Mennyit drágulhatnak a lakáshitelek az MNB 18 százalékos kamata miatt?

A pénzpiaci folyamatok és a gyengülő forint miatt a jegybank brutális kamatemelést hajtott végre. A forint azonnal erősödésnek indult, de mi fog történni a hitelkamatokkal? A Bankmonitor szakértői erre a kérdésre keresik a választ.

Mennyit drágulhatnak a lakáshitelek az MNB 18 százalékos kamata miatt?

Az MNB a pénzpiaci folyamatokra reagálva 17-18 százalékra emelte a kamatszintet. Fontos kihangsúlyozni, hogy az alapkamat változatlan szinten maradt. Más, rugalmas, gyors reagálású eszközök bevezetéséről döntött a jegybank:

-megemelték az egynapos fedezett hitel kamatát 15,5 százalékról 25 százalékra,
-egynapos betéti tendert hirdettek 18 százalékos kamatszinten,
-egynapos devizalikviditást nyújtó swapeszköz is indul 17 százalékos kamat mellett.

Az új betétet és swapeszközt naponta meghirdeti a jegybank mindaddig, amíg azt a pénzpiaci folyamatok indokolják.

A forint árfolyama nagyon is jól reagált a bejelentésre, a hazai fizetőeszköz 420 Ft/EUR szint alá erősödött a korábbi 430 Ft/EUR körüli szintről. De milyen hatása lehet ennek a lépésnek a hitelkamatokra?

A rövid futamidejű pénzpiaci hozamok gyorsan lekövették a változást

A bejelentést követően tették közzé a bankközi kamatlábat, ezek közül a rövid futamidőre érvényes Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) jelentős mértékben emelkedett egy nap alatt. A mutató értéke – futamidőtől függően 12,73-14,53 százalékról 17,92-15,98 százalékra emelkedett. Vagyis érdemben, 5,19-1,45 százalékkal emelkedett egyetlen nap alatt.

A mutató értéke különböző futamidőkre:
-egynapos futamidő: 17,92% (5,18 százalékpontos emelkedés egy nap alatt),
-1 hónapos futamidő: 16,23% (2,71 százalékpontos emelkedés egy nap alatt),
-3 hónapos futamidő:16,21 % (2,27 százalékpontos emelkedés egy nap alatt),
-12 hónapos futamidő: 15,98% (1,45 százalékpontos emelkedés egy nap alatt).

A BUBOR értékétől függ a meglévő változó kamatozású lakáshitelek kamata. Ezen kölcsönök kamata az elkövetkező időszakban könnyen elérhetik a 20 százalékot. Ez egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön esetében a mutató aktuális, 16,21 százalékos értékét már „csak” egy 3,80 százalékos felárral kell megnövelni ehhez.
Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy ez nem befolyásolja az idei évben az adósok fizetési kötelezettségét. Ugyanis a kamatstop védi az érintetteket a BUBOR mutató változásából eredő kamatemelkedéstől. 

Gyakorlatilag a 3 havonta változó kamatozású kölcsönöket a jogszabály 14,19 százalékpontos kamatemelkedéstől védi meg.

Az új lakáshitelek kamata is emelkedhet

Fontos kihangsúlyozni, hogy jelenleg nem változó kamatozású kölcsönöket vesznek fel a magyarok, vagyis az új hitelekre nem hat ilyen közvetlenül az MNB mai döntése.
A hosszú kamatperiódusú, végig fix kamatozású jelzáloghitelek kamata inkább a hosszú futamidejű pénzpiaci hozamok alakulásától függ. Az ezt leíró BIRS mutató október 14-ei értékét még nem ismerjük, de az eddigiek alapján a Bankmonitor szakértői egyre csökkenő hatást várnak a futamidő növekedésével.

Ez érthető, hiszen a jegybank a kifejezetten rövid, egynapos eszközök kamatát emelte meg érdemben. A BUBOR mutató értékei is ennek megfelelően változtak, vagyis a futamidő növekedésével a hatás fokozatosan csökkent.

Ezek alapján az új lakáshitelek kamatemelkedése érdemben elmaradhat a jegybank ma bejelentett 4,0-5,0 százalékpontos emelésétől. (Ekkora a különbség a jegybanki alapkamat és az új eszközök kamata között.)

Ettől függetlenül reális esély van arra, hogy a pénzintézetek rövid távon 0,5-1,0 százalékponttal megemeljék új kölcsöneik kamatát.  Ez egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében havi 6-12 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést eredményezhet.

Az MNB döntésének hitelkamatokra gyakorolt hatása nagymértékben függ attól, hogy ezek az új eszközök, magas kamatok meddig maradnak velünk. A jegybank a bejelentés alapján addig használja ezen eszközeit, amíg a pénzpiaci egyensúly helyre nem áll.

Bankmonitor tipp:
Hiteligénylés előtt állóknak mindenképpen érdemes gyorsan lépniük. Az MNB döntésének hitelekre gyakorolt hatása még nem mérhető fel pontosan, az azonban borítékolható, hogy a kamatok valamilyen mértékben emelkedni fognak.

Piacra lépett Magyarországon az ORLEN-csoport

Piacra lépett Magyarországon az ORLEN-csoport, összesen 143 hazai töltőállomást vesz át - közölte az ORLEN csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 04. 23:00
Megosztás:

Kétmilliárd forint uniós forrás érkezett Békés megyébe

Csaknem kétmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el több Békés megyei település az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből - tájékoztatta csütörtökön közleményben az MTI-t a Békés Megyei Önkormányzat.
2022. 12. 04. 22:00
Megosztás:

Rezsitámogatást ad Kecskemét önkormányzata a rászorulóknak

Települési támogatást nyújt Kecskemét önkormányzata a lakossági átlagfogyasztást meghaladó gáz- vagy villanyáram költségeinek enyhítésére a rászorulóknak - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t csütörtökön.
2022. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Idén új helyszínen várja az adományokat a Mikulásgyár

Idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív akciója, a Mikulásgyár, ahol december 22-ig várják az ajándékokat- közölte a Mikulásgyár Alapítvány az MTI-vel vasárnap.
2022. 12. 04. 19:00
Megosztás:

A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

A vállalkozások Európa-szerte küzdenek a magas villamosenergia-árakkal. A válságból kivezető út lehet a cseh Nano Energies által kínált rugalmassági aggregáció, amely az áramfogyasztás és -termelés intelligens irányításával az energiaköltségek 10-30 százalékos csökkentését is lehetővé teszi. Emellett erősíti a villamosenergia-hálózat stabilitását, és optimalizálja a megújuló energiatermelés hálózatba visszatáplálását. Magyarország már a negyedik ország, ahol a cég jelen van.
2022. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.
2022. 12. 04. 17:00
Megosztás:

A Twitter ismét felfüggesztette Kanye West fiókját

A Twitter ismét felfüggesztette a Ye művésznéven szereplő, korábban Kanye Westként ismert rapper fiókját, a közösségi médium erőszakra való felhívásra vonatkozó szabályának megsértése miatt.
2022. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Hantai Simon alkotásaiból nyílik kamarakiállítás Pécsen

A száz éve született Hantai Simon festőművész munkáiból nyílik kamarakiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban december 7-én - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.
2022. 12. 04. 15:00
Megosztás:

Ipari, inflációs, kiskereskedelmi és külkereskedelmi adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a novemberi inflációs adat, az októberi ipari termelésről szóló statisztika, valamint a külkereskedelmi forgalom októberi statisztikája.
2022. 12. 04. 14:00
Megosztás:

A következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter a Reagan Nemzeti Védelmi Fórum nyitóelőadásában szombaton Kaliforniában, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok új Nemzeti Védelmi Stratégiája a Kínával való versenyt helyezi az első helyre.
2022. 12. 04. 13:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomra számít az ünnepek előtt a Grand Tokaj

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja  legjelentősebb bortermelője.
2022. 12. 04. 12:00
Megosztás:

Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéke eléri majd a 12 százalékot, ami jelentősen magasabb a Bankmonitor által becsült jelenlegi szintnél. Amennyiben beválik a Jegybank prognózisa, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni, ami teljes visszafizetésben mintegy 7,5 millió forint plusz költséget jelent.
2022. 12. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 45 804,29 ponton zárt pénteken, 88,96 ponttal, 0,19 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 12. 04. 10:00
Megosztás:

Újabb óvodaépület újul meg Szegeden

Uniós támogatással, 350 millió forintból korszerűsítik a szegedi Felsővárosi óvodát, a tervek szerint a jövő év közepére befejeződő beruházásnak köszönhetően akár 60 százalékkal is csökkenhet az intézmény energiafelhasználása - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2022. 12. 04. 08:00
Megosztás:

Újraindul az Uránia olasz vetítéssorozata

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész egyik legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy olasz film szerepel.
2022. 12. 04. 07:00
Megosztás:

Az okosjátékok használata is járhat biztonsági kockázatokkal

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint, ezért a társaság kiberbiztonsági szakértői azt ajánlják, hogy például okosjátékok vásárlása előtt a személyes adatok, a magánélet védelme, és a gyerekek biztonsága érdekében a felhasználók tájékozódjanak, biztonságos-e a kiválasztott eszköz otthoni használata.
2022. 12. 04. 06:00
Megosztás:

Az EU és a G7 országok megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton.
2022. 12. 04. 05:00
Megosztás:

A 6-os lottó sorsolást várod? Kár! Kidobhatod a szelvényt már most a kukába

A hazai állami nyereményjátékok közül a lottó a legkedveltebb hosszú évtizedek óta. A lottójátékok között jelentős különbség van abban, hogy milyen esélyünk van megnyerni a fődíjat. Mert ugye az összes lottó úgy van kitalálva, hogy csak a főnyereménnyel lehet igazán komoly pénzt nyerni, a többi, az csak népámítás, semmi, nudli.
2022. 12. 04. 04:00
Megosztás:

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség, akit a bíróság valótlan állítása miatt csaknem másfél milliárd dollár kártérítés kifizetésére kötelezett.
2022. 12. 04. 03:00
Megosztás: