Melyik banknál igényelhetnek 10%-os önerővel hitelt a fiatalok?

Az éledező lakáshitel- és ingatlanpiacon idén már megjelenhetnek a vevői oldalon azok, akik megfelelő jövedelem mellett mindössze 10 százalékos saját erővel szeretnének lakást vásárolni.

Melyik banknál igényelhetnek 10%-os önerővel hitelt a fiatalok?

A lehetőség a gyermekvállalást tervező CSOK Pluszt igénylő házaspárok számára is elérhető, és minden első lakást vásárló, legfeljebb 41 éves hiteligénylő számára nyitva lesz. A money.hu utánajárt, hogy hol tartanak a bankok a 10 százalékos saját erővel igényelhető lakáshitelek bevezetésével.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az ingatlan.com adatai szerint a lakáspiaci kínálatban mennyibe kerülnek azok a lakások, amelyek népszerűek lehetnek a 10 százalékos saját erővel rendelkező vásárlók számára. 

Azért még ne rohanjunk holnap a bankba

“Új piacról beszélhetünk, mert általánosságban a 20 százalékos önerő a minimális elvárás, ám a jogszabályok ma már lehetővé teszik, hogy a feltételeket teljesítő és megfelelő jövedelemmel rendelkező vevőjelöltek 10 százalék önerő felmutatásával is vehessenek fel lakáshitelt.

Ugyanakkor azt is lényeges tisztázni, hogy bár a jogszabályok lehetővé teszik, a bankok nem kötelesek kínálni 10 százalékos saját erővel igényelhető lakáshiteleket. Másképp fogalmazva, szigorúbb kritériumokat is alkalmazhatnak” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Hozzátette: “A money.hu információi alapján 10 százalékos önerővel igényelhető lakáshitel egyelőre a K&H Banknál érhető el, de más pénzintézeteknél - többek között az MBH, CIB, UniCredit és Erste Banknál - is folyamatban az első lakásvásárló fiatalokat célzó hitelajánlatok kidolgozása.

“Előbb-utóbb valószínűleg minden banknál elérhető lesz a 10 százalékos önerővel igényelhető lakáshitel. A hitelintézeteknek azonban a saját működési folyamataikat is finomhangolniuk kell, hogy megfeleljenek a jogszabályoknak, és ne vállaljanak túl nagy kockázatot a hitelezéssel. Ez viszont időbe telik, ami miatt 2024 első heteiben a fiatalok nem mindenhol tudnak élni ezzel a lehetőséggel.” - fogalmazott Korponai Levente. 

Feltételek és budapesti árkörkép

lakáshitel 10% önerővel fiataloknak

A 10 százalékos saját erővel kínált lakáshiteleknél kiemelten fontos kritérium lesz a jövedelem, hiszen a kisebb önerő nagyobb hitelösszeget is jelent majd, amelynek törlesztője bele kell férjen a jövedelembe. “Emellett a fedezeten, azaz a lakóingatlan értékén is sok múlik. Az újszerű és felújított lakások ezért megfelelő fedezetet jelenthetnek.

Arra számítunk, hogy elsősorban a 45 millió forintnál olcsóbb jó állapotú és kedvező lokációjú fővárosi tégla- és panellakások lesznek népszerűek az első lakásukat megvásárló fiatalok körében.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Az ingatlan.com adatai szerint összesen Budapesten ötezer ilyen lakás szerepelt a kínálatban január közepén. “Az átlagos négyzetméteráruk 884 ezer forint, de a városrészek között nagy a szórás, hiszen 428 és 1,9 millió forint között mozognak az árak. “A legtöbb 45 millió alatti, újszerű, felújított lakás a VIII. kerületben található, ezeknél az átlagos négyzetméterár 904 ezer forint. A városrészeket tekintve a legtöbb, fiatalok körében népszerű lakás a VII. kerületi Külső-Erzsébetvárosban található, ahol több mint 170 jó állapotú és 45 millió forintnál olcsóbb lakásból válogathatnak.

A kínálat alapján dobogós még a XIII. kerületi Angyalföld 150 lakással és a XX. kerületi Erzsébetfalva, ahol több mint 140 ilyen lakást értékesítenek, amelyek ráadásul legolcsóbb négyzetméterárral is rendelkeznek. Erzsébetvárosban a négyzetméterárak középértéke a vizsgált ingatlanok körében 727 ezer forint. A legkedvezőbb négyzetméterárakkal rendelkező városrészek közé tartozik a Kispesti Lakótelep 733 ezer forintos és a X. kerületi Óhegy 750 ezer forintos négyzetméterenkénti árral.” - ismertette az adatokat Balogh László. 

Közölte azt is, hogy a szóban forgó lakások jelentős része a fiatalok számára első lakásnak jó alternatívát jelentenek. Fekvésük, állapotuk miatt a jövőben jó esély van arra, hogy növekedjen az értékük, és kereslet szinte mindig lesz irántuk, ami egy továbbköltözés esetén szintén fontos szempont. 

3 kriptó, ami milliomossá tehet

Mindenki tisztában van vele, hogy hamarosan nyakunkon a Bitcoin felezés időpontja, és ez bizony elindíthat bizonyos ciklusokat. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elég átnéznünk a történelmi kriptovaluta árfolyamokat, és ráébredünk, hogy itt az ideje megtennünk magunknak egy szívességet, azaz mielőbb diverzidikálnunk kell a portfóliónkat.
2024. 02. 23. 00:01
Megosztás:

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás:

Csúcsot döntött a jelzálogkamat

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 02. 22. 15:00
Megosztás:

Fejlesztést akar eszközölni az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be szerdán a digitális infrastruktúrák innovációjának, biztonságának és ellenállóképességének előmozdítására, valamint az összeköttetés javítására az európai gazdaság jövőbeni versenyképességének szavatolása érdekében.
2024. 02. 22. 14:30
Megosztás: