Megjelent a kormányrendelet a CSOK és a Babaváró változásról. Van meglepetés bőven!

Kedd éjjel megjelent a kormányrendelet a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a Babaváró támogatás átalakításáról. Van néhány olyan meglepetés, ami az előzetes várakozásokhoz képest is hátrányosan érinti azokat, akik új vagy használt ingatlant vásárolnának, de a Babaváró igénylését tervező fiatalok is számos szigorítással szembesülhetnek majd. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték a részleteket.

Megjelent a kormányrendelet a CSOK és a Babaváró változásról. Van meglepetés bőven!

Gulyás Gergely június 22-én jelentette be a legfontosabb lakástámogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény átalakítását. (Az aktuális feltételek szerinti CSOK jogosultság itt ellenőrizhető.) Már a bejelentésből kiderült, hogy a támogatást kivezetik 2024-től a nagyobb településeken, ugyanakkor a preferált kistelepüléseken a kedvezmény összege még meg is emelkedik.

Az este megjelent rendeletből azonban további fontos részletek derültek ki.

A kistelepülések mellett a tanyáknál is megmaradnak a kedvezmények

A preferált kistelepülések mellett a nagyobb városokban is megmarad a CSOK. Ehhez azonban az kell, hogy a település külterületén legyen az ingatlan, a megnevezése birtokközpont vagy tanya legyen, ez utóbbinál természetesen elvárás, hogy lakóépület is legyen rajta.

Fontos tudni, hogy a kistelepülések listája is módosul a jövő évtől, az új lista itt érhető el.

Az új lakások esetén mégsem emelkedik a lakástámogatás összege

A bejelentés alapján arra lehetett következtetni, hogy a kistelepüléseken fekvő új építésű ingatlanok esetében érdemben megemelik a támogatás összegét. A rendelet azonban ilyen kitételt nem tartalmaz, az új lakások esetében a kedvezmény összege nem emelkedik.

Új lakóház esetében elérhető CSOK támogatás összege jelenleg, illetve 2024-től:
-1 gyermek esetén 600 ezer forint;
-2 gyermek esetén 2,6 millió forint;
-3, vagy több gyermek esetén 10 millió forint.

A nagyobb városok belterületén a kedvezmény megszűnik. Sőt, a Bankmonitor.hu szakértői kiemelik, hogy a támogatást kizárólag az új építésű, egylakásos lakóépületek esetében marad meg. Vagyis az új építésű többlakásos lakóépületekben lévő önálló lakások megvételéhez nem lehet majd felhasználni 2024-től a kedvezményt.

A jogszabály szerint ez minősül egylakásos lakóépületnek:

"a tulajdoni formájától függetlenül
a) olyan szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített, egy lakást magában foglaló lakóépület, amely önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik, vagy
b) – használt lakás esetében – olyan ikerház, sorház vagy láncház, amelyben a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik."

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új családi házak vásárlására, építésére fordítható a kedvezmény, míg lakások megvételére nem.

Ez azonban nem jelent drasztikus szigorítást, hiszen az érintett településeken nem jellemző a nagyobb társasházak építése. (Nagyobb települések külterületén azonban találkozhatunk ilyen projektekkel, éppen ezért nem szabad ezt a kitételt sem félvállról venni.)

Csak használt lakás vásárlására nem lesz támogatás

Eddig nem esett szó arról, ha valaki kizárólag használt lakás vásárlásra szeretne támogatást igényelni. A Bankmonitor szakértői szerint sokakat érintő változás, hogy a jogszabály kizárólag használt lakás megvásárlására nem biztosít a továbbiakban támogatást. Vagyis ez a lehetőség elveszik a preferált kistelepülések és külterületi ingatlanok esetében is.

Ezzel a lépéssel településmérettől függetlenül 600 ezer és 2,75 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatástól esik el a család a jövő évtől, amennyiben kizárólag használt lakás vásárlására igényelnék a támogatást.

A korszerűsítésre, bővítésre jövőre jóval nagyobb összeget kaphatunk 2024-től a kistelepüléseken

Kifejezetten előnyös helyzetbe kerülnek jövőre azok, akik korszerűsítésre, bővítésre vennék igénybe a CSOK támogatást a kistelepülések valamelyikén, vagy külterületi tanyán. Az már csak hab lenne a tortán, ha használt lakás vásárlásával egy időben terveznék ezeket a munkálatokat elvégezni.

A támogatás összege kistelepülésen megvalósuló használt lakás vásárlása, valamint ezzel együtt megvalósuló korszerűsítés és/vagy bővítés esetén:

-1 gyermek esetén 1 millió forint (a jelenlegi 600 ezer forint helyett);
-2 gyermek esetén 4 millió forint (a jelenlegi 2,6 millió forint helyett);
-3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint (a jelenlegi 10 millió forint helyett).

Fontos, hogy a kapott támogatási összeg legfeljebb fele fordítható a használt lakás megvásárlására.

A támogatás összege kistelepülésen, meglévő ingatlan korszerűsítése esetén:

-1 gyermek esetén 500 ezer forint (a jelenlegi 300 ezer forint helyett);
-2 gyermek esetén 2 millió forint (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett);
-3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint (a jelenlegi 5 millió forint helyett).

A támogatás összege kistelepülésen megvalósuló bővítés, vagy bővítéssel egy idejű korszerűsítés esetén:

-1 gyermek esetén 600 ezer forint (a jelenlegi 300 ezer forint helyett);
-2 gyermek esetén 2 millió forint (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett);
-3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint (a jelenlegi 5 millió forint helyett).

A nagyobb településeken a támogatás 2024-től nem lesz elérhető. (Jelenleg is csak a bővítési célú CSOK támogatást lehetne igényelni a használt lakás vásárlásához járó támogatási összeg mértékéig.)

Ez azt jelenti, hogy a kistelepüléseken vissza nem térítendő támogatás összege ezen célok esetében 50-66 százalékkal emelkedhet.

Ugyanakkor önmagában a használt lakás vásárlása már nem megfelelő cél, azt mindenképpen ki kell egészíteni bővítéssel, korszerűsítéssel is. Bővítésnek az minősül, ha legalább egy lakószobával nő az ingatlan, illetve megfelelő lehet a tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés is. (Meglévő nem lakószoba lakószobává átalakítása ugyanakkor nem megfelelő.)

A jogszabály alapján alábbi munkálatok felelnek meg a korszerűsítési munkálatoknak:
-víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése;
-fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel;
-központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is;
-az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat;
-a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje;
-tető cseréje, felújítása, szigetelése;
-kémény építése, korszerűsítése;
-belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, illetve vízhálózat
-cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást;
-a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés
-építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig, valamint
-a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb
20 százalékáig.

A támogatott CSOK hitel továbbra is elérhető marad

A CSOK mellé igényelhető 3 százalékos kamatozású támogatott hitel megmarad. Az igényelhető összeg sem módosul.

Új lakás vásárlása esetén az elérhető maximális hitelösszeg:

-1 gyermek esetén 0 forint;
-2 gyermek esetén 10 millió forint;
-3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

Használt lakás vásárlással egy időben megvalósuló korszerűsítés és/vagy bővítés esetén az elérhető maximális hitelösszeg:

-1 gyermek esetén 0 forint;
-2 gyermek esetén 10 millió forint;
-3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

Korszerűsítés és/vagy bővítés esetén elérhető maximális hitelösszeg:

-1 gyermek esetén 0 forint;
-2 gyermek esetén 5 millió forint;
-3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a nagyobb településeken a kedvezményes kamatozású hitelről is le kell mondania majd sokaknak. Valamint a használt lakást vásárlók sem tudják majd megigényelni a támogatott hitelt 2024-től, amennyiben nincs ezzel együtt korszerűsítési, bővítési céljuk is.

Az áfa-visszatérítési támogatást jövőre is elérhető lesz

Az adó-visszatérítési támogatás mindhárom formája velünk marad 2024-ben is.

A preferált kistelepüléseken megvalósuló korszerűsítési, bővítési munkálatok 27%-os áfája visszaigényelhető lesz továbbra is. Az adóvisszatérítés mértéke legfeljebb 5 millió forint ebben az esetben.

A lakás, ház építésének 27%-os áfáját is visszakaphatják a családok. A támogatás összege ebben az esetben is legfeljebb 5 millió forint lehet.

Illetve a CSOK támogatásból új lakást vásárlók 2024-ben is visszakaphatják a vételár 5%-os áfáját. Ebben az esetben nincs felső összeghatára a támogatásnak. Azt tudnunk kell, hogy jelen esetben a CSOK igénylése elvárás, vagyis ez a kedvezmény is csak a preferált kistelepüléseken megvalósuló vásárlásokra marad érvényben.

Megemelik a Babaváró hitel összegét

Azt már a korábbi bejelentésből tudni lehetett, hogy 2024. januárjától a kamatmentes kölcsön maximális összege 11 millió forintra emelkedik. Jelenleg az igényelhető összeg nem haladhatja meg a 10 millió forintot.

Ehhez kapcsolódóan megemelik a kölcsön törlesztőrészletére érvényes felső korlátot is: 50 ezer forintról 51 ezer forintra. A Bankmonitor szakértői szerint ez indokolt, hiszen a 11 millió forintos kölcsönösszegre fizetendő induló havi törlesztőrészlet 20 éves futamidő esetén 50 417 forint lenne.

Szigorítják az életkori szabályokat

A Babaváró hitelt kizárólag házaspárok vehetik fel, ráadásul a pár hölgy tagja igényléskor nem tölthette be a 41. életévét. Ezt a szabályt 2024-től szigorítják: a pár akkor lehet jogosult a támogatásra, ha a hölgy nem töltötte be igényléskor a 30. életévét.

A 2024-es évben azonban lesz egy átmeneti időszak: a régi szabályok lesznek érvényben abban az esetben, ha a hölgy igényléskor már várandós. (A magzat betöltötte a várandósság 12. hetét.)

További érdekesség, hogy eltörlik a Babaváró igénylési határidejét. Tavaly év végén 2024. év végéig hosszabbították meg a Babaváró felvételének határidejét, az új jogszabály azonban eltörli ezt a végső határidőt.

Változik a kamattámogatás összege és a büntetés mértéke

A Babaváró az adósok számára kamatmentes, ugyanakkor az állam kamattámogatást fizet a bankok részére, ennek mértéke az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ. Ennek a kamattámogatásnak a mértékét csökkenti az állam 2024-től. Ezzel a lépéssel egy augusztusi igénylés esetén az induló kamattámogatás összege 12,12%-ról 10,44%-ra mérséklődne.

Bár a fiatal párok nem fizetnek kamatot a Babaváró hitel után, mégis lényeges lehet a kamattámogatás mértéke. Méghozzá akkor, ha valami miatt elveszítik a kamattámogatást, így az addig kapott kedvezményt vissza kellene fizetniük.

Mikor kerülhet erre sor?

-Ha nem születne a futamidő első 5 évében gyerek.
-Ha elválnak az első 5 évben, és még nem született gyerekük.
-Ha külföldre költöznek a kölcsön futamideje alatt.
-Ha a támogatásra jogosító kiskorú gyermeküket már nem ők nevelik.

Alapvetően tehát jó hír a támogatás mérséklése: ha baj van, kevesebbet kellene visszafizetniük. Van azonban olyan változtatás is, ami ezt felülírja – figyelmeztetnek a szakértők. A kamattámogatás helyett ugyanis büntetésként a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értékét kell rendezniük az állam felé. Illetve a kamattámogatás és az alapkamattal számolt büntetés közül a nagyobbat kellene megfizetniük.

Ez azt jelenti a korábbi példa alapján, hogy a 12,12%-os kamattámogatás helyett még emelkedne is a büntetés, mégpedig 16%-ra. (Az alapkamat aktuális értéke 13%, ennek csökkenésével természetesen a büntetés is mérséklődne.) A Bankmonitor szakértői szerint ezért érdemes lehet átgondolni, hogy kihasználja-e valaki még idén a Babavárót

Mitől szűz valójában az extra szűz olívaolaj?

Mitől szűz az extra szűz olívaolaj? Miért drágább és mennyiben más, mint az ami nem extra szűz? Milyen elvárások vannak az extra szűz olívaolajjal szemben? Milyen technológiát használnak az olaj sajtolásakor és mitől függ, hogy egy olaj milyen minőségű lesz? Milyen egyéb minőségi kategóriák vannak az olívaolajok között?
2024. 10. 23. 05:00
Megosztás:

Nagy Márton: elérhető az 1.000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagkereset

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjaival, mindazon munkáltatói és munkaadói szervezetek képviselőivel, amelyek részt vesznek a minimálbér meghatározásában.
2024. 10. 23. 04:00
Megosztás:

Nem változtatott a magyar kamaton az MNB - hogy állunk most?

Ezúttal kamattartásról határozott az MNB. Az előzetes várakozásoknak és jegybanki kommunikációnak megfelelően 6,50 százalékon maradt a hazai alapkamat.
2024. 10. 23. 03:00
Megosztás:

Ha ez a 8 tárgy a hálószobádban van, akkor meghatározza, mennyi pénz áll a házhoz!

Van néhány tárgy, amelyről az ezoterikus hagyományok azt tartják, hogy befolyásolhatják a pénzügyeidet. Ezek a hétköznapi tárgyak nemcsak dekorációk, hanem jelek, amelyek felfedik, mennyire lesz sikeres anyagilag a jövőd.
2024. 10. 23. 02:00
Megosztás:

Megvizsgáltuk az Algopyrint! Kiderült, miért működik ilyen hatékonyan

Az Algopyrin, ez a jól ismert fájdalomcsillapító, évtizedek óta kíséri mindennapjainkat. De mi teszi különlegessé? A gyógyszerpiacon számtalan fájdalomcsillapító verseng a figyelmünkért, mind azt ígérve, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítik a fájdalmat. Mégis, amikor igazán elviselhetetlen fej- vagy fogfájás üti fel a fejét, sokan újra és újra az Algopyrint választják.
2024. 10. 23. 01:00
Megosztás:

Megütötték rendesen a GE részvényeit

Harmadik negyedéves jelentését követően mélyrepülésbe kezdett a GE Aerospace árfolyama, a piacnyitás óta már 8 százalékot csökkent.
2024. 10. 23. 00:30
Megosztás:

Az ApeCoin árfolyam 130%-ot ugrott az ApeChain bevezetése után – a Pepe Unchained lehet a következő?

Az ApeCoin (APE) legutóbb 130%-os növekedésével került a figyelem középpontjába. A látványos emelkedés az ApeChain nevű, Layer 3 blokklánc elindításának köszönhető, amely új lehetőségeket kínál az APE token felhasználására.
2024. 10. 23. 00:01
Megosztás:

Egy veterán kriptobefektető szerint egy olcsó XRP rivális 30 nap alatt 20 000%-os növekedést érhet el

Egy tapasztalt kereskedő szerint egy megfizethető XRP rivális akár 20 000%-os növekedést is elérhet egy hónap alatt. Az ilyen hatalmas nyereség lehetősége lázba hozta a kriptovaluta rajongókat, miközben az új kitörési sztárt keresik a digitális valuta világában. A piacok folyamatos változásával a befektetők arra törekednek, hogy felfedezzék, mely feljövő érmék hozhatnak rendkívüli hozamokat.
2024. 10. 22. 23:30
Megosztás:

Ezek lehetnek az 5 leggyorsabban dráguló altcoin, amelyet érdemes megvásárolni idén októberben, akár 8000-szeres hozamot is hozhat 2024 decemberéig

Október kiváló lehetőséget kínál bizonyos altcoinokba való befektetésre, amelyek akár 8000-szeres értéknövekedést is elérhetnek 2024 decemberére. Fedezze fel azt az öt gyorsan növekvő kriptovalutát, amelyek kis befektetéseket jelentős vagyonná alakíthatnak. Ez a cikk bemutatja a kriptopiac potenciális játékmódosítóit.
2024. 10. 22. 23:00
Megosztás:

Kötelező altcoinok, amelyek akár 15-szörös növekedést érhetnek el az év végéig – Plusz 1 új érme, amit érdemes felfedezni

Ahogy a kriptopiac potenciális növekedésre készül, bizonyos altcoinok felkeltették a szemfüles befektetők figyelmét. Ezek a digitális eszközök akár tizenötszörös értéknövekedést is elérhetnek az év végéig. Emellett egy új szereplő is hullámokat kelt a kripto szférában. Ideje megvizsgálni, mely érmék mutathatnak jelentős növekedési potenciált.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

2024 első három negyedévében is európai második a magyarországi e-autóflotta bővülése

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

Ahogy a kriptotőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme (DOGEN) a szakértők szerint 17 000%-kal szárnyalhatja túl a DOGE-t

Egy új szereplő a kripto világában készül túlszárnyalni a Dogecoint, az elemzők szerint pedig akár 17 000%-os növekedést is elérhet. Ahogy a tőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme egyre nagyobb figyelmet kap. Ez a cikk feltárja azokat az érméket, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak.
2024. 10. 22. 21:30
Megosztás:

Rejtett tartalék a munkaerőpiacon: karrierszünet után visszatérőket vár a Morgan Stanley

Szülési szabadság, hozzátartozók ápolása, betegségből való felépülés vagy éppen továbbtanulás – akármilyen okból is szakítja meg valaki a karrierjét hosszabb időre, sokaknak nem könnyű visszarázódni a munka világába. Pedig ezek az inaktív szakemberek fontos tartalékot jelenthetnek egy olyan kifeszített munkaerőpiaci környezetben, mint a mostani. A Morgan Stanley budapesti irodája immár kilencedik alkalommal hirdette meg Return to Work – Lendülj újra munkába! programját, amelynek keretében a karrierjüket bármilyen okból megszakítóknak segít visszarázódni. A 16 hetes képzésre október végéig lehet jelentkezni.
2024. 10. 22. 21:00
Megosztás:

A PEPE legutóbbi megbotlása utat nyitott Dogen 11.000%-os ralija előtt, miközben a Dogecoin küzd, hogy visszaszerezze a mémcoinok trónját

A mémérmék világa gyors ütemben változik, ahogy egy token hibái mások számára megnyitják az utat a fellendülésre. Míg egy jól ismert kedvenc azon küzd, hogy visszaszerezze vezető pozícióját, egy váratlan versenyző elképesztő nyereségekkel tört előre. Ez a cikk a kriptomém világ változó dinamikáját tárgyalja, és feltárja, mely érmek mutathatnak ígéretes növekedést.
2024. 10. 22. 20:30
Megosztás:

Japán hitelminősítő ajánlja befektetésre Magyarországot

A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
2024. 10. 22. 19:30
Megosztás:

Így élénkülhet jövőre a lakáspiac

A fiatalokat hozhatja helyzetbe a kormányhatározatba foglalt, 21 pontból álló Új Gazdaságpolitikai Akcióterv, amely támogatásokkal és korlátozásokkal élénkítené jövőre a lakáspiac forgalmát - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.
2024. 10. 22. 19:00
Megosztás:

Csinálj 500 dollárból akár 1 milliót ezzel a mesterséges intelligencia alapú kriptovalutával, amely várhatóan túlszárnyalja a Shiba Inut és a Chainlinket a 2024-es altcoin őrületben

Egy 500 dolláros befektetés elképesztő módon akár 1 millió dollárrá is változhat egy forradalmi mesterséges intelligencia (AI) alapú kriptovalutával, amely jelenleg nagy figyelmet kap. A digitális eszköz várhatóan túlszárnyalhat olyan jelentős tokeneket, mint a Shiba Inu és a Chainlink, miközben exponenciális növekedés előtt áll a 2024-es altcoin-őrületben. Ez a cikk bemutatja, hogyan válhat ez az új kriptovaluta játékváltóvá a befektetők számára, akik rendkívüli hozamokra vágynak.
2024. 10. 22. 18:30
Megosztás:

Így fejlesztik az agrárképzéseket

Innovatív fejlesztések történtek az agrárszakképzésben - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium okostanterem átadó ünnepségén az AM keddi közleménye szerint.
2024. 10. 22. 18:00
Megosztás:

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változtak a világgazdaság idei és jövő évi kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.
2024. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, amely így változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem.
2024. 10. 22. 17:00
Megosztás: