Megtelt az agglomeráció? Nem reménykedhetnek gyors megoldásban a kiköltözők

Az "olcsóbb" négyzetméteráraknak és a nagyobb élettérnek ára van, és az agglomerációs településekre költözőknek el kell fogadni, hogy a fejlesztések csak követni tudják a népesség növekedését.

Megtelt az agglomeráció? Nem reménykedhetnek gyors megoldásban a kiköltözők

Budapest agglomerációja hullámokban népesül be. Az elmúlt években egy újabb nagy hullám bontakozott ki, melynek a járvány is adott egy lökést. A folyamat összességében abba az irányba mutat, hogy egyre gyarapodik az agglomeráció, amit viszont késve követnek az infrastrukturális fejlesztések, így ez kihat a környéken élők életminőségére.

A KSH adatai szerint 2018 és 2021 között közel 48 ezerrel nőtt Pest megye lakossága, miközben Budapesten közel 26 ezerrel csökkent a népesség. Ennek hatására megint egyre több helyről hallani, hogy az új ingatlanok néhány településen túlságosan leterhelik az infrastruktúrát, egyre nehezebb a közlekedés, akadozik a vízellátás, kevés az óvodai vagy iskolai férőhely. De milyen hatása van a legújabb kiköltözési hullámnak az ingatlanpiacra, és lesz-e ennek vége?

Mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan Dunakeszi irodájának szakmai vezetője is rámutatott, Budapest agglomerációjának telítődése nem egy újkeletű folyamat, tulajdonképpen évtizedek óta zajlik. Már a ‘60-as években megjelent a kiáramlás, melyet olyan családok indítottak el, akik a főváros zsúfoltsága, megnövekedett autóállománya, és az ebből fakadó zaj- és légszennyezettség miatt a főváros-közeli településekre "menekültek".

A folyamat eredményeként az elmúlt évtizedekben átlagosan évi 10 százalékkal gyarapodott az agglomeráció, így jelenleg a főváros és az azt körülvevő mintegy 30-40 kilométeres gyűrűn belül él az ország lakosságának körülbelül 30 százaléka. Ezt a erősítette tovább a koronavírus járvány, de hozzájárult az újépítésű ingatlanoknál 5 százalékra csökkenő áfa is. Ezáltal több település lakosságszáma ugrásszerűen növekedett az elmúlt néhány évben. A legnagyobb változást ezen a téren Érd, Szigetszentmiklós, Veresegyház, és Dunakeszi könyvelhette el - magyarázta Balla Frigyes.

Mindezen folyamatok eredményeképpen több településen is fennakadásokat okozott a megnövekedett lakosságszám, ami közlekedési zavarokat, óvodai és iskolai zsúfoltságot, vagy egyenesen helyhiányt, parkolási nehézséget és növekvő elégedetlenséget okozott a már ott élők körében. Több település vezetése  is jelezte, hogy kitehetik a "megtelt" táblát a város határába.

Budapest délkeleti részén, így az előbb már említett Szigetszentmiklóson és környékén is régóta érezni, hogy a sok új beköltöző a lehetőségeknél jobban kihasználja a rendelkezésre álló infrastruktúrát. Ez talán leginkább a víz- és csatornahálózat esetében jelentkezik, így például Szigethalmon előfordul, hogy fél vagy egy napra kiesik a vízszolgáltatás, míg Szigetszentmiklóson az úgynevezett “Bucka-részen” olykor nincs áram - hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

De az is jellemző, hogy a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat tekintve is hiányosságokkal küzdenek a települések, nincs elég férőhely. Igaz jelenleg is zajlik egy óvoda és egy iskola építése Szigetszentmiklóson, de kérdés, hogy ez elegendő-e az igények kielégítésére. Leginkább tehát az látszik, hogy az infrastrukturális fejlesztések jó pár lépés lemaradásban vannak a települések népességének növekedése mögött.

Eközben a még eladó telkek lassan elfogynak a környéken. Épülnek is új házak, ezek ára azonban az ingatlanközvetítő megítélése szerint rendkívül magas - 70 millió forint környékén kezdődik jelenleg -, így kérdéses, hogy mennyire és meddig lesz még rájuk fizetőképes kereslet.

Mindezek ellenére az ingatlanközvetítő szerint nincs kizárva, hogy a közeljövőben újabb átminősítésekre kerül sor, azaz jelenlegi zártkerti övezeteket belterületté nyilvánít az önkormányzat. Ez azonban még a jövő zenéje, a lehetőség megvan rá, a befektetői érdeklődés is érzékelhető ezeken a területeken - tette hozzá Marosvölgyi Gabi.

Mindenesetre, mint Balla Frigyes rámutatott, az agglomerációs településeken kialakult helyzetre természetesen a legtöbb esetben van megoldás, hiszen a közműhálózat és az utak fejlesztésével, az óvodai és iskolai férőhelyek számának bővítésével ezen települések problémái idővel megoldhatók. Azzal azonban tisztában kell lennie az ide költözőknek, hogy ezek nem egyik napról a másikra lezajló folyamatok.

Az "olcsóbb" négyzetméteráraknak és a nagyobb élettérnek bizony - ha átmenetileg is -, de ára van, és el kell fogadni, hogy a fejlesztések csak követni tudják a népesség növekedését - fogalmazott Balla Frigyes.

Hozzátette, hogy jó példa az agglomeráció fejlesztésére Dunakeszi, ahol az elmúlt években az M2-es autópálya megépítésével, új óvodák és iskolák létrehozásával, illetve a közműhálózat fejlesztésével sikerült azért az infrastrukturális hátrányt némiképp csökkenteni, ezáltal jelentősen javult az itt élők életminősége. De a népesség növekedése várhatóan nem áll meg, ezt azonban csak komoly út- és közműhálózat-fejlesztés teheti lehetővé.

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás: