Mi áll a jojó-effektus mögött?! Hogyan lehet legyőzni?

A testéhség nem összekeverendő az érzelmi éhséggel. Egy felmérés szerint a fogyókúrázók több mint nyolcvan százaléka egy éven belül újra visszahízza a korábban leadott súlyt, sőt nagy részük még ennél is többet szed magára. Nem is gondolnánk, de a jojó-effektusnak az esetek túlnyomó részében lelki okai vannak.

Mi áll a jojó-effektus mögött?! Hogyan lehet legyőzni?

Fogyókúra és a jojó effektus

A fogyókúrázók egyik legnagyobb mumusa a jojó-effektus, azaz amikor a már sikeresen leadott súlyfelesleg szép lassan ismét visszakúszik. Ez az IdealBody felmérése szerint az esetek több mint nyolcvan százalékában megtörténik egy évvel a fogyókúra után. Kevesen tudják, hogy a jelenség mögött lelki eredetű problémák állhatnak, amelyek akadályozzák, hogy a fogyási célt hosszú távon elérjük.

„A túlsúly sokkal ritkábban vezethető vissza szervi eredetű okokra, mint azt sokan gondolnák. Az esetek 80-85 százalékában ugyanis ennek pszichés okai vannak, amelyek azért is felelősek, hogy a kitűzött súlyt nem tudjuk tartani. A fogyás fejben kezdődik és a lélekben folytatódik, az ezt megakadályozó pszichés gát pedig nagyon sokféle lehet.

Visszavezethető akár egy családi mintára, ami a gyerekkorból ered, ahol a szeretetnyelv az evés volt, de lehet egy olyan elfojtott érzelem is, amivel nem merünk szembenézi. A „bánathájat” sokszor egy feloldatlan konfliktushelyzet okozza a párunkkal, vagy a családunkkal” - magyarázta Bús Tímea, az IdealBody életvezetési tanácsadója.

Az evés nem az érzelmeink kordában tartására való

A túlsúly mindamellett, hogy rengeteg testi probléma és betegség forrása lehet, egyben lelki megterhelést is jelent, még ha az illető nincs is tudatában. Sok esetben ugyanis az evés a védekezési mechanizmus, az örömforrás, amibe menekülünk, miközben az eredeti okokkal nem merünk szembenézni.

fogyókúra és jojó effektus

„Boldogságra születtünk, és az emberi elme nem szeret szenvedni. Ezért mindent megteszünk, hogy ne legyenek rossz érzéseink, ami a legrosszabb a testnek és léleknek egyaránt. A rossz érzéseinket gyakran evéssel csillapítjuk. Különösen akkor, ha nincs más módszerünk arra, hogyan nyugtassuk meg magunkat.

Pedig az evés egy biológiai folyamat, nem arra szolgál, hogy az érzelmeinket karban tartsuk vele. Azt már korábban bebizonyították, hogy a testéhség az, amit étkezés után 2-3 órával a gyomor tájékán érzünk, míg az érzelmi éhség bármikor megjelenhet és a gyomorszáj körül érezzük. Utóbbit nem csillapítja az evés, ami után általában heves bűntudat és szégyenérzet tör ránk” - magyarázta az életvezetési tanácsadó.

A szakember azt javasolja, hogy ilyenkor mindenképpen érdemes egy szakemberhez fordulni, aki segít feltárni a probléma lelki gyökereit, hiszen a fogyás hosszútávon csak ennek segítségével lesz sikeres. Az egyik legjobb módszer erre a szomatodráma.

„Fontos, hogy tűzzük ki a fogyási célt és lássuk is magunkat, amint ezt elérjük. A túlsúly sokszor azért tér vissza, mert az illető nem tud azonosulni új önmagával, hiszen a lelkében még nem zajlottak le azok a folyamatok, amelyek ezt lehetővé teszik. Ez természetesen hatalmas energiát igényel és nagyon fájdalmas lehet lelkileg, ezért sokan inkább nem is néznek szembe vele. E nélkül azonban nem sok esély van a sikerre” - tette hozzá Bús Tímea.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a lelki folyamatok mellett tudatos tervezésre is szükség van ahhoz, hogy az elérni vágyott testsúlyt elérjük és meg is tudjuk tartani. Bús Tímea szerint ennek az egyik legfontosabb kulcsa a megtervezett étrend, ami úgy segíti át a fogyni vágyókat a mindennapokon, hogy változatosan és éhezés nélkül veszítsenek a túlsúlyukból.

„Nagyon fontos a személyre szabott étrend, hogy tudjuk, mikor mit eszünk. A koplalás a legrosszabb megoldás, hisz a testünk ilyenkor elkezd raktározni. Az IdealBody 14 és 30 napos étrendjei azért nagyon hasznosak, mert egyénre szabottan mutatják meg, mikor, milyen ételeket fogyasszunk. Ennek a segítségével változatos és tápanyagban gazdag, ízletes fogásokat fogyaszthatunk, ezért éhezni sem fogunk.

A fogyókúrában és a súly megtartásában is nagy segítséget jelentenek az IdealBody fogyókúrás turmixai és levesei, amelyek egy teljes étkezés kiváltására alkalmasak. A megtartó étrend részeként is fogyaszthatjuk egy étkezés kiváltására. Ilyenkor arra is ügyeljünk, hogy a fogyókúrát ne kúraszerűen alkalmazzuk, tehát véletlenül se térjünk vissza a régi étkezési szokásainkhoz” - tanácsolta a szakértő.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás: