„Megcsúsztak” a kartellező sószóró cégek, 400 milliós bírságot kaptak

Újabb jelentős közbeszerzési kartellt zárt le a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH megállapította, hogy 2011 és 2014 között hét, többségében közbeszerzési tenderen, az ország jelentős útszóró só forgalmazó vállalkozásai versenykorlátozó egyeztetéseket folytattak és összejátszottak egymással. A nemzeti versenyhatóság összesen mintegy 400 millió forint bírságot szabott ki hat cégre, amelyek közül négy beismerte a jogsértést. A közbeszerzési eljárásokkal összefüggő versenykorlátozások a legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek számítanak, ezért a GVH kiemelten kezeli a közbeszerzési kartellek felszámolását.

„Megcsúsztak” a kartellező sószóró cégek, 400 milliós bírságot kaptak

Alig négy hónappal ezelőtt, 2023. október elején jelentette be a GVH, hogy az útjelfestéssel és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások nagy része felosztotta egymás között a hazai piacot 2012 és 2014 között. A nemzeti versenyhatóság mintegy 300 milliós bírságot szabott ki 17 vállalkozásra az ország teljes területét lefedő sorozatos összejátszások miatt, egyes felelősöknek pedig büntetőjogi következményekkel is szembe kellett nézniük.

Most újabb, hasonló kartellügyet zárt le a Versenyhivatal. A nemzeti versenyhatóság 2014-ben indított vizsgálatot, mert észlelte, hogy az ország jelentős útszóró só forgalmazó vállalkozásai a csúszásmentesítő anyagok beszerzésére kiírt magyarországi közbeszerzéseken a beadandó árakról egyeztetéseket folytattak és a pályázatokat felosztották egymás között. A versenyfelügyeleti eljárás igazolta, hogy az érintett vállalkozások 2011 és 2014 között hét, többségében közbeszerzési tenderen egyeztették az ajánlati áraikat, a nyertes személyét, illetve felosztottak egymás között egyes tendereket. Ezek között voltak a Magyar Közút Zrt., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. beszerzései, illetve székesfehérvári és gödöllői tenderek is. Két esetben közvetítőkön keresztül folyt a jogsértő egyeztetés.

A jelentős számú vállalkozást és nagy számú tendert vizsgáló komplex kartell eljárását a GVH kénytelen volt felfüggeszteni, a vizsgált összejátszások ugyanis nem csupán versenyhatósági következményeket vontak maguk után, hanem büntetőeljárás is folyamatban volt egyes közbeszerzésekkel kapcsolatban. A GVH összesen mintegy 3,5 évig várt a büntetőeljárás jogerős lezárására, mely alapján a rendelkezésre álló bizonyítékok újraértékelése is szükségessé vált. Több vizsgált tender kapcsán a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében a kartellbűncselekmény elkövetését is megállapította.

A GVH Versenytanácsa az elkövetett jogsértések értékelésekor kiemelten súlyosító körülményként értékelte, hogy azok közpénzeket érintő beszerzési eljárások felosztására irányultak, illetve, hogy a vállalkozások vezető tisztségviselői is részesei voltak. A versenyhatóság ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe egyes résztvevők együttműködését, ugyanis a hat vállalkozásból négy – ún. egyezségi eljárás keretében – teljeskörűen elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslatról és megfelelési program bevezetését vállalta.

A GVH Versenytanácsa végül a MAGYAR PLASTIROUTE Kft.-re 139 millió Ft, a SOLINWEST 2000 Kft.-re 112,4 millió Ft, a SZABOLCS-MAG 98 Kft.-re 74,4 millió Ft, a „TRANSIT-SPEED” Kft.-re 42 millió Ft, a Kelet-Trans 2000 Kft.-re 24 millió Ft, az Agrochimtranspack Kft.-re pedig 8 millió Ft, tehát összesen 399,8 millió Ft bírságot szabott ki a hat vállalkozásra.

A Richter és a Bio-Thera kizárólagos kereskedelmi megállapodást kötött

A Richter és az innovatív terápiákat és bioszimiláris készítményeket fejlesztő kínai gyógyszeripari vállalat, a Bio-Thera Solutions kizárólagos kereskedelmi és licencmegállapodást kötött a BAT2206, Stelara® (ustekinumab) bioszimiláris készítményre vonatkozóan.
2024. 10. 09. 13:00
Megosztás:

Tovább csökkent a gázfogyasztás 2024 első három negyedévében

A tavalyi év azonos időszakához képest több mint 300 millió köbméterrel, 5,2 százalékkal kevesebb földgázt használt fel Magyarország idén januártól szeptemberig. Az energiaválság előtti esztendőhöz, 2021-hez mérten közel 2 milliárd köbméterrel volt alacsonyabb a földgázfogyasztás 2024 első kilenc hónapjában - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 10. 09. 12:30
Megosztás:

FFF - Fürge Forint Furulyáz

Jó napja volt tegnap a forintnak, hiszen az EURHUF árfolyam 402-ről egészen 399-ig csökkent.
2024. 10. 09. 12:00
Megosztás:

Nagy Márton Matt Doocey-val Új-Zéland turizmusért felelős miniszterével egyeztetett

A mai napon Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Matt Doocey-t Új- Zéland turizmusért és vendéglátásért felelős miniszterét.
2024. 10. 09. 11:30
Megosztás:

Kizöldültek tegnap a vezető tengerentúli indexek; jól teljesített a technológiai szektor

A tengerentúlon Európával ellentétben nem Kína, hanem a csütörtökön érkező inflációs adatok felé fordultak a befektetők, hiszen itt továbbra is a kamatpályára vonatkozó várakozások állnak a figyelem középpontjában.
2024. 10. 09. 11:00
Megosztás:

Mire figyeljenek ma a befektetők?

Vegyes elmozdulásokat hozott a ma reggeli kereskedés az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A gazdaságélénkítő tervek részleteinek hiánya a nyitást követően lefelé húzta a hongkongi és a sanghaji indexet, de a záráshoz közeledve látott fordulat elég volt ahhoz, hogy előbbit pozitív tartományba húzza, ám a Shanghai Composite nem tudta ledolgozni a korábbi több mint 5%-os mínuszt és piros tartományban ragadt. A japán Nikkei225 közel 1%-os pluszban várta a zárást, míg a dél-koreai tőzsde ma ünnepnap miatt zárva tartott.
2024. 10. 09. 10:30
Megosztás:

500 dollár XRP-be vs. 500 dollár FXGuys-ba ($FXG): Melyik kriptovaluta fog először szárnyalni?

Ahogy az <a href="https://fxguys.io/?utm_source=Publications&utm_medium=Article&utm_campaign=Private&utm_term=T1&utm_content=610"_blank">FXGuys ($FXG)</a> nyilvános előértékesítése egyre több befektetőt vonz, a kriptoelemzők a Ripple XRP tokenjével állítják párhuzamba, hogy megvizsgálják, melyik hozhat gyorsabban jelentősebb megtérülést. Tehát mit érhet el 500 dollár XRP-ben szemben 500 dollárral $FXG-ben? Nézzük meg!
2024. 10. 09. 10:00
Megosztás:

A kínai növekedési kilátások miatti aggodalom közepette estek a nyugat-európai tőzsdék

A nyugat-európai tőzsdéket uraló pesszimista hangulatot az alapozta meg, hogy a kínai gazdaság élénkítésére szánt intézkedéscsomaggal kapcsolatban nem árult el újabb részleteket a kínai vezetés, így a piacok kételkednek az idei 5%-os növekedési cél tarthatóságában.
2024. 10. 09. 09:30
Megosztás:

Miért érdemes datolyaszilvát ültetni?

Az elmúlt években ritkaságszámba ment az, hogy dömping mennyiség teremjen akár sárgabarackból, akár kajsziból. Sajnos ezen fák virágait a több hullámban érkező tavaszi fagyok megsemmisítik, így aki barackot szeretne fogyasztani vagy lekvárt akar befőzni, annak sok esetben az üzletekben kell beszereznie e gyümölcsöt drága pénzen.
2024. 10. 09. 09:00
Megosztás:

2025 elején szállítja Franciaország a megígért vadászrepülőket Kijevnek

A jövő év első hónapjaiban tervezi Franciaország átadni Ukrajnának a korábban megígért Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőgépeket, miután a gépeket átalakítják, a pilótákat és a szerelőket pedig kiképezik - jelentette be kedden Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter.
2024. 10. 09. 08:40
Megosztás:

Lemondott a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány vezetője

Bejelentette lemondását Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a testület keddi ülésén - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel, jelezve: a kuratórium tudomásul vette a döntést.
2024. 10. 09. 08:00
Megosztás:

Kína átmeneti dömpingellenes intézkedéseket vezet be az unióból importált borpárlatokra

A kínai kereskedelmi minisztérium kedden ideiglenes dömpingellenes intézkedéseket jelentett be az Európai Unióból származó borpárlatokra, azt követően, hogy az EU-tagállamok múlt pénteken megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő büntetővámot.
2024. 10. 09. 07:30
Megosztás:

A BNB és XRP nyereségeit előnyben részesíted, amikor az IntelMarkets (INTL) révén akár 75-szörös nyereséget is elérhetsz? A szakértő szerint ez az új mesterséges intelligencia alapú érme kihagyhatatlan lehetőség

Míg a vezető altcoinok, mint a Binance Coin (BNB) és a Ripple (XRP) népszerűek, növekedési potenciáljuk korlátozott nagy piaci méretük miatt.
2024. 10. 09. 07:00
Megosztás:

Elindul a MATE első Európán kívüli képzése

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Azerbajdzsánban nyitja meg első Európán kívüli képzési helyét - közölte a MATE kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 06:30
Megosztás:

Lemondott a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány vezetője

Bejelentette lemondását Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a testület keddi ülésén - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel, jelezve: a kuratórium tudomásul vette a döntést.
2024. 10. 09. 06:00
Megosztás:

Az európai autóipar Európa növekedésének és jólétének egyik sarokköve

Az európai autóipar Európa növekedésének és jólétének egyik sarokköve a feldolgozóipari foglalkoztatás több mint 10 százalékát adja, az EU a világ második legnagyobb gépjárműgyártója Kína mögött, jelentősen megelőzve az Egyesült Államokat - hangsúlyozta Valdis Dombrovskis uniós biztos kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.
2024. 10. 09. 05:30
Megosztás:

Nem az Airbnb-k jelentik a komoly problémát a belső kerületek lakóinak

Először készült Magyarországon átfogó, reprezentatív felmérés a rövid távú lakáskiadás megítéléséről, hatásairól és az esetleges szabályozások szükségességéről. A Medián által készített közvélemény kutatás kifejezetten azon belső kerületek (V., VI., VII., VIII. és IX.) lakosságát kérdezte, ahol airbnb lakások számottevő mértékben vannak jelen. Ezen belül a VI. kerület – ahol nemrég szavazás zajlott az airbnb betiltásáról –, önállóan is elemezhető almintával külön fókuszt kapott.
2024. 10. 09. 05:00
Megosztás:

Elindul a MATE első Európán kívüli képzése

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Azerbajdzsánban nyitja meg első Európán kívüli képzési helyét - közölte a MATE kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 04:30
Megosztás:

A STRT Holding az idén a magyarországi startup befektetések 66 százalékában vett részt

A STRT Holding az idén folytatta növekedési stratégiáját, így befektetőként részt vett a magyarországi startup befektetések 66 százalékában, ezek főként az üzleti szoftver, az egészségügyi technológiai (MedTech) és a mesterséges intelligencia (AI) szektorokban valósultak meg - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 03:30
Megosztás:

Ezek a legnépszerűbb nagycsaládos 7-9 üléses autók Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu szakértője kiderítette, melyek a legnépszerűbb, 7-9 üléses használt autók. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával vett, 3 éves elidegenítési tilalommal terhelt modellek egyértelműen megjelentek a másodpiacon, de tavaly óta jelentősen csökkent irántuk az érdeklődés.
2024. 10. 09. 03:00
Megosztás: