Megváltozott munkaképességű emberek számára munkát biztosító üzem nyílt Karcagon

A folyamatos bővülés miatt immár harmadik telephelyén folytatja működését a Prohuman három és fél éve működő karcagi üzeme, ahol elősorban megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását tették lehetővé.

Megváltozott munkaképességű emberek számára munkát biztosító üzem nyílt Karcagon

A Prohuman karcagi - egyfajta mintaüzemként is szolgáló – telephelye 2018-ban kezdte meg működését elsősorban azzal a céllal, hogy munkát biztosítsanak megváltozott munkaképességű emberek számára a régióban. Az első időkben egy alig húsz négyzetméteres épületben, hat megváltozott munkaképességű dolgozóval indultak. Az elmúlt három és fél év alatt viszont már többször is költözni kellet, hiszen a beérkező munkák mennyisége és így a létszám is folyamatosan nőtt. A most megnyílt 330 négyzetméteres csarnokban már 51-en dolgozhatnak és szeretnék, hogyha a létszám egy év alatt duplájára nőne.  A karcagi üzemben jellemzően könnyű fizikai, főként papíripari munkákat végeznek, például ragasztási, hajtogatási feladatokat, vagy éppen egyszerűbb anyagválogatási és könnyű összeszerelési munkákat, nem ritkán világmárkák csomagoló anyagait is itt gyártják. A mintaüzemben a foglalkoztatás körülményeinek kialakítása a megváltozott munkaképességű kollégák speciális szempontjainak szem előtt tartásával történt, erre példa a teljesen akadálymentes belső közlekedés, de a speciális igények szerinti plusz munkaközi szünetek biztosítása is.

Érdemes nyitni a megváltozott munkaképességű dolgozók felé

„Hatalmas hittel indultunk el három és fél évvel ezelőtt, de őszintén megvallom, nem hittem volna, hogy néhány éven belül tízszeresére fogunk bővülni, vagy akár még tovább. Tény, hogy országszerte egyre több lehetőség nyílik a megváltozott munkaképességű emberek számára, hogy munkába álljanak, de bőven van még hova fejlődni. Mi is ezt tesszük, folyamatosan igyekszünk újabb és újabb lehetőségeket keresni és teremteni arra, hogy segítsünk munkalehetőséget létrehozni azok számára is, akik ilyen vagy olyan okból kicsit speciálisabb feltételek között tudnak csak dolgozni. Büszke vagyok rá, hogy egy olyan vállalatot vezethetek, amely egy éven belül már második kimondottan megváltozott munkaképességgel rendelkező emberek számára munkát kínáló egységét nyitja meg” – mondta el Ignácz Béla, a Prohuman ügyvezetője utalva arra is, hogy a vállalat néhány hónapja Miskolcon átadta „esélyteremtő” call centerét, ahol a karcagi üzemhez hasonlóan, elsősorban megváltozott munkaképességű emberek számára biztosítanak munkát. Ignácz Béla hangsúlyozta fontos, hogy minél több cégvezető ismerje fel érdemes nyitni, és a megváltozott munkaképességű kollégák számára is több és több lehetőséget kínálni „Tapasztalataink azt mutatják, hogy a megélhetésen felül a munka lehetősége a közösséghez tartozás érzését is kínálja és egyfajta megerősítésként szolgál, hogy megváltozott képességekkel is a társadalom hasznos tagja lehet bárki. Azt is látjuk, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók jelenléte hozzájárul a nyitottabb, befogadóbb munkahelyi légkör kialakulásához is, a közös munka mindenki szemléletét átalakítja” – húzta alá a naponta 15 ezer embernek munkát biztosító Prohuman vezetője.  
 
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a megnyitó eseményen hangsúlyozta, hogy „minden munkahely érték, de a megváltozott munkaképességűek munkahelye kétszeresen az, hiszen gazdaságilag és szolidárisan értéket teremt”.
 
„A munkahely teremtő beruházások támogatása, azok fejlesztése Karcag életében is fontos és meghatározó feladattá vált az eltelt időszakban, azért, hogy ne segélyek, hanem esélyek kerüljenek minden munkát vállalni, dolgozni kívánó elé, így a megváltozott munkaképességű személyek elé is” – mondta el a megnyitón Szepesi Tibor, Karcag polgármestere, kiemelve hogy ahhoz, hogy átfogó  segítséget tudjanak nyújtani a karcagi és a Karcag környéki megváltozott munkaképességű munkavállalók számára; fontos, hogy a kormányzati törekvések és az Önkormányzat igyekezete találkozzon a gazdasági élet szereplőivel, a munkaadókkal, ahogyan ez a mostani üzem esetében is történt. Hozzátette: itt nemcsak egy munkahelyet, hanem közösséget, csapatot is építettek.
 
A Prohuman közvetve vagy közvetlenül csaknem 400 – változatos munkakörben tevékenykedő - megváltozott munkaképességű kollégával dolgozik együtt jelenleg. Csaknem kétszáz dolgozó különböző partner vállalatok számára végez jellemzően könnyű fizikai munkákat, de sokan vannak, akik irodai, adminisztratív munkakörben dolgoznak, a Prohuman miskolci „esélyteremtő” call centere pedig kimondottan a megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatását szem előtt tartva került kialakításra. A HR-szolgáltató jelenleg is több olyan programon dolgozik melyek célja, hogy még tovább növeljék, ösztönözzék a speciális igényű emberek munkavállalását.

ENSZ: Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.
2022. 10. 06. 05:00
Megosztás:

Nem lesz elég karácsonyi ajándék? Rémisztő adatok a tengerentúli szállítmányozásról

Rémisztő tendencia figyelhető meg a tengerentúli szállítmányozásban: az előző évekhez képest 2022 őszén a kereskedők érzékelhetően kisebb volumenű árurendelésekkel készülnek fel a karácsonyi időszakra. Mihály Attila, a Trans-Sped légi, tengeri és vasúti szállítmányozási osztályvezetője a megfelelő időben történő ajándékvásárlásra hívja fel a figyelmet.
2022. 10. 06. 04:05
Megosztás:

Így jutalmaz az ELTE az új felvételi rendszerben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) számos kiemelt teljesítményt jutalmaz majd többletpontokkal a 2024-től érvényes új felvételi rendszerben; továbbra is előnyt jelent az emelt szintű érettségi, de egyes szakokon már a középszinten elért 80 százalék feletti teljesítményt is pontokkal értékelik.
2022. 10. 06. 03:30
Megosztás:

Hány tanuló jut egy pedagógusra? Ábrán mutatjuk!

Egy pedagógusra jutó tanuló az EU-ban (2020)
2022. 10. 06. 03:00
Megosztás:

Felértékelődött a vasúti szállítás a hazai gabonapiac számára

Az ukrán gabona afrikai és közel-keleti piacainak eléréséért, az export érdekében újranyitott tengeri folyosó biztosítása mellett, az Európába irányuló szárazföldi útvonalak fenntartása, azok bővítése is rendkívül fontossá vált az idei aszály miatt - hangsúlyozta Feldman Zsolt a HUNGRAIL Magyar Vasút 2022 Konferencián - ismertette az Agrárminisztérium szerdai közleménye.
2022. 10. 06. 02:30
Megosztás:

Így takarékoskodik Nagykanizsa

Egyéb napirendek mellett takarékossági intézkedésekről is tárgyalt szerdán - soron kívüli ülésén - Nagykanizsa közgyűlése, amely egyes intézmények működésének szüneteltetéséről rendelkezett.
2022. 10. 06. 02:00
Megosztás:

A vártnál kisebb lett Németország külkereskedelmi mérlegtöbblete augusztusban

Augusztusban az import vártnál nagyobb növekedése miatt kisebb lett a német külkereskedelmi áruforgalom mérlegének többlete a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint. Januártól augusztusig Németország oroszországi exportja 37 százalékkal csökkent, miközben importja 39 százalékkal nőtt.
2022. 10. 06. 01:30
Megosztás:

Szezonnyitó sportnapot rendez a síszövetség

A Magyar Sí Szövetség családi szezonnyitó sportnapot rendez szombaton a Normafa Park Látogatóközpontjában.
2022. 10. 06. 01:00
Megosztás:

Új óvoda épül Vértesszőlősön

Új óvoda építése kezdődött Vértesszőlősön 520 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával - közölte a megyei önkormányzat területfejlesztési társasága az MTI-vel.
2022. 10. 06. 00:30
Megosztás:

Szinte minden magyarországi cég rendelkezik biztosítással

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással - derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2022. 10. 06. 00:05
Megosztás:

Kulturális egyesület alakult a Pressburger-életmű gondozására

Filmbemutatóval és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik Giorgio Pressburger olasz-magyar író halálnak ötödik évfordulójára szerdán a Kertész Imre Intézet; a budapesti eseményen jelentik be a Giorgio Pressburger Kulturális Egyesület megalakulását is.
2022. 10. 05. 23:30
Megosztás:

Megjelent a dal, amit 37 magyar szerző írt

Ez a dal mindenkié címmel megjelent az a dal, amely 37 ismert magyar dalszerző közös munkája. Soha ennyien nem írtak még együtt dalt Magyarországon, a szerzemény a dalszerzők napja alkalmából az Artisjus felkérésére készült.
2022. 10. 05. 23:00
Megosztás:

Nagy népszerűségnek örvend a munka.hu foglalkoztatási portál

Már csaknem tizenegymillió alkalommal keresték fel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat két éve megújított hivatalos honlapjának nyitó- és aloldalait. Az egyszerűen átlátható szerkezetű, folyamatosan frissülő felületen jelenleg is számos elhelyezkedést, munkavállalást támogató programról tájékozódhatnak a munkaadók és álláskeresők - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Technológiai Minisztérium (TIM).
2022. 10. 05. 22:30
Megosztás:

Közösségi finanszírozással vonna be tőkét a Cristo

A „cascós app”-ból kinőtt, a legtöbb autós szolgáltatást ma már lefedő Cristo szuperapp a Tőkeportál felületén toboroz befektetőket. Az előregisztrációs szakasz már szeptember 22-től zajlik, a rövidesen induló zárt szakaszban pedig az előregisztrálók elsők között fektethetnek be. Még nem késő regisztrálni, a cél a meglévő szolgáltatások erősítése, valamint nemzetközi jelenlétük megalapozása.
2022. 10. 05. 22:00
Megosztás:

Olcsóbbá és egyszerűbbé tenné a népszámlálást a digitális személyazonosság

Október első napján startolt el a 2022-es magyar népszámlálás, melyet első alkalommal lehet online is kitölteni. Ezt már közel 600 ezer háztartás, összesen 1,3 millió fő meg is tette az első néhány napban. A költséghatékonyság szempontjából cél lenne, hogy ezt október 16-ig minél többen tegyék meg. Az idei cenzus egyetlen kérdés erejéig a gazdaság versenyképessége szempontjából sorsdöntő digitális felkészültségre is kitér. Felmerül a kérdés: miért kellene minden állampolgárnak mihamarabb digitális személyazonosságot kapnia és egyáltalán hogyan tudna Magyarország felzárkózni Európához a digitalizáció terén? Mindenekelőtt teljes társadalmi edukációra és az elektronikus közszolgáltatásokba vetett bizalom erősítésére van szükség – véli Hortobágyi Ágoston digitális stratéga.
2022. 10. 05. 21:30
Megosztás:

Médiatechnológiai vállalattal bővül a 4iG portfóliója

A 4iG Nyrt. adásvételi megállapodást kötött a Honeycomb csoport többségi, 75%-os tulajdonának megvásárlásáról. A Honeycomb rendelkezik a Brisk szoftver és az erre épülő médiatechnológiai platform kizárólagos felhasználási jogával. A Brisk a világ jelenleg egyik legkorszerűbb és legmagasabb fokon automatizált, Magyarországon fejlesztett reklám minőségellenőrző, transzkódoló, és továbbító rendszere. A 4iG portfóliója hosszútávú regionális stratégiájának megfelelően bővül a médiapiaci kompetenciával. A közép-európai régió és a nyugat-balkáni térség piacai jelentős növekedési potenciált jelentenek a 4iG csoport új szolgáltatásának.
2022. 10. 05. 21:00
Megosztás:

A kékgalléros munkáltatók negyede nem tervez évközi béremelést

A hétről hétre súlyosbodó infláció és az energiaválság árnyékában a kékgalléros munkavállalók megtartása folyamatosan új megoldásokat igényel. Ezért egyre többeknél merül fel az évközi béremelés és a négynapos munkahét gondolata, miközben a bumeránghatást is érdemes figyelembe venni. A kékgalléros álláshirdetésekben széles választékot felvonultató Jófogás szakterületi vezetője szeptember 28-án, a kékgalléros toborzási trendeket körüljáró recruiTECH BLUE konferencián ismertette a vállalat vonatkozó kutatásának eredményeit.
2022. 10. 05. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben; napközben új történelmi mélyponton is volt az árfolyam

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekkel összevetve, napközben új mélypontra került az euróval szemben az árfolyam.
2022. 10. 05. 20:00
Megosztás:

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2022. 10. 05. 19:30
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 525,90 pontos, 1,32 százalékos csökkenéssel, 39 385,30 ponton zárt szerdán.
2022. 10. 05. 19:00
Megosztás: