Megjelent a kormányrendelet a CSOK és a Babaváró változásról. Van meglepetés bőven!

Kedd éjjel megjelent a kormányrendelet a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a Babaváró támogatás átalakításáról. Van néhány olyan meglepetés, ami az előzetes várakozásokhoz képest is hátrányosan érinti azokat, akik új vagy használt ingatlant vásárolnának, de a Babaváró igénylését tervező fiatalok is számos szigorítással szembesülhetnek majd. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték a részleteket.

Megjelent a kormányrendelet a CSOK és a Babaváró változásról. Van meglepetés bőven!

Gulyás Gergely június 22-én jelentette be a legfontosabb lakástámogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény átalakítását. (Az aktuális feltételek szerinti CSOK jogosultság itt ellenőrizhető.) Már a bejelentésből kiderült, hogy a támogatást kivezetik 2024-től a nagyobb településeken, ugyanakkor a preferált kistelepüléseken a kedvezmény összege még meg is emelkedik.

Az este megjelent rendeletből azonban további fontos részletek derültek ki.

A kistelepülések mellett a tanyáknál is megmaradnak a kedvezmények

A preferált kistelepülések mellett a nagyobb városokban is megmarad a CSOK. Ehhez azonban az kell, hogy a település külterületén legyen az ingatlan, a megnevezése birtokközpont vagy tanya legyen, ez utóbbinál természetesen elvárás, hogy lakóépület is legyen rajta.

Fontos tudni, hogy a kistelepülések listája is módosul a jövő évtől, az új lista itt érhető el.

Az új lakások esetén mégsem emelkedik a lakástámogatás összege

A bejelentés alapján arra lehetett következtetni, hogy a kistelepüléseken fekvő új építésű ingatlanok esetében érdemben megemelik a támogatás összegét. A rendelet azonban ilyen kitételt nem tartalmaz, az új lakások esetében a kedvezmény összege nem emelkedik.

Új lakóház esetében elérhető CSOK támogatás összege jelenleg, illetve 2024-től:
-1 gyermek esetén 600 ezer forint;
-2 gyermek esetén 2,6 millió forint;
-3, vagy több gyermek esetén 10 millió forint.

A nagyobb városok belterületén a kedvezmény megszűnik. Sőt, a Bankmonitor.hu szakértői kiemelik, hogy a támogatást kizárólag az új építésű, egylakásos lakóépületek esetében marad meg. Vagyis az új építésű többlakásos lakóépületekben lévő önálló lakások megvételéhez nem lehet majd felhasználni 2024-től a kedvezményt.

A jogszabály szerint ez minősül egylakásos lakóépületnek:

"a tulajdoni formájától függetlenül
a) olyan szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített, egy lakást magában foglaló lakóépület, amely önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik, vagy
b) – használt lakás esetében – olyan ikerház, sorház vagy láncház, amelyben a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik."

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új családi házak vásárlására, építésére fordítható a kedvezmény, míg lakások megvételére nem.

Ez azonban nem jelent drasztikus szigorítást, hiszen az érintett településeken nem jellemző a nagyobb társasházak építése. (Nagyobb települések külterületén azonban találkozhatunk ilyen projektekkel, éppen ezért nem szabad ezt a kitételt sem félvállról venni.)

Csak használt lakás vásárlására nem lesz támogatás

Eddig nem esett szó arról, ha valaki kizárólag használt lakás vásárlásra szeretne támogatást igényelni. A Bankmonitor szakértői szerint sokakat érintő változás, hogy a jogszabály kizárólag használt lakás megvásárlására nem biztosít a továbbiakban támogatást. Vagyis ez a lehetőség elveszik a preferált kistelepülések és külterületi ingatlanok esetében is.

Ezzel a lépéssel településmérettől függetlenül 600 ezer és 2,75 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatástól esik el a család a jövő évtől, amennyiben kizárólag használt lakás vásárlására igényelnék a támogatást.

A korszerűsítésre, bővítésre jövőre jóval nagyobb összeget kaphatunk 2024-től a kistelepüléseken

Kifejezetten előnyös helyzetbe kerülnek jövőre azok, akik korszerűsítésre, bővítésre vennék igénybe a CSOK támogatást a kistelepülések valamelyikén, vagy külterületi tanyán. Az már csak hab lenne a tortán, ha használt lakás vásárlásával egy időben terveznék ezeket a munkálatokat elvégezni.

A támogatás összege kistelepülésen megvalósuló használt lakás vásárlása, valamint ezzel együtt megvalósuló korszerűsítés és/vagy bővítés esetén:

-1 gyermek esetén 1 millió forint (a jelenlegi 600 ezer forint helyett);
-2 gyermek esetén 4 millió forint (a jelenlegi 2,6 millió forint helyett);
-3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint (a jelenlegi 10 millió forint helyett).

Fontos, hogy a kapott támogatási összeg legfeljebb fele fordítható a használt lakás megvásárlására.

A támogatás összege kistelepülésen, meglévő ingatlan korszerűsítése esetén:

-1 gyermek esetén 500 ezer forint (a jelenlegi 300 ezer forint helyett);
-2 gyermek esetén 2 millió forint (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett);
-3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint (a jelenlegi 5 millió forint helyett).

A támogatás összege kistelepülésen megvalósuló bővítés, vagy bővítéssel egy idejű korszerűsítés esetén:

-1 gyermek esetén 600 ezer forint (a jelenlegi 300 ezer forint helyett);
-2 gyermek esetén 2 millió forint (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett);
-3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint (a jelenlegi 5 millió forint helyett).

A nagyobb településeken a támogatás 2024-től nem lesz elérhető. (Jelenleg is csak a bővítési célú CSOK támogatást lehetne igényelni a használt lakás vásárlásához járó támogatási összeg mértékéig.)

Ez azt jelenti, hogy a kistelepüléseken vissza nem térítendő támogatás összege ezen célok esetében 50-66 százalékkal emelkedhet.

Ugyanakkor önmagában a használt lakás vásárlása már nem megfelelő cél, azt mindenképpen ki kell egészíteni bővítéssel, korszerűsítéssel is. Bővítésnek az minősül, ha legalább egy lakószobával nő az ingatlan, illetve megfelelő lehet a tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés is. (Meglévő nem lakószoba lakószobává átalakítása ugyanakkor nem megfelelő.)

A jogszabály alapján alábbi munkálatok felelnek meg a korszerűsítési munkálatoknak:
-víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése;
-fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel;
-központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is;
-az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat;
-a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje;
-tető cseréje, felújítása, szigetelése;
-kémény építése, korszerűsítése;
-belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, illetve vízhálózat
-cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást;
-a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés
-építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig, valamint
-a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb
20 százalékáig.

A támogatott CSOK hitel továbbra is elérhető marad

A CSOK mellé igényelhető 3 százalékos kamatozású támogatott hitel megmarad. Az igényelhető összeg sem módosul.

Új lakás vásárlása esetén az elérhető maximális hitelösszeg:

-1 gyermek esetén 0 forint;
-2 gyermek esetén 10 millió forint;
-3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

Használt lakás vásárlással egy időben megvalósuló korszerűsítés és/vagy bővítés esetén az elérhető maximális hitelösszeg:

-1 gyermek esetén 0 forint;
-2 gyermek esetén 10 millió forint;
-3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

Korszerűsítés és/vagy bővítés esetén elérhető maximális hitelösszeg:

-1 gyermek esetén 0 forint;
-2 gyermek esetén 5 millió forint;
-3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a nagyobb településeken a kedvezményes kamatozású hitelről is le kell mondania majd sokaknak. Valamint a használt lakást vásárlók sem tudják majd megigényelni a támogatott hitelt 2024-től, amennyiben nincs ezzel együtt korszerűsítési, bővítési céljuk is.

Az áfa-visszatérítési támogatást jövőre is elérhető lesz

Az adó-visszatérítési támogatás mindhárom formája velünk marad 2024-ben is.

A preferált kistelepüléseken megvalósuló korszerűsítési, bővítési munkálatok 27%-os áfája visszaigényelhető lesz továbbra is. Az adóvisszatérítés mértéke legfeljebb 5 millió forint ebben az esetben.

A lakás, ház építésének 27%-os áfáját is visszakaphatják a családok. A támogatás összege ebben az esetben is legfeljebb 5 millió forint lehet.

Illetve a CSOK támogatásból új lakást vásárlók 2024-ben is visszakaphatják a vételár 5%-os áfáját. Ebben az esetben nincs felső összeghatára a támogatásnak. Azt tudnunk kell, hogy jelen esetben a CSOK igénylése elvárás, vagyis ez a kedvezmény is csak a preferált kistelepüléseken megvalósuló vásárlásokra marad érvényben.

Megemelik a Babaváró hitel összegét

Azt már a korábbi bejelentésből tudni lehetett, hogy 2024. januárjától a kamatmentes kölcsön maximális összege 11 millió forintra emelkedik. Jelenleg az igényelhető összeg nem haladhatja meg a 10 millió forintot.

Ehhez kapcsolódóan megemelik a kölcsön törlesztőrészletére érvényes felső korlátot is: 50 ezer forintról 51 ezer forintra. A Bankmonitor szakértői szerint ez indokolt, hiszen a 11 millió forintos kölcsönösszegre fizetendő induló havi törlesztőrészlet 20 éves futamidő esetén 50 417 forint lenne.

Szigorítják az életkori szabályokat

A Babaváró hitelt kizárólag házaspárok vehetik fel, ráadásul a pár hölgy tagja igényléskor nem tölthette be a 41. életévét. Ezt a szabályt 2024-től szigorítják: a pár akkor lehet jogosult a támogatásra, ha a hölgy nem töltötte be igényléskor a 30. életévét.

A 2024-es évben azonban lesz egy átmeneti időszak: a régi szabályok lesznek érvényben abban az esetben, ha a hölgy igényléskor már várandós. (A magzat betöltötte a várandósság 12. hetét.)

További érdekesség, hogy eltörlik a Babaváró igénylési határidejét. Tavaly év végén 2024. év végéig hosszabbították meg a Babaváró felvételének határidejét, az új jogszabály azonban eltörli ezt a végső határidőt.

Változik a kamattámogatás összege és a büntetés mértéke

A Babaváró az adósok számára kamatmentes, ugyanakkor az állam kamattámogatást fizet a bankok részére, ennek mértéke az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ. Ennek a kamattámogatásnak a mértékét csökkenti az állam 2024-től. Ezzel a lépéssel egy augusztusi igénylés esetén az induló kamattámogatás összege 12,12%-ról 10,44%-ra mérséklődne.

Bár a fiatal párok nem fizetnek kamatot a Babaváró hitel után, mégis lényeges lehet a kamattámogatás mértéke. Méghozzá akkor, ha valami miatt elveszítik a kamattámogatást, így az addig kapott kedvezményt vissza kellene fizetniük.

Mikor kerülhet erre sor?

-Ha nem születne a futamidő első 5 évében gyerek.
-Ha elválnak az első 5 évben, és még nem született gyerekük.
-Ha külföldre költöznek a kölcsön futamideje alatt.
-Ha a támogatásra jogosító kiskorú gyermeküket már nem ők nevelik.

Alapvetően tehát jó hír a támogatás mérséklése: ha baj van, kevesebbet kellene visszafizetniük. Van azonban olyan változtatás is, ami ezt felülírja – figyelmeztetnek a szakértők. A kamattámogatás helyett ugyanis büntetésként a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értékét kell rendezniük az állam felé. Illetve a kamattámogatás és az alapkamattal számolt büntetés közül a nagyobbat kellene megfizetniük.

Ez azt jelenti a korábbi példa alapján, hogy a 12,12%-os kamattámogatás helyett még emelkedne is a büntetés, mégpedig 16%-ra. (Az alapkamat aktuális értéke 13%, ennek csökkenésével természetesen a büntetés is mérséklődne.) A Bankmonitor szakértői szerint ezért érdemes lehet átgondolni, hogy kihasználja-e valaki még idén a Babavárót

Csúcson a BUX! Hogyan tovább?

Habár nem előszőr történik ilyen mostanában, de most valahogy nagyobb visszhangot kapott, hogy a BUX ismét új csúcsra emelkedett. A magyar piac alulértékeltségéről, s jó kilátásairól már többször írtunk.
2024. 07. 25. 20:00
Megosztás:

Felfüggesztette a boszniai szerb választási törvényt az ország alkotmánybírósága

Ideiglenesen felfüggesztette a boszniai Szerb Köztársaság áprilisban elfogadott választási törvényét a bosznia-hercegovinai szövetségi alkotmánybíróság szerdán - közölte a Klix.ba című szarajevói hírportál.
2024. 07. 25. 19:00
Megosztás:

A Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok - közölte a felsőoktatási intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 18:00
Megosztás:

Rekordszámú a pedagógusjelölt

Töretlen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) népszerűsége: az idei felvételi eljárás során az egyetem 11 960 jelentkezőt vett fel képzéseire, amelyek közül az elmúlt 15 év adatait tekintve pedagógusképzésen idén kezdi tanulmányait a legtöbb hallgató - közölte az intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 17:00
Megosztás:

Az energiaügyi tárca fokozott figyelemmel kíséri a kőolajszállítások helyzetét

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon.
2024. 07. 25. 16:00
Megosztás:

Elsősorban a bér alapján választunk munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 25. 15:00
Megosztás:

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az elmúlt egy évben

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az előző évhez viszonyítva több ponton is: nőtt azok száma, akiknek marad valamennyi pénzük a hónap végén, és kevesebben vannak azok, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek; eközben többen érzik magukat magabiztosnak a pénzügyeikben - állapítja meg a Provident Pénzügyi Zrt. friss felmérésében, amelynek eredményéről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-vel.
2024. 07. 25. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban júniusban

Az Egyesült Államokban csökkentek a használtlakás-eladások júniusban, 19 hónapja a legnagyobb mértékben, a medián lakásár pedig rekordra emelkedett az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) keddi jelentése alapján.
2024. 07. 25. 13:00
Megosztás:

Továbbra is fontos a szigorú monetáris politika

A szigorú monetáris politika továbbra is kulcs a pénzpiaci stabilitás fenntartásához és az inflációs cél fenntartható eléréséhez - jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden, a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón.
2024. 07. 25. 12:00
Megosztás:

Energetikai korszerűsítés a városi sportcsarnokban Karcagon

Energetikailag korszerűsítik a városi sportcsarnokot a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Karcagon - közölte a projekt kommunikációjáért felelős kft. közleményben az MTI-vel.
2024. 07. 25. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A londoni FTSE-100 index 0,79 százalék, a frankfurti DAX30 index 0,97 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,37 százalék csökkenést jelzett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 25. 10:00
Megosztás:

Folytatódhat a negatív korrekció a tőzsdén

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt folytatódhat a negatív korrekció a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 25. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint árfolyama reggelre

Gyengült a forint csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda estéhez képest.
2024. 07. 25. 08:00
Megosztás:

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az EU-ban

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az Európai Unióban és az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) rendszeres havi felmérése alapján.
2024. 07. 25. 07:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Dogwifhat (WIF) lemaradnak a mémversenyben: a DTX Exchange (DTX) 1 millió dollárt gyűjtött

A mém szektor növekedést mutat egy kisebb piaci értékemelkedéssel. A mémcoinok körüli optimizmus ellenére a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) továbbra is lemaradnak, a napi árfolyamok csökkenésével riasztó helyzetet idézve elő közösségeik számára.
2024. 07. 25. 06:29
Megosztás:

Csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 07. 25. 06:00
Megosztás:

Elvétve van hiba a nyári táborokban

Az ellenőrzések számához képest kevés hibát tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a nyári táborokra kiterjedő ellenőrzés során: hat esetben találtak kisebb hiányosságokat, és mintegy egymillió forint értékben szabtak ki bírságot.
2024. 07. 25. 05:00
Megosztás:

Ez a két autómárka tartja legjobban az árát Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy mekkora átlagárkülönbségek vannak a portálon található használt és új autók között. Kiderült, hogy a Suzuki Swift és az Opel Corsa tartja legjobban az árát.
2024. 07. 25. 04:00
Megosztás:

Változtattak a magyarok: egyre több nagybevásárlás jön online

Korábban elsősorban tartós élelmiszereket rendeltek a magyarok online, mára azonban egyre többen szerzik be a friss termékeket – például a zöldségeket és húsokat is – így. A kisebb, feltöltő bevásárlások mellett egyre többen intézik online a nagybevásárlást is – derült ki a foodora market adataiból. A foodora market Magyarországon öt városban szállítja házhoz a bevásárlást, és az évek alatt számtalan extrém rendelésre is volt példa. A legnehezebb rendelés 90 kg-os volt, a legnagyobb összegű pedig 632 ezer forintba került. Volt, aki hajnali 3-kor egy lazacos gourmet reggeli hozzávalóit rendelte meg, míg mások a másnaposságra készültek fel vízzel és proteinszeletekkel.
2024. 07. 25. 03:00
Megosztás:

Forint romlásra felkészülni! Érdemes betárazni eurót, dollárt!

A magyar gazdaság 2024-ben 2,5 százalék körüli mértékben bővülhet a fogyasztásnak és a reálbér-növekedésének köszönhetően, jövőre pedig akár 3,5 százalékra is gyorsulhat a növekedés további felfelé mutató kockázatokkal – vélik az OTP Bank elemzői.
2024. 07. 25. 02:00
Megosztás: