Megtízszerezte adózott eredményét az OPUS GLOBAL a tavalyi év azonos időszakához képest 2023 első félévében

Árbevételét 59%-kal, míg üzemi eredményét 164%-kal növelte az OPUS GLOBAL Nyrt. a ma közzétett, IFRS szerinti, konszolidált gyorsjelentése szerint. A tevékenységével lefedett öt iparág mindegyikében növekedést tudott felmutatni a cégcsoporthoz tartozó 36 társaság. Az OPUS GLOBAL Nyrt.-nél a működési és finanszírozási költségek optimalizálására, valamint a korábbi években elindított felújítások és fejlesztések átadására koncentráltak.

Megtízszerezte adózott eredményét az OPUS GLOBAL a tavalyi év azonos időszakához képest 2023 első félévében

Az OPUS Cégcsoport konszolidált szinten az év első hat hónapjában a bázisidőszakhoz képest 58,7 %-kal magasabb, összesen 324,9 milliárd forint működési bevételt ért el.

Az üzemi eredmény (EBIT) konszolidált szinten 20,6 milliárd forintot ért el, ami több mint kétszerese az előző év azonos időszaki 7,8 milliárd forintos üzemi eredményének. Az EBITDA szintén jelentős növekedést mutatott, 55%-kal 41,9 milliárd forintra növekedett. Az üzleti környezet viszontagságaihoz képest kiemelkedő profitabilitáshoz nem csak az OPUS Cégcsoport gazdálkodási politikája, hanem a pénzügyi műveletek 1,9 milliárd forintos eredménye is hozzájárult. Az adózott eredmény végül 16,1 milliárd forint volt 2023 első félévében, ez közel tízszerese 2022. azonos időszaki 1,63 milliárd forintos adózott eredményének.

A vállalatcsoport 2022-ben ért el először 1000 milliárd forint feletti mérlegfőösszeget, jelen gyorsjelentés szerint 1046 milliárd forintnál jár a cégcsoport. A csoport konszolidációs köre az anyavállalattal együtt a félév végén 36 társaságot foglalt magába. Az összesített működési bevételből 2023 első félévében az energetika szegmens birtokolta a legnagyobb részarányt, 37%-ot (119,5 milliárd Ft), az ipari termelés 36%-os részesedéssel (118,5 milliárd Ft), a mezőgazdaság és élelmiszeripari szegmens 21%-kal (70,1 milliárd Ft), a turizmus pedig 5%-kal (15,6 milliárd Ft) járult a bevételekhez. A vagyonkezelés az összes működési bevételekből továbbra is 1% (1,3 milliárd Ft) körüli értéket tudhat magáénak.

„Ebben az első félévben mutatkozott meg igazán, hogy nem csak akvizíciók útján, hanem működésünk hatékonyságának folyamatos fejlesztésével is elérhető növekedés. Ráadásul a diverzifikált portfoliónk összetétele még egy ilyen kedvezőtlen üzleti környezet ellen is védettséget ad, és nem csak megőrizni tudtuk korábbi eredményeinket, hanem azokat messze felül is tudtuk múlni több területen” – mondta el a gyorsjelentés közzététele kapcsán dr. Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója.

Noha az építőipar bővülése megtorpant, az OPUS Csoport ipari termelési szegmensében a bevételnövekedés meghaladta a 70%-ot (70,38 milliárd forintról 122,18 milliárd forintra nőtt).

A turisztikai szegmens egésze, főként a HUNGUEST Hotels teljesítményének köszönhetően jelentős növekedést ért el, működési bevételei 12,3 milliárd forintról 15,6 milliárd forintra nőttek, az EBITDA szintű teljesítményét pedig csaknem megduplázta, 1,46 milliárd forintot ért el. Kiemelendő a turisztikai szegmens saját tőke állományának alakulása: a 40,6% -os növekedés legfőbb oka az OPUS Csoport 21,5 milliárd forintos ázsiós tőkeemelése, melynek célja a turisztikai ágazat saját piacain elért meghatározó pozíciójának stabilizálása, nyereségességének növelése és ezen keresztül a befektetések gyorsabb ütemű megtérülése.  

Az energetikai alaptevékenységből származó bevételek jelentősen (85,3%-kal) növekedtek a gáz- és a villamosenergia-elosztó üzletágban is, ugyanakkor így sem tudták teljesen kompenzálni a működési költségek ezt meghaladó mértékű emelkedését.

A mezőgazdaság és élelmiszeripar árbevétele a bázis időszakhoz hasonlítva 15,4%-os, 9,34 milliárd forintos növekedést mutat, az emelkedés a két meghatározó szereplőnél (KALL, Viresol) egyaránt megfigyelhető volt, míg a költségoldal csak alig, 3,6%-os mértékben nőtt, így ez a szegmens is bőven kivette a részét a csoportszintű eredmény növekedéséből.

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás:

Javult a GfK júniusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Áprilisban csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 29. 14:30
Megosztás:

Áprilisban nőtt a mobiltelefonok kiszállítása Kínában

Kínában éves összevetésben 28,8 százalékkal, 24,07 millióra nőtt a mobiltelefonok kiszállítása áprilisban a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tudományos központja, az Informatikai és Kommunikációs Kutatóintézet (CAICT) adatai szerint.
2024. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Az IMF javított Kína GDP-növekedési kilátásain

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigieknél nagyobb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számol, de arra figyelmeztetett, hogy a következő években lassulhat a GDP bővülése.
2024. 05. 29. 13:30
Megosztás:

A régióban terjeszkedne az InstaCash

Az InstaCash a közeljövőben régiós szintű fintech céggé szeretne válni a dinamikusan növekvő, Buy Now Pay Later (BNPL - vásárolj most, fizess később) digitális részletfizetési megoldások piacán - tájékoztatta Bruzsa Géza, az InstaCash vezérigazgatója az MTI-t.
2024. 05. 29. 13:00
Megosztás:

Kezdetét veszi a dorogi gimnázium energetikai korszerűsítése

Megkezdődik a dorogi gimnázium 50 éves épületének felújítása, a beruházás 662 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el - tájékoztatta a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-t.
2024. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Oroszország és Üzbegisztán megállapodott egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű építéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatása során módosították az üzbegisztáni atomerőmű építéséról szóló korábbi kormányközi megállapodást, amely szerint egy kis teljesítményű atomerőmű épül Üzbegisztánban orosz technológiával.
2024. 05. 29. 12:00
Megosztás:

Ethereum ETF jóváhagyása emeli a Bitcoint - mondja Michael Saylor; a Raboo előértékesítés szárnyal

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) legitimálása pozitív hatással volt a kriptovalutákra. Így nem meglepő, hogy egy Ethereum ETF jóváhagyása is hasonló hatást vált ki. Ez új befektetők beáramlását hozta magával, ami emelte a kripto tokenek árát.
2024. 05. 29. 11:45
Megosztás:

Az agráriumban továbbra is biztosított az erő a haladáshoz

Az új pályázatok forrásainak felhasználása révén 2900 milliárd forintból újulhat meg az agrárium. A támogatások célja, hogy 2030-ra a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar Európa élvonalába kerüljön - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Szatmári cégcsoport beruházásának átadóján kedden Jászladányban a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A nehézségek ellenére is sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása

Minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, ennek során az elmúlt években folyamatosan nőtt a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése és a hozzáadott érték is - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dunavecsén.
2024. 05. 29. 11:00
Megosztás: