Milliókat adhatnának a bankok az ügyfeleknek a kamatváltás bevezetésével

A jelenlegi magas kamatszintek távol tartják a hitelfelvevőket, akik nem akarnak a mostani rekordközeli kamatok miatt 10-20 évig magas törlesztőrészletet fizetni. A BiztosDöntés.hu szerint alternatíva lehet az 5 éves fix konstrukciók választása, de még jobb megoldást hozhatna, ha minden bank bevezetné a futamidő alatt legalább egyszeri díj- és költségmentes kamatváltás lehetőségét, így mentesítve az ügyfeleket több millió forintnyi felesleges kiadástól.

Milliókat adhatnának a bankok az ügyfeleknek a kamatváltás bevezetésével

Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntő ülésén a várakozások szerint az irányadó kamatszint újabb 100 bázispontos csökkentéséről dönthet. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a kamatcsökkentés hatása leginkább a rövid hozamok csökkenésében mutatkozik majd meg a bankközi pénzpiacon.

A szakember arra emlékeztetett, hogy a májusban elindult kamatcsökkentési ciklus eredményeként a májusi kamatszintekhez képest a 3 havi Bubor 230, az ötéves irányadó pénzpiaci kamat (az 5 éves Birs) 132 bázispontos csökkenést mutat. Ehhez képest a 10 és 20 éves futamidejű pénzpiaci kamatszint (a 10 és 20 éves Birs) értéke hétfőn mindössze 84-84 bázisponttal csökkent a májusi kamatdöntés előtti szintekhez képest. Ráadásul - hívja fel a figyelmet a szakember - az elmúlt egy hónapban a 10 és 20 éves pénzpiaci kamat még emelkedett is.

Félelem a beégetett kamattól

Gergely Péter szerint a jelenlegi piaci környezetben sok lakáshitel-felvevőt távoltarthat a piactól az, hogy a mostani, a két évvel ezelőtti kamatszinthez képest közel kétszer magasabb kamat mellett nem akarnak hosszú időre beégetett fix hitelkamat és az ezzel járó magas törlesztőrészlet mellett eladósodni.

A fentiek miatt a szakember szerint észszerű lehet azok döntése, akik az ötéves kamatfixálás mellett elérhető lakáshiteleket keresik. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis a mostani magas törlesztőrészlet egészen bizonyosan csak öt évig áll fenn, azt követően a hitel kamata (és így törlesztőrészlete) az akkori - remélhetően lényegesen alacsonyabb – szintre csökken. Így a futamidő hátralévő időszakában több millió forintot is spórolhat az ügyfél.

Nem kedvelik az 5 éves fixálást

A fentiek miatt tűnik meglepetésnek, hogy az elmúlt hónapokban újabb pénzintézetek döntöttek úgy, hogy megszüntetik az 5 éves kamatperiódusra kínált hitelkonstrukciókat. A nyári hónapokban a CIB Bank is így döntött. Ezzel szemben az 5 éves kamatperiódussal bíró hitelek esetében a Raiffeisen Banknál 0,34, az Ersténél 0,4, a Magnet Banknál 0,57, az Oberbanknál 0,8 százalékponttal csökkent a termék meghirdetett kamata az elmúlt hetekben.

Gergely Péter szerint egyelőre a folyósított lakáshitel-szerződések alig 5 százalékát kötik az ügyfelek 5 évre fixált kamat mellett, 2018-ban azonban a hitelek 45 százalékára szerződtek így a bankok. Akkor ez rossz választás volt az ügyfelek részére, hiszen csak nagyon rövid időre fixálták be az akkori rekordalacsony kamatokat, így ezek a hitelek épp most árazódnak át, drámaian magasabb kamatszintekre. Ezért döntött a kormány úgy, hogy az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelesekre is kiterjeszti a kamatstop védelmét.

El kell terjednie a kamatváltó konstrukcióknak

Gergely Péter szerint épp az elmúlt hónapok mutatták meg leginkább a rövid időre fixált hitelek magasabb kockázatát. A szakember szerint ez is oka lehet annak, hogy az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében már nem enged 10 éves kamatperiódus alatt hitelszerződést kötni.

Ugyanakkor a szakember szerint a bankoknak alternatívát kell kínálniuk a hitelfelvevőknek arra, hogy a 10 évre, vagy épp a futamidő egészére fix törlesztést kínáló konstrukciók választására nem fizetnek rá. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint meglepő, hogy továbbra is csak az OTP Bank kínál egyszeri kamatváltoztatást a jelzáloghiteleseinek – a bank a futamidő alatt egyszer költségmentesen az aktuális pénzpiaci kamatszinthez igazítja az ügyfél lakáshitelének kamatát.

Gergely Péter szerint a következő hónapokban a bankok egy része újraélesztheti az 5 éves kamatciklusú konstrukcióit. Ugyanakkor a BiztosDöntés.hu szakembere szerint mindenki számára kedvezőbb volna, ha a bankok inkább bevezetnék saját kamatváltó szolgáltatásukat. Ez már csak azért is érdekük – emlékeztet a szakember -, mert ilyen szolgáltatás nélkül borítékolható, hogy pár év múlva tömegével mondják majd fel korábbi hiteleiket az ügyfelek, akiknek más bankok kedvező kamatozású hitelkiváltást ajánlanak majd. Ezt érdemesebb elkerülni egy olyan megoldással, amely az ügyfelet – kisebb kamat mellett, de - a banknál tartja.

Bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja

Újabb három csúcskategóriás Leopard 2 A7-s harckocsival bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja - jelentette be a honvédelmi miniszter kedden.
2024. 07. 25. 21:00
Megosztás:

Csúcson a BUX! Hogyan tovább?

Habár nem előszőr történik ilyen mostanában, de most valahogy nagyobb visszhangot kapott, hogy a BUX ismét új csúcsra emelkedett. A magyar piac alulértékeltségéről, s jó kilátásairól már többször írtunk.
2024. 07. 25. 20:00
Megosztás:

Felfüggesztette a boszniai szerb választási törvényt az ország alkotmánybírósága

Ideiglenesen felfüggesztette a boszniai Szerb Köztársaság áprilisban elfogadott választási törvényét a bosznia-hercegovinai szövetségi alkotmánybíróság szerdán - közölte a Klix.ba című szarajevói hírportál.
2024. 07. 25. 19:00
Megosztás:

A Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok - közölte a felsőoktatási intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 18:00
Megosztás:

Rekordszámú a pedagógusjelölt

Töretlen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) népszerűsége: az idei felvételi eljárás során az egyetem 11 960 jelentkezőt vett fel képzéseire, amelyek közül az elmúlt 15 év adatait tekintve pedagógusképzésen idén kezdi tanulmányait a legtöbb hallgató - közölte az intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 17:00
Megosztás:

Az energiaügyi tárca fokozott figyelemmel kíséri a kőolajszállítások helyzetét

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon.
2024. 07. 25. 16:00
Megosztás:

Elsősorban a bér alapján választunk munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 25. 15:00
Megosztás:

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az elmúlt egy évben

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az előző évhez viszonyítva több ponton is: nőtt azok száma, akiknek marad valamennyi pénzük a hónap végén, és kevesebben vannak azok, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek; eközben többen érzik magukat magabiztosnak a pénzügyeikben - állapítja meg a Provident Pénzügyi Zrt. friss felmérésében, amelynek eredményéről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-vel.
2024. 07. 25. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban júniusban

Az Egyesült Államokban csökkentek a használtlakás-eladások júniusban, 19 hónapja a legnagyobb mértékben, a medián lakásár pedig rekordra emelkedett az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) keddi jelentése alapján.
2024. 07. 25. 13:00
Megosztás:

Továbbra is fontos a szigorú monetáris politika

A szigorú monetáris politika továbbra is kulcs a pénzpiaci stabilitás fenntartásához és az inflációs cél fenntartható eléréséhez - jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden, a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón.
2024. 07. 25. 12:00
Megosztás:

Energetikai korszerűsítés a városi sportcsarnokban Karcagon

Energetikailag korszerűsítik a városi sportcsarnokot a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Karcagon - közölte a projekt kommunikációjáért felelős kft. közleményben az MTI-vel.
2024. 07. 25. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A londoni FTSE-100 index 0,79 százalék, a frankfurti DAX30 index 0,97 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,37 százalék csökkenést jelzett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 25. 10:00
Megosztás:

Folytatódhat a negatív korrekció a tőzsdén

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt folytatódhat a negatív korrekció a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 25. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint árfolyama reggelre

Gyengült a forint csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda estéhez képest.
2024. 07. 25. 08:00
Megosztás:

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az EU-ban

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az Európai Unióban és az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) rendszeres havi felmérése alapján.
2024. 07. 25. 07:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Dogwifhat (WIF) lemaradnak a mémversenyben: a DTX Exchange (DTX) 1 millió dollárt gyűjtött

A mém szektor növekedést mutat egy kisebb piaci értékemelkedéssel. A mémcoinok körüli optimizmus ellenére a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) továbbra is lemaradnak, a napi árfolyamok csökkenésével riasztó helyzetet idézve elő közösségeik számára.
2024. 07. 25. 06:29
Megosztás:

Csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 07. 25. 06:00
Megosztás:

Elvétve van hiba a nyári táborokban

Az ellenőrzések számához képest kevés hibát tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a nyári táborokra kiterjedő ellenőrzés során: hat esetben találtak kisebb hiányosságokat, és mintegy egymillió forint értékben szabtak ki bírságot.
2024. 07. 25. 05:00
Megosztás:

Ez a két autómárka tartja legjobban az árát Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy mekkora átlagárkülönbségek vannak a portálon található használt és új autók között. Kiderült, hogy a Suzuki Swift és az Opel Corsa tartja legjobban az árát.
2024. 07. 25. 04:00
Megosztás:

Változtattak a magyarok: egyre több nagybevásárlás jön online

Korábban elsősorban tartós élelmiszereket rendeltek a magyarok online, mára azonban egyre többen szerzik be a friss termékeket – például a zöldségeket és húsokat is – így. A kisebb, feltöltő bevásárlások mellett egyre többen intézik online a nagybevásárlást is – derült ki a foodora market adataiból. A foodora market Magyarországon öt városban szállítja házhoz a bevásárlást, és az évek alatt számtalan extrém rendelésre is volt példa. A legnehezebb rendelés 90 kg-os volt, a legnagyobb összegű pedig 632 ezer forintba került. Volt, aki hajnali 3-kor egy lazacos gourmet reggeli hozzávalóit rendelte meg, míg mások a másnaposságra készültek fel vízzel és proteinszeletekkel.
2024. 07. 25. 03:00
Megosztás: