Mérséklődő energiaárak mellett is növekedni tudott az ALTEO

A mérséklődő energiaárak ellenére is növekedést mutattak az ALTEO Csoport legfontosabb eredményszámai az év első felében: a konszolidált EBITDA 8, a nettó eredmény 10 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest. A tervek szerint haladó fejlesztések közül kiemelkedik a saját beruházásban és kivitelezésben épülő naperőmű, amellyel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett vállalat naperőművi portfóliója a duplájára nő. Szintén jelentős lépés a nagykőrösi biogáz üzem megvásárlása, valamint az ALTEO többségi tulajdonában álló FE-GROUP Zrt. szerződéskötése kétéves időtartamra a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős MOHU Zrt.-vel A növekedés fenntartásához további befektetések és beruházások végrehajtását tartja szükségesnek az energetikai cég menedzsmentje.

Mérséklődő energiaárak mellett is növekedni tudott az ALTEO

Noha az energiaárak mérséklődése éreztette a hatását az év első felében, folytatódott az ALTEO eredményszámainak növekedése: a konszolidált EBITDA elérte a 12,8 milliárd forintot, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 8 százalékos növekedésnek felel meg. A 8,9 milliárd forintos konszolidált nettó eredmény pedig 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

A remek számok mögött elsődlegesen a hő- és villamosenergiatermelést irányító Szabályozási Központ eredményessége húzódik meg, ez pedig további lendületet vehet a Megújuló Szabályozási Központ elindításával. „A Szabályozási Központunk képessé tétele a megújuló erőművek integrálására jelentős siker, hiszen ezáltal a rendszerszintű egyensúlyteremtés szempontjából korábban inkább problémásnak ítélt időjárás függő megújuló erőműveket is hasznosítani lehet a rendszerszintű szabályozásban, ami segíti ezen technológiák minél zökkenőmentesebb elterjedését” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója, aki az energiakiskereskedelem jelentős eredményét is kiemelte a féléves számokat kedvezően befolyásoló tényezők közül. Mint mondta, sikeres portfóliószűkítést hajtottak végre, amelynek eredményeként ugyan az értékesített villamos energia volumene csökkent, de a jól szelektált ügyfélkör révén sokat javítottak az üzletág nyereségességén.

Az időszak beruházási eseményei közül kiemelkedik, hogy az ALTEO igazgatósági jóváhagyást kapott egy 20 MWe névleges teljesítményű naperőmű kivitelezésére. A fejlesztés várhatóan 2024. második félévétől kezdhet el termelni a Nógrád vármegyei Tereske község határában. Az erőmű éves szinten 31 GWh-s kapacitása több mint 10 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztását képes kielégíteni. Az erőmű kivitelezését követően az ALTEO tulajdonában álló naperőmű kapacitás megkétszereződik.

A meghirdetett befektetési stratégiájának megfelelően az ALTEO májusban lezárta az Energikum Zrt. felvásárlását, amely révén 100 százalékosra növelte részesedését a nagykőrösi biogáz üzemet tulajdonló Energigas Kft.-ben. Szintén sikeresen zárult a hulladékgazdálkodásban aktív ECO-FIRST Kft. jegyzett tőkéjének 33 százalékát érintő tranzakció, miközben ebben a piaci szegmensben a 2022-ben felvásárolt FE-GROUP INVEST Zrt. is jelentős sikert könyvelt el: kétéves, további két évvel meghosszabbítható szerződést kötött a 2023 július 1-el elindult hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős MOHU Zrt.-vel.

Szintén komoly potenciált hordoz a MOL Nyrt.-vel májusban megkötött keretszerződés, amelynek révén az ALTEO ipari és erőművi forgógép karbantartási szolgáltatást végezhet a MOL részére, valamint a cég belföldi és külföldi leányvállalatai számára.

„A 2021 végén kezdődő, jelentős energiapiaci áremelkedés 2023. első félévében megszűnt, sőt az árak elkezdtek mérséklődni. A magas árkörnyezetben nyíló lehetőségek egy része nem biztos, hogy realizálható lesz egy konszolidáltabb energiapiaci helyzetben, amire fel kell készüljünk.” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója. Hozzátette: ugyanakkor a villamosenergia piac azon területei, amelyekben az ALTEO is aktív: mint például a megújuló energiatermelés, a szabályozási energia szolgáltatások továbbra is rengeteg lehetőséget tartogatnak a radikálisan átalakuló energetika világában. Az ALTEO vezetésének véleménye szerint ezeket leginkább további befektetésekkel és beruházásokkal lehet kiaknázni, ami a folytatólagos növekedés egyik kulcsa.

Az ALTEO kilátásainak szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy a második negyedévben a SCOPE Ratings GmbH „BB+”-ról „BBB-”-ra javította a vállalat minősítését, míg kötvényeinek minősítésén nem változtatott. Szintén kedvező fejlemény, hogy az ALTEO ESG besorolásán is javított a cégek környezeti, társadalmi és irányítási hatásainak elemzésével és az azokból fakadó kockázatok értékelésével, minősítésével foglalkozó Sustainalytics.

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás:

Nem Magyarország Európa legszegényebb országa - az NGM elmagyarázza, hogy miért

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 02:00
Megosztás:

Mennyi lenne az Ön nyugdíja, ha a Kormány nem törli el a svájci indexálást? Kiszámoltuk!

Jól vagy rosszul jártak a magyar nyugdíjasok, mikor a Kormány a nyugdíjak számításakor a svájci indexálást megszüntette? Mennyi lenne most a nyugdíj, ha nem nyúltak voltak bele a számítási képletbe? Erre a kérdésre adunk választ cikkünkben.
2024. 06. 23. 01:00
Megosztás:

Ezért a 3 kutyás kriptóért megőrülnek most a befektetők

Az idei év kétségtelenül legnagyobb sztárjai a mém érmék, azon belül pedig a kutyás érmék a legkapósabbak. Van is miből válogatni, de leginkább három olyan érme található jelenleg a piacon, amelynek egyáltalán nem lehet ellenállni, ha a portfólió színesítéséről van szó. Az elkötelezett befektetők mindig keresik a lehetőségeket, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően mindig van egy újabb és valamiben többet tudó érme a kínálatban.
2024. 06. 23. 00:01
Megosztás:

Több mint ezer gyermek pályaválasztását támogatta a Felzárkózó Települések Program

Ötven hátrányos helyzetű kistelepülés iskoláiban több mint ezer hetedikes és nyolcadikos gyermek pályaválasztásához nyújtott támogatást a Felzárkózó Települések Program a most zárult, 2023/24-es tanévben, hogy a leszakadó térségekből érkező gyerekek középiskolai lemorzsolódását csökkentsék - közölték a program koordinátorai pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 22. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás: