Milyen hatással lesznek a tervezett, nagy zuglói beruházások az ingatlanpiacra?

Az elmúlt hetekben, hónapokban több jelentős zuglói ingatlanberuházás híre is megjelent a sajtóban. Az egyik ezek közül a Rákosrendezőre tervezett “mini-Dubaj”, míg a másik egy jóval előrébb járó projekt, a Puskás Ferenc Stadion metrómegállóhoz tervezett multifunkciós központ. De milyen hatással vannak ezek a beruházások a kerületi ingatlanpiacra?

Milyen hatással lesznek a tervezett, nagy zuglói beruházások az ingatlanpiacra?

Komoly meglepetést okozott még november végén, amikor megjelentek a sajtóban az első hírek a 130 hektáros Rákosrendező területére tervezett, egy Egyesült Arab Emírségekből érkező befektető fejlesztése kapcsán. Ez az úgynevezett új millenniumi városközpont első körben még csak a Mol Campusnál magasabbra tervezett, 220-240 méteres felhőkarcolóval hívta fel magára a figyelmet, de aztán további részletek is kiderültek a projekt óriási méretével és a szükséges, komoly infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatban.

Az eddig nyilvánosságot kapott tervek szerint a beruházó legalább ötmilliárd euró, azaz átszámolva 1900 milliárd forint értékben építene irodaházakat és luxuslakásokat 60-65 hektáros területen - míg 25-30 hektáros területen közpark létesülhet -, és nem mellesleg a kormány vállalta, hogy 300 milliárd forintból megépítenék a Szegedi úti felüljárót, valamint meghosszabbítanák a kisföldalattit az új negyed kiszolgálására. Egy ilyen beruházás pedig jelentős hatással lehet a környék ingatlanpiacára, igaz a tervek szerint is csak 2030-2032-re készülne el.

Viszont alig egy hónappal később, egy másik, az előbbihez képest kevésbé grandiózus, de mégis jelentős, ráadásul a tervezésben jóval előrébb járó projekt híre is felbukkant Zugló kapcsán: mégpedig a Puskás Ferenc Stadion fölé épített, 29 ezer négyzetméteres multifunkciós központé, mely a Centrale nevet kapta. Ez már 2026-ban állna, látványtervek is készültek és pontosan lehet tudni, hogy benne irodák, üzletek, ételudvar és egy hotel is fog működni.

A beruházás részeként a metrómegállót is fejlesztenék új bejáratokkal és mozgólépcsőkkel, amelyek közvetlenül az utcaszintre, a komplexum kereskedelmi terébe vezetnek majd. Ráadásul a kapcsolódó közterületeket is felújítják: a Hungária körút felőli közforgalmú területet és az Ifjúsági utca felőli murvás parkolókat, járdaszigeteket 2500 négyzetméteres zöld parkká alakítanák.

Márpedig az ingatlanközvetítő szakértők szerint az ilyen beruházások esetében az érintett terület ingatlanainak értéknövekedése az infrastruktúra fejlesztésének mértékével szoros összefüggésben áll. Tapasztalataik szerint már önmagában egy kereskedelmi fejlesztés, például egy bevásárlóközpont építése is érezhetően felhúzza a környék ingatlanárait.

Ahogy az történt például a XI. kerületi Etele Pláza esetében is, melyet már a beruházás megkezdése előtt beáraztak az ingatlantulajdonosok, azaz emelkedtek az ingatlanárak - mondta korábban Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, aki szerint ennek az az oka, hogy optimális esetben a beruházások emelik a környék ellátottságát és színvonalát, ami aztán az ott található ingatlanok árának emelkedésében is jelentkezik.

Ugyanakkor Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a rákosrendezői fejlesztésnek egyelőre nem érzékelhető a hatása a kerületi ingatlanpiacra. Magyarázata szerint azért, mert egyrészt egy nagyon friss információról van szó, másrészt egyelőre igazán konkrét tervek sem jelentek még meg. Amíg nincs kiforrva, hogy milyen fejlesztésekre kerül sor, addig nem tud ezekhez alkalmazkodni az ingatlanpiac - hangsúlyozta a szakértő.

Rövid távon ennél komolyabb hatással számol a Puskás Ferenc Stadionnál felépülő iroda- és bevásárlókomplexum esetében, melynél már lehet tudni, hogy 2026-ra el kellene készülnie, és látványtervekkel is lehetett találkozni,

Sebestyén Tamás véleménye szerint erre a területre mindenképpen jó hatással lesz a fejlesztés, és mint mondta “ráfér a környékre”, hiszen a mára eléggé lepusztult metrómegállóhoz is “legalább 20-30 éve nem nyúltak hozzá”.

Így tehát a beruházás a szakértő várakozásai szerint a környék ingatlanáraira is hatást gyakorol majd az elkövetkező hónapokban, években, mégpedig akár 5-10 százalékos ingatlanár-emelkedést is elképzelhetőnek tart közép, hosszú távon.

Várakozásai szerint a fejlődő infrastruktúra hatására új beköltözők jelenhetnek meg, akik emelhetik a környék színvonalát. Akár az eddig beragadó lakásokat is megvásárolhatják a befektetők, mert nem csak a lakásokat lesz könnyebb eladni, de a bérlakások kiadása is gyorsabbá válik.

Jelenleg egyébként ezen a Hungária körút és Pillangó utca közötti területen nagyon vegyes kép fogadja az ingatlanvásárlókat: egymást váltják a régi, körfolyosós, lepusztult társasházak, illetve az újépítésű, jó minőségű ingatlanok. Előbbiek esetében a liftnélküli házakban egy harmadik emeleti lakás az átlagosnál nehezebben eladható ingatlan kategóriájába tartozik, ahol az árak négyzetméterenként 500-600 ezer forint körül alakulnak. Az újépítésű lakásoknál viszont 1,2-1,5 millió forintos négyzetméterárakkal kalkulálhatnak a vevők.

Arra ugyanakkor nem számít Sebestyén Tamás, hogy nagyobb lakóingatlanfejlesztések indulnának a környéken, tehát alapvetően emiatt nem fog kicserélődni az ingatlanállomány, már csak azért sem, mert a kerületben egyébként is nehezen realizálódnak változások, a társasházi fejlesztések jellemzően akadoznak. Zuglóban éppen ezért nem is látni annyi fejlesztést, mint a szomszédos kerületekben - tette még hozzá.

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás:

Komoly fejlesztésbe kezdett a Ganz

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indított a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:30
Megosztás:

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a VGP

Eredményes évet zárt a VGP, a cég nettó bérleti díjbevétele 159,1 millió euróra emelkedett tavaly, nyeresége pedig 87,3 millió euróra nőtt - közölte a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 13:00
Megosztás:

Spórolni kell a gázzal! - az Unió ezt kéri mindenkitől

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.
2024. 02. 28. 12:30
Megosztás:

Ápolni kell az élővilágot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 02. 28. 12:00
Megosztás:

Ausztriában kínálkozó karrierlehetőségek feltérképezése: Teljes körű útmutató magyarok számára

Ausztriában való munkavállalás sok magyar számára vonzó lehetőséget jelent, hiszen nemcsak a közelség, hanem a magasabb bérszintek és a jobb életminőség is csábító tényező. Azonban mielőtt az ember belevágna, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, a munkavállalás feltételeiről, és felkészülni a kihívásokra.
2024. 02. 28. 11:35
Megosztás:

Katar komoly pénzt ígért Párizsnak - Macron üdvözli a projektet

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.
2024. 02. 28. 11:30
Megosztás:

Egyre több fogyatékossággal élő ember vállal munkát: Bécsben díjazták a 30 éves Salva Vita Alapítványt

Amikor 1993-ban Dávid Andrea megálmodta a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségéért küzdő Salva Vita Alapítványt, a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban. Azóta ez az arány sokat javult, és ebben kulcsszerepet játszott a civil szféra is. A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.
2024. 02. 28. 11:15
Megosztás:

Traktorral vonultak fel Brüsszelben

Hétfőn Brüsszelben, az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben csaknem ezer traktorral vonultak fel ismét az európai gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.
2024. 02. 28. 11:00
Megosztás:

Tiszta stressz vagy? Akár örülhetsz is neki!

A szervezet nem csak a negatív stresszre reagál: a stressz és a feszültség a mindennapjaink része, ami nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt. A pozitív stresszt ugyan jól kezeli a szervezetünk, a negatív stressz esetében azonban nem elég csak a testi tünetek enyhítésére koncentrálni.
2024. 02. 28. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás nyitáskor a vezető európai tőzsdéken

Vegyesen nyitották a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 02. 28. 10:20
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 02. 28. 10:00
Megosztás:

A kriptó GameFi játékosok, mint a The Sandbox (SAND), az Immutable X, és a KangaMoon újradefiniálják a Meme Coin piacot

Az elmúlt években a kriptovaluta piac hatalmas mértékben nőtt, és olyan új szakterületek, mint a web 3 játékok és a metaversum nagyobb hangsúlyt kaptak, mint valaha. Kiemelendő, hogy a decentralizált játékplatformok mint a The Sandbox (SAND) és az Immutable X (IMX) kriptovaluták lehetővé tették a játékrajongók számára, hogy játékélményeiket monetizálják, kihasználva a játék közbeni pénzkeresés (Play-To-Earn, P2E) és az NFT-k előnyeit. Ugyanebbe a ligába lépve a KangaMoon (KANG) tovább akarja vinni ezt az innovációt, és egyesített ökoszisztémában kívánja integrálni a Social-Fi-t és a P2E-t, amely kifejezetten a játékrajongóknak szól.
2024. 02. 28. 09:40
Megosztás: