Megváltozott munkaképességű emberek számára munkát biztosító üzem nyílt Karcagon

A folyamatos bővülés miatt immár harmadik telephelyén folytatja működését a Prohuman három és fél éve működő karcagi üzeme, ahol elősorban megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását tették lehetővé.

Megváltozott munkaképességű emberek számára munkát biztosító üzem nyílt Karcagon

A Prohuman karcagi - egyfajta mintaüzemként is szolgáló – telephelye 2018-ban kezdte meg működését elsősorban azzal a céllal, hogy munkát biztosítsanak megváltozott munkaképességű emberek számára a régióban. Az első időkben egy alig húsz négyzetméteres épületben, hat megváltozott munkaképességű dolgozóval indultak. Az elmúlt három és fél év alatt viszont már többször is költözni kellet, hiszen a beérkező munkák mennyisége és így a létszám is folyamatosan nőtt. A most megnyílt 330 négyzetméteres csarnokban már 51-en dolgozhatnak és szeretnék, hogyha a létszám egy év alatt duplájára nőne.  A karcagi üzemben jellemzően könnyű fizikai, főként papíripari munkákat végeznek, például ragasztási, hajtogatási feladatokat, vagy éppen egyszerűbb anyagválogatási és könnyű összeszerelési munkákat, nem ritkán világmárkák csomagoló anyagait is itt gyártják. A mintaüzemben a foglalkoztatás körülményeinek kialakítása a megváltozott munkaképességű kollégák speciális szempontjainak szem előtt tartásával történt, erre példa a teljesen akadálymentes belső közlekedés, de a speciális igények szerinti plusz munkaközi szünetek biztosítása is.

Érdemes nyitni a megváltozott munkaképességű dolgozók felé

„Hatalmas hittel indultunk el három és fél évvel ezelőtt, de őszintén megvallom, nem hittem volna, hogy néhány éven belül tízszeresére fogunk bővülni, vagy akár még tovább. Tény, hogy országszerte egyre több lehetőség nyílik a megváltozott munkaképességű emberek számára, hogy munkába álljanak, de bőven van még hova fejlődni. Mi is ezt tesszük, folyamatosan igyekszünk újabb és újabb lehetőségeket keresni és teremteni arra, hogy segítsünk munkalehetőséget létrehozni azok számára is, akik ilyen vagy olyan okból kicsit speciálisabb feltételek között tudnak csak dolgozni. Büszke vagyok rá, hogy egy olyan vállalatot vezethetek, amely egy éven belül már második kimondottan megváltozott munkaképességgel rendelkező emberek számára munkát kínáló egységét nyitja meg” – mondta el Ignácz Béla, a Prohuman ügyvezetője utalva arra is, hogy a vállalat néhány hónapja Miskolcon átadta „esélyteremtő” call centerét, ahol a karcagi üzemhez hasonlóan, elsősorban megváltozott munkaképességű emberek számára biztosítanak munkát. Ignácz Béla hangsúlyozta fontos, hogy minél több cégvezető ismerje fel érdemes nyitni, és a megváltozott munkaképességű kollégák számára is több és több lehetőséget kínálni „Tapasztalataink azt mutatják, hogy a megélhetésen felül a munka lehetősége a közösséghez tartozás érzését is kínálja és egyfajta megerősítésként szolgál, hogy megváltozott képességekkel is a társadalom hasznos tagja lehet bárki. Azt is látjuk, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók jelenléte hozzájárul a nyitottabb, befogadóbb munkahelyi légkör kialakulásához is, a közös munka mindenki szemléletét átalakítja” – húzta alá a naponta 15 ezer embernek munkát biztosító Prohuman vezetője.  
 
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a megnyitó eseményen hangsúlyozta, hogy „minden munkahely érték, de a megváltozott munkaképességűek munkahelye kétszeresen az, hiszen gazdaságilag és szolidárisan értéket teremt”.
 
„A munkahely teremtő beruházások támogatása, azok fejlesztése Karcag életében is fontos és meghatározó feladattá vált az eltelt időszakban, azért, hogy ne segélyek, hanem esélyek kerüljenek minden munkát vállalni, dolgozni kívánó elé, így a megváltozott munkaképességű személyek elé is” – mondta el a megnyitón Szepesi Tibor, Karcag polgármestere, kiemelve hogy ahhoz, hogy átfogó  segítséget tudjanak nyújtani a karcagi és a Karcag környéki megváltozott munkaképességű munkavállalók számára; fontos, hogy a kormányzati törekvések és az Önkormányzat igyekezete találkozzon a gazdasági élet szereplőivel, a munkaadókkal, ahogyan ez a mostani üzem esetében is történt. Hozzátette: itt nemcsak egy munkahelyet, hanem közösséget, csapatot is építettek.
 
A Prohuman közvetve vagy közvetlenül csaknem 400 – változatos munkakörben tevékenykedő - megváltozott munkaképességű kollégával dolgozik együtt jelenleg. Csaknem kétszáz dolgozó különböző partner vállalatok számára végez jellemzően könnyű fizikai munkákat, de sokan vannak, akik irodai, adminisztratív munkakörben dolgoznak, a Prohuman miskolci „esélyteremtő” call centere pedig kimondottan a megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatását szem előtt tartva került kialakításra. A HR-szolgáltató jelenleg is több olyan programon dolgozik melyek célja, hogy még tovább növeljék, ösztönözzék a speciális igényű emberek munkavállalását.

Elbúcsúztatta Angela Merkelt a német hadsereg

A polgári személyeknek kijáró legmagasabb fokú tiszteletadással, fáklyás, zenés katonai parádéval elbúcsúztatta Angela Merkel kancellárt a német hadsereg (Bundeswehr) csütörtök este Berlinben.
2021. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Tíz bankot bírságolt meg az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 64,7 millió forintos bírságot szabott ki tíz hitelintézetre, mert szerződéskötés után nem megfelelően tájékoztatták ügyfeleiket - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 02. 21:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Októberben a piaci várakozásokkal összhangban 2020 áprilisa óta a legalacsonyabbra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.
2021. 12. 02. 21:00
Megosztás:

A makói gumigyár visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét

A makói gumigyár előre menekült, ahelyett hogy teljesítette volna amit vállalt, inkább visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét, "csak szabadon kirúghassa az embereket" - közölte közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.
2021. 12. 02. 20:30
Megosztás:

Gyenge kezdés után tovább estek az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Kora reggeli jegyzéséhez képest az euróval és a dollárral szemben 0,3 százalékot, a svájci frankkal szemben 0,4 százalékot veszített.
2021. 12. 02. 19:30
Megosztás:

Az európai hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
2021. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Nem stagnált a villamos energia árának növekedése az európai piacokon

Tovább emelkedtek és rekordmagas értéket értek el a másnapi piaci villamosenergia árak októberben az európai energiapiacon - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 02. 18:30
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 20 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 75 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 20 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 12. 02. 18:00
Megosztás:

25 év alatt egyszer sem voltak ilyen magasan az ipari termelői árak az euróövezetben

Októberben jóval a piaci várakozások felett, 26 éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján. Az áremelkedést az energia drágulása hajtotta.
2021. 12. 02. 17:30
Megosztás:

Rohamosan növekvő bérek az IT munkaerőpiacon, idén még nagyobb volt a kereslet az informatikusok iránt

Folyamatosan nőtt a kereslet az IT szakemberek iránt, a remote munkavégzés természetessé vált, a legnépszerűbb programozási nyelvek pedig továbbra is a Java, Javascript, C/C++, C#. Egyre több vállalat keres Python fejlesztőket, de a DevOps mérnök és a Full-Stack pozíció is felértékelődött, a kereslettel párhuzamosan pedig a bérekben is fellendülés figyelhető meg. Íme, a Bluebird legfrissebb IT munkaerőpiaci körképe - mi történt 2021-ben?
2021. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Mibe fektessünk 2022-ben, mi lesz a forinttal és a hazai részvényekkel? Beérkező levelek

2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.
2021. 12. 02. 16:30
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Vegyesen nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön.
2021. 12. 02. 16:00
Megosztás:

Hitelbiztosító: kevesebb a késedelmes fizetés a gazdaságban

Nagy mértékben, a tavalyi 46 százalékról 34 százalékra csökkent a lejárt vállalatközi (B2B) számlatartozások állománya Magyarországon. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító elemzésében. A 200 magyar vállalat bevonásával készült, Fizetési Szokások Barométere című tanulmány szerint csökkent a 90 napon túli tartozások aránya is (az idén 4 százalék, szemben a tavalyi 6 százalékkal.) A felmérésben ezúttal az élelmiszeripar, a tartós fogyasztási cikkek és az acél-fémipar cégeit kérdezték meg.
2021. 12. 02. 15:30
Megosztás:

A forgalomcsökkentés hozhat fordulatot a belvárosi ingatlanpiacon?

A fővárosban közlekedő gépjárművek száma folyamatosan emelkedik és az ezzel együtt járó lég- és zajszennyezés, forgalomnövekedés, parkolásra használt közterületek bővülése jelentősen rontják a budapesti lakosok életminőségét. A parkolási lehetőségek csökkentése és a tágabb értelemben vett forgalomcsillapítás ezen a helyzeten változtathatna és áttételesen ugyan, de az ingatlanpiacon is éreztethetné jótékony hatását. Január elsejétől a VII. kerületben is elindul az átmenő gépjárműforgalom csökkentését célzó kizárólagos lakossági parkolás, ennek kapcsán az OTP Ingatlanpont az autózás visszaszorításának lehetséges hatásait vizsgálja a korábbi évek példáin keresztül.
2021. 12. 02. 15:10
Megosztás:

3. oltás is kell a magyar védettségi igazolvány érvényességéhez

Csak még azt nem tudni, hogy pontasan mikortól. Gulyás Gergely a mai kormányinfó bejelentette: "határozott szándékunk, hogy a védettségi igazolvány érvényességét a harmadik oltáshoz igazítsuk. Ennek időpontját később fogjuk bejelenteni."
2021. 12. 02. 14:50
Megosztás:

Bezuhant a hitelek folyósítása októberben - a zöld hitel sem segített

Októberben nagyot zuhant a lakáshitelek folyósítása. A bankok által kihelyezett 108,2 milliárd forint ugyan még így sem mondható alacsonynak, de az október 4-től induló kedvezményes zöld lakáshitelek még nem jelentek meg a folyósításokban. A személyi kölcsönök összege is csökkent, a babaváró hitel pedig az eddigi harmadik legalacsonyabb értékét érte el októberben.
2021. 12. 02. 14:30
Megosztás:

Végrendelet írása 2022 - Hogyan kell végrendeletet írni, akár kézzel...?

Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére. Több százezer házilag készített végrendelet pedig otthon, a fiókok mélyén lapul, amely a közjegyzők tapasztalatai szerint többségében érvénytelen, vagy elő sem kerül a hagyatéki eljárásig. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nemrég készített felmérése azt is megmutatta, hogy számos tévhit él a magyarok körében a végrendelkezéssel kapcsolatban. Sokan például tévesen azt gondolják, hogy végrendelet nélkül is örökölhet utánuk az élettársuk.
2021. 12. 02. 14:00
Megosztás:

Csak az ingatlanok mintegy 5 százaléka állná a sarat az új határidős épületenergetikai szabályozás szerint

Egy tavaly év végi új rendelkezés szerint 2022. június 30. után csak a legalább BB energetikai besorolású épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt. A rendelet eredetileg 2021. január 1-jén lépett volna életbe, amelynek elhalasztásával az építkezők némi időt nyertek, érdemes azonban minél hamarabb felkészülni az eddiginél szigorúbb szabályozásra. Az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai a tavaly energetikailag besorolt épületek csupán mintegy 5 százaléka felel meg a követelménynek. Gali András építészmérnök, épületenergetikai szakmérnök, az Országos Tanúsító Központ tulajdonosa szerint az NHP Zöld Otthon Program keretében biztosított, kedvező kamatozású lakáscélú hitel lendületet adhat az energiahatékony ingatlanok építésének és vásárlásának. Ugyanakkor érdemes az otthonok energiahatékony átalakítását is megfontolni, ugyanis már pár éven belül megtérülhet az anyagi befektetés.
2021. 12. 02. 14:00
Megosztás:

MagyarBrands: kiváló fogyasztói márka lett a Dressa

Egyre inkább beigazolódik, hogy a magyar fogyasztók egyre szívesebben vásárolnak hazai termékeket. Ezt a tendenciát hivatott erősíteni a MagyarBrands program is, amely díj idei kitüntetettjei között immár a száz százalékban magyar tulajdonú Dressa webáruház és divatmárka is megtalálható. Mint azt Csányi Zoltán ügyvezető igazgató elmondta: a környezettudatosság mellett arra is törekednek, hogy a Dressa teljes portfóliója belföldön készüljön, ami azért hosszú folyamat.
2021. 12. 02. 13:30
Megosztás: