárosban felélénkült a lakáspiac

Mint az OTP nyilvános, bárki számára elérhető Értéktérkép kutatásából kiderült, az év első felében Budapesten határozottan felélénkült a lakáspiac, ami kifejezetten jó hatást gyakorolt az építőanyag-eladásokra, noha árukat a nagyobb kereslet sem tudta mérsékelni vagy szinten tartani.

Időarányosan majdnem 80 százalékos növekedésről beszélhetünk a tavalyi évhez mérten, hiszen az év első felében a fentiekben kiemelt támogatások és a csökkentett áfa miatt majdnem ugyanolyan sok lakás épült, mint 2020-ban összesen. Sőt mi több, nemcsak az új lakásokon volt érezhető a növekedés, hanem a társasházi ingatlanokon is.

Ezen a téren nagyjából 40 százalékos emelkedés volt tapasztalható, hiszen már az év első felében több mint 3000 új lakás jelent meg a piacon, míg tavaly egész évben is alig haladta meg ez a szám a 4700-at.

A járvány és a felemelt lakásáfa majdnem tönkretette tavaly az ágazatot

Mint közismert, a tavalyi év katasztrofális volt az építőiparban, ami leginkább a járvány gazdasági hatásainak, valamint a 27 százalékosra felemelt lakásáfának volt köszönhető. A helyzetet tovább súlyosbította, amikor kiderült, hogy 2021-től ismét bevezetik a könnyítéseket, így 2020 utolsó hónapjai a kivárás jegyében teltek.

Rengetegen elhalasztották az építkezést, a vásárlást, inkább későbbre időzítették a tervek elkészítését, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy 27 vagy 5 százalékos lakásáfa sújtja az adott ingatlant. Ennek fényében nem meglepő, hogy januárban kilőtt a beruházások mértéke, de a növekedést tovább sürgeti az is, hogy például csak azok a társasházak érvényesíthetik majd a kedvezményt, melyek 2022 végéig építési engedélyt kapnak. Ezt követően tehát alighanem ismét a piac visszaesése várható.

Egymást követik a nagy beruházások

Dacára az építőanyag árak növekedésének, a beruházások egymás után indulnak. Ez különösen a budapesti adatokon látható különösen, hiszen míg tavaly egész évben mindössze 16 olyan projekt indult útnak, mely ötvenlakásosnál nagyobb ingatlanokról szólt, addig ez a szám már 2021 első felében meghaladta a 17-et.

Érdekesség, hogy ebből ráadásul a kutatási adatok szerint 12 meghaladja a 100 lakásos méretet, amire tavaly összesen csak 6 projekt esetében volt példa. Hangsúlyozandó továbbá, hogy mindez csak a főváros vonatkozásában, tehát országos viszonylatban még jellemzőbb lehet ez a trend.

Sem az építőanyagok, sem az ingatlanok árának csökkenése nem várható

Bár jó hír, hogy az építőipar, ha csak átmenetileg is, de szárnyra kapott, ugyanakkor a háttérben óriási problémák vannak, hiszen az építőanyagok és az ingatlanok árai még mindig az egekben, ami hosszabb távon rengeteg gondot okozhat. Pláne annak fényében, hogy egyelőre semmi jel sem utal arra, hogy valami változás történik, így a legoptimistább számítások szerint is maximum stagnálásra számíthatunk.

Noha sokan abban reménykedtek, hogy az év hátralévő részében már pozitív változások várhatók ezen a téren, de valójában hétről-hétre egyre magasabbak az árak, egyre drágábbak a beruházások, és emiatt egyre többe kerülnek az ingatlanok. Ez pedig nemcsak a fővárost érintő probléma, hiszen országszerte szenvednek a beruházók és a magánszemélyek is az elszaladt áraktól.

A helyzet annyira drasztikus, hogy az olyan optimista remények sem igazán valósultak meg, minthogy az áfacsökkentés majd mérsékeli a lakásárakat, hiszen értelemszerűen az építőanyagok árára mindez nincs hatással, így amíg az építkezéshez szükséges alapvető termékek folyamatos drágulásban vannak, addig a piacon nincs megállás ezen a téren.

A faanyagok, a vas és a szigetelés ára emelkedett a legtöbbet

Mint azt fentebb is hangsúlyoztuk, az áremelkedés nem egyenlő mértékben érte az építőanyagokat, így némelyek kevésbé, mások évtizedek óta nem látott mértékben drágultak. Különösen jelentős kiugrás volt a fa-, a vasanyagok- és a szigetelések esetében, melyek már az év elején is nagyon drágák voltak, de azóta az áruk ismét megduplázódott.

A probléma hátterében jellemzően a keresletnek és a kínálatnak a felborulása áll, hiszen több termékkategória kapcsán is hiány lépett fel, aminek az oka több tőről fakadt – a járvány miatt leállt gyárak, a mesterségesen felpörgetett uniós építőipar, a kevés kínálat helyi piacokon történő elosztása és így tovább –, ami egy olyan gazdasági helyzetet teremtett, mely magával hozta az építőanyagok drágulását, illetve az egész piac felborulását.

Mikor érhet véget a folyamatos drágulás?

Erre a kérdésre egyelőre sajnos senki sem tud válaszolni. Már az építőanyag-kereskedések és az elemzők is alig mernek konkrét jóslatokat tenni, de jelenleg a legoptimistább becslések, hogy legalább a növekedés megáll az ősz végére, azonban az árcsökkenés közel sem lesz olyan ütemű, mint az emelkedés volt korábban.

Ennek az oka, hogy rengeteg beruházás indult – mint az a fentiekből is kiderülhetett –, ennek megfelelően pedig fix árak vannak, így csak az új szerződéseknél lehet olcsóbbat kalkulálni, azonban érthető a gyártók részéről, hogy nem akarnak majd sokat engedni, ha egyszer az emberek többszörös áron is megveszik a termékeiket.

Amiben biztosak lehetünk, hogy az építőanyag árak már soha többé nem csökkennek vissza a 2019-es szintre, így ha lesz is mérséklődés, alighanem a közelébe sem ér majd a drágulás mértékének.

A munkavállalók ráharaptak a rugalmas munkavégzésre

A Kincentric mérései szerint globálisan nagyot zuhant a munkavállalói elkötelezettség általános szintje 2021 második negyedévében, azok után, hogy a pandémia első hullámában még pont ellentétes folyamatok zajlottak – minden bizonnyal a nagyfokú bizonytalanságnak köszönhetően. A stabilitás iránti mindent elsöprő igényt mára világszinten és hazánkban is felváltotta a minél nagyobb fokú rugalmasság iránti igény. A pandémia ugyanis hozzászoktatta a munkavállalókat a munkavégzés helyét és az időbeosztást tekintve a korábban megszokottnál kötetlenebb keretekhez, így emiatt azokat a munkaadókat részesítik előnyben, amelyek ezeket biztosítani tudják számukra – hangzott el a WHC Csoport főtámogatásával megvalósuló HR Fest konferencián Budapesten.
2021. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult pénteken a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi szintén vegyes zárás után.
2021. 10. 22. 16:30
Megosztás:

Raktárbázist épít Vácon a CECZ kínai cégcsoport

A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, a fejlesztést csütörtökön mutatták be a helyszínen.
2021. 10. 22. 16:00
Megosztás:

Nagyobb aktivitás az első félévben a kockázatitőke-piacon

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai: 2021. január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba. Az átlagos tranzakció mérete 328 millió forintot tett ki ebben az időszakban, ami majdnem 50%-al magasabb a 2020 első félévében regisztrált 151 millióhoz képest. Az egyesület 12 alaphoz köthetően, 78 kiszállást regisztrált, míg új alapok létrehozatalára (forrásbevonásra) most sem került sor.
2021. 10. 22. 15:30
Megosztás:

Észak-Macedóniában kötelezővé tehetik két adag oltás felvételét

Kötelezővé tehetik Észak-Macedóniában a koronavírus elleni védőoltás két adagjának felvételét - jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter.
2021. 10. 22. 15:00
Megosztás:

Szlovénia befagyasztja a fűtőolaj árát

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását - közölte a Delo című szlovén napilap csütörtökön.
2021. 10. 22. 14:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Tizenkilenc havi mélypontra csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma az Egyesült Államokban, jelezve, hogy egyre feszesebb a munkaerőpiac.
2021. 10. 22. 14:00
Megosztás:

Nem zárt jó negyedévet a Snapchat

A Snapchat tulajdonosa, a Snap Inc. tegnap piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves számait, ami vegyes teljesítményt mutatott.
2021. 10. 22. 13:30
Megosztás:

Új csúcsra ment az S&P500 tőzsdeindex Amerikában

Tegnap végül új csúcsra emelkedett az S&P500 index. Mindezt az emelkedő inflációs aggodalmak és az erőteljesen emelkedő eredmények közepette.
2021. 10. 22. 13:00
Megosztás:

2.950 forintra emelte a MOL részvények célárát az Erste

A legfrissebb olaj szektor elemzésünkben 2.950 forintos célárat határoztunk meg a MOL részvényre a korábbi 2.475 forint helyett, az ajánlásunk pedig marad a Tartás - áll az Erste mai elemzésében.
2021. 10. 22. 12:30
Megosztás:

Gyerekek tanulják a biokertészkedést az iskolai ökokertekben

Már Magyarországon is egyre több embert foglalkoztat az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás. Van, akit érzékenységei, allergiái terelnek abba az irányba, hogy jobban figyeljen rá, milyen élelmiszert visz be a szervezetébe, van, aki mindezek nélkül dönt a tudatos fogyasztás mellett. Azonban még mindig magas azoknak a száma, akik nincsenek tisztában vele, mit jelent az, hogy bio, ezért az edukáció kiemelt feladata a szektorban működő vállalkozásoknak.
2021. 10. 22. 12:00
Megosztás:

Magyarországi premier: Először kepviselteti magát szakmai eseményen a tiktok nemzetköz csapata

Nemzetközi Top Speaker-ek váltják egymást az idén jubileumi 20. születésnapját ünneplő BrandFestival színpadán, október 28-29-én a Cinext Etele-ben. Több mint 100 előadó, számos nemzetközi szakember boncolgatja a Viselkedés-tudomány ernyőkoncepció mentén a márkaélmény-fokozás és a fogyasztói bevonás izgalmas kérdéseit, jelenségeit. Magyarországon először képviselteti magát szakmai eseményen a TikTok nemzetközi csapata.
2021. 10. 22. 11:30
Megosztás:

Hogyan működik a Google Pay, avagy GPay?

8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető, szeptember elejétől pedig az applikáció is megérkezett, így okosórával is használható. A tavaszi bevezetés óta eltelt hat hónapban a bank ügyfelei 6 milliárd forintot költöttek a GPay segítségével - közölte a K&H, amely egy összeállítást készített arról, hogy mi az a Google Pay, hogyan kell használni, mi garantálja a biztonságot - annak érdekében, hogy azok is elkezdhessék használni ezt fizetési alternatívát, akik valamilyen okból eddig ódzkodtak tőle.
2021. 10. 22. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon pénteken, miután enyhültek a súlyos fizetési nehézségekkel küzdő China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő körüli aggodalmak.
2021. 10. 22. 10:30
Megosztás:

A magyarok többsége szívesebben vásárol online divatcikkeket

Az online vásárlás növekvő népszerűségét mutatja, hogy a fogyasztók 69 százaléka már az online vásárlást választja, amennyiben a keresett termék egy webáruházban és a fizikai üzletben is rendelkezésre áll - áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló nemzetközi kutatásában.
2021. 10. 22. 10:00
Megosztás:

Öt tipp, hogy miért kell a garázsban mindenképp lennie szivattyúnak

Azt hiszed, a szivattyú olyan eszköz, amelyet alig használ az ember? Ha kertes házad van, pontosan tudod, hogy ez a kijelentés nem igaz, és rendszeresen szükséged lesz a masina segítségére. Mutatunk öt példát, mikor jön jól, ha van a garázsban egy minőségi szivattyú.
2021. 10. 22. 09:30
Megosztás:

Karácsonykor nem lesz halból hiány

Az ágazat nehézségei ellenére lesz elegendő magyar hal karácsonykor, emellett az őszi időszakban minden horgászegyesület pontyrendelését is teljesítik - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Akasztón.
2021. 10. 22. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel.
2021. 10. 22. 08:00
Megosztás:

A legtöbben az agglomerációba és a Balaton környékére költöztek tavaly

A legtöbben az agglomerációba és a Balaton környékére költöztek tavaly, a koronavírus-járvány alatt; a legnagyobb vesztes Budapest volt - olvasható az Otthon Centrum csütörtöki közleményében.
2021. 10. 22. 07:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az NKFIH, az ITM és a PM

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Pénzügyminisztérium a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására, ennek a területnek ugyanis kiemelt szerepe van a magyar gazdaság fejlesztésében - mondta a PM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
2021. 10. 22. 07:00
Megosztás: