Mekkora fizetéssel nyílik a CSOK Plusz lakás?

A CSOK Plusz keretében a vállalt gyermekek számától függően 15-50 millió forintos kedvezményes lakáshitelt igényelhetnek a gyermekes vagy gyermektelen házaspárok. A jogosultság feltételrendszere adott, de mivel hitelről van szó, az egyes kondíciókban vannak eltérések a különböző bankok között - hívja fel a figyelmet a money.hu. Az összeállításból kiderül az is, hogy legalább mekkora jövedelem kell a 15-30 és az 50 milliós CSOK Plusz hitelhez és hogyan tudjuk összevetni a kezdeti költségeket.

Mekkora fizetéssel nyílik a CSOK Plusz lakás?

Mostanra a legnagyobb lakossági bankok többségétől igényelhető az új lakástámogatási konstrukció, a legfeljebb 3 százalékos kamattámogatott CSOK Plusz hitel. Az igénylőknek számos szigorú feltételnek kell eleget tenniük, de bankonként azért lehetnek különbségek, akár a kamat, akár a jövedelemelvárások tekintetében. A money.hu a napokban elindította a CSOK Plusz-kalkulátorát, amely az igénylőknek nyújt segítséget a kamatok és egyéb paraméterek, például a kezdeti banki költségek összehasonlításában. 

Ami mindenkire vonatkozik: Fontos, hogy a CSOK Plusz nem tesz különbséget használt és új lakások között, mindkettőre felvehető, emellett kombinálható a többi támogatással, a falusi CSOK-kal és Babaváró hitellel is. Összességében így a minden szükséges feltételt teljesítő három gyermeket vállaló családok akár 46 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak.

A CSOK Plusz-lakáshitel összege egy vállalt gyermek esetében 15 millió, kettőnél már 30 millió, három vagy több gyermeknél 50 millió forint is lehet. Ha a gyermeket vállaló család a CSOK Plusz segítségével szeretné az első lakóingatlanját megvásárolni, akkor a vételár maximum 80 millió forint lehet. Míg tovább költözés esetén, nagyobb lakás vásárlásánál 150 millió forint a limit. 

A lakáshitel kamata maximum 3 százalék lehet, továbbá a második vagy harmadik újonnan született gyermek után az állam szerepvállalása miatt gyermekenként 10 millió forintot elengednek az aktuális tőketartozásból.

Mégsem mindegy, melyik bankhoz megy az igénylésünk. “Az állami támogatás miatt a CSOK Pluszra szigorú jogszabályi előírások vonatkoznak. Ugyanakkor bankonként mégis lehetnek eltérések. Például a kamat legfeljebb 3 százalék, azaz csak felső plafon van, tehát akár ennél olcsóbban is kínálhatnak ilyen konstrukciót a bankok: jelenleg a Gránit Banknál és az MBH Banknál egyaránt 2,89 százalék a CSOK Plusz hitel kamata” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Hozzátette: “Az egyéb feltételekben, például a hitelfelvételhez kapcsolódó kiadások tekintetében is vannak számottevő a különbségek. A szabályok szerint a CSOK Plusz hitel igényléséhez és folyósításához köthető kiadás a kölcsön összegének legfeljebb 0,75 százaléka lehet, de nem haladhatja meg a 300 ezer forintot. Mivel hasonlóan a kamathoz, a díjak terén is csak egy plafont határozott meg a jogalkotó, ezért ez alatt a bankok szabadon versenyezhetnek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy átvállalnak egyes díjakat vagy visszatérítik azokat. Ebből adódik, hogy akad olyan pénzintézet, ahol például a 15 milliós CSOK Plusz kezdeti költsége alig több mint 10 ezer forintot tesz ki, ellenben olyan is van, amelynél közel 170 ezer forintba kerül ugyanez, és az is előfordul, hogy egyáltalán nem kell kezdeti költséggel kalkulálni.”

Mekkora fizetés kell hozzá? Mennyi lehet a törlesztőrészlet?

Ami talán még lényegesebb a money.hu vezetője szerint, hogy a bankok milyen jövedelmet várnak el az igénylőktől. Ebben szintén lehetnek különbségek a bankok között, márpedig ez kulcsfontosságú a hiteligénylés sikere szempontjából.

Aki kihasználná a meglévő gyermek(ei)re és gyermekvállalására tekintettel felvehető maximális hitelösszeget, 25 éves futamidőre 3 százalékos kedvezményes kamattal számolva az “egygyermekes” 15 millió forint hitel esetén 73 ezer forint, a “kétgyermekes” 30 milliós hitelnél 146 ezer forint, és a legmagasabb, 50 milliós hitelösszeg esetében pedig közel 244 ezer forint lenne a havi törlesztőrészlete a hitelfelvétel utáni 1 éves türelmi idő (tőketörlesztés nélküli időszak) után. Ugyanakkor a futamidő alatt másodikként érkező és további gyermek után járó tartozáselengedéssel csökken a fennálló tőketartozás, ezáltal a havi törlesztőrészlet is.

A szabályok szerint az igénylőknek az aktuális évre vonatkozó minimálbérrel kell rendelkezniük nettóban, ez az összeg 2024-ben valamivel több mint 177 ezer forint. Az adósságfék-szabályok szerint 600 ezer forint nettó bevétel alatt a jövedelem 50 százaléka lehet maximum a törlesztő, ez alapján a 30 milliós CSOK Plusz hitelhez minimum 290 ezer jövedelem kell, az 50 millióshoz pedig több mint 480 ezer forintos nettó jövedelmet kell felmutatni. Lényeges ugyanakkor az is, hogy a gyermeket vállaló pár jövedelmét együttesen nézik a bankok, és az adósságfék-szabálytól lehetnek szigorúbbak is, vagyis előfordulhat, hogy ami az egyik banknál elegendő, arra egy másik nem ad akkora összegű hitelt.

https://tudastar.money.hu/hir/20240118/mekkora-fizetessel-nyilik-a-csok-plusz-lakas/

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás:

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás:

Jók a kilátásai Romániának

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt - nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.
2024. 02. 21. 14:30
Megosztás:

Programokat indít a GINOP Plusz

A munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programon keresztül, 2030-ig pedig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
2024. 02. 21. 14:00
Megosztás:

Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden.
2024. 02. 21. 13:30
Megosztás:

Erősíteni kell a növényvédelmet

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán.
2024. 02. 21. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a feliratkozás a Smart Manufacturing Festivalra

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:30
Megosztás:

A gerinc 3 leggyakoribb betegsége

A gerincoszlop a test fő tartószerkezete, az a tengely, amely a csontvázat támogatja. Ez a mozgásszervi rendszer legfontosabb szegmense, az összes többi a gerinchez kapcsolódik. Összetett anatómiai felépítés lévén számos betegség okozhat problémákat a gerinc szintjén, amelyek nemcsak műtét által kezelhetőek.
2024. 02. 21. 12:15
Megosztás:

Bemutatkozik kishazánk Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:00
Megosztás:

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át.
2024. 02. 21. 11:45
Megosztás:

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:30
Megosztás:

Bővült a FA-ZON Bútor Kft.

Megmunkálóközpontot szerzett be és raktárbázist alakított ki a FA-ZON Bútor Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a telephelyén, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tomajmonostorán - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:00
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás:

Enyhe forintmozgás reggel

Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 21. 08:30
Megosztás: