Megtelt az agglomeráció? Nem reménykedhetnek gyors megoldásban a kiköltözők

Az "olcsóbb" négyzetméteráraknak és a nagyobb élettérnek ára van, és az agglomerációs településekre költözőknek el kell fogadni, hogy a fejlesztések csak követni tudják a népesség növekedését.

Megtelt az agglomeráció? Nem reménykedhetnek gyors megoldásban a kiköltözők

Budapest agglomerációja hullámokban népesül be. Az elmúlt években egy újabb nagy hullám bontakozott ki, melynek a járvány is adott egy lökést. A folyamat összességében abba az irányba mutat, hogy egyre gyarapodik az agglomeráció, amit viszont késve követnek az infrastrukturális fejlesztések, így ez kihat a környéken élők életminőségére.

A KSH adatai szerint 2018 és 2021 között közel 48 ezerrel nőtt Pest megye lakossága, miközben Budapesten közel 26 ezerrel csökkent a népesség. Ennek hatására megint egyre több helyről hallani, hogy az új ingatlanok néhány településen túlságosan leterhelik az infrastruktúrát, egyre nehezebb a közlekedés, akadozik a vízellátás, kevés az óvodai vagy iskolai férőhely. De milyen hatása van a legújabb kiköltözési hullámnak az ingatlanpiacra, és lesz-e ennek vége?

Mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan Dunakeszi irodájának szakmai vezetője is rámutatott, Budapest agglomerációjának telítődése nem egy újkeletű folyamat, tulajdonképpen évtizedek óta zajlik. Már a ‘60-as években megjelent a kiáramlás, melyet olyan családok indítottak el, akik a főváros zsúfoltsága, megnövekedett autóállománya, és az ebből fakadó zaj- és légszennyezettség miatt a főváros-közeli településekre "menekültek".

A folyamat eredményeként az elmúlt évtizedekben átlagosan évi 10 százalékkal gyarapodott az agglomeráció, így jelenleg a főváros és az azt körülvevő mintegy 30-40 kilométeres gyűrűn belül él az ország lakosságának körülbelül 30 százaléka. Ezt a erősítette tovább a koronavírus járvány, de hozzájárult az újépítésű ingatlanoknál 5 százalékra csökkenő áfa is. Ezáltal több település lakosságszáma ugrásszerűen növekedett az elmúlt néhány évben. A legnagyobb változást ezen a téren Érd, Szigetszentmiklós, Veresegyház, és Dunakeszi könyvelhette el - magyarázta Balla Frigyes.

Mindezen folyamatok eredményeképpen több településen is fennakadásokat okozott a megnövekedett lakosságszám, ami közlekedési zavarokat, óvodai és iskolai zsúfoltságot, vagy egyenesen helyhiányt, parkolási nehézséget és növekvő elégedetlenséget okozott a már ott élők körében. Több település vezetése  is jelezte, hogy kitehetik a "megtelt" táblát a város határába.

Budapest délkeleti részén, így az előbb már említett Szigetszentmiklóson és környékén is régóta érezni, hogy a sok új beköltöző a lehetőségeknél jobban kihasználja a rendelkezésre álló infrastruktúrát. Ez talán leginkább a víz- és csatornahálózat esetében jelentkezik, így például Szigethalmon előfordul, hogy fél vagy egy napra kiesik a vízszolgáltatás, míg Szigetszentmiklóson az úgynevezett “Bucka-részen” olykor nincs áram - hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

De az is jellemző, hogy a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat tekintve is hiányosságokkal küzdenek a települések, nincs elég férőhely. Igaz jelenleg is zajlik egy óvoda és egy iskola építése Szigetszentmiklóson, de kérdés, hogy ez elegendő-e az igények kielégítésére. Leginkább tehát az látszik, hogy az infrastrukturális fejlesztések jó pár lépés lemaradásban vannak a települések népességének növekedése mögött.

Eközben a még eladó telkek lassan elfogynak a környéken. Épülnek is új házak, ezek ára azonban az ingatlanközvetítő megítélése szerint rendkívül magas - 70 millió forint környékén kezdődik jelenleg -, így kérdéses, hogy mennyire és meddig lesz még rájuk fizetőképes kereslet.

Mindezek ellenére az ingatlanközvetítő szerint nincs kizárva, hogy a közeljövőben újabb átminősítésekre kerül sor, azaz jelenlegi zártkerti övezeteket belterületté nyilvánít az önkormányzat. Ez azonban még a jövő zenéje, a lehetőség megvan rá, a befektetői érdeklődés is érzékelhető ezeken a területeken - tette hozzá Marosvölgyi Gabi.

Mindenesetre, mint Balla Frigyes rámutatott, az agglomerációs településeken kialakult helyzetre természetesen a legtöbb esetben van megoldás, hiszen a közműhálózat és az utak fejlesztésével, az óvodai és iskolai férőhelyek számának bővítésével ezen települések problémái idővel megoldhatók. Azzal azonban tisztában kell lennie az ide költözőknek, hogy ezek nem egyik napról a másikra lezajló folyamatok.

Az "olcsóbb" négyzetméteráraknak és a nagyobb élettérnek bizony - ha átmenetileg is -, de ára van, és el kell fogadni, hogy a fejlesztések csak követni tudják a népesség növekedését - fogalmazott Balla Frigyes.

Hozzátette, hogy jó példa az agglomeráció fejlesztésére Dunakeszi, ahol az elmúlt években az M2-es autópálya megépítésével, új óvodák és iskolák létrehozásával, illetve a közműhálózat fejlesztésével sikerült azért az infrastrukturális hátrányt némiképp csökkenteni, ezáltal jelentősen javult az itt élők életminősége. De a népesség növekedése várhatóan nem áll meg, ezt azonban csak komoly út- és közműhálózat-fejlesztés teheti lehetővé.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.
2023. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megdőltek a tavalyi és a 2019-es csúcsok a turizmusban nyáron

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat - értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 10. 04. 16:00
Megosztás:

Kiknek jó választás a fakitermelő képzés?

Iparági várakozások szerint idén nőhet a fakitermelő képzésekre jelentkezők száma. Az elmúlt években egyre nő a különféle mezőgazdasági képzések népszerűsége: ezek a tanfolyamok kiválóak azok számára, akik szeretnek a természetben dolgozni, és olyan új, piacképes szakmára vágynak, amely értékteremtő és fenntartható is egyben. Ezen kurzusok közé tartoznak a fakitermelő és a lakott területi fakitermelő képzések is.
2023. 10. 04. 15:45
Megosztás:

Csökkent a használt lakások átlagos ára az országban

Magyarországon a használt lakások átlagosan ára idén a második negyedévben 2,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetesen adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 15:30
Megosztás:

Hazánk az év végére visszatérhet a növekedési pályára

Magyarország az év végére visszatérhet a növekedési pályára, és e gazdasági bővülés a következő évben is fennmarad - mondta a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) Visegrádon tartott konferenciáján szerdán.
2023. 10. 04. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból jutnak visszatérítéshez a termelők

2023. október 6-án a Magyar Államkincstár megkezdi a korábban az uniós szintű krízistartalék feltöltése céljából elvont, de ott fel nem használt 7,4 milliárd forintnyi összeg visszatérítését több mint hetvennezer termelő részére - közölte szerdán az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM).
2023. 10. 04. 14:30
Megosztás:

Nagymértékben nőtt a Tesco nyeresége az üzleti év első felében

Jelentősen nőtt a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco nyeresége a cég 2023-2024-es pénzügyi évének első felében.
2023. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Ma ünnepeljük az állatok világnapját

Az állatok védelmére és az élővilág sokszínűségének fontosságára hívja fel a figyelmet az állatok világnapja, amelyet 1931. óta október 4-én ünnepelnek világszerte.
2023. 10. 04. 13:30
Megosztás:

A Coop által forgalmazott mézes puszedliket hívott vissza a gyártó

Minőségmegőrzési időn belüli termékromlás miatt az Urban Édesipari Kft. (Budapest) többféle Coop mézes puszedlit hívott vissza a forgalomból - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-nek küldött közleményében.
2023. 10. 04. 13:00
Megosztás: